Nieuws darmkanker


balk2.jpg (42734 bytes)


Bepaalde ijzersupplementen kunnen de ontwikkeling van darmkanker beÔnvloeden

Volgens een nieuwe studie op kankercellen van Chalmers University of Technology, Zweden verhogen twee ijzersamenstellingen de vorming van een bekende biomarker voor kanker. De twee verbindingen, ferri-citraat en ferri-EDTA, worden vaak gebruikt in voedingssupplementen en als voedingsadditief respectievelijk op wereldwijde markten, waaronder de VS en de EU.

Lees verder


Bacterieel duo veroorzaakt darmkanker

Wetenschappers hebben een combinatie van bacteriŽn geÔdentificeerd die het risico op darmkanker lijkt te verhogen. Via een reeks experimenten met muizen konden ze de manieren aantonenwaarop de twee soorten bacteriŽn ontstekingen bevorderen en de slijmlaag van de dikke darm afbreken. Christine M. Dejea en collega's begonnen met het analyseren van weefselmonsters van patiŽnten met een genetische aandoening geassocieerd met een verhoogd risico op het ontwikkelen van precancereuze poliepen in de dikke darm, de familiaire adenomateuze polyposis (FAP).

Lees verder


Enzym kan beschermen tegen bepaald type van darmkanker door het onderdrukken van tumoren

Volgens een nieuwe studie kan een enzym dat een actieve rol speelt bij ontstekingen op een natuurlijke manier tumoren en zweren in de dikke darm onderdrukken in colitis geassocieerde kanker (CAC), een type darmkanker die wordt veroorzaakt door chronische ontsteking.

Lees verder


Algemeen voedingsmiddelenadditief bevordert darmkanker bij muizen

Volgens een nieuwe studie kunnen emulgatoren, die toegevoegd worden aan de meeste bewerkte voedingsmiddelen om structuur te behouden en langer in het schap te kunnen blijven staan, de darmbacterien op een zodanige manier aantasten dat darmonstekingen en darmkanker kunnen ontstaan. De uitkomsten, gepubliceerd in Cancer Research, laten een versterkte tumorvorming zien bij muizen met een regelmatige inname van emulgatoren.

Lees verder


Dr Greger over de rol van resistent zetmeel bij darmkanker


Dubbele slag toegebracht aan darmkanker door plantenbestanddelen

Een combinatie van twee plantenstoffen met medische eigenschappen Ė curcumine en silymarine Ė is veelbelovend voor de behandeling van dikke darmkanker, aldus een onderzoek van de Saint Louis University, dat verscheen in het Journal of Cancer.

Lees verder


Rattenstudie toont rol darmmicrobioom aan bij gevoeligheid voor dikkedarmkanker

De microscopische organismen die in onze darmen leven doen meer dan alleen helpen bij het verteren van voedsel. Een nieuwe studie met ratten versterkt het bewijs dat de complexe mengeling van micro-organismen die in de darmen te vinden is Ė het darmmicrobioom Ė de waarschijnlijkheid dat iemand dikkedarmkanker ontwikkelt kan beÔnvloeden.

Lees verder


Nieuwe studie verbindt consumptie van koffie aan een verminderde kans op darmkanker

Of u nou zwarte koffie, decaf, half-caff of zelfs oploskoffie neemt, bent u helemaal vrij in. Onderzoekers van de University of Southern California (USC) Norris Comprehensive Cancer Center van de Keck Medicine van de USC hebben bevonden dat de consumptie van koffie het risico op darmkanker vermindert.

Lees verder


Hoe darmontsteking darmkanker veroorzaakt

Chronische ontsteking in de darm verhoogt het risico op darmkanker met maar liefst 500 procent, en nu denken onderzoekers aan de Duke University te weten waarom. De nieuwe studie wijst op een biomarker in de cellulaire werking die niet alleen een vroege waarschuwing is voor darmkanker maar een potentiŽle aanstoker is van een geavanceerde vorm van de ziekte, de tweede belangrijkste oorzaak van kankersterfte in de U.S.

Lees verder


Verhoogd risico op darmkanker bij elke cm meer buikomvang

John Mathers, hoogleraar Humane Voeding van het Instituut voor Cellulaire Geneeskunde aan de Universiteit van Newcastle in het Verenigd Koninkrijk presenteerde gegevens over een totale stijging van 18% in relatief risico op CRC per verhoging van 5 eenheden BMI.

Lees verder


Onderzoek toont aan dat gedroogde pruimen het risico op dikke darmkanker kunnen verlagen

Onderzoekers van de A&M Universiteit in Texas en de Universiteit van North Carolina hebben aangetoond dat een dieet waarin gedroogde pruimen zitten het microbioom (ofwel de darmflora) in de gehele dikke darm positief kan beÔnvloeden, wat kan zorgen voor een lager risico op dikke darmkanker.

Lees verder


Cranberrypoeder gaat de strijd aan met kanker bij muizen

Cranberries worden vaak aangeprezen als bescherming tegen urineweginfecties, maar dat zou nog maar het begin kunnen zijn. Onderzoekers gaven cranberry extracten aan muizen met darmkanker en ontdekten dat de tumoren verminderden in afmeting en aantal. Het vaststellen van de therapeutische moleculen in het voor vruchtentaart gebruikte fruit zou tot meer inzicht over het anti-kanker effect kunnen leiden, zeggen zij.

Lees verder


Kleurrijke aardappelen kunnen een krachtige preventie tegen kanker zijn

Volgens een team van onderzoekers zijn er verbindingen gevonden in paarse aardappelen die kunnen helpen bij het doden van darmkanker stamcellen en de uitzaaiingen beperken. Gebakken aardappelen met paars vruchtvlees onderdrukten de groei van darmkanker tumoren in petrischaaltjes en in muizen door zich te richten op stamcellen van de kanker.

Lees verder


Pittige stof in peper kan de ontwikkeling van darmtumoren remmen

Onderzoekers van de Universiteit van CaliforniŽ, de San Diego School of Medicine hebben ontdekt dat de voedingsstof capsaÔcine - de werkzame stof in chili pepers Ė voor een voortdurende activatie van een receptor op de epitheelcellen van de darmen van muizen zorgt, wat leidt tot een reactie die uiteindelijk het risico op dikke darm tumoren vermindert. De receptor of het ionenkanaal, TRPV1 genoemd, werd oorspronkelijk ontdekt in sensorische neuronen, waar het werkt als een schildwacht (sentinel) voor hitte, zuur en kruidige chemicaliŽn in de omgeving. ďDit zijn allemaal potentieel schadelijke stimuli voor cellenĒ, zegt Eyal Raz, MD, professor in de Geneeskunde en senior auteur van de studie.

Lees verder


Het eten van resistent zetmeel kan het risico op darmkanker, gerelateerd aan rood vlees, verminderen

Consumptie van een type zetmeel met de eigenschappen van vezels kan helpen om het risico te verminderen op colorectale kanker, in verband gebracht met het eten van veel rood vlees, volgens een studie gepubliceerd in Cancer Prevention Research, een uitgave van de American Association for Cancer Research. "Rood vlees en resistent zetmeel hebben een tegenstrijdige uitwerking op colorectale kankerbevorderende miRNA's, de miR-17-92 cluster," zei doctor Karen J. Humphreys, wetenschappelijk medewerker aan de Flinders Center for Innovation in Cancer van de Flinders University in Adelaide, AustraliŽ. "Deze ontdekking ondersteunt de consumptie van resistent zetmeel als een middel om het risico verbonden aan het eten van rood vlees te verlagen."

Lees verder


Darmmicroben sporen ontwikkeling van
darmkanker aan

Uit nieuw onderzoek bij muizen gepubliceerd in het maartnummer van The Journal of Experimental Medicine blijkt dat het niet alleen de genetica is die predisponeert tot darmkanker; microben die in de darm leven veroorzaken ook de ontwikkeling van darmtumoren. Darmkanker, ook wel colorectale kanker genoemd, is het gevolg van een reeks genetische veranderingen (mutaties) die ervoor zorgen dat gezonde cellen geleidelijk kwaadaardig worden; eerst vormen zich vroege tumoren, poliepen genoemd, die uiteindelijk kwaadaardig kunnen worden. Hoewel mutaties overal in de menselijke darm kunnen ontstaan, ​hebben bepaalde vormen van darmkanker de neiging zich te ontwikkelen in bepaalde locaties, wat suggereert dat andere, niet genetische factoren bijdragen tot tumorgroei en bepalen waar poliepen ontstaan.

Lees verder


Elektronische neus Ďruiktí darmkanker in menselijke ontlasting

Door te Ďruikení aan ontlasting met een elektronische neus, een zogeheten eNose, kunnen darmkanker en voorstadia daarvan (dikkedarmpoliepen) worden opgespoord. Dit is de conclusie van wetenschappelijk onderzoek van de afdeling maag-, darm- en leverziekten van VUmc. Geurprofielen afkomstig van de ontlasting van patiŽnten met dikkedarmkanker verschilden van die van personen zonder deze aandoening. Daarnaast vonden de onderzoekers ook een verschil in geurprofielen van ontlasting van patiŽnten met dikkedarmpoliepen en die van patiŽnten met dikkedarmkanker. Het onderzoek is vandaag, 2 september, gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift International Journal of Cancer.

Lees verder


Vrouwen kunnen jaren later dan mannen gescreend worden met 'virtuele colonoscopie'

Een nieuwe studie heeft uitgewezen dat vrouwen minstens vijf tot tien jaar later dan mannen kunnen worden gescreend op colorectale kanker met "virtuele colonoscopie". Gepubliceerd online in KANKER, een tijdschrift van de American Cancer Society, kunnen de bevindingen helpen richtlijnen vast te leggen voor het gebruik van deze screening techniek die minder invasief is dan de traditionele colonoscopie.

Het detecteren van prekanker poliepen door het gebruik van beeldvormende technieken zoals de traditionele colonoscopie kan colorectale kanker. voorkomen. Echter, sommige mensen hebben het gevoel dat deze techniek te invasief is terwijl anderen niet gezond genoeg zijn om de procedure te ondergaan. Een alternatief is de zogenaamde virtuele colonoscopie - een minimaal invasieve procedure met een zeer vergelijkbaar resultaat als de traditionele colonoscopie.

Lees verder


Geen verband tussen een koolhydraatrijk dieet en darmkanker

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat Chinese vrouwen met een traditioneel voedingspatroon dat veel witte rijst en andere zetmeelrijke voedingsstoffen bevat die de bloedsuikerspiegel snel verhogen, geen verhoogd risico blijken te hebben op darmkanker.

Lees verder

Annelies


Herpeseiwit versnelt darmkanker

Herpeseiwitten kunnen tumoren in de darm veroorzaken. Dat heeft de groep Medicinal Chemistry van hoogleraar Martine Smit van de Vrije Universiteit Amsterdam ontdekt.

Lees verder


De lengte van telomeren heeft beinvloed het risico op colorectale kanker

Voor het eerst hebben onderzoekers een verband gevonden tussen lange telomeren en een verhoogd risico voor colorectale kanker. Deze resultaten van een onderzoek werden gepresenteerd op de American Association for Cancer Research.

Lees verder

Eric van Staalduinen


Onderzoekers bouwen een kolonie van darmkanker stamcellen waarmee nieuwe behandelingswijzen kunnen worden getest

Onderzoekers van de University of Pittsburgh hebben in een laboratoriumsituatie een driedimensionaal systeem gecreŽerd dat de groeipatronen van darmkanker stamcellen in patiŽnten imiteert. Hun bevindingen werden gepresenteerd tijdens de speciale conferentie Darmkanker: Biologie tot Therapie, van de American Association for Cancer Research (27-30 oktober 2010). De analyse, waarbij groene fluorescerende ‘reporter’-proteÔnen werden ingezet om het proces van stamceldifferentiatie te volgen, is opgezet om inzicht te krijgen in hoe deze kankerstamcellen zich gedragen en om therapieŽn te identificeren en testen waarmee de eindeloze productie van nieuwe generaties kankerstamcellen die de tumor steeds nieuw leven inblazen gestopt kan worden. “Het wordt aangenomen dat darmkanker stamcellen de oorzaak zijn van therapieresistentie, uitzaaiingen en het terugkomen van de ziekte, dus ons doel is een manier te vinden om te verhinderen dat deze stamcellen zichzelf kunnen vernieuwen”, aldus de leider van het onderzoek Julie Chandler, afgestudeerd in pathologie.

Lees verder

Annelies


Intrigerende virale link met darmkanker in muizen

Meer dan 50% van de volwassenen in Amerika, testen positief op het menselijke cytomegalovirus (HCMV) infectie. Voor de meeste mensen leidt dit virus niet tot symptomen en blijft het virus voor lange tijd in het lichaam. HCMV infecteert veel celtypen, inclusief de cellen die de darmen vormen (IECs). Nieuw onderzoek, geleid door Sergio Lira, aan de de Mount Sinai School of Medicine, New York, laat zien dat muizen geinfecteerd met het HCMV-eiwit us28 in IECs, darmtumoren ontwikkelen als ze ouder worden. Deze muizen ontwikkelen meer tumoren dan normale muizen met ontstekingsafgeleide darmtumoren. Hierdoor denken de schrijvers dat het HCMV-virus betrokken kan zijn bij het ontstaan van darmkanker bij mensen. Eerst is er nog veel onderzoek nodig voordat een verband kan worden bevestigd, waarschuwen de schrijvers.

Lees verder

Seth


Visolie geassocieerd met verhoogde kans op darmkanker bij muizen

Visolie -- wat al enige tijd door doctoren wordt aanbevolen als een supplement voor de ondersteuning van de gezondheid van hart en gewrichten - veroorzaakte ernstige ontstekingen van de darm en darmkanker bij muizen in het onderzoek dat geleid werd door de Universiteit van Michigan en dat deze maand gepubliceerd wordt in 'Cancer Research'. Het onderzoek dat geleid werd door Jenifer Fenton stelde een maximale dosis vast voor docosahexaenoic acid, ťťn van de omega-3 vetzuren dat aanwezig is in visolie, in het bijzonder voor mensen die leiden aan darmontstekingziekten.

Lees verder

Wouter


Researchers Make Colon Cancer Breakthrough

The findings could predict who will get the disease and even lead to new therapies to prevent it.

Link


Primeur voor azM in aanpak dikke darmkanker

Een endoscoop met ingebouwde microscoop, waarmee de wand van de dikke darm op celniveau kan worden onderzocht. Met deze innovatieve techniek kan het academisch Ziekenhuis Maastricht (azM) nog tijdens de endoscopieprocedure de vraag ‘kwaadaardig of goedaardig’ beantwoorden.

Lees verder


Concluderende analyse wijst het verband af tussen de consumptie van dierlijk vet & vlees en darmkanker

Zes studies die beoordeeld zijn, waarin 1070 gevallen van darmkanker en waarbij mensen gevolgd zijn tijdens een totaal aan 1,5 miljoen levensjaren, geven aan dat er geen verband is tussen het aantal gevallen van darmkanker en het eten van dierlijk vet & dierlijke proteÔne.

Lees verder

Wouter


Kwantificeren van peptiden in lichaamsvloeistoffen

Verschillende lichaamseigen peptiden (bouwstenen voor eiwitten) lijken in verhoogde mate voor te komen in serum van onder andere colonkanker- en borstkankerpatienten. In het geval van borstkanker blijken de concentraties van de specifieke peptiden weer afgenomen na verwijdering van de tumor. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Irene van den Broek.

Zij deed hiervoor metingen met een speciale techniek: vloeistofchromatografie gekoppeld aan massa-spectrometrie. Deze techniek maakt het mogelijk de peptiden in zeer lage concentraties in lichaamsvloeistoffen te herkennen, onderling te onderscheiden en exact te kwantificeren. Dit is in het bijzonder van belang door de speciale rol die peptiden spelen bij de verschillende processen in ons eigen lichaam. Zo ontwikkelde Van den Broek methodes voor het meten van peptide-geneesmiddelen tegen HIV, lichaamseigen peptiden met antimicrobiele werking en peptiden die zijn ontstaan tijdens de afbraak van lichaamseigen eiwitten.

Van de peptiden die ontstaan tijdens de afbraak van lichaamseigen eiwitten wordt vermoed dat zij een belangrijke rol kunnen spelen in de (vroege) diagnose van verschillende types kanker. Met behulp van de ontwikkelde analyse methodes maakte Van den Broek het mogelijk om van enkele van dit soort peptiden daadwerkelijk exacte serumconcentraties te bepalen. De gemeten verhoogde serumconcentraties in onder andere colonkanker en borstkanker tonen het belang aan van de ontwikkelde kwantitatieve methodes voor verder onderzoek naar de mogelijkheden van diverse lichaamseigen peptiden als markers voor kanker.


Darmkanker bestrijden met gerichte therapie

Darmkanker is na longkanker de kankersoort waaraan het grootste aantal patiŽnten overlijdt. PatiŽnten met uitgezaaide darmkanker hebben vaak geen baat meer bij chemotherapie. Deze is gericht op het vernietigen van kankercellen, maar in resistente kankercellen werkt zo’n geprogrammeerde celdood niet of minder goed. Om kankercellen toch te laten afsterven, kan er gebruik gemaakt worden van een speciaal molecuul dat een binding aangaat met twee celdoders op het celmembraan, maar dat onschadelijk is voor normale cellen. Onderzoeker Bodvael Pennarun ging na hoe dit molecuul het meest effectief ingezet kan worden.

Link


Glucosamine en chondroÔtine beschermen tegen long- en darmkanker

Gebruikers van gewrichtsbeschermende supplementen met glucosamine en chondroÔtine verminderen hun kans op darm- en longkanker.

Link


Darmkankercellen hechten zich onder verhoogde druk

Tijdens darmkankeroperaties kunnen tumorcellen losraken om zich vervolgens, via de buikholte of bloedbaan, op dezelfde plek of elders in het lichaam opnieuw te hechten. PatiŽnten die een operatie moeten ondergaan lopen hierdoor het risico dat de kanker terugkeert. Tot voor kort was onduidelijk wat zich precies afspeelt in de losgeraakte tumorcel voordat deze zich hecht aan weefsel. Jochem van der Voort van Zijp ontdekte dat loszwevende tumorcellen gevoelig zijn voor de hogere druk waaraan ze blootgesteld worden nadat ze los zijn geraakt van de tumor. Door deze hogere druk worden er binnenin de cel bepaalde eiwitten geactiveerd die ervoor zorgen dat de cel zich kan binden met weefsels. De promovendus concludeert dat het toedienen van bepaalde eiwitremmers dit hechtingsproces kunnen tegengaan en zo mogelijk kunnen leiden tot minder uitzaaiingen van darmkanker. Voordat deze resultaten gebruikt kunnen worden bij de operatieve behandeling van darmkanker is echter nog meer experimenteel onderzoek nodig.

Link


Kankercellen in het maag-darmkanaal hebben een eigen overlevingsmechanisme

Gastro-intestinale stromaceltumoren (GIST) zijn tumoren die ontstaan in het bindweefsel van het maag-darmkanaal. Bij dergelijke zeldzame tumoren vindt er, net als bij andere kankers, ongebreidelde celgroei plaats, terwijl de geprogrammeerde celdood verhinderd wordt. Er zijn wel medicijnen die de levensverwachting van mensen met een (uitgezaaide) GIST verbeteren, maar deze middelen kunnen de ziekte niet genezen. Onderzoeker Bart Rikhof ging op zoek naar aangrijpingspunten voor een nieuwe behandeling van GIST. Hij ontdekte dat sommige patiŽnten met een GIST lage bloedsuikers krijgen doordat de kanker een bepaald suikerverlagend eiwit uitscheidt. De kankercellen blijken door dit eiwit tevens beter te kunnen overleven. Rikhof bracht de cellulaire signaalroutes van dit eiwit in kaart, omdat deze in de toekomst mogelijk aanknopingspunten bieden voor nieuwe medicijnen. De promovendus concludeert dat het blokkeren van deze signaalroutes een nieuwe behandelingsmogelijkheid kan zijn, net als het bevorderen van geprogrammeerde celdood door het activeren van de ’death receptor’ Fas.

Link


One-off test could cut bowel cancer risk

A one-off screening test could cut the risk of developing bowel cancer by a third and save thousands of lives every year. .


Bloedtest: ontsteking kan een teken zijn van darmkanker

Een bloedtest die het niveau van ontstekingen in het lichaam moet vaststellen kan inzicht bieden in het vaststellen van het risico op darmkanker volgens een studie van Gong Yang, MD, MPH, van het Vanderbilt-Ingram Cancer Center die gepresenteerd werd op de 101ste Jaarlijkse Bijeenkomst van de American Association for Cancer Research (AACR). Yang en collega's laten zien dat de niveau's van het C-reactief proteine (CRP), een eiwit geproduceerd door de lever in reactie op een ontsteking, verhoogd aanwezig is bij vrouwen met darmkanker.

Bloedtesten voor CRP worden meestal gebruikt als een niet-specifieke index voor infecties en ontstekingen. Een meer gevoelige CRP-test (Hs-CRP) kan helpen bij het vaststellen van hart-en vaatziekten. Voorafgaande studies suggereerden een relatie tussen verhoogde CRP niveau's en darmkanker, die overeenkomt met de hypothese dat een chronische ontsteking risico op kanker verhoogt. Maar de relatie tussen CRP en het risico op darmkanker blijft controversieel en dat is te wijten aan een kleine testgroep en gemengde resultaten van de studies.

Link

Ingeborg Boucheloukh


Immuun geworden sensoren onderdrukken darmkanker

Bepaalde componenten van een proteine complex genereren een immuniteit die nodig is bij de vermindering van de ernst van darmkanker bij muizen,dit volgens een studie deze week online gepubliceerd in de "Journal of Experimental Medicine".Vergeleken met gezonde mensen hebben patiŽnten met een zwerend koliek een vorm van een ontstekings geaarde darmziekte die een hoger risico geeft darmkanker te ontwikkelen. Daar de ontstekings geaardheid duidelijk in verband is met de activering van het immuunsysteem,vermoeden Jenny Ting en collega's, dat muizen die geen ontstekings geaardheid bezitten meer resistent zouden zijn voor kolieken en de daaraan gerelateerde damkanker.

Link

Makozie


Een nieuw omega-3 preparaat beschermt tegen darmpoliepen

Faculteit van Gezondheid en Medicijnen van de Universiteit van Leeds, Groot BrittanniŽ. De resultaten van een nieuwe studie tonen een nieuw preparaat, van een omega 3 -veelvoudig onverzadigd vetzuur - wat op natuurlijke basis in vis gevonden wordt, wat hoop geeft aan duizenden patiŽnten die het risico lopen om een aangeboren vorm van darmkanker te ontwikkelen. Een team van onderzoekers geleid door Professor Mark Hull van de Universiteit van Leeds, bestudeerd patiŽnten gediagnosticeerd met een zeldzame aangeboren erfelijke conditie genaamd FAP (familial adenomatous polyposis) (erfelijke darmaandoening) , die verantwoordelijk geacht wordt voor 1 op de 100 vormen van darmkanker. Wetenschappers zagen gedurende een proef van zes maanden met dit omega-3 preparaat een betekenisvolle vermindering in grootte en aantal van de groei in het voorstadium van kanker, bekend staand als de vorming van poliepen. Professor Hull en zijn team zeggen nu dat verder onderzoek nodig is om te onderzoeken hoe dit nieuwe agens (chemische stof) EPA (eicosapentaenoic acid) de niet erfelijke vorm van darmkanker kan helpen voorkomen.

Lees verder

Vertaald door Pauline Laumans


Mogelijk landelijk bevolkingsonderzoek darmkanker

De kans is groot dat nog vanaf dit jaar Nederlanders tussen 55 en 75 jaar te maken krijgen met een bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Een commissie van de Gezondheidsraad bracht afgelopen november een positief advies uit aan minister Ab Klink.

Leidraad
In de regio Rijnmond is in samenwerking met het Erasmus MC afgelopen maand een nieuwe fase van een proef-bevolkingsonderzoek darmkanker van start gegaan. Het doel van dit onderzoek is om na te gaan wat de mogelijkheden zijn voor een landelijk darmkanker screeningsprogramma, om zo de overlevingskansen van patiŽnten te vergroten. De bevindingen van het vorige onderzoek vormden een leidraad in het advies van de Gezondheidsraad aan de minister.

Vroeg stadium
Darmkanker is de op ťťn na meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Elk jaar zijn er 10.000 nieuwe gevallen en er overlijden ruim 4.500 mensen aan deze ziekte. Door middel van een bevolkingsonderzoek kan darmkanker in een vroeg stadium worden ontdekt, wat de kans op genezing sterk verbeterd. Ook kunnen goedaardige voorlopers van darmkanker worden ontdekt en verwijderd voordat ze kwaadaardig ontaarden.


Meer artsen nodig voor onderzoek darmkanker

Als er een bevolkingsonderzoek naar darmkanker wordt ingevoerd, zullen er pas in 2019 voldoende artsen zijn om het darmonderzoek uit te voeren.

Link


Vitamine D beschermt tegen darmkanker

Mensen met meer vitamine D in hun bloed hebben minder kans op dikkedarmkanker. Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek waarvan de resultaten vandaag online gepubliceerd worden in het tijdschrift British Medical Journal. Epidemioloog dr. Bas Bueno-de-Mesquita, verbonden aan het UMC Utrecht en het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM), is een van de hoofdonderzoekers.

De deelnemers zijn tussen 1992 en 1998 opgenomen in een groot Europees onderzoek naar kanker en voeding (EPIC). Bij opname in het onderzoek is bloed afgenomen, daarna zijn de deelnemers gedurende 4 tot 11 jaar gevolgd. In die tijd kregen 1248 mensen een vorm van darmkanker. De onderzoekers bepaalden de vitamine D-concentraties in het bloed van deze patiŽnten en van 1248 controlepersonen. Op basis van de bloeduitslagen werden de deelnemers in vijf groepen verdeeld. Mensen met de hoogste vitamine D concentraties in hun bloed blijken bijna veertig procent minder kans te hebben om later darmkanker te krijgen dan mensen met de laagste concentraties.

“Op basis van deze resultaten kan niet geconcludeerd worden dat extra vitamine D in het eten of als supplement darmkanker voorkomt”, stelt Bueno-de-Mesquita. “Alleen een klinische trial kan dat bewijzen. Het advies om darmkanker te voorkomen blijft ongewijzigd: stop met roken, beweeg meer, verminder je buikomvang, en beperk het drinken van alcohol en het eten van rood vlees.”

Aanwijzingen dat vitamine D zou beschermen tegen darmkanker bestaan al langer, maar zijn voornamelijk afkomstig uit de Verenigde Staten. Het effect is nu voor het eerst bevestigd in Europa, met bevolkingsgroepen die onderling ťn ten opzichte van Amerikanen verschillen in dieet en levensstijl. Op welke manier vitamine D precies de kans op darmkanker vermindert is onduidelijk, wellicht deels door invloed op de calcium-huishouding. Een hogere calciuminname vermindert mogelijk de kans op darmkanker. Het lichaam verkrijgt vitamine D voornamelijk door productie via zonlicht in de huid, maar ook voedingsmiddelen zoals vette vis bevatten de vitamine.

In de European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) volgen onderzoekers meer dan een half miljoen West-Europeanen. EPIC bevat gegevens uit Denemarken, Frankrijk, Griekenland, Duitsland, ItaliŽ, Nederland, Noorwegen, Spanje, Zweden en Groot BrittanniŽ. Vanuit Nederland werken het UMC Utrecht en het RIVM mee aan EPIC.

Epidemioloog dr. Bas Bueno-de-Mesquita is tweede auteur van het artikel in BMJ. Hij leidt het RIVM-deel van het EPIC-onderzoek en is daarnaast verbonden aan de afdeling Gastroenterologie en hepatologie van het UMC Utrecht. Samen met gastroenteroloog prof. dr. Peter Siersema doet hij daar epidemiologische onderzoek naar de preventie van kankers van het maagdarmkanaal.


Junk DNA kan indicator zijn voor borst- en darmkanker

Wetenschappers van de Universiteit van Nottingham hebben gevonden dat een groep "losgeslagen" genetisch materiaal, geproduceerd door DNA strengen die gewoonlijk bekend staan als "Junk DNA", kunnen helpen bij het diagnostiseren van Borst- en darmkanker. De resultaten van dit onderzoek, dat werd gefinancieerd door het "Cancer Research UK" in Engeland, is gepubliceerd in het "Genomics Journal" van deze maand.

Link

Vertaling: Mies Kloos


Rood vlees en darmkanker

Nederlanders kijken je ongelovig aan als je erover begint, maar het verband tussen darmkanker en het eten van het spierweefsel van koe, varken of schaap - wetenschappers hebben het liever over rood vlees - is ťťn van de sterkste associaties die de voedingswetenschap kent.

Link


DNA Screening for Colon Cancer

Research Report: DNA Screening for Colon Cancer. It is estimated that colon cancer will kill 50,000 people in the United States this year. But found early, that number could be lowered substantially. So why do so many still die from it? The answer and the solution can be found in a medical laboratory in Cleveland, Ohio. A team of researchers led by Sanford Markowitz, M.D., Ph.D. at the Case Western Reserve University School of Medicine has found a way to detect colon cancer quickly and non-invasively.


Darmkankerscreening met immunochemische occult bloed test

De Gezondheidsraad adviseert om mannen en vrouwen in de leeftijd van 55 tot 75 jaar iedere twee jaar te screenen op darmkanker. Als meest geschikte test heeft de raad voor de immonochemische Fecaal Occult Bloedt Test (iFOBT) gekozen. De screening zou met een opkomst van 60 procent zorgen voor een reductie van 1400 sterfgevallen door darmkanker.


Colon Cancer Vaccine


Optimaal gebruik van chemotherapie bij dikkedarmkanker

Miriam Koopman beschrijft de resultaten van een klinisch onderzoek met chemotherapie bij ruim 800 Nederlandse patiŽnten met uitgezaaide dikkedarmkanker. Deze studie is uniek, omdat als eerste het gebruik van alle (drie) geregistreerde chemotherapeutica in opeenvolgende behandelingen is onderzocht. In tegenstelling tot de heersende consensus blijkt een start met een combinatie van twee middelen niet tot een betere overleving te leiden dan het opeenvolgend toedienen van deze drie middelen. Omdat een combinatie van twee middelen meer bijwerkingen geeft dan een enkel middel, geeft deze laatste strategie minder bijwerkingen voor de patiŽnt tot gevolg. Het resultaat van de studie heeft tot een verandering van de standaardbehandeling geleid, namelijk een ander en meer economisch gebruik van chemotherapie in de standaardbehandeling van patiŽnten met uitgezaaide dikkedarmkanker. Hoewel een formele kosten-effeciviteitsanalyse nog niet is uitgevoerd, kan dit resultaat ook interessant zijn voor beleidsmakers in de gezondheidszorg, omdat dikkedarmkanker een van de meest frequent voorkomende vormen van kanker is en de kosten van behandeling hoog zijn.


Colon Cancer May Yield to Cellular Sugar Starvation

Nickolas Papadopolous describes research on what makes cancer cells survive in nutrient-poor conditions. The answer is a sugar pump.


Ouders gewaarschuwd tegen ham op het menu

Een non-profitinstelling voor kankerpreventie dringt er bij ouders op aan geen ham en andere soorten bewerkt vlees bij hun kinderen op het brood te doen.

Aan het begin van het nieuwe schooljaar waarschuwt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL) dat het gebruik van broodbeleg zoals ham en salami ertoe kan bijdragen dat kinderen wennen aan een voedingspatroon dat de kans op kanker later in hun leven vergroot.

Professor Ellen Kampman: "Er is overtuigend wetenschappelijk bewijs dat bewerkt vlees het risico op darmkanker kan verhogen. Als niemand meer bewerkt vlees zou eten, kunnen we een groot aantal gevallen van darmkanker voorkomen."

Specifieke preventiecijfers laten zien dat ruim 40% van de gevallen van darmkanker in westerse landen voorkomen had kunnen worden door minder rood vlees en geen bewerkt vlees te eten, minder alcohol te drinken, regelmatig te bewegen, een gezond gewicht te behouden en veel groente, fruit, volkorenproducten en peulvruchten te eten.

De preventiecijfers voor alleen bewerkt vlees laten voor Groot-BrittanniŽ zien dat daar elk jaar ongeveer 3.700 gevallen van darmkanker voorkomen kunnen worden als iedereen minder dan 70 gram bewerkt vlees per week zou eten.

Daarom raadt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds aan het eten van bewerkt vlees te vermijden. In plaats van bewerkt vlees kunnen ouders ander beleg op het brood van hun kinderen doen, zoals vis of gevogelte, magere kaas en hummus.

Er is niet specifiek onderzocht wat het effect van bewerkt vlees voor kinderen is. Het bewijs voor volwassenen is echter overtuigend en kinderen kunnen zich het beste al vanaf hun vijfde aan een gezond voedingspatroon houden. Volgens het Wereld Kanker Onderzoek Fonds kunnen kinderen beter geen bewerkt vlees eten, omdat veel gewoonten uit onze jeugd ook in onze volwassen jaren standhouden.

Nadia Ameyah, manager van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: "Als kinderen elke dag bewerkt vlees bij de lunch eten, is dat voor het hele schooljaar een behoorlijke hoeveelheid. Kinderen kunnen beter leren dat ze bewerkt vlees hooguit een enkele keer als lekkernij mogen eten."

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vraagt ouders om naast bewerkt vlees ook beleg met veel vet en calorieŽn te mijden en hun kinderen niet regelmatig zoete dranken te geven. Vaak eten, grote porties en een hoog calorieŽngehalte kunnen tot overgewicht leiden, wat de kans vergroot dat het kind ook als volwassene te zwaar is. Volgens deskundigen is na niet roken een gezond gewicht ons belangrijkste wapen in de strijd tegen kanker.

Nadia Ameyah voegt eraan toe: "Nederland kent een groot aantal kinderen met overgewicht en obesitas. Ruim 1 op de 8 kinderen is op dit moment te zwaar. Daarom is het belangrijk dat ouders letten op voedingsinformatie, zodat ze zien wanneer een product veel calorieŽn bevat. Als kinderen vaak calorierijk voedsel eten of zoete dranken drinken, is de kans groter dat ze te dik worden."

"Het lijkt aantrekkelijk om ham of andere vleeswaren op het brood van uw kind te doen, vooral als u weinig tijd heeft om het lunchpakket van uw kind klaar te maken. Maar wat je kind eet tijdens de lunch is iets wat je als ouder relatief goed onder controle hebt en het kost niet zoveel moeite om een gezonde lunch klaar te maken."

"Sla, tomaat en komkommer op de boterham dragen bijvoorbeeld bij aan de vijf porties fruit en groente die kinderen elke dag nodig hebben. Hetzelfde geldt voor een vers vruchtensapje in plaats van frisdrank. Onbewerkt gevogelte, vis, hummus en magere kaas zijn makkelijke alternatieven voor bewerkt vlees."


Kankerexperts geven tips voor verantwoord barbecueŽn

Een groot internationaal onderzoek naar het verband tussen voeding, leefstijl en kanker concludeert dat het beter is een alternatief te zoeken voor hamburgers, speklappen en worstjes. Wat leggen we daarom dit jaar op de grill? Traditiegetrouw roosteren we voornamelijk vleesproducten op de barbecue. De vraag is of dat wel zo goed is voor onze gezondheid. Wetenschappelijk onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL) toont aan dat een voedingspatroon met veel rood vlees (rund-, varkens- en lamsvlees) en bewerkt vlees (zoals worstjes) sterk samenhangt met de ontwikkeling van dikke darmkanker. "We krijgen ieder jaar rond deze tijd vragen over de risico's van het eten van gegrild of geroosterd vlees. Hierbij maken we dankbaar gebruik van de laatste wetenschappelijke inzichten uit het rapport Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: A Global Perspective van het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk", zegt professor Ellen Kampman hoogleraar Voeding en Kanker bij de Wageningen Universiteit. "Het belangrijkst is na te denken over wat we op de barbecue leggen. Aan het eten van rood en bewerkt vlees zitten namelijk gezondheidsrisico's. Er is overtuigend bewijs dat het eten van teveel rood vlees (meer dan 500 gram per week) en het eten van bewerkt vlees, zoals worst en ham, dikke darmkanker kunnen veroorzaken. Iedereen doet er goed aan maatregelen te treffen om het risico tot een minimum te beperken. Dus in plaats van vooral vlees op de barbecue te leggen, is het te overwegen om wat anders te proberen."

"Naast dat de consumptie van rood en bewerkt vlees op zich al schadelijk is, zitten er waarschijnlijk ook risico's aan het barbecueŽn zelf. Bij het bereiden van vleesproducten op hoge temperatuur kunnen kankerverwekkende stoffen (HCA's en PAK's) ontstaan. Het wetenschappelijk bewijs hiervoor is nog beperkt, maar toch is het aan te raden geen verbrande of verkoolde vleesproducten te eten. Vis en gevogelte verhogen op zich het risico op kanker niet, maar het risico kan wel verhoogd zijn als deze producten te 'zwart' gebakken worden", aldus professor Kampman.

Lekker en gezond op de BBQ?
Fruit en groente zijn gezonde alternatieven voor (rood en bewerkt) vlees. Een eetpatroon met veel plantaardige voedingsmiddelen kan zelfs leiden tot een lager risico op kanker. In gegrilde groente en in fruit zitten bovendien geen kankerverwekkende stoffen. Die kunnen dus veilig op het BBQ-rooster.

Slim barbecueŽn
Toch graag een stukje vlees op de barbecue? Let dan op de volgende punten:
- Neem klein gesneden vlees, zoals kipsatť, en eet kleine porties.
- Neem mager vlees, dan druipt er minder vet in het vuur en heeft u minder last van hoge vlammen. De vlammen kunnen namelijk leiden tot de vorming van kankerverwekkende stoffen in het vlees.
- Vermijd hoge vlammen door aluminiumfolie op het rooster te leggen. Prik kleine gaatjes in het folie zodat het vet eruit kan.
- Marineer het vlees voordat het op de barbecue gaat. Marinade vermindert de vorming van HCA's aanzienlijk.
- Gaar het vlees voor in de magnetron of in de oven voordat het op de barbecue gaat. Zo hoeft het vlees minder lang geroosterd te worden.
- Keer het vlees op de barbecue regelmatig, hierdoor vermindert de vorming van kankerverwekkende stoffen.


Dikkedarmkanker opgespoord via de ontlasting

Wetenschappers van de Universiteit Maastricht hebben een manier gevonden om dikkedarmkanker op een snelle en eenvoudige manier op te sporen. De aanwezigheid van een verandering in het NDRG4-gen in ontlasting is volgens hen een duidelijke aanwijzing voor deze veelvoorkomende vorm van kanker.

Link


Hoge waterstofsulfide in de darmen ?

In mei 2009 kwam de Belgische professor Kenny de Meirleir (zeer bekende ME expert) met het nieuws naar buiten dat bij de meerderheid van zijn ME patiŽnten hoge waterstofsulfide waarden in de darmen een cruciale rol bij de chronische klachten konden spelen. Deze zwavelvorm is normaal een afweerreaktie op schimmels zoals Candida, verkeerde bacteriŽn (darmflora verstoring), virussen en toxines zoals zware metalen. Wordt deze belasting chronisch en vele malen hoger dan bij een normaal gezonde persoon dan gaat deze neurotoxische stof van alles slopen en uitputten. Het kan je darmwand aantasten (lekkende darm), poliepvorming bevorderen (darmkanker), je zenuwgestel en hersenen belasten maar ook voor allerlei vage klachten zorgen zoals spierpijnen, chronische vermoeidheid, geheugenverlies, problemen met ontstekingen door uitputting van het immuunsysteem en voedselintoleranties. Kortom een scala aan ellende. Na wat googlen ben ik erachter dat deze stof ook een belangrijke rol kan spelen bij ziekten als colitis ulcerosa (chronische ontsteking dikke darm), darmkanker en celdood in de hartspier (!).

Lees verder

Ron


Smoking can double risk of colorectal polyps

Smokers have a two-fold increased risk of developing colorectal polyps, the suspected underlying cause of most colorectal cancers, according to a study published in Gastroenterology, the official journal of the American Gastroenterological Association Institute.

Lees verder


Light shines for potential early cancer diagnosis technique

A Northwestern University-led research team has developed a new optical technique that holds promise for minimally invasive screening methods for the early diagnosis of cancer. The researchers have shown for the first time that nanoscale changes are present in cells extremely early on in carcinogenesis. Their simple yet sensitive technique can detect subtle abnormal changes in human colon cancer cells even when those same cells appear normal using conventional microscopy.

Lees verder


Phase II study of therapeutic vaccine shows efficacy in patients with metastatic colorectal cancer

A therapeutic cancer vaccine has shown effectiveness when given alongside chemotherapy to patients with metastatic colorectal cancer in a phase II trial, according to research published in the Aug. 1 issue of the journal Clinical Cancer Research.

Lees verder


Colon cancer a disease of hormone deficiency, Jefferson team finds

Researchers have found new evidence suggesting that colon cancer is a disease of missing hormones that could potentially be treated by hormone replacement therapy. Early in colon cancer development, two intestinal cell growth-controlling hormones are "lost," disrupting the activity of the hormones' receptor, GCC. Using two mouse models of colon cancer development in people, the scientists showed that GCC signaling blocks tumors from forming, meaning that colon cancer could be a disease of hormone insufficiency.

Lees verder


Study says normal but out-of-control enzyme may be culprit that signals some cells to become cancer

Working with human colorectal cancer cells, a University of Minnesota team, led by cancer biologists Zigang Dong and Ann Bode, has found the potential culprit among a network of enzymes that relay signals inside cells to regulate such functions as cell growth, cancer development and programmed cell death. The work suggests that drugs designed to disable the enzyme, known as TOPK, could have anticancer benefits. The study appears in the July issue of the journal Gastroenterology.

Lees verder


Voldoende Vitamine D kan aantal kankerdoden met 75% verlagen !

In a new study, researchers at the Moores Cancer Center and Department of Family and Preventive Medicine, UC San Diego used a complex computer prediction model to determine that intake of vitamin D3 and calcium would prevent 58,000 new cases of breast cancer and 49,000 new cases of colorectal cancer annually in the US and Canada. The researchers model also predicted that 75% of deaths from these cancers could be prevented with adequate intake of vitamin D3 and calcium. Dr. Cedric Garland, UCSD School of Medicine, lead researcher on the study discusses the implications of this finding and the proposed actions.


Protein levels indicate risk of death in some colorectal cancer patients

A pair of proteins may help explain why people with surgically removed colorectal cancer and who are overweight, physically inactive, and follow a Western-pattern diet may have an increased risk of dying of the disease or other causes, Dana-Farber Cancer Institute scientists report in a new study. The researchers found that in people who have undergone surgery for colorectal cancer, the levels of two insulin-related proteins in their blood before diagnosis predicted their chances of dying from the cancer or other conditions. Patients with high prediagnosis levels of insulin-like growth factor binding protein-1 (IGFBP-1) were more than half as likely to succumb to the disease; while those with high levels of C-peptide were nearly twice as likely to die. The results are being published online by the Journal of Clinical Oncology on Dec. 8 The study was the first to consider whether proteins whose blood levels are influenced by lifestyle factors can be a gauge of a patient's chances of surviving stage I-III colorectal cancer. It was designed to explore why people with certain characteristics -- namely, obesity, physical inactivity, and an unhealthy diet -- have an increased risk of colon cancer, cancer recurrence, and death. Such lifestyle factors can lead to high levels of circulating insulin, a hormone that may bind directly to colon cancer cells and spur their growth. High insulin levels also lead to lead to numerous alterations in other blood proteins, which may influence cancer cell growth.

Lees verder


Can Chinese Food Cause Cancer?

Their analysis of 134 patients found that nearly half of those with stomach, rectal and colon cancer were regular consumers of Chinese food from middle- or low-end restaurants. Most of them also had ulcers, which were also linked to MSG.

Lees verder


New Function For Colon Cancer Gene Found

Dartmouth Medical School geneticists have discovered a striking turnabout role for a gatekeeper known to put on the brakes for colon cancer.

Lees verder


Vitamin B6 may slash colorectal cancer risk

Increased intake of vitamin B6 from dietary and supplements may reduce the risk of colorectal cancer by over 20 per cent, suggests a large Scottish study.

Lees verder


Diets high in choline may increase risk for colorectal polyps

Contrary to expectations, diets high in the nutrient choline were associated with an increased risk of some colorectal polyps, which can—but do not always—lead to colorectal cancer, according to a study published online in the August 7 Journal of the National Cancer Institute. Major food sources of choline include red meat, eggs, poultry, and dairy products. Choline is involved in a biochemical process known as one-carbon metabolism. Studies have shown that people with increased intake of other nutrients required for one-carbon metabolism, such as folate, are at a decreased risk for colorectal polyps. This is the first study to examine the association between choline and colorectal polyps.

Lees verder


Regular, long-term aspirin use reduces risk of colorectal cancer

The use of regular, long-term aspirin and non-steroidal anti-inflammatory drugs reduces the risk associated with colorectal cancer, according to a study published in Gastroenterology, the official journal of the American Gastroenterological Association Institute. However, the use of aspirin for chemoprevention of colorectal cancer may require using the drug at doses that are higher than recommended over a long period of time, which may cause serious side effects including gastrointestinal bleeding.

Lees verder


Alcohol linked to bowel cancer, says study

According to a new study, drinking wine or beer every day increases the risk of bowel cancer.

Lees verder


Smoking associated with increased risk for colorectal cancer and death

An analysis of previous studies indicates that smoking is significantly associated with an increased risk for colorectal cancer and death, according to an article in the December 17 issue of JAMA. Although tobacco was responsible for approximately 5.4 million deaths in 2005, there are still an estimated 1.3 billion smokers in the world. While a number of cancers are attributable to smoking, the link between cigarette smoking and colorectal cancer (CRC) has been inconsistent among studies. "Because smoking can potentially be controlled by individual and population-related measures, detecting a link between CRC and smoking could help reduce the burden of the world's third most common tumor, which currently causes more than 500,000 annual deaths worldwide. In the United States alone, an estimate of approximately 50,000 deaths from CRC would have occurred in 2008," the authors write. Edoardo Botteri, M.Sc., of the European Institute of Oncology, Milan, Italy, and colleagues conducted a meta-analysis to review and summarize published data examining the link between smoking and CRC incidence and death. The researchers identified 106 observational studies, and the meta-analysis was based on a total of nearly 40,000 new cases of CRC. For the analysis on incidence, smoking was associated with an 18 percent increased risk of CRC. The researchers also found a statistically significant dose-relationship with an increasing number of pack-years (number of packs of cigarettes smoked/day, multiplied by years of consumption) and cigarettes per day. However, the association was statistically significant only after 30 years of smoking. Seventeen studies were included in the analysis of mortality, which indicated that smokers have a 25 percent increased risk of dying from CRC than people who have never smoked. There also was an increase in risk of CRC death with increasing number of cigarettes per day smoked and for longer duration of smoking. For both incidence and death, the association was stronger for cancer of the rectum than of the colon. "Smoking has not been considered so far in the stratification of individuals for CRC screening. However, several studies reported that CRC occurs earlier in smokers, particularly in those with heavy tobacco consumption, and our previous and present findings provide strong evidence of the detrimental effect of cigarette smoking on the development of adenomatous [benign tumor] polyps and CRC. We believe that smoking represents an important factor to consider when deciding on the age at which CRC screening should begin, either by lowering the age in smokers or increasing the age in non-smokers," the authors write.

Lees verder


Walking an hour a week cuts colon cancer risk

A large new study confirms that physical activity reduces colon cancer risk.

Lees verder


Drinkers with the alcohol dehydrogenase 1C*1 gene are at greater risk of colorectal cancer

Chronic drinking is a risk factor for colorectal cancer, possibly through the effects of acetaldehyde, which is created by the alcohol dehydrogenase (ADH) enzyme. This study investigated if a polymorphism of the ADH1C gene that is found in Caucasians may effect acetaldehyde concentrations. Findings confirm ADH1C*1 as a genetic risk marker for colorectal tumors among people who drink more than 30 grams of alcohol per day.

Lees verder


Newly identified gene powerful predictor of colon cancer metastasis

Cancer Researchers at the Max DelbrŁck Center for Molecular Medicine (MDC) Berlin-Buch and the Charitť – Universitšts Medizin Berlin (Germany) have identified a gene which enables them to predict for the first time with high probability if colon cancer is going to metastasize. Assistant Professor Dr. Ulrike Stein, Professor Peter M. Schlag, and Professor Walter Birchmeier were able to demonstrate that the gene MACC1 (Metastasis-Associated in Colon Cancer 1) not only promotes tumor growth but also the development of metastasis.When MACC1 gene activity is low, the life expectancy of patients with colon cancer is longer in comparison to patients with high MACC1 levels. (Nature Medicine, doi 10.1038/nm.1889)*.According to the National Institutes of Health in Bethesda, Maryland, USA, more than 108,000 people developed colon cancer in the US in 2008. Despite surgery, chemo- and radiotherapy, only 50 percent of patients can be cured because 20 percent of the patients have already developed metastasis by the time their colon cancer is diagnosed. In addition, one-third of patients whose treatment of the original colon cancer was successful will, nevertheless, go on to develop metastasis.

Lees verder


Diet high in meat, fat and refined grains linked to risk for colon cancer recurrence, death

patients treated for colon cancer who had a diet high in meat, refined grains, fat and desserts had an increased risk of cancer recurrence and death compared with patients who had a diet high in fruits and vegetables, poultry and fish, according to a study in the Aug. 15 issue of JAMA.

Lees verder


Compounds that color fruits and veggies may protect against colon cancer

Understanding the molecular structures of compounds that give certain fruits and vegetables their rich colors may help researchers find even more powerful cancer fighters, a new study suggests. Evidence from laboratory experiments on rats and on human colon cancer cells also suggests that anthocyanins, the compounds that give color to most red, purple and blue fruits and vegetables appreciably slow the growth of colon cancer cells.

Lees verder


Maslinic acid provides a natural defense against colon cancer

Researchers from the University of Granada and the University of Barcelona have shown that treatment with maslinic acid, a triterpenoid compound isolated from olive-skin pomace, results in a significant inhibition of cell proliferation and causes apoptotic death in colon-cancer cells. Maslinic acid is a novel natural compound and it is able to induce apoptosis or programmed death in human HT29 colon-cancer cells via the intrinsic mitochondrial pathway. Scientifics suggest this could be a useful new therapeutic strategy for the treatment of colon carcinoma.This study is the first to investigate the precise molecular mechanisms of the anti-tumoral and pro-apoptotic effects of maslinic acid against colon-cancer. Chemopreventive agents of a natural origin, often a part of our daily diet, may provide a cheap, effective way of controlling such diseases as cancer of the colon. A wide range of studies in recent years has shown that triterpenoids hinder carcinogenesis by intervening in pathways such as carcinogen activation, DNA repair, cell cycle arrest, cell differentiation and the induction of apoptosis in cancer cells. Triterpenoids are compounds present in a wide range of plants used in traditional medicine and known to have antitumoral properties. Low concentrations of maslinic acid are to be found in plants with medicinal properties, but its concentration in the waxy skin of olives may be as high as 80%.The results of the study could contribute to the development of maslinic acid for use as cancer chemotherapeutic or chemopreventive agents.

Lees verder


Dark fruit and veg may fight colon cancer cells

Scientists found that the chemicals that give foods such as grapes, radishes, purple carrots and bilberries their colour significantly slow the growth of colon cancer cells

Lees verder


Study concludes that bowel preparation with oral sodium phosphate is equivalent to fasting before capsule endoscopy in patients with obscure GI bleeding

According to a new study from researchers in France, bowel preparation with oral sodium phosphate for capsule endoscopy in patients with obscure gastrointestinal (GI) bleeding is no better at cleansing the small bowel than the standard method of preparation, which is an eight-hour fast before the procedure. The study appears in the June issue of GIE Gastrointestinal Endoscopy, the monthly peer-reviewed scientific journal of the American Society for Gastrointestinal Endoscopy (ASGE).

Lees verder


Scientists Reveal Actions of Key Player in Colorectal Cancer

Colorectal cancer is one of the most prevalent cancers in the Western world. The tumor starts off as a polyp but then turns into an invasive and violent cancer, which often spreads to the liver. Scientists at the Weizmann Institute have now revealed the mechanisms that help this cancer metastasize.

Lees verder


Impact of mechanical stimulation on the initiation of colon cancer

Inappropriate activity of the beta-catenin transcriptional factor, most often due to truncating mutations in the adenomatous polyposis coli (APC) gene, is known to be the principal cause of colon cancer development, yet loss of APC appears to be necessary but not sufficient in itself to trigger neoplastic transformation. Environmental signals, in addition to loss of both APC alleles, were suggested to be required for both initiation of tumourigenesis and for tumour progression. Understanding the source of these additional environmental cues which promote tumour initiation and progression will allow the development of alternative approaches to colon cancer prevention and treatment. Because the gastrointestinal tract is naturally submitted to significant endogenous mechanical strains, Emmanuel Farge and his colleagues at the Curie Institute in Paris have tested the ability of colon explants from normal or APC-deficient mice to respond to mechanical strain by analyzing changes in the distribution of beta-catenin and expression of its target genes and report on their findings in the HFSP Journal.

Lees verder


Insufficient vitamin B levels may promote colon cancer

Moderate deficiency of folate, riboflavin, and vitamins B6 and B12 together may promote the risk of DNA damage and increase the risk of colorectal cancers, suggests a new study with mice.

Lees verder


Inflammation contributes to colon cancer

Researchers led by Drs. Lillian Maggio-Price and Brian Iritani at The University of Washington found that mice that lack the immune inhibitory molecule Smad3 are acutely sensitive to both bacterially-induced inflammation and cancer. They report these findings in the January 2009 issue of The American Journal of Pathology. Bacteria contribute to the development of certain cancers, in some measure, by stimulating chronic inflammation. Absence of a molecule that inhibits inflammation, Smad3, may therefore increase susceptibility to colon cancer. To examine whether Smad3 signaling contributes to development of colon cancer, Maggio-Price et al examined mice deficient in Smad3 that lack of adaptive immune responses. They found that these mice are acutely sensitive to bacterially-induced inflammation and cancer due to both deficient T regulatory cell function and increased expression of proinflammatory cytokines. Through increased expression of both pro-oncogenic and anti-apoptotic proteins, epithelial cells in colonic tissues underwent both enhanced proliferation and survival. "That the inflammatory response to microorganisms is a key event in these results reveals important 'tumor-suppressive' functions for Smad3 in T effector cells, T regulatory cells, and intestinal epithelial cells, all of which may normally limit the development of colon cancer in response to bacterial inflammation," explains the groups led by Dr. Maggio-Price and Dr. Iritani.

Lees verder


Nitric oxide shown to cause colon cancer

Researchers long ago established a link between inflammation, cancer and the compound nitric oxide, which may be produced when the immune system responds to bacterial infections, including those of the colon. However, the exact nature of the relationship was unknown -- until now. Scientists from MIT's Division of Comparative Medicine and Department of Biological Engineering have found that nitric oxide produced by inflammatory cells during bacterial infection can cause colon cells to become cancerous. The finding suggests that blocking the compound may help prevent or treat colon cancer, the third most common form of cancer in the United States. The researchers, led by James Fox, director of the Division of Comparative Medicine (DCM), report their findings in the Jan. 19 online edition of the Proceedings of the National Academy of Sciences. Many years ago it was discovered that gastrointestinal infection by H. pylori is often linked to cancer in humans; a related bacteria called H. hepaticus has similar effects in mice. Nitric oxide is produced during the inflammatory response to such bacterial infection, but it has been unclear whether it was damaging cells or protecting them. By studying mice, the MIT team found that nitric oxide produced by different types of cells has different effects.

Lees verder


TNF-alpha antagonist stops inflammation-induced colon cancer in its tracks

Individuals with the inflammatory bowel disease ulcerative colitis are at increased risk of developing colon cancer. New data have identified a central role for the soluble factor TNF-alpha in the development of colon cancer in mice induced to have inflammatory bowel disease. These data provide clear rationale for the idea that drugs antagonizing TNF-alpha (such as those used to treat rheumatoid arthritis) might reduce the risk of colon cancer in individuals with UC.

Lees verder


Western diet boosts colon cancer risk by 300 per cent

The rates of recurrence or death from colon cancer were nearly 3.5 times higher among patients who ate a typical Western diet than among those who followed it least closely, in a study published in the Journal of the American Medical Association. Researchers collected data on 1,009 people who had undergone surgery and chemotherapy for colon cancer in the two years between April 1999 and May 2001. In all cases, the cancer had metastasized to the lymph nodes but had not spread to other organs. The participants filled out standardized surveys about their dietary preferences and habits during chemotherapy and the six months following.

Lees verder


DNA methylation shown to promote development of colon tumors

DNA methylation has been directly proven in mice to promote the development of colon tumors, and to target specific regions of DNA rather than being distributed at random. Growing understanding of this process is a promising pathway to the prevention, diagnosis and treatment of certain cancers with minimal side effects.

Lees verder


Darker fruits and vegetables found to fight colon cancer

Dark-colored fruits and vegetables may provide a colon-cancer-fighting effect, according to a study presented at the national meeting of the American Chemical Society in Boston.

Lees verder


Strong link between obesity and colorectal cancer

A clear, direct link between obesity and colorectal cancer, the second most common form of cancer in Australia with more than 12,000 new cases each year, has been shown in a new analysis by the George Institute for International Health in Sydney, Australia.

Lees verder


MicroRNAs May Predict Colon Cancer Prognosis

Knowing whether or not a particular cancer will be aggressive allows doctors to more effectively treat their patients, and a newly found class of molecules called microRNAs may help doctors do just that.

Lees verder


Diabetes Increases Colorectal Cancer Risk for Women

Study Finds Diabetic Women Have 50 Percent Higher Risk of Colon, Rectum Cancer

Lees verder


Colon cancer screenings may not pay off and could pose harm to some

Even though current guidelines advocate colorectal cancer screenings for those with severe illnesses, they may bring little benefit and may actually pose harm, according to a recent study by Yale School of Medicine researchers published in the Archives of Internal Medicine.

Lees verder


Colon Cancer Blood Test -- In-Depth Doctor's Interview

We think by the end of 2008, we'll have a good inventory of the proteins that make up colon cancer and precancers. By that time, we will be involved in testing these candidate markers in the blood. Our goal is that by the end of the first five years of the Ayers Institute Program, we will have candidate markers, in other words, things that we think might turn into tests actually being evaluated in clinical trials in preparation for FDA submissions for certification by the U.S. Food and Drug Administration of this as a diagnostic test.

Lees verder


Gene discovery could help treat bowel cancer

Two genetic defects that may be responsible for up to a third of bowel cancer cases have been discovered by scientists.

Lees verder


Cancer spotting device on course to hit US market

A UNIVERSITY of Glasgow-developed breakthrough in the fight against bowel cancer will be ready for preliminary trials this summer after going through a fast-track programme designed to bring it quickly to market. SensaPill, a device that looks for early signs of a disease which kills 16,000 people in the UK a year, is expected to produce significant revenues for its owner, Glasgow-based company Wireless bioDevices, when it clears all the regulatory hurdles.

Lees verder


Gene dose affects tumor growth

Researchers at Johns Hopkins and Ohio State University have found that the number of copies of a particular gene can affect the severity of colon cancer in a mouse model. Publishing in the Jan. 3 issue of Nature, the research team describes how trisomy 21, or Down syndrome in humans, can repress tumor growth.

Lees verder


Smokers might benefit from earlier colon cancer screening

New evidence suggests screening for colorectal cancer, which is now recommended to begin at age 50 for most people, should start five to 10 years earlier for individuals with a significant lifetime exposure to tobacco smoke, a University of Rochester Medical Center study said.

Lees verder


Colonoscopy fears overcome when patients support patients

University of Pennsylvania School of Medicine researchers found that patients who received telephone mentoring from a trained "peer coach" were two times more likely to keep their first colonoscopy appointment than those who received an educational brochure about the procedure in the mail or received no peer or literature support.

Lees verder


Can Colon Cancer Screenings Cause More Harm Than Good?

Screenings for colorectal cancer may not benefit patients with severe illnesses, and they may even cause harm, Yale School of Medicine researchers revealed.

Lees verder


 

 

 


View My Stats