Nieuws cholesterol


balk2.jpg (42734 bytes)


Column Joop Oonk - De verkettering van cholesterol

Heb jij je ook zo verbaasd over bijna alle voorpagina’s van de kranten van donderdag 17 januari 2019. Voor jou en mij natuurlijk niets nieuws, maar er wordt pas geluisterd als er Prof. dr. voor de naam staat. Minder suiker, minder vet (ook nog discutabel, er zijn vetten die onmisbaar zijn) en zuivel en minder vlees vooral. Nou dat is een hele uitkomst. Daarvoor moet er een Lancet rapport worden opgesteld en gepubliceerd van Internationale deskundigen uit alle hoeken van de wetenschap: gezondheid, landbouw, klimaat, voedingsbeleid en duurzaamheid, wat denk je dat dat aan belasting geld heeft gekost. Jij en ik en ook nog vele andere personen verkondigen deze wijsheden al vele jaren, maar er wordt niet naar geluisterd, alleen als er een geldverslindend rapport wordt gemaakt worden de mensen wakker.

Lees verder


Waarom willen we LDL-cholesterol verlagen?

Waarom blijven we zoveel moeite doen om LDL te verlagen en HDL te verhogen? LDL en HDL “bloedwaarden” veranderen helemaal niet door eten van verzadigd vet of cholesterolrijke voeding. Dit is alleen maar een interpretatie van “valse” voorlichting, of voorliegen, want zo zou ik het willen noemen. We hebben een vaste hoeveelheid lipoproteïnen (dit zijn vet en vetoplosbare stoffen transporterende eiwitten) in ons bloed. Deze transporteiwitten komen pas in actie als er vette stoffen zijn die naar de cellen getransporteerd moeten worden.

Lees verder


Waarom houden we nog steeds vast aan de cholesterolleugen?

Tijdens mijn opleiding heb ik geleerd dat er cholesterol in je bloed zat, wat je kon meten. En het werd steeds meer bepaald omdat het eigenlijk slecht zou zijn.
De normaal waarden waren in de jaren ’70 van de vorige eeuw 6,5 – 7,0 mmol/L, en zijn sindsdien alleen maar naar beneden bijgesteld tot 5,0 nu. Dit is zo laag dat er al gezondheidsproblemen kunnen optreden, m.n. in de cognitieve functies. Sinds de zestiger jaren mogen we geen vet (vooral dierlijke vetten) meer eten omdat hierdoor ons cholesterol zou stijgen en dit aderverkalking zou veroorzaken. Sterfte aan hart- en vaatziekten nam juist dramatisch toe, ondanks alle dieetmaatregelen en acties zoals ‘Let op Vet’.

Lees verder


LDL-Cholesterol in de beklaagdenbank

Transportbedrijf aangeklaagd vanwege het goederenvervoer. Het lijkt een spannende krimi, maar is al ongeveer 50 jaar een heet hangijzer, terwijl het al eeuwenlang een normaal proces was. HDL, LDL en VLDL hebben niets met cholesterol te maken en zijn dus géén vormen van cholesterol, het zijn transporteiwitten, lipoproteïnen, die alleen maar het cholesterol vervoeren.

Lees verder


Cholesterol is onze beste vriend 2 - Uffe Ravnskov

In 2016 publiceerden we een overzicht in BMJ van 19 onderzoeken waarbij de auteurs meer dan 68.000 ouderen hadden gevolgd gedurende een aantal jaren nadat ze hun 'slechte' LDL-cholesterol hadden gemeten. Geen van hen vond dat LDL-cholesterol slecht was; in feite leefden de mensen met de hoogste cholesterolwaarden het langst; zelfs langer dan die bij de statinebehandeling. 
In meer dan honderd kranten en tijdschriften over de hele wereld hebben veel voorvechters van statines onze paper bekritiseerd, maar geen van hen was in staat om naar een studie te verwijzen met het tegenovergestelde resultaat. In plaats daarvan werden drie grote door de industrie betaalde studies gepubliceerd met `hard bewijs` over de voordelen van statines.

Lees verder


Cholesterol is onze beste vriend - Uffe Ravnskov

U hebt waarschijnlijk op de hoogte van het artikel van 31 oktober in de Guardian door Sarah Boseley, `Boter-onzin: de opkomst van de cholesterolontkenners`. Ze mailde me een paar dagen voor de publicatie omdat ze graag wilde weten waarom ik de cholesterol campagne bekritiseerde. Ik gaf haar mijn belangrijkste argumenten en stuurde haar verschillende kritische artikelen.

Lees verder


De big pharma maffia gaat door met hun misleiding rondom cholesterol

Samen met 16 collega's publiceerde ik een paar jaar geleden een review van 19 studies [2]. De auteurs van deze artikelen hadden het "slechte" LDL-cholesterol gemeten bij meer dan 68.000 mensen en volgden ze enkele jaren. Tijdens de follow-up ontdekten ze dat mensen met de hoogste niveaus het langst leefden. In een van de studies vonden de auteurs zelfs dat mensen met een hoog LDL-cholesterol langer leefden dan die op een cholesterolverlagende behandeling.

Lees verder


Wanneer worden de criminele pleitbezorgers van statines nu eens gestraft?

Je hoeft geen medisch deskundige te zijn om te begrijpen dat de cholesterolcampagne geleid wordt door malafide onderzoekers en zakenlui. Een paar weken geleden ontving ik bijvoorbeeld de film “You must be nuts! - the business of dementia”, een humoristische maar tegelijkertijd serieuze film gemaakt door fotograaf Obhi Chatterejee, waarin hij in simpele bewoordingen de waarheid over vetten en cholesterol uiteenzet en tevens hoe hij zijn vader probeerde te behandelen, die als gevolg van een statinebehandeling dement geworden was.

Lees verder


Omega 3 niveau betere voorspeller overlijdensrisico dan cholesterol

Volgens een studie was het risico op overlijden aan alle oorzaken 33% lager bij deelnemers met het hoogste gehalte aan omega 3 in het bloed. Een recent onderzoek, verschenen in het Journal of Clinical Lipidology, onderzocht de waarde van het meten van EPA- en DHA-omega 3-vetzuren, om te schatten wat iemands risico is op het ontstaan van bepaalde ziektes. In dit nieuwe rapport, van het team van hoofdauteur van de studie dr. William Harris, staan de meetgegevens van de “Omega 3 Index” (EPA- en DHA-gehalte in membranen van rode bloedcellen) van 2500 deelnemers aan het Offspring cohort ofwel het Nakomelingencohort van de Framingham Heart Study.

Lees verder


De cholesterolhypothese

Waarschijnlijk heb je weleens gehoord van Karl Popper, een van de grootste wetenschapsfilosofen, en van zijn definitie van een (medische) hypothese: “Een theorie kan nooit worden bewezen, maar wel worden gefalsifieerd.” Als de hypothese is dat alle zwanen wit zijn, heb je die gefalsifieerd zodra je een zwarte zwaan vindt. Wat de cholesterolhypothese betreft is er een overvloed aan zwarte zwanen, maar als je daarop wijst is de reactie van de aanhangers meestal: je bent duidelijk kleurenblind.

Lees verder


Cholesterol erg belangrijk voor de longen

Van cholesterol, een natuurlijk voorkomende verbinding op het longoppervlak, is aangetoond dat het een duidelijk effect heeft op de eigenschappen van deze nanoschaalfilm die de binnenkant van de longen bedekt. Cholesterolgehaltes in dit systeem kunnen de werking van de longen beïnvloeden, aldus onderzoekers van de universiteit van Lund in Lund, die een nieuwe studie hebben gepubliceerd over de betekenis van cholesterol voor het longoppervlak. De nieuwe bevindingen geven nieuwe inzichten in dit vitaal fysiologisch systeem.

Lees verder


Cholesterol (Part 1): The Real Purpose


Cholesterol - goed voor de hersenen, slecht voor het hart

Gezonde hersenen hebben veel cholesterol nodig voor de groei en de werking van zenuwcellen, maar diabetes kan de hoeveelheid cholesterol in de hersenen verminderen, zoals aangetoond door een team van het Joslin Diabetes Center. Joslin onderzoekers en collega's toonden aan dat muizen met een onderdrukte cholesterol productie in de hersenen dramatische symptomen van neurologische stoornissen laten zien.

Lees verder


Over de wanhopige statine-aanhangers

Zoals je hebt kunnen lezen in mijn nieuwsbrief van juni hebben we kortgeleden een essay gepubliceerd in BMJ Open, waarin we aantoonden dat mensen van rond de 60 jaar met de hoogste niveaus van “slecht” LDL-cholesterol, het langst leven. In mijn nieuwbrief van oktober vertelde ik ook dat Sir Rory Collins – professor aan de Universiteit van Oxford – en zijn vele door de industrie betaalde collega’s, hierover erg boos waren. Zij publiceerden een lang verhaal in de Lancet, met daarin een lange lijst “bewijzen” die zouden aantonen dat een statinebehandeling de beste en veiligste manier is om hartziekte te voorkomen.

Lees verder


Waarom houden we nog steeds vast aan de cholesterolleugen?

Sinds de zestiger jaren mogen we geen vet (vooral dierlijke vetten) meer eten omdat hierdoor ons cholesterol zou stijgen en dit aderverkalking zou veroorzaken. Sterfte aan hart- en vaatziekten nam juist dramatisch toe, ondanks alle dieetmaatregelen en acties zoals ‘Let op Vet’. Nu boven tafel is gekomen dat de suikerindustrie onderzoekers en wetenschappers heeft betaald om te verzwijgen dat suiker de veroorzaker van alle problemen is, en de schuld op vetten en cholesterol te schuiven, steeg de omzet van suikerhoudende producten dramatisch.

Lees verder


Why Does the Body Make 3000 mg of Cholesterol

The body makes over 3000mg of cholesterol every single day. Why is it so bad if your body makes so much.


De statine leugens

Er is maar één cholesterol, een superbelangrijke, voor het leven essentiële stof, die je niet mag verlagen! LDL, HDL en VLDL zijn transporteiwitten. De term “slecht” cholesterol is de allergrootste valse marketingtruc van de vorige eeuw! De gevolgen zijn enorm; een algemene verslechtering van de gezondheid, een enorme toename van hart en vaat ziekten, aanpassingen van de levensmiddelenindustrie met verlaging van (gezond) vet en een enorme toename van suikers m.n. fructose. Gevolg hiervan is de explosie van obesitas.

Lees verder


Slecht cholesterol bestaat niet

Laat ik maar beginnen te vertellen dat er maar één cholesterol is. LDL, HDL, VLDL zijn allemaal lipoproteïnen en dienen als transporteiwitten. Ze zijn allemaal even belangrijk, hebben allemaal een specifieke functie, een eigen taak dus. Zo voert LDL o.a. cholesterol naar alle cellen van het lichaam waar het heel hard nodig is, LDL vervoert ook vitamine-D naar je cellen. HDL voert overgebleven cholesterol terug naar de lever voor hergebruik, omdat het zo’n belangrijke stof is dat er niets verloren mag gaan.

Lees verder


Ouderen met hoog LDL-cholesterol, het ‘slechte’, leven het langst!

Het is al jaren bekend dat hoog cholesterol slechts een kleine risicofactor vormt bij het voortschrijden van de leeftijd. Zoals ik lang geleden al heb laten zien, blijkt uit vele studies zelfs dat mensen met hoog cholesterol juist het langst leven. Aanhangers van de cholesterolcampagne hebben dit feit altijd afgedaan als ongeldig door te beweren dat ernstige ziektes, zoals kanker en infecties, het cholesterolniveau verlagen. Het is echter, zoals ik ook al heb aangetoond, het precies omgekeerd: laag cholesterol maakt mensen juist gevoelig voor kanker en ook voor infectieziektes.

Lees verder


Geen verband tussen 'slecht cholesterol' en overlijden ouderen

Een hoogleraar van de Universiteit van Zuid-Florida en een internationaal team van experts heeft ontdekt dat ouderen met hoge niveaus van een bepaald type cholesterol, bekend als low-density lipoproteine (LDL-C), net zo lang, en vaak langer, leven dan hun leeftijdgenoten met lage niveaus van ditzelfde type cholesterol. Systematische beoordelingen van studies onder 68.000 oudere mensen zetten ook vragen bij het nut van statinebehandelingen.

Lees verder


Over de verblufte en wanhopige aanhangers van cholesterolverlaging

Zelfs degenen die statinebehandeling aanprijzen begrijpen nu dat de voordelen daarvan minuscuul zijn, vooral voor mensen die niet eerder een cardiovasculaire ziekte hebben gehad (de zogenaamde primaire preventie) en daarom zoekt men naar alternatieve medicijnen.

Lees verder


Waarom artsen cholesterol onterecht als boosdoener zien

Deze Amerikaanse cardioloog die eerst ook geloofde in de cholesterol mythe en de aanpak met cholesterolremmers legt uit waarom hij nu beseft hoe mis artsen het hebben mbt de aanpak van cholesterol.


Het verhaal achter de cholesterol mythe - Dr. Johnny Bowden

Aan de ene kant was het kamp dat vetten en cholesterol in de ban deed, aan de andere kant een groep die suiker als boosdoener zagen. Helaas won de eerste groep met alle gevolgen van dien voor onze gezondheid nu.


Dr Seneff legt uit waarom cholesterol en zwavel zo belangrijk zijn


Cholesterolremmers en industrieel bedrog

In mijn nieuwsbrief van februari 2015 vertelde ik over ons artikel ‘Hoe statistisch bedrog ervoor zorgde dat statines veilig en effectief lijken bij primaire en secundaire preventie van hart- en vaatziektes’. We zijn verheugd te kunnen melden dat het artikel is genoemd en becommentarieerd op meer dan 300 websites, maar het moet zich nog veel verder verspreiden.

Lees verder


De waarheid over cholesterol in Japan

Hoge cholesterol niveaus worden erkend als hoofdoorzaak van aderverkalking. Echter al meer dan 50 jaar wordt er aan deze bewering getwijfeld. Maar welke kant heeft gelijk en waarom is er na al deze tijd nog geen duidelijke conclusie terwijl er zoveel meer onderzoeksdata beschikbaar is ? Het antwoord is simpel, voor de mensen die de cholesterol theorie verdedigen spelen er teveel geldelijke belangen die op het spel staan als men deze strijd zou verliezen. Ook de eerste auteur van dit rapport was in 1994 overtuigd, gaf zelfs lezingen hierover en adviseerde mensen met een hoog cholesterol statines te slikken. Maar met de kennis van nu ziet hij nu in dat dit onvergeefbare fouten zijn geweest. In Japan speelt een unieke situatie, mensen met een hoger totaal of hoger LDL cholesterol leven langer. Dit is een 100 pagina tellend rapport met de onderbouwing die in Nederland compleet wordt genegeerd door cardiologen en reguliere maar ook alternatieve artsen.

Download het rapport


Video - Hoe krijg je cholesterol uit je bloedvaten


Waarom cholesterolremmers schade veroorzaken - Dr Stephanie Seneff


Studie linkt 'goede cholesterol' aan lager risico op hart- en vaatziekten

HDL is de 'goede cholesterol' die helpt vet te verwijderen van de vaatwanden, omkering van het proces leidt tot hart- en vaatziekten. Recente sproeven met geneesmiddelen en genetische studies suggereren dat gewoon verhogen van HDL niveaus niet noodzakelijkerwijs het risico op hart- en vaatziekten vermindert.

Lees verder


Hoe grapefruit het gebruik van geneesmiddelen op recept beïnvloedt

Als iemand gedurende een paar maanden drie keer per dag voor elke maaltijd een halve grapefruit eet kunnen ze ongeveer 2 pond afvallen — maar dat is niet meer dan wanneer ze per dag drie appels of peren eten. In een studie zagen de grapefruit eters niet alleen hun gewicht naar beneden gaan maar ook werd hun taille slanker en hun lichaamsvet smolt weg. Als we echter het experiment herhalen en we vragen de mensen om in plaats van grapefruit een half kopje water te drinken voor elke maaltijd krijgen we hetzelfde resultaat. Dus de overtuiging dat een grapefruit een aantal speciale vetverbrandende kwaliteiten heeft lijkt een lang gekoesterde mythe te zijn.

Lees verder


Studie: geoxideerd LDL blijkt eigenlijk 'good guy' te zijn

Een team van onderzoekers van de Universiteit van Kentucky heeft een tot nadenken stemmende ontdekking gedaan over het type cholesterol dat voorheen bestempeld werd als de ’bad guy’ in de ontwikkeling van hart- en vaatziekten en andere aandoeningen. Jason Meyer, MD-promovendus aan de universiteit van Kentucky, werkte samen met Deneys van der Westhuyzen, Ph.D., professor van de afdelingen Interne Geneeskunde en Moleculaire en Cellulaire Biochemie bij het bestuderen van de rol die geoxideerd LDL speelt in de ontwikkeling van plaque (vernauwingen) in de vaatwanden.

Lees verder


Uit nieuw onderzoek blijkt dat suiker goede HDL-cholesterol 'doodt'

Wetenschappers aan de Universiteit van Warwick hebben ontdekt dat 'goede' cholesterol 'slecht' reageert op één van suiker afgeleide substantie. Van methylglyoxaal - MG werd gevonden dat het de 'goede' HDL-cholesterol, dat een teveel aan slechte cholesterol uit het lichaam verwijdert, beschadigt. Lage niveaus van HDL, High Density Lipoproteïne, zijn nauw verbonden met hart- en vaatziekten en met verhoogde niveaus van MG bij ouderen en mensen met diabetes of nierproblemen.

Lees verder


Frans voedselagentschap sceptisch over de voordelen van cholesterolverlagende voedingsmiddelen

Veel lezers zullen bekend zijn met cholesterolverlagende 'functional foods' zoals margarines en yoghurt drankjes. Deze voedingsmiddelen zijn verrijkt met 'stanolen "of" sterolen': deze stoffen die een vergelijkbare chemische structuur hebben van cholesterol en helpen de absortie ervan uit het maagdarmkanaal in de bloedbaan te remmen, hebben inderdaad een zekere mogelijkheid om cholesterol te verlagen, een feit dat wordt erkend door en geratificeerd door de European Food Standards Agency (EFSA). Echter is er absoluut geen enkel bewijs dat stanolen of sterolen de gezondheid ten goede komen. In feite is er heel wat bewijsmateriaal dat stanolen nadelige effecten op de gezondheid kunnen hebben.

Lees verder


Waarom zijn de media bang voor het openbaren van het grootste medische schandaal in de moderne tijd ?

In mijn Nieuwsbrief van oktober 2013 vertelde ik u over het Australische tv-programma "Hart van de zaak", geproduceerd door Maryanne Demasi, doctor in de medische wetenschap, wetenschappelijk verslaggeefster en presentatrice bij Australian Broadcast Corporation (ABC). In het programma interviewde zij diverse deskundigen over hun visie op de effecten van cholesterolverlagende diëten en de statine behandeling. Voor zover ik weet is dit het eerste tv-programma in de westerse wereld waar critici op de cholesterol campagne zendtijd hebben gekregen om hun visie in detail te presenteren. De reacties van de Nationale Stichting van het Hart en van de farmaceutische bedrijven waren voorspelbaar .

Lees verder


Cholesterol en hartziektes

Het National Heart, Lung and Blood Instituut uit Amerika deed een tientallen jaren durend onderzoek van met maar liefst 650.000 proefpersonen. Uit dit onderzoek bleek geen invloed van cholesterol op het ontstaan van een hartinfarct of arteriosclerose . Wél kwam naar voren: des te hoger de cholesterolspiegel, des te geringer de kans op kanker en ook des te kleiner het aantal sterfgevallen door andere aandoeningen.

Dat cholesterol hartaandoeningen veroorzaakt is waarschijnlijk een van de meest geslaagde marketingstunts van de voorbije decennia.

http://www.gezondbeterworden.nl/digitaal-tijdschrift/de-cholesterol-leugen.html

Dr. Sijbrands (Eramus MC): “Apen hebben een cholesterol van zo’n 1,1 mmol/l. Alle andere dieren zitten daaronder. Na de apen komt er een hele tijd niets. Pas dan zien we de mens, met totale cholesterolwaarden van zo’n 5,5 mmol/l.” “De mens is het meest ontwikkeld en heeft een uitzonderlijk hoge cholesterolwaarde.

Waarom hebben sommige mensen dan het dubbele van deze toch al zo hoge hoeveelheid? Zijn zij nog beter ontwikkeld? Of beter beschermd tegen iets? Bij het natrekken van stambomen van mensen met erfelijk verhoogde cholesterol in het bloed zagen we dat hun voorouders een stuk ouder werden dan gemiddeld. Vermoedelijk bood hun hele hoge cholesterol bescherming tegen de eigen afweerreactie tegen infecties: het zorgt ervoor dat de bescherming niet doorslaat. Proeven met genetisch gemanipuleerde muizen hebben deze veronderstelling bevestigd.”

http://www.erasmusmc.nl/5663/177341/211028/1459314/1459378/pag._08_Direct_aan_de_stati1.pdf

In 2004 werd er in Amerika enorm veel herrie gemaakt, omdat de commissie die de richtlijnen van het nationale cholesterolprogramma bepaalt, het toen geldende “normale” cholesterolgehalte verlaagde. Dat had tot gevolg dat een extra 7 miljoen Amerikanen statines 'moesten nemen als ze wilden blijven leven'.

Gábor Szendi

Ellen


De waarheid over cholesterol dring langzaam door

Al vele jaren publiceer ik kritische beoordelingen en commentaren over de misleidende voedseladviezen van de leiders van de cholesterol campagne. Afgelopen maand publiceerden Rajic Chowdhury en zijn medewerkers van het Department of Public Health and Primary Care van de Universiteit van Cambridge een beoordeling van alle observaties en experimentele onderzoeken van voedselvoorschriften over vet. Niet geheel onverwacht, tenminste niet voor mij, vonden ze geen bewijs voor de opvatting dat teveel vet in ons dagelijkse voedsel het risico verhoogt op hartaandoeningen.

Lees verder


Aardbeien verlagen cholesterol

Een team van vrijwilligers at gedurende een maand een halve kilo aardbeien per dag om te zien of hun bloed op enige wijze veranderde. Aan het einde van deze bijzondere behandeling, waren de niveaus van slechte cholesterol en triglyceriden aanzienlijk verminderd aldus de analyses onder leiding van Italiaanse en Spaanse wetenschappers. Verschillende studies hadden al aangetoond dat de antioxidant capaciteit van aardbeien, maar nu dus ook onderzoekers van de Università Politecnica delle Marche (UNIVPM, Italië), tezamen met collega's van de universiteiten van Salamanca, Granada en Sevilla (Spanje), helpen om cholesterol te verlagen.

Lees verder


Cleveland Clinic onderzoekers ontdekken proces dat van 'goede cholesterol ' slechte maakt

Cleveland Clinic onderzoekers hebben het proces ontdekt waardoor high density lipoproteïne (HDL) - de zogenaamde " goede cholesterol " - disfunctioneel wordt, zijn cardio beschermende eigenschappen verliest en in plaats daarvan ontsteking en atherosclerose, verstopping en verharding van de slagaders bevordert. Hun onderzoek werd in het tijdschrift 'Nature Medicine' online gepubliceerd.

Lees verder


Hoe "goede cholesterol" ontstekingen stopt

Onderzoekers van het Universitair Ziekenhuis en de Universiteit van Bonn hebben een centrale moleculaire schakelaar ontdekt. High-density lipoproteïne (HDL), in de volksmond bekend als "goede cholesterol", beschermt tegen gevaarlijke afzettingen in de slagaders. Een belangrijke functie van HDL zijn anti-inflammatoire eigenschappen. Een internationaal onderzoeksteam bij het Instituut vanInnate Immunity aan het Universitair Ziekenhuis van Bonn en Limes Institute aan de Universiteit van Bonn heeft een centrale schakelaar waarmee HDL de ontstekingsreactie regelt geïdentificeerd.

Lees verder


Weer een misleidend rapport over statines

Een paar weken geleden vertelde een Italiaanse onderzoeksgroep ons dat oude gezonde mensen veel baat hebben bij een behandeling met statines. In de samenvatting kunt u lezen dat er geen significant effect is op de mortaliteit maar het risico op myocardinfarct kelderde met 39,4% en het risico op beroerte met 23,8% al na 3,5 jaar behandeling. Deze cijfers werden berekend uit de resultaten van acht proeven op statines in een zogenaamde meta-analyse .

De studie werd sindsdien in diverse nieuws media besproken. Ze citeren ook Gregg Fonarow 's commentaar op de studie. Hij is professor in de cardiologie en de woordvoerder van de American Heart Association en heeft subsidies en onderzoekssteun ontvangen van Pfizer, Merck, Bristol-Myers Squibb en GlaxoSmithKline. Je hebt waarschijnlijk zijn boodschap vernomen : "Statines vormen één van de meest effectieve strategieën voor individuele en bevolkingsniveau cardiovasculaire gezondheid ... De voordelen van statines wegen op tegen de risico's voor primaire preventie in de klinische studies die tot nu toe uitgevoerd zijn. "

Lees verder


Nieuwe cholesterol richtlijnen zoals gebruikelijk misleidend

Onlangs publiceerde de International Atherosclerose (vernauwing van slagaders) Society hun nieuwe richtlijnen voor het beheer van vaatvernauwende bloedvetten. Het aantal misleidende verklaringen is gigantisch. Laat mij enkele van de meest ernstige van commentaar voorzien:

Hier komen ze:

"Lichte verhoging van LDL is schijnbaar vereist voor vaatvernauwing".

Wat de auteurs bedoelen is dat hoge LDL de oorzaak is van atherosclerose. Het woord "schijnbaar" betekent blijkbaar dat de auteurs niet helemaal zeker zijn van hun zaak.

Zij moeten weten dat geen enkele studie van niet-geselecteerde individuen ooit een associatie tussen de bloedvet waarden lipide en de mate van aderverkalking heeft gevonden. Mensen met lage totale of LDL-cholesterol worden net zo aderverkalkt als mensen met hoge waarden. Geen van beide proeven heeft een verband gevonden tussen de mate van cholesterolverlaging en het resultaat; Lees mijn onderzoeken over deze kwestie.

“De rol van LDL wordt het beste aangetoond door familiaire hypercholesterolemie”

Lees verder


Onderzoek onthult mogelijke reden voor bijwerkingen cholesterolremmers

Onderzoekers aan de Universiteit van Arizona hebben een aanwijzing voor het omkeerbaar geheugenverlies dat soms optreedt bij het gebruik van statines, één van de wereldwijd meest voorgeschreven medicijnen. Het Amerikaanse Food and Drug Administration blijft bewijzen verzamelen dat sommige patiënten wazig denken en geheugenverlies ervaren na het nemen van statines, een klasse van cholesterolverlagende medicijnen die wereldwijd een topverkoop kent. Een onderzoeksteam aan de Universiteit van Arizona heeft een nieuwe ontdekking gedaan in de hersencellen die behandeld werden met statines: ongewone zwellingen binnen de neuronen die het team het "beads-on-a-string" effect heeft genoemd.

Lees verder


Hoog cholesterol is juist gezond

Degenen die een van mijn boeken hebben gelezen weten dat een hoog cholesterolgehalte heilzaam is. Zo hebben meer dan twintig studies aangetoond dat oude mensen met een hoog cholesterol langer leven deze met een laag gehalte. Ik begrijp dat veel mensen hierover sceptisch zijn maar het is gemakkelijk na te gaan omdat de verwijzingen naar deze studies te vinden zijn op één van mijn websites:

http://www.ravnskov.nu/the%20benefits%20of%20high%20C.htm

Veel mensen hebben met mij contact genomen om te vragen hoe ze hun cholesterol kunnen verhogen. Tot nu toe wist ik niet wat hiermee te doen maar onlangs vond ik een verslag van Italiaanse onderzoekers van het Departement voor Genetica, Biologie en Biochemie aan de Universiteit vanTorino.

http://link.springer.com/article/10.1007/s00018-009-9018-5

Lees verder


(Cholesterol)fraude is toegestaan, maar vragen stellen niet

Eén van de meest geciteerde artikelen ter ondersteuning van de officiële voedingsrichtlijnen is "Seven Countries" door Ancel Keys. Degenen van jullie die mijn boeken hebben gelezen weten dat Keys een bedrieger was. Bijvoorbeeld, in zijn studie uit 1953, die de oorlog tegen vetten begon, sloot hij gegevens uit zestien van de tweeëntwintig landen uit; gegevens die niet pasten bij zijn stelling. De resultaten in de "Seven Countries" studie ondersteunen niet zijn conclusies. Zo was hartsterfte 16-17 maal hoger op Corfu dan op Kreta, hoewel ze dezelfde hoeveelheid verzadigde vetten aten op de twee eilanden. Om te zeggen dat hij loog in die studie is misschien te ver gaan omdat de cijfers werden weergegeven in de tabellen.

Lees verder


Statine behandeling versnelt arteriosclerose

Recentelijk toonden twee aparte studies aan, dat mensen die een statinebehandeling krijgen, vaker arteriosclerose ontwikkelen dan onbehandelde mensen. Een van deze studies werd gepubliceerd in “Diabetes Care” (Link) en de andere in “Artherosclerosis” (Link)

Meer details kun je lezen in het schokkende interview (Link) van Dr. Mercola, met senior wetenschappelijk onderzoeker Stephanie Seneff (Link) van MIT (Massachusetts Institute of Technology), die ook lid is van THINCS (Link)

Lees ook Dr. Mercola´s opmerkingen over statinebehandeling.

“Beschermt een statine behandeling tegen kanker?”

Vraag het aan een behandelaar die statine gebruikt (statinist) en het antwoord is “ja”. In tal van studies beweren de auteurs dat een statinebehandeling beschermt tegen alle vormen van kanker. Maar ze hebben allen een ernstige fout gemaakt. Hun bewijsmateriaal komt voort uit vergelijkingen tussen mensen die een statinebehandeling ondergingen en niet-behandelde mensen.

Lees verder


De voordelen van een hoog cholesterolgehalte

Ouderen met een hoog cholesterol leven het langst!

Het zal nog lang duren voor de volle betekenis van deze observatie zal doordringen tot de massa’s die in de loop der jaren zijn gehersenspoeld door de cholesterolcampagne. Toch is dit precies wat tenminste 15 wetenschappelijke studies laten zien (kijk voor referenties onderaan deze pagina). Maar laat ons eerst eens kijken naar de sterfte aan hartinfarcten, dus in hoeverre een hoog cholesterol een risicofactor is voor het krijgen van een hartinfarct bij oudere mensen. Een van de studies die het antwoord op deze vraag zocht, werd al in 1994 uitgevoerd door Harlan Krumholz en zijn team van Yale University. Zij vonden dat de sterfte aan hartinfarcten onder oudere mensen met een laag cholesterol dubbel zo hoog was als onder ouderen met een hoog cholesterol  . De aanhangers van de cholesterolcampagne hebben dit altijd genegeerd, of ze doen het af als een toevallige uitzondering op een groot aantal studies die het tegendeel vonden.

Lees verder


Frauduleuze reclame voor levensmiddelen met plantensterolen

Al vele jaren brengt Unilever margarine op de markt met de naam Becel pro-activ (Flora pro-activ) en bepaalde yoghurtproducten met het argument dat zij cholesterol verlagend zijn. Het cholesterolverlagende effect wordt veroorzaakt door de toevoeging van plantensterolen die uit sojabonen geëxtraheerd worden en Fins hout door middel van extractievloeistof. Het effect is dat minder normale cholesterol en meer plantensterolen opgenomen worden in de darmen. Dit resulteert in hogere niveaus van plantensterolen en lagere niveaus van menselijke cholesterol in het bloed.

Lees verder


Nieuwe richtlijnen voor lipideonderzoek bij kinderen veel te overdreven, vinden UCSF onderzoekers

Adviezen voor een gunstig gewicht wegen niet op tegen de potentiële gevaren. De recente richtlijnen die cholesteroltesten aanbevelen voor kinderen, weegt het gezonde gewicht niet op tegen de potentiële gevaren en de kosten, volgens een nieuw geautoriseerd commentaar door drie artsen-onderzoekers aan de UCSF. Bovendien zijn de adviezen meer gebaseerd op de mening van een deskundige dan op solide bewijs, aldus de onderzoekers, hetgeen voornamelijk problematisch wordt omdat de richtlijnen, zo onthulden de auteurs, uitgebreide, mogelijk tegenstrijdige, belangen dienen.

Lees verder


Studie ontdekt kankerbestrijdende kwaliteiten van cholesterol

Een onderzoeker aan de Simon Fraser University is één van vier wetenschappers die stellen dat cholesterol de groei van kankercellen kan vertragen of stoppen. In “A Detour for Yeast Oxysterol Binding Proteins” (een omweg voor gist oxysterol-bindende eiwitten), een paper gepubliceerd in de meest recente uitgave van het Journal of Biochemical Chemistry, beschrijven zij hoe cholesterolbindende eiwitten, ORPs genaamd, de celgroei kunnen beheersen. De wetenschappers kwamen tot hun conclusie terwijl ze probeerden te begrijpen hoe cholesterol beweegt binnen cellen tijdens de reis van het vet naar de oppervlakte van de cellen waar het hun buitenste membraan versterkt.

Lees verder


Een veel gebruikte cholesterol medicatie kan de nierfunctie beïnvloeden

Nieuw onderzoek door Lawson Research waarschuwt dat verder onderzoek nodig is.

Londen, Ontario – Oudere patiënten die een veel gebruikte cholesterol medicatie gebruiken zouden voorzichtig moeten met betrekking tot de invloed op daarvan op de gezondheid van hun nieren. In een nieuw onderzoek door Dr. Amit Garg, Wetenschapper aan het Lawson Health Research Institute en het Institute for Clinical Evaluative Sciences (ICES) en collega's, ervoer één op de tien nieuwe oudere fibraat- gebruikers een stijging van 50% van hun serumcreatininewaarde.

Lees verder


Klachten over cholesterolremmers

Wil je ook je kennis delen over een te hoog cholesterol?

Geef je mening op: Link


'Slecht'cholestorol niet zo slecht als men denkt

Zogenaamd slecht cholesterol- low density lipoproteine ofwel LDL, is niet zo slecht als men denkt, blijkt uit onderzoek van de Texas A&M universiteit. Dit werpt nieuw licht op de discussie over cholesterol, vooral bij volwassenen die aan beweging doen. Steve Riechman is onderzoeker van de afdeling Gezondheid en Kinesiologie.Volgens hem wijst het onderzoek uit dat LDL lang niet zo slecht is als tot nu toe is aangenomen en dat een andere houding ten opzichte van dit onderwerp noodzakelijk is. Zijn werk is, met behulp van collega's van de universiteit van Pittsburgh, de Kent State universiteit, het John Hopkins Weight Management Center en de Northern Ontario School of Medicine, gepubliceerd in de Journal of Gerontology.

Lees verder


Diabetische hersenen lijden aan een gebrek aan cholesterol

Onze hersenen zitten vol met cholesterol, welke bijna allemaal geproduceerd worden in de hersenen zelf. Cholesterol in de hersenen is essentieel voor een normale ontwikkeling van hersenfuncties. Een nieuwe studie in de december editie van de Cell Metabolism laat zien dat de cholesterol synthese bij muizen met diabetes is ontspoord. De bevindingen bieden nieuwe verklaringen voor de neurologische en cerebrale complicaties, waaronder cognitieve disfunctie, depressie en een verhoogd risico op de ziekte van Alzheimer, die bij diabetes volgens de onderzoekers veelvuldig voorkomen. Volgens Ronald Kahn (Harvards Joslin Diabetes Center) kunne mensen met diabetes veel problemen krijgen met de hersenfuncties, helemaal als het ongecontroleerde diabetes is. De aanname is geweest dat dit kwam door de effecten van mindere glucose controle. Onze bevindingen openen de wegen naar een heel ander concept.

Lees verder

Vertaling : Erik van Staalduinen


Natasha Campbell McBride - Cholesterol and health

Dr Natasha Campbell-McBride shares damning evidence regarding statin medication and the reason why cholesterol is so essential for the health of the body.


Israeli Scientists Find Natural Remedies to Lower Cholesterol


Cholesterol, geen vijand maar vriend

Cholesterol is levensnoodzakelijk

Als wij weten waarom we cholesterol nodig hebben, begrijpen wij heel snel dat het kunstmatig verlagen van de cholesterolspiegel aan het misdadige grenst. Stelt men dat duidelijk, dan krijgt men meestal als antwoord: ‘Akkoord, we hebben cholesterol nodig. Maar te veel is te veel en dan alleen maar de goede.’ Al die heisa rond de cholesterol is evenwel één grote, doelbewust in stand gehouden misvatting. Cholesterol is levensnoodzakelijk. Bekijken wij dat stap voor stap.

Download PDF


Statines en myoglobine: hoe spierpijn en spierzwakte hart- en vaatziekten,  long- en nierziektes bevorderen

Auteur: Stephanie Seneff

Het gebruik van Statines of cholesterol syntheseremmers is de laatste decennia langzaamaan toegenomen door het wijdverbreide geloof dat cholesterol vermindering een belangrijke stap is om hart- en vaatziekten te voorkomen. Het is niet te ontkennen dat het gebruik van Statines doeltreffend is: het kan de serum cholesterolniveaus verlagen van meer dan 300 db/ml naar normale waardes binnen enkele weken. Voor een persoon met een normale cholesterolniveau kan Statine hun cholesterol verlagen tot onder de natuurlijke waarden. Het gebruik van Statines heeft ook aangetoond dat ze de kans verminderd op relatieve risico’s van hartaanvallen bij mannen rond de 50 met maar liefst 30%, maar omdat hartaanvallen relatief zeldzaam zijn in dit segment van de bevolking, is de absolute risicoreductie slechts 2%, een punt van aandacht dat vaak door de behandeld persoon wordt gemist.

Alle medicijnen hebben potentiële bijwerkingen en met alle medicijnen is het een kwestie van de afweging van de voor - en nadelen om te beslissen of het medicijn is gerechtvaardigd. Statines hebben een opmerkelijk uiteenlopend neveneffect, waaronder cognitieve - en geheugen defecten, een verlaagd libido, spierpijn en algehele zwakte. De medicijnfabrikanten beweren dat de gevallen met bijwerkingen relatief zeldzaam zijn, maar vaak verschijnen de bijwerkingen pas na enkele maanden of zelfs jaren na de behandeling. In veel van deze gevallen is het niet duidelijk dat Statines de oorzaak van het probleem zijn geweest. Dit geldt met name omdat deze bijwerkingen gemakkelijk kunnen worden toegeschreven aan een hogere leeftijd. In feite, zoals ik later zal aantonen, kunnen de neveneffecten van Statines het beste worden geïnterpreteerd als een versnelling van het verouderingsproces.

Volgens mij is Statines het risico van de neveneffecten niet waard. Cholesterol is een essentiële voedingsstof, zonder deze stof kunnen de cellen van zoogdieren niet overleven. Het is ondenkbaar dat het een goed idee kan zijn om het vermogen van het lichaam lam te leggen om cholesterol samen te stellen. In een uitstekend en uiterst informatief bespreekartikel gepubliceerd in 2009, door Wainwright et al. [43] ontwikkelde een sterk argument dat Statines, door het afbreken van cholesterol, leidt tot destabilisering van celmembranen "van kop tot teen". Dit probleem op zijn beurt verhoogt het risico voor een lange lijst van ernstige gezondheidsvoorwaarden en ziekten, waaronder diabetes, multiple sclerose, cognitieve problemen, hersenbloeding, kanker of Amyotrofische laterale sclerose (ALS) ook bekend onder de naam Lou Gehrig ziekte.hemorragische beroerte.

Lees verder

Vertaling : Pauline Laumans


LDL Cholesterol: .Bad. Cholesterol, or Bad Science?

The belief that low-density lipoprotein (LDL) cholesterol causes atherosclerosis and subsequent heart disease is a fundamental precept of modern medicine. Therapies aimed at reducing serum LDL cholesterol are currently considered to be an essential element of any attempt to prevent coronary heart disease (CHD). While it currently enjoys widespread acceptance among health authorities and medical practitioners, numerous lines of evidence raise questions about the LDL hypothesis. Native LDL cholesterol is a vitally important substance and is not in any way atherogenic. Statin drugs, the only LDL-lowering agents shown to have clinical benefit in reducing the incidence of heart disease, have been shown to exert their benefits via mechanisms totally unrelated to LDL cholesterol reduction. A potential causative role in atherosclerosis and heart disease has indeed been detected for oxidized LDL, but this form of LDL shows no correlation with serum levels of native LDL. Rather,
individual antioxidant status appears to be a ke factor influencing serum concentrations of oxidized LDL. The concept that LDL is bad cholesterol. is a simplistic and
scientifically untenable hypothesis. The inordinate focus on cholesterol, a perfectly natural substance that performs many crucial functions in the body, has taken and continues to take valuable resources and attention away from factors more closely related to heart disease. Independent-thinking practitioners must look at the readily available evidence for themselves, instead of relying on the continual stream of anticholesterol propaganda emanating from health authorities.. By doing so, they will quickly realize that the LDL hypothesis is aggressively promoted for reasons other than public health.

http://www.jpands.org/vol10no3/colpo.pdf


Cholesterol, het CO2 van de bloedsomloop

Heel veel mensen ontwijken het klimaatdebat met als belangrijkste argument dat er immers een consensus is. ‘Alle wetenschappers zijn het eens’ heet het dan en wie bent u dan om daar tegenin te gaan? Zo’n claim maakt vooral duidelijk maakt dat er nogal wat mensen anders over denken…’maar geloof ons nou maar, wij zijn de echte autoriteit’. In feite wordt zo de vooruitgang tegengehouden

Link

Tip: Arthur v d Anker


"Goede" cholesterol is niet voor iedereen goed

HDL-cholesterol (high density lipoproteïne), de zogenaamde "goede" cholesterol, blijkt niet voor iedereen goed te zijn.

Link


Hoge cholesterol niveaus hebben invloed op het losmaken van beenmergcellen

Onderzoekers in Portugal tonen aan dat hoge cholesterol niveaus invloed kunnen hebben op de micro-omgeving van beenmerg, zodat meer cellen van het beenmerg bewegen naar de basis van bloedcirculatie. Deze ontdekkingen van Sergio Dias en zijn team, een externe groep van het Instituto Gulbenkian de Cienca, hebben invloed voor een beter begrip van beenmergtransplantatie bij kwaadaardige cellen en zullen gepubliceerd worden in de volgende uitgave van het blad Blood.

Link

Pieter Tau


Hoe zit dat met cholesterol

Hallo Ron,

Ik kom net een heel leuk stuk tegen over de gezonde werkingen van verzadigd vet en cholesterol. Heel interessant en ook nog in duidelijke begrijpbare taal. Misschien wel leuk om deze link op je website te plaatsen.

Groeten Evan

--

Hoe zit dat met cholesterol

Ook hier zijn we misleid. Onze bloedvaten kunnen beschadigd raken – door irritaties die veroorzaakt worden door vrije radicalen of virussen, of omdat ze structureel zwak zijn. Dan wordt de schade hersteld door het natuurlijke geneesmiddel van ons eigen lichaam. Dit geneesmiddel is cholesterol. Cholesterol is een alcohol met een hoog moleculair gewicht dat in de lever wordt vervaardigd en ook in de meeste lichaamscellen. De cholesterol die wij zelf aanmaken of eten is net als de verzadigde vetten betrokken bij veel belangrijke werkzaamheden in ons lichaam.

Link


De Cholesterolmythen

Een van de hardnekkigste mythen in de geneeskunde zegt dat te veel dierlijk vet in de voeding en een verhoogd cholesterolgehalte schadelijk zijn voor hart en bloedvaten. Op deze pagina’s volgen feiten die veel mensen zullen verrassen en waarvan de meeste artsen en onderzoekers niet op de hoogte zijn.

Link

Gerrit


Red Meat Is GOOD for Your Cholesterol

Link


Is dit toeval?

Tussen 1950 en 1970 ging men in de BAD SCIENCE geloven dat verzadigd vet en cholesterol in voedsel hart- en vaatziektes veroorzaken. Vanaf 1970 is het percentage van mensen met overgewicht, obesitas, diabetes, kanker, hart- en vaatziektes en andere welvaartsziektes geëxplodeerd


Savage on Health - Exposing the Cholesterol Myth - The Truth about HDL, LDL & LPA Levels

Dr. Michael Savage talks about common cholesterol myths.


En als ik te veel cholesterol heb ?

Wanneer je te veel cholesterol in je bloed hebt, wil je alles doen om er weer van af te raken. “Liever geen cholesterol dan een ietsje te veel” luidt daarbij de slogan. Je gooit dan ook resoluut alles overboord waar maar een spoortje cholesterol in terug te vinden is, zoals boter en vetten, en je gebruikt alleen maar de meervoudig onverzadigde vetzuren, tot grote pret van de fabrikanten van deze vervangproducten, die miljarden winst op je onkunde maken. Als je dan alle bronnen van cholesterol overboord gegooid hebt, denk je veilig te zijn. Maar dat ben je niet !

Waarom niet ?

Omdat cholesterol zo levensbelangrijk is, dat het lichaam deze stof zelf maakt. Verlaag je de opname van cholesterol via je voeding, dan gaat het lichaam meer cholesterol produceren. Verhoog je de opname van cholesterol, dan maakt het lichaam minder van deze alcoholsoort aan. Om die reden is het dan ook niet nodig alle cholesterol uit je voeding te schrappen.

Consumeer je bijvoorbeeld 500 mg cholesterol (het gemiddelde van een Europeaan) per dag via je voeding, dan neem je hiervan zowat 250 mg van op. Maar het lichaam maakt zelf nog eens meer dan 1000 mg cholesterol aan ! Dat is zowat het viervoudige van wat je via je voeding binnenkrijgt !

Betekent dit dat we niet zonder cholesterol kunnen ?

Als je alle cholesterol uit je lichaam zou halen, dan zou je slechts nog 3 seconden te leven hebben ! deze stelling komt van doktor David Reuben (The Save Your Life Diet) die nog meer interessants weet te vertellen.

Als je alle cholesterol uit je lichaam zou verspelen, zou onze maatschappij snel ten dode opgeschreven zijn. Cholesterol is immers een van de basiscomponenten van de mannelijke en vrouwelijke sexhormonen. Kinderen zouden dan niet verwekt kunnen worden en de wereld zou tot uitsterven gedoemd zijn……..Ook zou je dan geen vitamine D en talrijke hormonen kunnen aanmaken. Om de zaak compleet te maken, mag je dan ook nog het gebruik van je ogen, lever, nieren, je hart en hersenen afschrijven (tot zover doktor Reuben).

--

Moedermelk bevat cholesterol

Om het belang van cholesterol nog duidelijker te stellen haal ik hier het voorbeeld van een pasgeboren baby aan, die moedermelk krijgt. Immers, ook moedermelk bevat cholesterol:

Melksoort. Cholesterol in mg / 100 gr.

Moedermelk 14
Koemelk (volle melk ) 12

De hoeveelheid cholesterol die een baby daarbij via zijn voeding verkrijgt, mag in verhouding tot zijn gewicht zelfs aanzienolijk genoemd worden. Vergelijk zelf:

Gewicht in kilo’s cholesterol via voeding;

Baby 4 - 112 mg
Volwassene 60 - 500 mg

Uit deze gegevens kun je concluderen dat een baby voor elke kilogram lichaamsgewicht 32 milligram cholesterol uit zijn voeding haalt. Voor de volwassene ligt dat evenwel veel lager, slechts 8,3 mg cholesterol per kilogram lichaamsgewicht per dag. Hiermee is eens te meer aangetoond dat cholesterol heel wat minder schadelijk is, dan de margarinefabrikanten ons willen laten geloven.

Rob Hundscheidt


Cholesterol natuurlijk verlagen

In order to lower cholesterol, it is important to understand the significance of why the cholesterol is high in the first place. A little bit of biochemistry will help solve this mystery. Most people with high cholesterol are not guilty of consuming too much cholesterol food. The fact is that cholesterol is synthesized in the body; at least 2000 mg per day. Don't eat enough cholesterol and the body will produce more.  Remember, cholesterol is needed for important hormone production such as estrogen and testosterone... to name a few.

Link

Dr Grisanti

Tip: Albert Panbakker


Yippie, ik heb een hoog cholesterol

Nu weten we waarom al de draconische dieet- en farmaceutische maatregelen om cholesterol te verlagen niet geresulteerd hebben in een vermindering van het percentage aan MI, en waarom vele studies hebben uitgewezen dat als we ouder worden, de mensen met het hoogste cholesterolniveau nog het langste leven. Als we de cholesterol verlagen, dan versteken we ons lichaam van die belangrijke substantie die het nodig heeft om cardio tonicums aan te maken.

Link

Henk


Zetia (Ezetimibe) minder goed dan vitamine B3 voor de bloedvaten

Een bekende cholesterolverlager in de VS (Zetia) heeft in een recente studie een flinke dreun gekregen omdat bleek dat vitamine B3 (de versie zonder flush) beter werkte dan dit dure medicijn.

Link


The Cholesterol Myth exposed - Dr Malcolm Kendrick

Dr. Kendrick has worked in family practice for almost twenty years. He has specialized in heart disease and set up the on-line educational website for the European Society of Cardiology.He is a peer-reviewer for the British Medical Journal. He is a member of the International Network of Cholesterol Skeptics (THINCS) as he does not believe that a high cholesterol level causes heart disease.


Cholesterol does not cause heart disease

Dr Malcolm Kendrick speaks to Leeds BMA Meeting about why Cholesterol does not cause heart disease.


Cholesterol Drug Controversy

The prescription drug Zetia is under attack after a study found the drug to be ineffective. Dr. Jennifer Ashton


Cholesterol Shocker: Niacin better than Statins

Natural cures once again ko health care lobbyists. The threat of National health care will yield "natural" cures that will help eliminate our dependence on prescription drugs, one of the largest industries in America and sadly, the largest Lobbyist group in the America.


The Myth of Cholesterol


Is cholesterol echt zo gevaarlijk, is insuline de sleutel naar gewichtsverlies ?

Author : Anthony Colpo

Ingezonden brief

Hi Anthony,

I just read your LDL Cholesterol: "Bad" Cholesterol, or Bad Science? article and I am so moved, and really appreciate all your work. I have some questions that I am trying to answer...if you could take a moment. I am trying to find the right "diet" that I should be eating. I am one year out from gastric bypass [surgery] and have now lost 115 pounds. Awesome - but, I have about 40 more to go and its so slow, its driving me crazy.

For the past 4 weeks I've been trying a high fat, low carbohydrate diet since one of my co-workers has explained to me that it's the carbohydrates that raise your insulin level and promote excess fat and cholesterol to form inside your body.

Thus, I am a little confused because all the dieticians here in USA promote a diet which is low fat and low carbs and then I'm always starving! Eating the fat in milk, nuts and cheeses seem to help, but I am worried about my cholesterol levels. So, I will be taking a blood test soon at my primary doctor's office.

Last year, I went to a heart doctor, he put me on Lipitor (80 mg) and said to go on the South Beach Diet. Well, I did that and then I went on a High Protein, Low Fat, NO Carb diet for 3 weeks and lost 30 pounds...but my cholesterol levels are still high (I think about 200 or more) so I'm back on Lipitor (40 mg per day).

So, if I eat saturated fat, some dieticians say it will cause my levels to go higher and other people say its not from what you eat but its hereditary. So, I am totally confused. Do the levels go higher when you eat fat, or not or is it just hereditary and there is nothing you can do? Do carbohydrates cause the levels to go higher in the blood because of the increase of glucose and then insulin, and insulin resistance? I just don't understand how our bodies work - can you suggest some reading material that will explain the truth?

Lees verder


De Cholesterol theorie - een tragische blunder

Cholesterol in zijn natuurlijke vorm is een van de hoofdzakelijke bouwstenen van een gezond dierlijk en menselijk lichaam; zo is bijvoorbeeld de vaste stof van onze hersenen voor meer dan 80% er uit samengesteld. Het is absurd te zeggen dat iets waar we grotendeels uit zijn samengesteld, schadelijk voor ons zou zijn om te eten, en het is dan ook niet schadelijk of het moet al zo zijn dat het uit zijn natuurlijke vorm gehaald wordt en zo in een Niet Meer Verse Vorm verandert. Vee en geiten krijgen arteriosclerose door het eten van hooi en graan terwijl ze nog nooit maar een beetje voedsel kregen dat cholesterol bevat. Mensen gaan dood bij duizenden aan hartaanvallen en beroertes terwijl ze op een “laag cholesteroldieet” zitten. De falende cholesteroltheorie is oorspronkelijk uit 1913 afkomstig uit Rusland door Dr. N. Anitschkow and S. Chalatow.

Deze wetenschappers verdienen wel eer voor hun goedbedoelde werk, alhoewel deze vaststelling een van de meest ongelukkige halfwaarheden is die er maar zijn, en de mens
alleen maar diende om hem te misleiden. Ze voerden hun experimentele konijnen met gekristalliseerde cholesterol die opgelost werd in plantaardige olie, en die er in resulteerde dat konijnen arteriosclerose kregen.

Hun fout was dat ze niet herkenden dat gekristalliseerde cholesterol een onnatuurlijke substantie is die nu bekend staat als oxy-cholesterol, en die niet kan worden aangetroffen in Vers Voedsel of in een gezond menselijk lichaam. Overeenkomstige fouten zijn vele keren daar na begaan door andere wetenschappers, die vele soorten mengsels gebruikten van Niet Meer Vers en Voorbewerkt Voedsel bij het voeren in onderzoeken met als doel om het uit te testen, en ze namen aan dat de verstopte bloedvatenresultaten typisch veroorzaakt werden door cholesterolhoudend voedsel. De cholesteroltheorie was onwaar voor praktisch gebruik en de formulering er van was hoogst ongelukkig, zodat het de wereld 50 jaar lang heeft misleid en indirect ontelbare doden en een hoop misère heeft gekost door het uitstel van de ontdekking van de werkelijke oorzaak en genezing er van. Vele mensen zijn onnoodzakelijk verstoken gebleven van vlees en eieren, vanwege diëten die gebaseerd waren op deze misleidende Russische theorie.

Rob Hundscheidt


Met olijfolie verandert cholesterol makkelijker in testosteron

Eet je meer vet, dan maakt je lichaam meer testosteron aan. Meer vet, meer testosteron. De beste vetbron, maakten Argentijnse onderzoekers een jaar geleden op uit proeven met ratten, is olijfolie. Diezelfde onderzoekers publiceerden in Lipids een dierstudie die verder duidelijk maakt hoe olijfolie de aanmaak van testosteron verhoogt. Olijfolie zorgt ervoor dat de testes meer cholesterol opnemen.

Link


Penn researchers discover novel pathway for increasing 'good' cholesterol

Researchers have discovered that a group of liver enzymes may be the key to raising levels of good cholesterol. The pathway by which these proteins are able to achieve an increase in HDL cholesterol involves another enzyme that normally degrades HDL-C. The newly recognized relationship between these enzymes and cholesterol represents another target for ultimately controlling good cholesterol.

Lees verder


Study Unlocks Secrets of Cholesterol Buildup in Vessel Walls

Scientists at Weill Cornell Medical College in New York City have gotten closer to solving a longstanding puzzle in cardiovascular medicine: Why immune scavenger cells called macrophages fail to complete their job of ridding blood vessels of dangerous cholesterol plaques. It now appears that the very act of interacting with low-density lipoprotein (LDL or "bad") cholesterol alters the macrophage's ability to move away from the vessel wall. The result is an accumulation of macrophages that contain so much cholesterol that they become swollen "foam cells."

Lees verder


Pistachio Power - Lowers Cholesterol And Blood Sugar, Relieves Stress

The pistachio nut, a native to the Middle East, is one of the oldest flowering nut trees with archaeological evidence of the nut dating back to 7,000 BC.

Lees verder


Dominant cholesterol-metabolism ideas challenged by new research

A team of researchers investigating cholesterol and lipid transport has performed experiments that cast serious doubt on the dominant hypothesis of how the body rids its cells of "bad" cholesterol and increases "good" cholesterol. Cholesterol metabolism is an area of intense inquiry because high levels of LDL cholesterol or total cholesterol put about half of all Americans at significant risk of heart disease.

Lees verder


New review suggests caution on drugs to raise 'good' cholesterol

Researchers have long sought ways to increase the amount of "good" cholesterol in the body. But a new systematic review published in JAMA suggests that so far, only modest evidence supports the use of most medications to raise levels of high-density lipoprotein. Some are even harmful.

Lees verder


Low levels of good cholesterol linked to memory loss, dementia risk

Low levels of good cholesterol are associated with diminished memory by age 60. Researchers encourage physicians to monitor levels of good cholesterol.

Lees verder


New research shows that Artichoke Leaf Extract lowers cholesterol

Researchers at the University of Reading have found that an over-the-counter Artichoke Leaf Extract (ALE) from the globe artichoke plant can lower cholesterol in otherwise healthy individuals with moderately raised levels. Cardiovascular diseases are the chief causes of death in the UK, and are associated with raised circulating levels of total cholesterol in the plasma. Once plasma cholesterol reaches a certain level, drugs such as statins are often prescribed to help reduce it. Intervention before concentrations reaches these levels may help reduce the risk of developing cardiovascular diseases without the need for drugs. This new piece of research has shown that otherwise healthy people with moderately raised plasma cholesterol may be able to lower their levels by taking this herbal supplement.

Lees verder


Why bad things can happen to the heart when 'good' cholesterol goes bad

It's yet another example of how a good thing can go bad: Researchers have found evidence in laboratory studies that "good" cholesterol, renowned for its ability to protect against heart disease, can undergo detrimental changes in protein composition that make it "bad" for the heart. The study could lead to new lab tests and treatments for heart disease, they say. It will be presented in August at the American Chemical Society national meeting in Boston.

Lees verder


Creating dogma - Part 4 of 'Cholesterol conspiracies and contortions'

Last week’s column suggested the science underpinning beliefs (1) LDL cholesterol causes heart disease and (2) lowering cholesterol levels with drugs will prevent heart disease and prolong life in most people is so weak it is tantamount to dogma. Yet, we spent $33 billion last year on cholesterol-lowing drugs.

Lees verder


Good cholesterol helps heart, but study shows it also helps memory

A new British-French study finds that people with higher levels of “good” cholesterol (HDL) performed better on memory tests than people with lower levels of high-density lipoprotein cholesterol.

Lees verder


UI scientist writes book of simple truths about food

Fred Kummerow never wondered which one to spread on his toast. He knew butter was better for us more than half a century ago, and he explains why in his new book, "Cholesterol Won't Kill You But Trans Fat Could - Separating Scientific Fact from Nutritional Fiction in What you Eat."

Lees verder


Synthetic HDL - A new weapon to fight cholesterol problems

Buttery Christmas cookies, eggnog, juicy beef roast, rich gravy and creamy New York-style cheesecake. Happy holiday food unfortunately can send blood cholesterol levels sky high. Northwestern University scientists now offer a promising new weapon -- synthetic high-density lipoprotein (HDL), the "good" cholesterol -- that could help fight chronically high cholesterol levels and the deadly heart disease that often results. The researchers successfully designed synthetic HDL and show that their nanoparticle version is capable of irreversibly binding cholesterol. The synthetic HDL, based on gold nanoparticles, is similar in size to HDL and mimics HDL's general surface composition.

Lees verder


Most heart attack patients' cholesterol levels did not indicate cardiac risk

A new national study has shown that nearly 75 percent of patients hospitalized for a heart attack had cholesterol levels that would indicate they were not at high risk for a cardiovascular event, according to current national cholesterol guidelines. Specifically, these patients had low-density lipoprotein (LDL) cholesterol levels that met current guidelines, and close to half had LDL levels classified in guidelines as optimal (less than 100 mg/dL). "Almost 75 percent of heart attack patients fell within recommended targets for LDL cholesterol, demonstrating that the current guidelines may not be low enough to cut heart attack risk in most who could benefit," said Dr. Gregg C. Fonarow, Eliot Corday Professor of Cardiovascular Medicine and Science at the David Geffen School of Medicine at UCLA and the study's principal investigator. While the risk of cardiovascular events increases substantially with LDL levels above 40?? mg/dL, current national cholesterol guidelines consider LDL levels less than 100 mg/dL acceptable for many individuals. The guidelines are thus not effectively identifying the majority of individuals who will develop fatal and non-fatal cardiovascular events, according to the study's authors. Researchers also found that more than half of patients hospitalized for a heart attack had poor high-density lipoprotein (HDL) cholesterol levels, according to national guidelines. Published in the January issue of the American Heart Journal, the study suggests that lowering guideline targets for LDL cholesterol for those at risk for cardiovascular disease, as well as developing better treatments to raise HDL cholesterol, may help reduce the number of patients hospitalized for heart attack in the future.

Lees verder


Not enough 'good' cholesterol makes it harder to recover from stroke

People are at an increased risk of memory problems and greater disability after stroke if they have low levels of "good" cholesterol and high levels of homocysteine, an amino acid acquired mostly from eating meat. The findings are published in the Nov. 27, 2007, issue of Neurology, the medical journal of the American Academy of Neurology.

Lees verder


No Such Thing as Bad Cholesterol

The 'noddy-science' offered by marketing men to a generally scientifically-naive public has led many people to believe that we should replace certain food choices with specially developed products that can help 'reduce cholesterol'. Naturally this comes at a price and requires those who can afford it to pay maybe four or five times what a 'typical ordinary' product might cost. But is this apparent 'blanket need' to strive towards lowering our cholesterol justified? And, indeed, is it healthy?

Lees verder


Cholesterol Has Benefits

A significant association was found between dietary cholesterol and change in strength. It was found that lower cholesterol levels reduced muscle gain that occurred with exercise, while those with higher cholesterol intake also had the highest gains in muscle strength.

Lees verder


Researchers uncover key interaction in cholesterol regulation

Researchers at UT Southwestern Medical Center have determined the specific way in which a destructive protein binds to and interferes with a molecule that removes low-density lipoproteins, the so-called "bad" cholesterol, from the blood.

Lees verder


Designer RNA fights high cholesterol, researchers find

Designer RNA fights high cholesterol, researchers findSmall, specially designed bits of ribonucleic acid (RNA) can interfere with cholesterol metabolism, reducing harmful cholesterol by two-thirds in pre-clinical tests, according to a new study by researchers at UT Southwestern Medical Center in collaboration with Alnylam Pharmaceuticals and the Massachusetts Institute of Technology.

Lees verder


Heart doctors now skeptical on LDL factor

a controversial study of the widely prescribed medicine Vytorin, coupled with negative publicity about other cholesterol drugs, has touched off an intense debate among cardiologists and researchers about the importance of controlling LDL.

Lees verder


Prions link cholesterol to neurodegeneration

Prion infection of neurons increases the free cholesterol content in cell membranes. A new study published in the online open access journal BMC Biology suggests that disturbances in membrane cholesterol may be the mechanism by which prions cause neurodegeneration and could point to a role for cholesterol in other neurodegenerative diseases.

Lees verder


A scientific breakthrough on the control of the bad cholesterol

A study performed by the team of Dr. Nabil G. Seidah, director of the Biochemical Neuroendocrinology Research Unit at the IRCM, shows for the very first time that the degradation by PCSK9 of the LDLR receptor, which is responsible for removing the bad cholesterol from the bloodstream, may be inhibited by a third protein, annexin A2. This major study was published on Nov. 14 in the Journal of Biological Chemistry.

Lees verder


Oatmeal's Health Claims Strongly Reaffirmed

A new scientific review of the most current research shows the link between eating oatmeal and cholesterol reduction to be stronger than when the FDA initially approved the health claim's appearance on food labels in 1997. Dr. James W. Anderson, professor of medicine and clinical nutrition at the University of Kentucky College of Medicine, co-authors "The Oatmeal-Cholesterol Connection: 10 Years Later" in the January/February 2008 issue of the American Journal of Lifestyle Medicine.[1]. Anderson presents a contemporary analysis to determine if newer studies are consistent with the original conclusion reached by the FDA. His report says studies conducted during the past 15 years have, without exception, shown total cholesterol levels are lowered through oat consumption; low-density lipoprotein (LDL, the "bad" cholesterol) is reduced without adverse effects on high-density lipoprotein cholesterol (HDL, the "good" cholesterol), or triglyceride concentrations.

Lees verder


University of Alberta researchers report breakthrough in lowering bad cholesterol, fatty acid levels

Medical researchers at the University of Alberta in Edmonton, Canada have found a way to reduce the amount of bad cholesterol and fatty acids that end up in the blood from food the body metabolizes, a key discovery that could lead to new drugs to treat and reverse the effects of diabetes and heart disease related to obesity. Existing drugs called statins are used to lower cholesterol, but do not treat obesity or diabetes.

Lees verder


Surprise -- cholesterol may actually pose benefits, study shows

Researchers at Texas A&M University have discovered that lower cholesterol levels can actually reduce muscle gain with exercising. Lead investigator Steven Riechman, assistant professor of health and kinesiology, and Simon Sheather, head of the Department of Statistics, along with colleagues from The Johns Hopkins Weight Management Center and the Northern Ontario School of Medicine, have recently had their findings published in the Journal of Gerontology.

Lees verder


Bad cholesterol genes discovered

Scientists have found novel genes linked with 'bad' cholesterol, paving the way for new therapies to treat the important heart disease risk factor.

Lees verder


Study locates cholesterol genes; finds surprises about good, bad cholesterol

An international study of 20,000 people found seven new genes that influence blood cholesterol levels, a major factor in heart disease, and confirmed 11 other genes previously thought to influence cholesterol. The international study led by researchers from the University of Michigan School of Public Health set out to identify or confirm genetic variants that influence lipid levels, and secondly, to see if those variants were linked to the decreased or increased risk of heart disease. The findings will be published online in the journal Nature Genetics on Jan. 13. The results may lead the medical community to rethink the role of HDL (good cholesterol) and LDL (bad cholesterol) in heart disease, said Goncalo Abecasis, associate professor in the U-M School of Public Health. Abecasis co-directed the study with Karen Mohlke, assistant professor of genetics at the University of North Carolina at Chapel Hill School of Medicine.

Lees verder


Why One Doctor Says 'No' to Many Screening Tests

Cholesterol screening for healthy adults at no special risk of heart disease? A waste of time and money. Annual mammograms for women at average risk of breast cancer? Not worth it. Exercising solely because you think it will help you live longer?

Lees verder


 

 


 


View My Stats