Nieuws bloed


balk2.jpg (42734 bytes)


Nachts eten en overdag slapen verandert snel de eiwitten in het bloed

Volgens een nieuw onderzoek aan de University of Colorado Boulder, gepubliceerd in het tijdschrift PNAS, kan de hele nacht wakker blijven en de hele dag slapen gedurende slechts een paar dagen, de niveaus en patronen van de dagindeling van meer dan 100 eiwitten in het bloed verstoren, waaronder die welke de suikerspiegel, het energiemetabolisme en de immuunfunctie beÔnvloeden.

Lees verder


Relatie consumptie groente en dikte vaatwand halsslagader ontdekt

Oudere Australische vrouwen die meer groenten aten, vertoonden minder wanddikte van de halsslagader, volgens nieuw onderzoek in Journal of the American Heart Association, het Open Access Journal van de American Heart Association / American Stroke Association.  Kruisbloemige groenten, waaronder broccoli, bloemkool, kool en spruitjes, bewezen het meest heilzaam te zijn.

Lees verder


Bloedverdunners kunnen het risico op een beroerte verhogen

Volgens een nieuwe studie onder leiding van UCL, St George's, University of London en de University of Surrey, verhogen mensen ouder dan 65 jaar met een chronische nieraandoening mogelijk hun risico op een beroerte door anticoagulantia te nemen voor een onregelmatige hartslag. Op basis van hun bevindingen, die in het BMJ zijn gepubliceerd, waarschuwen de onderzoekers dat artsen voor zulke mensen voorzichtiger moeten zijn met het voorschrijven van anticoagulantia, ook wel bloedverdunners genoemd, totdat meer studies de consequenties daarvan kunnen ophelderen.

Lees verder


Hoge dosering vitamine D en afname aderverkalking

Volgens wetenschappers zorgt vitamine D al in slechts vier maanden voor afname van de vaatwandstijfheid bij jonge Afrikaans-Amerikaanse mensen, die wel overgewicht en een vitaminetekort hadden maar verder nog gezond waren. Stijve vaatwanden zijn een onafhankelijke voorspeller van cardiovasculaire ziektes en dood en vitamine D-gebrek blijkt daaraan bij te dragen, zegt Dr. Yanbin Dong, geneticus en cardioloog aan het Georgia Prevention Institute (GPI), Medical College of Georgia (MCG), van de Universiteit van Augusta.

Lees verder


Kalium is van cruciaal belang voor de circadiane ritmes in de rode bloedcellen

Een innovatief nieuw onderzoek aan de Universiteit van Surrey en Cambridge's MRC Laboratorium voor Moleculaire Biologie, gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Nature Communications, heeft de geheimen van de circadiane ritmsn in rode bloedcellen blootgelegd en kalium geÔdentificeerd als de sleutel tot het ontrafelen van het mysterie.

Lees verder


High Fat Ketogenic Diet & Clogged Arteries


Vitamine K: van belang voor 3 belangrijke functies in het lichaam

Vitamine K kent twee vormen: Vitamine K1, de phylloquinonen, die voornamelijk betrokken is bij de bloedstolling. Vitamine K2, de menaquinonen, die enzymen in het lichaam activeren. Deze door vitamine K2 geactiveerde enzymen zorgen ervoor dat calcium niet neerslaat in de aders, waardoor de kans op aderverkalking afneemt en de bloedvaten soepeler worden. Daarnaast dragen deze enzymen bij aan de opname van calcium in de botten. Hierdoor neemt de kans op botontkalking (osteoporose) af.

Lees verder


Groene thee ter voorkoming van scheur in slagader

Een team van de universiteit van Kyoto heeft ontdekt dat abdominaal aorta aneurysma (AAA) Ė een aandoening waarbij de grote lichaamsslagader uitrekt en opzwelt, zich minder vaak ontwikkelt bij ratten die groene theepolyfenol drinken, een hoofdbestanddeel van groene thee.

Lees verder


Zwarte frambozen verminderen stijfheid bloedvaten

Een nieuwe studie toont aan dat extract van zwarte frambozen aanzienlijk een belangrijke maatstaf van de arteriŽle stijfheid, een indicator van hart- en vaatziekten, kan verlagen. Extract van zwarte frambozen werd ook geassocieerd met verhoogde niveaus van circulerende endotheliale voorlopercellen (EPC) die helpen bij het herstellen en regenereren van beschadigde bloedvaten.

Lees verder


Dodelijke bijwerking bloedverdunner warfarine vaak onbekend

PatiŽnten weten weinig over warfarine, waardoor het risico op ernstige bijwerkingen kan toenemen, aldus onderzoek dat vandaag werd gepresenteerd op het congres EuroHeartCare 2016, door Dr. Kjersti Oterhals, verpleegkundig onderzoeker aan de Haukeland Universiteit te Bergen in Noorwegen.

Lees verder


Slecht slapen is schadelijk voor bloedvaten

Eerder was al bekend dat slaapgebrek het in gangzetten van het immuunsysteem beÔnvloedt, alsook ontstekingen, de koolhydraten stofwisseling, en de hormonen die normale honger regelen. Nu hebben onderzoekers van de Universiteit van Helsinki ontdekt, dat slaapgebrek ook invloed heeft op uw cholesterol gehalte.

Lees verder


Een plantaardig dieet en je bloedvaten - Dr Greger


Angst laat bloed sneller stollen

De term Ďbloedstollende filmí kan letterlijk opgevat worden. LUMC-onderzoekers ontdekten dat kijken naar een horrorfilm ertoe leidt dat er meer van de bloedstollingsfactor VIII in het bloed komt. Ze beschrijven hun resultaten in de kersteditie van The British Medical Journal, dat ook een filmpje liet maken. 

Lees verder


Onderzoek: Hoe hoger de temperatuur, hoe sterker de bloeddrukdaling

Naarmate de buitentemperatuur stijgt, daalt de bloeddruk. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting Sanquin Bloedvoorziening onder ruim 100.000 bloed- en plasmadonors die in twee jaar tijd 691.107 keer de bloedbank bezochten, verspreid over de dag. Het verband tussen hoge temperaturen en lage bloeddruk is al eerder gesuggereerd maar nog nooit eerder geanalyseerd in zoín grote groep gezonde individuen.

Lees verder


Voorheen onbekend effect van vitamine A geÔdentificeerd

De signaalmolecule, retinoÔnezuur, een product van vitamine A helpt ons te begrijpen hoe verschillende typen weefsels in het groeiend embryo zich vormen. Voor het eerst is het effect van retinezuur op de ontwikkeling van bloedcellen van humane stamcellen onderzocht in het Professor Niels-Bjarne Woods laboratorium Lund Stem Cell Center in Zweden. In het laboratoriummodel werden de stamcellen blootgesteld aan specifieke signaalmoleculen waardoor ze bloedcellen ontwikkelden.

Lees verder


Statines stimuleren atherosclerose (aderverkalking) en hartfalen; farmacologisch mechanisme

In tegenstelling tot wat op dit moment gedacht wordt, dat cholesterolverlaging d.m.v. statines aderverkalking vermindert, bieden wij een gezichtspunt dat statines juist de oorzaak zouden kunnen zijn van verkalking van de kransslagader en als mitochondriŽle toxines kunnen werken in hart- en bloedvaten door uitputting van coenzym Q10 en Ďheem Aí, met als gevolg ATP generatie. Statines hinderen de synthese van vitamine K2....

Lees verder


Video - pure chocolade en het effect op je bloedvaten


Een verrassende vondst, bloedstolsels absorberen bacteriŽle toxines

Bloedstolsels spelen een onverwachte rol in het beschermen van het lichaam tegen de dodelijke gevolgen van bacteriŽn door het absorberen van bacteriŽle toxinen, hebben onderzoekers aan de Universiteit van California, Davis, ontdekt. Het onderzoek werd gepubliceerd 2 december in het tijdschrift PLOS ONE.

Lees verder


Verstopte slagaders omzeild met groei nieuwe slagaders

New Haven, Conn. - wetenschappelijke medewerkers van Yale School of Medicine en University College London (UCL) hebben een moleculaire weg ontdekt, waardoor nieuwe slagaderen kunnen worden gevormd worden na hartaanvallen, beroertes en andere acute ziektes door aderen te omzeilen die zijn verstopt. Hun onderzoek is verschenen in het nummer van Developmental Cell. op 29 april jl. Slagaderen vormen zich in de baarmoeder en tijdens de groei, maar kunnen zich ook vormen in volwassenen als organen hun zuurstof wordt ontnomen - bijvoorbeeld na een hartaanval. De organen geven een moleculair signaal af dat VEGF wordt genoemd. Door met muizen te werken, ontdekte het Yale-UCL team dat VEGF zich moet verbinden met twee moleculen die bekend staan als VEGRF2 en NRP2 en ze bovendien alledrie als een team moeten samenwerken, wil de vorming van een door VEGF gedreven slagader zich voordoen.

Lees verder


Luchtverontreiniging en verharding van de slagaders

Volgens een studie van Amerikaanse onderzoekers deze week gepubliceerd in PLoS Medicine kan langdurige blootstelling aan luchtvervuiling worden gekoppeld aan hartaanvallen en beroertes door het versnellen van atherosclerose of "aderverkalking". De onderzoekers, onder leiding van Sara Adar, John Searle assistent-hoogleraar Epidemiologie, Universiteit van Michigan School of Public Health, en Joel Kaufman, hoogleraar aan de Environmental and Occupational Health Sciences and Medicine, Universiteit van Washington, vonden dat hogere concentraties van fijne stofdeeltjes (PM2.5) verband houden met een snellere verdikking van de twee binnenste lagen van de gemeenschappelijke halsslagader, een belangrijk bloedvat dat bloed levert aan het hoofd, nek en hersenen. Zij vonden ook dat de vermindering van luchtverontreiniging door fijne stofdeeltjes in de tijd leidt tot een langzamere progressie van de bloedvatdikte. De dikte van dit bloedvat is een indicatie hoeveel atherosclerose aanwezig is in de slagaders van het lichaam, zelfs bij mensen zonder duidelijke symptomen van een hartkwaal.

Lees verder


Een nieuwe Hebreeuwse studie toont geen verband aan tussen calcium inname en kransslagaderverkalking

Bosten Ė Onderzoekers van het instituut ďAging ResearchĒ (IFAR) wat een filiaal is van de Harvard Medical School (HMS), hebben een nieuwe onderzoek gepubliceerd wat aantoont dat er geen bewijs is tussen de calcium inname en kransslagaderverkalking. Dit onderzoek stelt erg veel ouderen gerust die bang waren dat de calcium inname (door bijvoorbeeld supplementen) invloed zou hebben om verkalking in de bloedvaten. Het onderzoek dat is gepubliceerd in de ďAmerica Journal of Clinical NutritionĒ toont aan dat onderzoek participanten die de hoogste inname van calcium hadden (zowel supplementen als voeding) dezelfde aderverkalking score vertonen dan participanten die de laagste inname van calcium hadden. De score geeft de ernst aan van de verkalking van de bloedvaten en de mogelijk kans op een hartaanval. Deze studie roept een kritische vraag op bij het verband tussen de calciuminname en de klinisch meetbare indicator atherosclerose bij oudere volwassenen. Na het onderzoek is gebleken dat er geen verhoogde kans was op verkalkte aderen met een hogere inname van calcium uit voeding en supplementen.

Lees verder


Een appel per dag verlaagt het niveau van een chemische stof in het bloed die gelinkt wordt aan verharding van de slagaders

Columbus, Ohio - Het eten van ťťn appel per dag kan in feite helpen om de cardioloog buiten de deur te houden, suggereert een nieuw onderzoek. Een studie onder gezonde volwassene van middelbare leeftijd geeft aan dat de consumptie van ťťn appel per dag, gedurende vier weken, bij 40% het niveau van een stof in het bloed verlaagt dat gekoppeld wordt aan verharding van de slagaders. Het innemen van capsules die polyfenolen bevatten, een soort antioxidant die je in appels aantreft, had een vergelijkbaar maar niet zo groot effect. De studie, gefinancierd door een groep uit de appelindustrie, gaf aan dat de appels de bloedspiegel verlaagde van geoxideerd LDL - een lipoprotein met een lage dichtheid, de ďslechteĒ cholesterol. Wanneer LDL cholesterol geoxideerd wordt door interactie met vrije radicalen is de kans groter dat het ontstekingen en weefselschade veroorzaakt. ďWanneer LDL geoxideerd wordt neemt het de vorm aan van een beginnende atherosclerose of het zorgt voor verharding van de slagaders,Ē aldus hoofdonderzoeker Robert DiSilvestro, hoogleraar humane voeding aan de Ohio State University en onderzoeker van de Universityís Ohio Agricultural Research en Development Center. ďWe hadden een enorm effect tegen geoxideerd LDL met slechts een appel per dag gedurende vier weken.Ē

Lees verder


FlavonoÔde stoffen in voeding en supplementen kunnen vorming van bloedstolsels voorkomen

Een stof, rutine genaamd, vaak gevonden in fruit, groenten en voedingssupplementen, heeft aangetoond dat het de vorming van bloedstolsels remt in een diermodel met trombose. Deze bevindingen, onder leiding van onderzoekers van het Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) en vandaag online gepubliceerd in The Journal of Clinical Investigation (JCI), onderkennen een nieuwe strategie voor preventie van trombose en helpen de weg vrij te maken voor klinische tests van deze populaire flavonoÔde als een therapie voor de preventie en behandeling van een beroerte en hartaanval, maar ook van diepe veneuze trombose (DVT) en longembolie.

Lees verder


Calciumpil verhardt bloedvaten

Calciumpillen tegen botontkalking zonder toe≠gevoegde vitamines zorgen voor aderverkalking, zo blijkt uit Brits onderzoek. Slikkers van calcium≠pillen lopen een hoger risico op een hartinfarct, waarschuwden Engelse onderzoekers onlangs in het medische tijdschrift British Medical Journal (BMJ). Ze versterken het proces van kalk≠afzetting rond zo≠geheten elastinevezels in de vaatwanden.

Lees verder

Wouter


Voedingseffecten op het bloedvetten

Voedingsadviezen ter preventie en behandeling van hart- en vaatziekten richten zich voornamelijk op een vermindering van de inname van verzadigd vet, met als voornaamste doel het gehalte LDL-cholesterol te verlagen. Welke andere voedingsmaatregelen dragen bij tot een beter bloedlipidenprofiel? Zodra verzadigde vetten vervangen worden door koolhydraten, en dan vooral geraffineerde koolhydraten, dan heeft dit ook een negatief effect op het bloedvetten profiel dat bijdraagt aan de arteriosclerose, verminderde insulinegevoeligheid en overgewicht. Daarom dienen voedingsadviezen, die het risico op hart- en vaatziekten moeten verlagen, de nadruk te leggen op beperking van o.a. de inname van geraffineerde koolhydraten. Toename van visceraal vet (vet rond de organen) is een bekende risicofactor voor diabetes type II en hart- en vaatziekten. Fructoseconsumptie blijkt de typische kenmerken van het metabool syndroom te verergeren. In vergelijking met glucose verhoogde fructose in een groep obese personen de cholesterolsynthese in de lever. De insulinegevoeligheid werd minder en het visceraal vet nam toe.

Link 1

Link 2

Petra


Radio - De VascuLuminator: een Nederlandse topuitvinding

Woensdag 6 oktober werd in het Utrechts Medisch Centrum een nieuwe Nederlandse uitvinding gepresenteerd: de VascuLuminator. De bedenker is Ruud Verdaasdonk, hoofd afdeling fysica en medische technologie VUmc. De VascuLuminator is: een navigatiesysteem om misprikken bij bloedafname te voorkomen.

Link


Meet zelf de zuurstofconcentratie in je bloed

Oximeter of Pulse-oximeter genoemd, is een medisch hulpmiddel in de vorm van een Clip om via de vinger de hoeveelheid zuurstof (saturatie) in het bloed te meten, een belangrijke graadmeter voor sporters, longpatiŽnten, bergwandelaars, vliegsporters, EHBO-ers en stoppende rokers.

Link


Behandeling voor zeldzame ernstige bloedvatenziekte ontdekt

Onderzoekers van de Gentse universiteit hebben samen met Parijse wetenschappers een behandeling ontdekt voor de zeldzame maar ernstige bloedvatenziekte vasculair Ehlers Danlos Syndroom (vEDS).

Lees verder


Onderzoek doet vermoeden dat ‘mozaÔek’ van gen-defecten vetgehalte in bloed sterk verhoogt

Een ‘mozaÔek’ van gemeenschappelijke en zeldzame deffecten in vier genen kan het vetgehalteniveau van het bloed mogelijk verhogen tot een gevaarlijk niveau. Dit werd aangetoond door onderzoek.

Link

Nelly Busschots


Afwijking bij Maltese familie werpt nieuw licht op bloedarmoede

Doorbraak in onderzoek kan sleutel zijn tot aanpak van erfelijke bloedziekten

Onderzoekers van Erasmus MC hebben een doorbraak geboekt in het onderzoek naar erfelijke bloedarmoede, waarbij zuurstof in het bloed niet goed wordt getransporteerd. De onderzoekers hebben ontdekt dat ze het zuurstoftransport mogelijk kunnen verbeteren door een bepaald bloedeiwit te bewerken. Ze hebben dit ontdekt dankzij een Maltese familie met een afwijking aan dit eiwit. Dat maken ze bekend in het augustusnummer van het toonaangevende tijdschrift Nature Genetics. De doorbraak opent perspectieven voor de behandeling van mensen met erfelijke bloedarmoede.

Wereldwijd worden er elk jaar 300.000 nieuwe patiŽnten geboren. Ook in Nederland komt erfelijke bloedarmoede steeds vaker voor. Het gaat hierbij vooral om mensen (en hun kinderen) afkomstig uit landen rond de Middellandse zee. Zij lijden aan chronische bloedarmoede en moeten regelmatig bloedtransfusies ondergaan. Onder erfelijke bloedarmoede vallen ernstige aandoeningen als sikkelcelziekte en thalassemie. Bij sikkelcelziekte vervormen rode bloedcellen, wat kan leiden tot verstopte bloedvaten. Ook kan de afwijking schade aan organen veroorzaken. Bij thalassemie werken de rode bloedcellen niet goed en worden ze sneller afgebroken, waardoor patiŽnten ernstige bloedarmoede krijgen. Het Erasmus MC heeft voor deze patiŽnten inmiddels een speciale sikkelcel polikliniek.

De doorbraak in het onderzoek is mede te danken aan een Maltese familie. Bij veel leden van deze familie is het bloedeiwit KLF1 minder actief. Dat eiwit regelt de aanmaak van de zuurstoftransporteur hemoglobine. De afwijking bij de familie blijkt een gunstig bijeffect te hebben: hun bloed kan beter zuurstof opnemen en transporteren. Die ontdekking kan de sleutel zijn tot een betere behandeling van erfelijke bloedarmoede. 'Als patiŽnten hetzelfde KLF1-eiwit zouden hebben als de Maltese familie, zou hun zuurstoftransport dus verbeteren. Dat zou de symptomen van hun ziekte sterk verminderen. Ze zouden mogelijk een leven kunnen leiden zonder bloedtransfusies', zegt Sjaak Philipsen, onderzoeker op de afdeling Celbiologie van Erasmus MC.

Bij de Maltese familie werkt de aanmaak van hemoglobine net als bij ongeboren baby's. Omdat baby's zuurstof uit het bloed van hun moeder moeten halen, maken ze een vorm van hemoglobine aan die sterker bindt aan zuurstof dan volwassen hemoglobine. Als het bloedeiwit KLF1 minder actief is (zoals bij de Maltese familie), komt er meer 'baby-hemoglobine' (HbF) in het bloed. Daardoor verbeteren de opname en het transport van zuurstof.

Het is de onderzoekers al gelukt om in het laboratorium het eiwit in menselijke cellen zo te veranderen dat het dezelfde eigenschappen vertoont als het eiwit van de Maltese familie. Dit is een grote doorbraak waar wetenschappers wereldwijd al jaren naar uit kijken. Philipsen: 'Het is gelukt dankzij de toepassing van nieuwe technieken. Vijf jaar geleden hadden we dit resultaat nog niet kunnen behalen. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of het ook lukt om het eiwit bij patiŽnten zo te wijzigen dat de zuurstofopname en transport verbeteren.'


Deep Vein Thrombosis


Te lage bloeddruk vervuilt het lichaam

Met een te lage bloeddruk komt het bloed met zijn voedingsstoffen niet diep genoeg in de haarvaatjes van onze weefsels. De cellen krijgen zo niet de stoffen die ze nodig hebben. Bovendien kunnen ze hun afvalstoffen niet kwijt omdat er geen druk is om die weg te voeren, naar het lymfesysteem toe. Dit vervuilt ons lichaam. Lichaamscellen die tekorten hebben terwijl hun afval zich opstapelt kunnen niet goed functioneren en bezorgen het lichaam stress.

Link


Traag oplossende bloedstolsels zijn gevaarlijk

In haar promotieonderzoek wilde Mirjam Meltzer het fibrinolytisch systeem beter begrijpen. Dat is verantwoordelijk voor het afbreken van bloedstolsels en speelt een rol bij het ontstaan van hartinfarct en veneuze trombose.

Meltzer analyseerde de resultaten van twee grote studies waaraan ongeveer 2000 patienten met veneuze trombose, 600 patienten met een eerste hartinfarct en evenveel controlepersonen aan deelnamen. Zij ontdekte dat personen met een verlengde 'lysis-tijd' een hoger risico hebben op een hartinfarct of veneuze trombose. Een langere lysis-tijd wil zeggen dat die mensen er langer over doen een bloedstolsel op te lossen.

Ook zag Meltzer dat bepaalde fibrinolytische eiwitten verband houden met arteriele en veneuze trombose. In de toekomst zouden de resultaten van haar onderzoek gebruikt kunnen worden voor het ontwikkelen van medicatie voor de behandeling van trombose.


Spugende bloedvaten

Minuscule aderen in de hersenen kennen een ingenieuze manier om vuil kwijt te raken: ze spugen het uit. Zo voorkomen ze dat bloedpropjes of klonten cholesterol een gevaarlijke opstopping veroorzaken.

Link


Onderzoeker ontdekt hoe bloedvaten ontstaan

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben ontdekt hoe nieuwe bloedvaten ontstaan. Ook zijn genen gevonden die daarbij een rol spelen. De ontdekkingen kunnen helpen bij het bestrijden van kanker en hart- en vaatziekten. Onderzoeker Robert Herpers promoveert woensdag 31 maart op de bevindingen.

Genen
Herpers heeft gekeken welke genen actief zijn in de bloedvatwand. Vervolgens heeft hij onderzocht wat die genen precies doen en welke zorgen voor de groei en aanleg van nieuwe bloedvaten. Zo heeft Herpers vastgelegd hoe aders en slagaders met elkaar samengaan wanneer bepaalde genen niet goed functioneren.

Groeien
De resultaten kunnen bijdragen aan een betere behandeling van hart- en vaatziekten. Herpers: "Bij mensen die een hartinfarct hebben gehad stroomt er onvoldoende bloed naar het hart, omdat de slagaders beschadigd zijn. Door nieuwe bloedvaten te laten groeien, zijn die problemen mogelijk op te lossen."

Gevoelig
De kennis over bloedvaten helpt ook bij de bestrijding van bepaalde vormen van kanker. Sommige tumoren scheiden stoffen uit die ervoor zorgen dat bloed- en lymfevaten van en naar de tumor groeien. Daardoor krijgen de gezwellen meer 'voeding', groeien ze sneller en is de kans op uitzaaiingen groter. Herpers heeft een gen (delta-like 4) gevonden dat regelt hoe gevoelig de bloedvaten zijn voor dergelijke stoffen.


Omeprazol en bloedverdunner gaan niet samen

De 'bloedverdunner' clopidogrel (Plavix), die onder andere aan dialysepatiŽnten voorgeschreven wordt om stolling in de shunt te voorkomen, kan beter niet tegelijk met de maagzuurremmer omeprazol gebruikt worden.

Link


Risico's antistollingsmedicijnen beter te voorspellen

In Nederland slikken maar liefst 360.000 mensen antistollingsmedicijnen, bijvoorbeeld om het risico op een hartinfarct of een beroerte te verminderen. Een kwart van de patiŽnten kampt met sterke schommelingen in bloedwaarden, waardoor de medicijnen minder effectief worden, en de kans op ernstige bijwerkingen stijgt. UMCG-onderzoeker Nic Veeger ontdekte dat de eerste dertig dagen van de behandeling voorspellen of iemand goed reageert op medicijnen. Bovendien is een kleine, ongevaarlijke bloeding kort na de start van de behandeling een teken dat een patiŽnt later grote problemen krijgt. Veeger promoveert 17 februari 2010 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Bij langdurige antistollingsbehandeling wordt gebruik gemaakt van vitamine K antagonisten. Vitamine K is voor een belangrijke deel verantwoordelijk voor de aanmaak van stollingsfactoren in het bloed. Een stof die vitamine K remt (een antagonist) kan daarom een goed antistollingsmiddel zijn. Vitamine K antagonisten werden 60 jaar geleden geregistreerd als antistollingsmiddel. Inmiddels slikt meer dan twee procent van de Nederlandse bevolking deze medicijnen, en het gebruik neemt nog altijd toe. Onder meer de vergrijzing en de toename van obesitas spelen daarbij een rol.

Een kwart vraagt extra aandacht
Uit het onderzoek van Veeger blijkt dat zo'n driekwart van de patiŽnten zeer goed is geholpen met vitamine K antagonisten als fenprocoumon en acenocoumarol. Zij moeten weliswaar regelmatig (1 ŗ 2 keer per maand) ter controle naar de trombosedienst, maar de mate van stolling van hun bloed blijft tussen de 45 en 65% van de tijd tussen streefwaarden, zo blijkt. Bij een kwart van de patiŽnten zijn de stollingswaarden maximaal 45% van de tijd in het streefgebied. Deze patiŽnten hebben een verhoogde kans op trombo-embolie (een bloedprop) dat een beroerte kan veroorzaken, of een ernstige bloeding.

Risico's beter inschatten
Het is van groot belang dat snel duidelijk is of een patiŽnt tot de risicogroep behoort die slecht instelbaar is. Veeger ontdekte twee goede voorspellers. Ten eerste blijkt dat de eerste 30 dagen van de behandeling een goede indicatie geeft voor het verdere verloop van de behandeling. Ten tweede blijkt een kleine, ongevaarlijke bloeding kort na de start van de behandeling een voorspeller te zijn voor grotere problemen later in het traject. Veeger: "Aan de hand van deze voorspellers kunnen hoogrisicopatiŽnten vroegtijdig opgespoord worden. Door extra maatregelen en eventuele aanpassing van de behandeling kan ook voor deze groep mogelijk een beter resultaat worden bereikt."

Kansen door nieuwe medicijnen
Internationaal zijn nieuwe antistollingsmedicijnen in opkomst. Een aantal hiervan zal naar verwachting snel op de Nederlandse markt worden toegelaten. Veeger: "Het is nog vroeg, maar voor patiŽnten die niet goed op de bestaande medicijnen reageren, bieden deze nieuwe medicijnen wellicht uitkomst." Of de nieuwe medicijnen voor alle patiŽnten zoveel voordeel zal bieden, is echter nog maar de vraag. Veeger: "Therapietrouw is heel belangrijk bij het gebruik van antistollingsmedicijnen. In Nederland hebben we een zeer effectief systeem van gespecialiseerde trombosediensten en is de therapietrouw erg hoog. Bij de nieuwe medicijnen hoeft de patiŽnt niet meer door de trombosedienst gecontroleerd te worden. Dit is een groot voordeel, maar de kans is groot dat dan de therapietrouw afneemt. De werkzaamheid van de nieuwe medicijnen wordt hierdoor nadelig beÔnvloed. Daarom moet dit voor de Nederlandse situatie nog uitgebreid worden onderzocht."

Vernieuwend onderzoek
Eerder onderzoek naar de effectiviteit van antistollingsmedicijnen was veelal gericht op gemiddelde risico's onder grotere aantallen patiŽnten. Vernieuwend aan Veegers onderzoek is dat voor de individuele patiŽnt de risico's op langere termijn in kaart werden gebracht. Veeger analyseerde het verloop van bloedwaarden over langere tijd van in totaal zo'n zesduizend patiŽnten.


New York Stem Cell Foundation partner hoofdauteur van studie naar het creŽren van bloedcellen uit stamcellen

Daylon James, Ph.D., van het Weill Cornell Medisch College is hoofdauteur van een studie die voorwaarden moet definiŽren voor het aanmaken van een voorraad (?) cellen die geschikt zijn voor therapeutisch gebruik. Dr. James en zijn collega's hebben een menselijk embryonaal stamcellen lijn ontwikkeld die gebruikt kan worden om celproduktie en -activiteit te meten.

Link

Vertaling: Keimpe Wiersma


Risico op scheuren slagader in buik beter op te sporen

Ontdekking: blaas meetinstrument te gebruiken voor opsporen aneurysma’s in buikslagader. Een eenvoudige aanpassing aan een instrument dat het volume van de blaas meet, stelt artsen in staat verwijdingen op te sporen in slagaders in de buik van patiŽnten. Deze vondst is van levensbelang voor patiŽnten met een dergelijke verwijding (aneurysma) in de buikslagader die elk moment zou kunnen scheuren. Radosav Vidakovic kwam tot deze ontdekking tijdens zijn promotieonderzoek binnen het Erasmus MC, waarop hij gisteren is gepromoveerd.

Het grote gevaar van een verwijding van de buikslagader is dat de wand van de slagader op de plek van de verwijding zo zwak wordt, dat de slagader scheurt (ruptuur). Dit kan de patiŽnt het leven kosten. Om een ruptuur te voorkomen, moet het aneurysma worden verholpen door middel van een operatie. Hiertoe is het van belang te kunnen meten of er bij een patiŽnt sprake is van een aneurysma in de buikslagader. De blaasscan blijkt nu een heel eenvoudige en zeer effectieve methode om in de algemene bevolking patiŽnten op te sporen met een verhoogd risico op aneurysma’s.

De blaasscan is een instrument waarmee vanaf de buitenkant van het lichaam het blaasvolume gemeten kan worden. Hierbij wordt met behulp van geluidsignalen onderzocht of een holte in het lichaam, in dit geval de blaas, gevuld is met vloeistof. In plaats van de blaas keek Vidakovic in zijn onderzoek naar een verwijding van de buikslagader, die met bloed is gevuld. De blaasscan is voor het opsporen van aneurysma’s aangepast en vormt een snel, accuraat en betrouwbaar instrument. Hiermee kunnen, zonder tussenkomst van een gespecialiseerd echografist, risicopatiŽnten worden onderzocht op de aanwezigheid van aneurysma’s in de buikslagader. Waar nodig kan de patiŽnt daarna worden doorverwezen voor verdere behandeling.

In Nederland worden jaarlijks 4536 patiŽnten geopereerd aan een aneurysma in de buikslagader, waarvan 904 met spoed wegens een ruptuur. Vanwege de acute situatie die dan ontstaat, loopt de sterfte van de operatie in die spoedgevallen zelfs op tot meer dan 50%. Bij een aneurysma van de buikslagader gaat het om een plaatselijke verwijding die 50% groter is dan de normale diameter van de aorta. De aandoening komt het meest voor bij mannen ouder dan 60 jaar. Naast geslacht en leeftijd zijn risicofactoren een familiegeschiedenis met anuerysmatisch vaatlijden, roken, hoge bloeddruk en overgewicht.


Nieuwe techniek voor behandeling van etalagebenen spaart slagader

In haar proefschrift onderzoekt Suzanne Gisbertz een nieuwe operatietechniek (remote endarteriectomie) voor patienten met een afgesloten slagader in het bovenbeen en klachten van etalagebenen. Bij deze nieuwe techniek wordt de oorspronkelijke slagader met een minimaal invasieve techniek van binnenuit schoongemaakt, waardoor de slagader behouden blijft. In een gerandomiseerd onderzoek vergeleek Gisbertz de nieuwe techniek met de standaard-aanpak, een bypassoperatie in het been. Na drie jaar blijkt de slagader nog open te zijn in 47 procent van de patienten die met via de nieuwe techniek geopereerd zijn, tegen 60 procent in de bypassgroep. Het verschil tussen beide groepen is niet significant. Daarnaast onderzocht Gisbertz het weefsel van de aderverkalking in relatie tot alcoholconsumptie en hart- en vaatincidenten. Uit haar resultaten blijkt dat patienten met vaatlijden die alcohol gebruiken minder vaak overlijden aan cardiovasculaire ziekten. Ook zien we dat van deze patienten het weefsel minder ontstekingscellen en een minder vet laat zien. Dit is nooit eerder aangetoond.


Beeldvorming groei bloedvaten: mogelijkheden voor detectie en follow up van kanker

Om te kunnen groeien, hebben tumoren bloedvaten nodig. De stof VEGF, die geproduceerd wordt door de tumor, is betrokken bij de nieuwvorming van bloedvaten. Promovendus Wouter Nagengast ontwikkelde een methode om VEGF in het lichaam met beeldvormende technieken in kaart te brengen. De promovendus laat zien dat tumoren, zowel pre-klinisch als in de kliniek, met behulp van deze methode kunnen worden gedetecteerd. Ook vond Nagengast in pre-klinische modellen aanwijzingen dat VEGF-imaging kan helpen om de effectiviteit van angiogeneseremmers (kankermedicijnen die vaatnieuwvorming tegengaan) in kaart te brengen. Of deze beeldvormende techniek ook bij mensen gebruikt kan worden om de effectiviteit van behandelingen te monitoren, wordt momenteel nader onderzocht.

Link


Video - Health Benefits of Donating Blood


Meer inzicht in risicofactoren en behandeling AAV

ANCA-geassocieerde vasculitis (AAV) is een zeldzame ziekte, waarbij de kleinste bloedvaten ontstoken raken. De ontsteking is het gevolg van een ontsporing van het immuunsysteem. Bij AAV wordt, net als bij een aantal andere auto-immuunziekten, het eigen lichaam door het afweerapparaat als “vreemd” herkend. Kenmerkend voor de AAV is de aanwezigheid van ANCA, antistoffen gericht tegen een specifieke groep witte bloedcellen, de neutrofiele granulocyten. Promovendus Jan-Stephan Sanders brengt nauwgezet enkele risicofactoren voor ontstekingsreacties in kaart. Ook ontdekte hij enkele markers die aangeven dat het risico ontstekingen vergroot is. Hiermee maakt zijn onderzoek nauwkeuriger diagnose mogelijk.

Link


Bloedvaten gevuld houden na bloeding


Dagelijkse meting van de hoeveelheid bloed in de bloedvaten is behulpzaam om het optreden van ondervulling van de vaten na een subarachnoÔdale hersenbloeding (SAB) te voorkomen. Hiermee kan mogelijk het ontstaan van hersenschade na een SAB worden voorkomen. Het bijhouden van de vochtbalans en de interpretatie van diverse parameters van de bloedsomloop zijn gebruikelijke methoden om het vochtbeleid na een SAB te sturen en te pogen om de vullingstoestand normaal te houden.

Reinier Hoff laat in zijn proefschrift echter zien dat deze methoden geen betrouwbare informatie geven over de daadwerkelijke vullingstoestand en dat bij gebruik van deze methoden ondervulling nog veel voorkomt. Wanneer nu het vochtbeleid wordt gestuurd op basis van dagelijkse metingen van het bloed in de vaten, blijkt het beter mogelijk om de vullingstoestand normaal te houden, aldus Hoff. Of hiermee ook daadwerkelijk de uitkomst voor de patiŽnten na een SAB wordt verbeterd is nog niet duidelijk.

Universiteit Utrecht


Schade aan bloedvaten en eindorganen hangen nauw samen

Aandoeningen aan eindorganen als de nieren en het hart staan veelal niet op zichzelf,
maar kunnen mede veroorzaakt worden door veranderingen in de bloedvaten binnen of
buiten deze organen. Het wetenschappelijk inzicht in deze samenhang groeit. Nadir Ulu bracht de samenhang in kaart tussen vasculaire dysfunctie enerzijds, en schade aan de nieren en het hart anderzijds. Uit zijn onderzoek blijkt dat pathologische veranderingen in de bloedvaten een centrale rol spelen bij het ontstaan van schade in deze eindorganen. Op zijn beurt veroorzaakt de orgaanschade weer disfunctie van de bloedvaten, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat.

Link


GSM/electrostress vernielt je bloedcellen

In onderstaand filmpje laat Arjen Witzel het effect van GSM zien op je bloedcellen. Eindelijk denkt Witzel het antwoord te hebben op de vraag waarom hij ziek wordt van al die elektromagnetische straling van de GSM en UMTS zenders.


Groene thee component kan bijdragen aan het behoud opgeslagen
bloedplaatjes en weefsels

In twee afzonderlijke studies is gebleken dat een belangrijke component in groene thee, epigallocatechin-3-O-gallate (EGCG), verlenging van de houdbaarheid van bloedplaatjes, gecryopreserveerde huid en weefsels bewerkstelligd. Gepubliceerd in Cell Transplantation. Zie ook: Link

De twee complementaire studies hebben aangetoond dat EGCG, een groene thee polyfenol dat bekend staat om zijn sterke anti-oxidatieve eigenschappen, de levensduur van bloedplaatjes verlengd. Dr. Suong-Hyn Hyon, auteur van beide studies en universitair hoofddocent bij het Instituut voor Medische Wetenschappen Frontier in Kyoto Japan, stelt dat het exacte mechanisme waarmee EGCG werkt nog niet bekend is.

Echter een aantal van de activiteiten van EGCG zijn waarschijnlijk gerelateerd aan het oppervlakte bindend vermogen. Met gebruik van standaard bloedbank procedures is de houdbaarheid voor bloedplaatjes cellen beperkt tot vijf dagen (internationaal) of drie dagen volgens Japanse normen. Tijdens de opslag, ondergaan bloedplaatjes biochemische, structurele en functionele veranderingen. Daarnaast kan de membraam integriteit de homeostatische functies, zoals samenklontering en de affiniteit voor oppervlaktereceptoren beÔnvloeden.

Toen EGCG werd toegevoegd aan bloedplaatjes concentraten waren de aggregatie en stollingfuncties tot zeker 6 dagen actief. Dit is wellicht toe te schrijven aan EGCG antioxidatieve vermogen. Aangenomen wordt dat EGCG de activatie van bloedplaatjes functies remt en aan de oppervlakte de proteÔnen en vetten beschermd tegen oxidatie. "Later konden de functies van de oppervlakte moleculen worden hersteld door wassen/spoelen", constateerde Dr. Hyon. "GCG kan leiden tot een remming op de voorgeprogrammeerde celdood (apoptosis) en minder celdood, met een potentieel bruikbare methode om de levensduur van de cellen te verlengen."

Fred de Groot


Gezonde bloedvaten zouden vetgroei kunnen voorkomen

De epitheelcellen van bloedvaten staan bekend om het feit dat ze belangrijk zijn voor het behoud van de gezondheid, maar onderzoekers aan de Indiana University School of Medicine zijn van mening dat deze cellen een niet te vermoeden taak uit voeren, namelijk het handhaven van de ontwikkeling van vetcellen. Hun bevindingen worden gerapporteerd in het septembernummer van het tijdschrift 'Stem Cells'.

De onderzoekers vonden dat de voorlopers van stamcellen een duidelijk verminderde neiging hebben tot de ontwikkeling van vetcellen wanneer deze in direct contact worden gebracht met gezonde endotheel cellen die zich in de bloedvaten bevinden.

"De sleutel tot deze ontdekking was onze recente observatie dat deze cellen, ook wel bekend als 'vetweefsel stromale cellen', in vetweefsel in zeer nauw contact staan met endotheelcellen in kleine bloed- en haarvate," zei Dr Keith L. March, co-hoofdonderzoeker van de studie en directeur van 'Indiana Center for Vascular Biology and Medicine (ICVBM)'.

"Nadat we hadden deze link hadden herkend tussen endotheelcellen en stromale cellen, was het een logische stap om te vragen hoe deze cellen elkaar kunnen beÔnvloeden," zei March, die ook professor is van medicina, physiology and biomedical engineering aan de 'IU School of Medicine and Krannert Institute of Cardiology'.

March en zijn collega's doen onderzoek naar het gebruik van de bouwstenen uit de natuur, de zogenoemde vetweefsel stamcellen, die ze uit vetcellen weten te halen. Hun onderzoek kijkt naar manieren om vasculaire (vaat) ziekten te behandelen, waarbij vetweefsel stamcellen worden gebruikt als middel voor de groei van nieuwe bloedvaten als behandeling voor perifere (niet centraal gelegen) vaataandoeningen.

Wanneer vetweefsel stamcellen werden vermengd met endotheelcellen, hadden deze minder kans zich te ontwikkelen tot vetcellen, zei Gangaraju Rajashekhar, hoofdauteur van het tijdschriftartikel en als onderzoeker verbonden aan de 'Indiana Center for Vascular Biology and Medicine'.

"Wat we ontdekten was dat endotheelcellen eiwitten afgeven, de zogenoemde Wnt eiwitten. Om specifieker te zijn, deze spelen een belangrijke rol in het blokkeren van de ontwikkeling van vetcellen. Want eiwitten reguleren de ontwikkeling en differentiatie in veel soorten weefsels en zouden zelfs een rol kunnen spelen bij het verouderen", zei Rajashekhar.

De onderzoekers zeggen wel dat er meer onderzoek nodig is om te bepalen of de reparatie van ongezonde endotheelcellen ook kan helpen om vetgroei te controleren.

"We weten nu dat endotheelcellen in de cellen van bloedvaten helpen bij het vertellen wat de vetweefsel stamcellen moeten doen", zei Matthias Clauss, een ICVBM co-hoofdonderzoeker van de studie en een hoogleraar voor cellulaire en integratieve fysiologie aan de 'IE School of Medicine'.

"Wat we nog niet weten is hoe de vorming van vetcellen de opmaak van bloedvatcellen beinvloedt", zei Clauss. "Onze huidige hypothese is dat endotheeldisfunctie de ontwikkeling van vetcellen bevordert, vergezeld door de groei van nieuwe bloedvaten. Wij hopen spoedig deze cyclus te kunnen onderbreken."

Dit onderzoek zou kunnen leiden tot nieuwe mogelijkheden voor de behandeling van hart-en vaatziekten en zou ook artsen kunnen helpen te voorzien van een ander wapen in de strijd tegen obesitas.

Voor meer informatie over ICVBM onderzoek, kijk op: http://www.vascularbiomed.iu.edu/.

Vertaald door: Lisa Hoving

Lees verder


Pittsburgh Researchers Identify Population of Adult Stem Cells Found in Blood Vessels With Broad Ability To Regenerate Other Tissues

In a promising finding for the field of regenerative medicine, stem cell researchers at Children’s Hospital of Pittsburgh of UPMC have identified a source of adult stem cells found on the walls of blood vessels with the unlimited potential to differentiate into human tissues such as bone, cartilage and muscle. The scientists, led by Bruno Pťault, PhD, deputy director of the Stem Cell Research Center at Children’s Hospital, identified cells known as pericytes that are multipotent, meaning they have broad developmental potential. Pericytes are found on the walls of small blood vessels such as capillaries and microvessels throughout the body and have the potential to be extracted and grown into many types of tissues, according to the study. “This finding marks the first direct evidence of the source of multipotent adult stem cells known as mesenchymal stem cells. We believe pericytes represent one of the most promising sources of multipotent stem cells that scientists have been searching for in the quest to make regenerative medicine possible,” Dr. Pťault said. “The encouraging aspect of this source is that blood vessels are the one structure that all tissues in the human body have in common. These cells can be extracted easily and painlessly from convenient sources such as fat tissue, dental pulp, umbilical cord and placental tissue, then grown in culture to large numbers and, possibly, re-injected into the patient to heal a broken bone, a failing joint or an injured muscle.”

Lees verder


Backpack straps can decrease blood flow in the shoulder and arm

In some professions -- such as the military, firefighting and mountain rescue -- the load of a backpack may equal as much as 60 percent of adult body weight. A new study finds that even light loads can decrease upper extremity blood flow and may result in a loss of fine motor control and increased fatigue.

Lees verder


Twin findings raise hopes of improved anemia treatments

A new understanding of how red blood cell production is controlled could lead to improvements in the treatment of the blood disorder anemia, according to West Australian medical researchers.

Lees verder


Blood vessels - The pied piper for growing nerve cells

Researchers at Johns Hopkins have discovered that blood vessels in the head can guide growing facial nerve cells with blood pressure controlling proteins. The findings, which suggest that blood vessels throughout the body might have the same power of persuasion over many nerves, are published this week in Nature.

Lees verder


Clues to How Blood Forms in Life’s Earliest Stages

Guillermo GarcŪa-CardeŮa, director of the Laboratory for Systems Biology of the Center for Excellence in Vascular Biology at Brigham and Women's Hospital (BWH) and George Q. Daley, MD, PhD, director of the Stem Cell Transplantation Program at Children’s Hospital Boston (CHB), along with scientists from the Indiana University School of Medicine, intrigued by the appearance of blood progenitors in the wall of the developing aorta soon after the heart starts beating, investigated the effects of mechanical stimulation on blood formation in cultured mouse embryonic stem cells. Their findings appear in the May 13, 2009 issue of Nature. They showed that shear stress - the frictional force of fluid flow on the surface of cells lining the embryonic aorta - increases the expression of master regulators of blood formation, including Runx1, and of genetic markers found in blood stem cells. Shear stress also increased formation of colonies of progenitor cells that give rise to specific lineages of blood cells (red cells, lymphocytes, etc.). These findings demonstrate that biomechanical forces promote blood formation. GarcŪa-CardeŮa, Daley and colleagues also studied mouse embryos with a mutation that prevented initiation of the heartbeat. These embryos had a sharp reduction in progenitor blood cell colonies, along with reduced expression of genetic markers of blood stem cells. When specific cells from the mutant embryos were exposed in vitro to shear stress, markers of blood stem cells and numbers of blood cell colonies were restored. Finally, the team showed that when nitric oxide production was inhibited, in both cell cultures and live mouse embryos, the effects of shear stress on blood progenitor colony formation were reduced.

Lees verder


Inserting catheters without X-rays

Have the patient’s coronary vessels, heart valves or myocardial muscle changed abnormally? Doctors can verify this and administer the necessary therapy with the help of a catheter, which is inserted into the body through a small incision in the groin area and pushed to the heart through the vascular system. A metal guide wire inside the catheter serves as a navigational aid. It is pulled and turned by the physician to steer and guide the catheter. At the same time the catheter’s position in the vascular system has to be monitored. This task is performed by X-rays, which penetrate the patient and show exactly where the catheter is. The problem with this computer tomography method is that it exposes the patient to quite a high dose of radiation. In addition, a contrast medium has to be injected into the patient’s body in order to make the vascular system and the soft tissue visible on the X-ray images. Researchers at the Fraunhofer Institute for Production Technology IPT in Aachen have now found a way of avoiding both the radiation and the contrast medium. In collaboration with colleagues at Philips and University Hospital Aachen, they have developed a guide wire made of glass-fiber-reinforced plastic. “Because the guide wire is made of plastic the imaging can be performed by magnetic resonance tomography instead of computer tomography,” says IPT scientist Adrian SchŁtte. “This is not possible with metal guide wires as the metal wire acts as an antenna and heats up too much – this would damage the vessels, and could cause proteins to clot.” Magnetic resonance tomography has many advantages for doctors and patients. It does not produce ionizing radiation like computer tomography, and soft tissue is clearly visible, so there is no need for a contrast medium.

Lees verder


Researchers solve 'bloodcurdling' mystery

By applying cutting-edge techniques in single-molecule manipulation, researchers at Harvard University have uncovered a fundamental feedback mechanism that the body uses to regulate the clotting of blood. The finding, which could lead to a new physical, quantitative, and predictive model of how the body works to respond to injury, has implications for the treatment of bleeding disorders.

Lees verder


Queen's chemist designs new 'catch-and-tell' molecules

A Queen’s scientist, whose research is now used worldwide in blood analysing equipment, has made another important discovery. Recently announced as the winner of the Royal Society of Chemistry’s (RSC) Sensors Award for 2008, Professor A. Prasanna de Silva, has created ‘intelligent’ molecules. The discovery is based on previous pioneering research by Professor De Silva and his colleagues at Queen’s, which created ‘catch and tell’ sensor molecules that send out light signals when they catch chemicals in blood. That technology helped create blood diagnostic cassettes which have achieved sales of over $50 million worldwide. Used in hospitals, ambulances and veterinary offices the cassettes are used to quickly monitor blood for levels of common salt components such as sodium, potassium and calcium.

Lees verder


Don’t Mix Blood Thinners and Cranberry Juice

Most people know that cranberry juice can help lower the risk of urinary infections, at least in some cases. But in 2003, doctors found what appeared to be a less beneficial side effect.

Lees verder


IGC-associated scientists discover new mechanism that regulates formation of blood vessels

Researchers in one of the external groups of the IGC, have discovered a novel mechanism which regulates the process whereby new blood vessels are formed and wounds heal, including chronic wounds, such as those found in diabetic patients and those suffering from morbid obesity. These findings, by Sťrgio Dias and his team, are to appear in the new issue of the journal PLoS ONE(*), and have implications for the development of new therapeutic approaches to healing damaged blood vessels and building new ones. Working at the Centro de InvestigaÁ„o e Patobiologia Molecular of the Portuguese Institute of Oncology Francisco Gentil, in Lisbon, the Neoangiogenesis groupshowed that the cells that make new blood vessels (called endothelial cells) are stimulated by an intracellular signalling pathway, mediated by the protein Notch. The formation of new blood vessels is a crucial step in wound healing: the newly-formed vessels allow anti-inflammatory proteins to reach the wound site, improve oxygenation of the damaged tissue and carry essential nutrients for the re-structuring of the tissue, that is, the skin.

Lees verder


Could blood transfusions cause harm?

Over the past decade a number of studies have found that, rather than saving lives, blood transfusions can actually harm patients. Most experts now agree that the problem isn't so much the risk of blood-borne infectious diseases such as HIV, but the transfused blood itself. Now, some surgeons and anesthetists are questioning whether every patient should get the same "bloodless surgery" techniques that are used for Jehovah's Witnesses -- who shun blood transfusions.

Lees verder


Oceans, plants, and humans - closer than you think

If you look at our “family tree” you will find that apes are our “parents”, plants are our “grandparents”, and the sun and sea our “great grandparents”.

Lees verder


No Proof Found That Genetic Testing Helps Prevent Blood Clots

According to a new report by the Department of Health & Human Services' (HHS) Agency for Healthcare Research and Quality (AHRQ), there is insufficient evidence to conclude that genetic testing for two gene mutations in adults with a history of blood clots helps to prevent a condition known as deep-vein thrombosis or to improve other clinical outcomes. The report, a summary of which will be published in the June 17 issue of JAMA, also failed to find any benefit from genetic testing of family members of patients who have at least one of the two mutations—known as Factor V Leiden (FVL) and prothrombin G20210A—as well as a history of deep-vein thrombosis. As many as 600,000 Americans each year may have deep-vein thrombosis—blood clots that form in the legs or pelvis. The condition occurs most commonly in people who are sedentary for a long period of time, such as when recovering from surgery or traveling long distances. The true number of people who develop a pulmonary embolism is unknown, but AHRQ data for hospital patients show that 258,000 individuals were diagnosed with the condition in 2006, and 20,000 died as a result. "While genetic testing shows great promise to improve treatment and prevent disease, this report clearly shows that we need more research and evidence to achieve its full potential," said AHRQ Director Carolyn M. Clancy, M.D. "But people can help reduce their likelihood of developing a blood clot by talking with their doctor about precautions." The evidence report was requested and supported by the Office of Public Health Genomics (OPHG) at HHS' Centers for Disease Control and Prevention. The Evaluation of Genomic Applications in Practice and Prevention (EGAPP) Working Group, established by OPHG in 2005, will use this evidence report and other evidence to make recommendations on the validity and utility of genetic tests for FVL and prothrombin G20210A. This report, titled Outcomes of Genetic Testing in Adults with a History of Venous Thromboembolism, is the fifth evidence report requested for EGAPP.

Lees verder


Researchers Devise Means to Create Blood By Indentifying Earliest Stem Cells

Johns Hopkins researchers have discovered the earliest form of human blood stem cells and deciphered the mechanism by which these embryonic stem cells replicate and grow. They also found a surprising biological marker that pinpoints these stem cells, which serve as the progenitors for red blood cells and lymphocytes. The biochemical marker, angiotensin-converting enzyme (ACE), is well known for its role in the regulation of blood pressure, blood vessel growth, and inflammation. ACE inhibitors are already widely used to treat hypertension and congestive heart failure, and the findings are, the researchers say, likely to hold promise for developing new treatments for heart diseases, anemias, leukemia and other blood cancers, and autoimmune diseases because they show for the first time that ACE plays a fundamental role in the very early growth and development of human blood cells. “We figured out how to get the ‘mother’ of all blood stem cells with the right culture conditions,” says Elias Zambidis, M.D., Ph.D., of the Institute of Cell Engineering at the Johns Hopkins University School of Medicine and the Division of Pediatric Oncology at the Sidney Kimmel Comprehensive Cancer Center at Johns Hopkins. “There is real hope that in the future we can grow billions of blood cells at will to treat blood-related disorders, and just as critically if not more so, we’ve got ACE as a ‘new’ old marker to guide our work,” Zambidis adds.

Lees verder


Radical blow for snotty arteries

Controlling the green stuff in snot could help treat heart disease, reveals Professor Michael Davies from the Faculty of Medicine and the Heart Research Institute. In an exciting discovery, researchers from The University of Sydney, the Free Radical Centre at the Heart Research Institute (HRI), and the Queensland University of Technology have found agents that could stop the progression of heart disease by preventing damage by an enzyme also found in snot."It might sound disgusting, but the same goop that makes snot green gets dumped in our arteries during heart disease", Professor Davies. Snot appears green due to the presence of the enzyme, myeloperoxidase.

Lees verder


Leaky blood vessels may cause fifth of strokes, study suggests

One in five strokes may be caused by a weakening of the tiny arteries in the brain, a study has found. New research shows that the brain damage caused by lacunar strokes - which occur in tiny rather than large arteries - may be caused by a gradual weakening of the artery wall. It was previously thought that this type of stroke was caused only by reduced blood flow to the brain. Scientists at the University of Edinburgh believe that this weakening occurs in the protective lining of the small arteries - known as the blood-brain barrier - which stops potentially harmful substances getting into the brain. The research involved two groups of stroke patients - one with lacunar stroke and one with the large artery type. Both groups were injected with magnetic dye before having brain scans that showed how the dye travelled through their blood vessels. In the lacunar patients, more dye leaked out of the blood vessels into the brain than was the case in the other group. This could only have happened if the dye were able to leak through the protective barrier.

Lees verder


Blood vessel cells are instructed to form tube-like structures

How do blood vessel cells understand that they should organise themselves in tubes and not in layers? A research group from Uppsala University shows for the first time that a special type of “instructor” molecule is needed to accomplish this. These findings, published in the scientific journal Blood, might be an important step towards using stem cells to build new organs. In order for a body to develop and function the cells in the body must be able to organise themselves in relation to each other. The way in which cells are arranged depends on the organ where they are located. Blood vessel cells need to form three-dimensional, tube-like structures that can transport blood. But how do blood vessel cells know that they should do that? An important part of the communication between cells and their environment is the use of growth factors. These are proteins that bind to receptors on the surface of the cell that receives the information. When the receptor in turn forms a complex with other proteins, on the inside of the cell, the read-out from the DNA can be altered. The information has “arrived”.

Lees verder


Bonn scientists discover new hemoglobin type

Scientists at the University of Bonn have discovered a new rare type of hemoglobin. Hemoglobin transports oxygen in the red blood corpuscles. When bound to oxygen it changes color. The new hemoglobin type appears optically to be transporting little oxygen. Measurements of the blood oxygen level therefore present a similar picture to patients suffering from an inherited cardiac defect.

Lees verder


Protein Identified that Plays Role in Blood Flow

For years, researchers have known that high blood pressure causes blood vessels to contract and low blood pressure causes blood vessels to relax. Until recently, however, researchers did not have the tools to determine the exact proteins responsible for this phenomenon. Now, using atomic force microscopy - a microscope with very high resolution - and isolating blood vessels outside the body, University of Missouri researchers have identified a protein that plays an important role in the control of tissue blood flow and vascular resistance. This new knowledge brings researchers one step closer to understanding vascular diseases, such as high blood pressure, diabetes and other vascular problems. “This study provides new insights that clarify the role of specific proteins and the vascular smooth muscle cells that control the mechanical activity of blood vessels,” said Gerald Meininger, professor and director of MU’s Dalton Cardiovascular Research Center. “We have identified an important receptor that is responsible for the ability of small arteries in the body. This research provides new clues for the cause of vascular diseases, such as high blood pressure and diabetes and may be used in the future as a possible therapeutic target.”

Lees verder


Last step leading to blood cell formation elucidated

These new insights represent an important contribution to future clinical therapeutic approaches. The study was published in the prestigious science journal Nature and will be a central topic of the international symposium on the molecular mechanisms of hematopoiesis, which will take place in Munich from April 2nd to 4th. The findings on the molecular mechanisms of blood formation (hematopoiesis) will be presented in Munich at the international symposium "Molecular Mechanisms of Normal and Malignant Hematopoiesis" from April 2nd to 4th. A question that has puzzled researchers for decades could now be solved: How are the first blood cells generated in the embryo? In particular, Dr. Timm Schroeder, research group leader at the Institute of Stem Cell Research of Helmholtz Zentrum Muenchen and his team found out that a special type of endothelial cells exists that can transform themselves into blood cells. Endothelial cells line the interior surface of blood vessels. Dr. Timm Schroeder explained "It is extremely difficult to investigate the blood cell generation process. It occurs only very briefly, hidden from view in the embryo within the mother's uterus." The scientists first had to create the technical means to continually observe the transformation process of endothelial cells into blood cells on the single-cell level over a longer period of time. Dr. Schroeder and his colleagues developed novel bioimaging techniques with which the behavior of large numbers of individual cells can be recorded and tracked. They combined optimized microscopy, incubation and imaging technology as well as novel software programs to track individual cells in time-lapse videos with sophisticated cell purification and cell culture techniques. Thus, the scientists could observe the behavior of many differentiating mesodermal cells over a period of up to one week. By carefully analyzing thousands of cells and the molecules expressed by them, Dr. Schroeder and PhD student Hanna Eilken were able to detect several very rare endothelial cells that indeed transformed themselves into blood cells.

Lees verder


Blood transfusions may do more harm than good

Blood transfusions may do more harm than good for a majority of patients because banked blood begins to lose a key gas almost immediately after it is donated, researchers said Monday.

Lees verder


Bonn Scientists Discover New Haemoglobin Type

Scientists at the University of Bonn have discovered a new rare type of haemo-globin. Haemoglobin transports oxygen in the red blood corpuscles. When bound to oxygen it changes colour. The new haemoglobin type appears optically to be transporting little oxygen. Measurements of the blood oxygen level therefore present a similar picture to patients suffering from an inherited cardiac defect. After examining two patients, the scientists now understand that the new type of haemoglobin distorts the level of oxygen measured. The scientists have named the type 'Haemoglobin Bonn'. They have published their discovery in the current issue of the scientific journal 'Clinical Chemistry'.

Lees verder


Micromagnetic-Microfluidic Blood Filter

In initial testing, the Ingber lab combined Candida albicans with blood and the antibody coated iron beads. The solution was then filtered through their system, a dialysis like device with electromagnets and up to 80 percent of the bead-pathogen complex were removed.

Lees verder


Fear that freezes the blood in your veins

Bonn study shows that people with anxiety disorders tend to suffer from increased blood clotting. f you are "frightened stiff", not only does the intense fear seem to paralyse the body, it may even retard the blood flow. A study by medical scientists at the University of Bonn has shown that people with an acute anxiety disorder tend to suffer from higher levels of blood clotting than the psychologically healthy population. This finding may explain why patients with anxiety problems are at greater risk of dying from heart disease ? by a factor of one to four times. "The blood froze in my veins" or "My blood curdled" these common figures of speech can be taken literally, according to the latest studies. Indeed, more literally than some of us would like. For it turns out that intense fear and panic attacks can really make our blood clot and increase the risk of thrombosis or heart attack. Earlier studies showed that stress and anxiety can influence coagulation. However, they were based almost entirely on questionnaire surveys of healthy subjects. In contrast, the Bonn-based research team around Franziska Geiser (from the Clinic and Policlinic for Psychosomatic Medicine and Psychotherapy) and Ursula Harbrecht (from the Institute of Experimental Haematology and Transfusion Medicine) have been the first to conduct a very careful examination of coagulation in patients with anxiety disorders.

Lees verder


Model for new generation of blood vessels challenged

In-growth and new generation of blood vessels, which must take place if a wound is to heal or a tumor is to grow, have been thought to occur through a branching and further growth of a vessel against a chemical gradient of growth factors. Now a research team at Uppsala University and its University Hospital has shown that mechanical forces are considerably more important than was previously thought. The findings, published today in the journal Nature Medicine, open up a new field for developing treatments. New generation of blood vessels takes place in normal physiological processes, such as when a wound heals, children grow, or the mucous membrane of the womb is built up to be able to receive a fertilized egg. It is also a crucial mechanism in tumor diseases, rheumatism, and certain eye disorders, for example. How new generation and in-growth of blood vessels takes place has not been fully understood. It has been assumed that the mechanisms are the same as those that occur in embryonic development, which is probably a great over-simplification. The formation of the vascular system in the fetus takes place in a well-organized and reproducible way, which means that we all have blood vessel systems that look very much the same. On the other hand, new generation of vessels in wound healing and tumor growth, for example, occurs in a chaotic environment where it is difficult to see that there would be well-defined gradients of growth factors, and it has not been possible to find evidence of any. "Unlike these previous models, our findings show that in wound healing, in-growth of new blood vessels takes place via mechanical forces that pull already existing blood vessels into the wound when it heals," says Pšr Gerwins, who directed the study and is a physician and interventional radiologist at Uppsala University Hospital as well as a researcher with the Department of Medical Biochemistry and Microbiology at Uppsala University.

Lees verder


Genetic Abnormality May Increase Risk of Blood Disorders

Researchers at Memorial Sloan-Kettering Cancer Center (MSKCC) have shown for the first time that a tendency to develop some blood disorders may be inherited. Their research, published online today in Nature Genetics, identifies a common genetic sequence abnormality that enhances the likelihood of acquiring a mutation in a gene linked to certain blood diseases. The investigators carried out a genome-wide study to identify inherited DNA sequence changes that frequently occur in patients with myeloproliferative neoplasms, in which several types of blood cells are excessively produced in the bone marrow. They found that an inherited alteration in the gene for JAK2 - a protein with enzymatic activity that is linked to the abnormal production of blood cells - is more common in patients with these disorders. Importantly, patients who inherited this JAK2 alteration were predisposed to acquiring another JAK2 mutation on the same DNA strand. According to the research, these mutations do not arise randomly, but are specifically determined by the DNA sequence.

Lees verder


Experts reach consensus on diagnosis and treatment of bleeding disorders in women

Because bleeding from the reproductive tract is a naturally occurring event during menstruation and childbirth, women who exhibit menorrhagia, or excessive bleeding after their menstrual cycle, may have underlying diseases that are underdiagnosed. In order to address important issues related to the diagnosis and management of reproductive tract bleeding in women with bleeding disorders, a consensus conference was convened. Results are published in the July 2009 issue of the American Journal of Obstetrics & Gynecology. The goals of the consensus conference were to highlight the problems these women experience and to provide clinical information and recommend strategies to guide practicing obstetricians and gynecologists. Where the international panel of experts in obstetrics, gynecology and hematology reached consensus, recommendations were made. Von Willebrand Disease (VWD) is the most common inherited bleeding disorder. VWD results from a deficiency in, or a dysfunction of, von Willebrand factor (VWF), a protein necessary for normal platelet adhesion and protection of factor VIII (FVIII) from proteolysis in the circulation. The prevalence of menorrhagia in women with VWD is 74-92%. Although the majority of women who present with menorrhagia do not have a bleeding disorder, the conference participants identified more than a dozen symptoms that suggest further evaluation, including menorrhagia since puberty, a family history of a bleeding disorder, and personal history of one, but usually several, of the following symptoms: nosebleeds (generally bilateral for more than 10 minutes), more than once in the past year; notable bruising without injury (and with bruises >2 cm in diameter); minor wound bleeding from trivial cuts lasting for more than 5 minutes; or prolonged or excessive bleeding following dental extraction.

Lees verder


FDA Scientists Warn About Bleeding Risk of Bayer's Blood-Thinning Drug

The FDA has publicly released documents from science reviewers expressing concern over the blood-thinning drug rivaroxaban, marketed by Bayer AG and Johnson & Johnson (J&J) as Xarelto in Canada and Europe. The drug has yet to receive regulatory approval in the United States, but an application is pending.

Lees verder


Anti-clot drug combinations boost bleeding risks

Heart patients are often given two or three different drugs to prevent life-threatening blood clots but these combinations can double, triple or even quadruple the risk of stomach or intestinal bleeding, U.S. researchers said on Tuesday.

Lees verder


Blood transfusion research

Blood transfusions carried out after cardiac surgery could be unnecessary and might cause health complications for patients. Thanks to a £1 million grant by the National Institute for Health Research Health Technology Assessment (NIHR HTA) programme a new research study will investigate this issue. In the UK, cardiac surgery uses almost ten per cent of all donor blood. Although the benefits of red cell blood transfusions for managing life-threatening bleeding are clear, the majority of decisions to transfuse after surgery are made on the basis of a patient’s haemoglobin level (a measure of the ability of the blood to transport oxygen around the body). The level that causes a doctor to transfuse a patient varies widely and research in non-cardiac surgical fields has shown that lowering the level that ‘triggers’ transfusion reduces complications as well as the use of blood. Barnaby Reeves, Professorial Research Fellow in Health Services Research at the University of Bristol and Gavin Murphy, Walport Consultant Senior Lecturer in Cardiac Surgery at University Hospitals Bristol NHS Foundation Trust will lead the study.

Lees verder


MDCT Angiography Helps Lead to Successful Treatment of Patients with Severely Blocked Arteries in the Legs

MDCT angiography leads to accurate recommendations for successful treatment of patients with critical limb ischemia, sometimes allowing the patients to avoid more complicated surgery, according to a study performed at the Medical University of Vienna, Vienna, Austria. The study included 28 patients with severely blocked peripheral arteries. MDCT angiography indicated that nine patients should undergo non-surgical endovascular treatment such as percutaneous angioplasties or stent placement. Seven patients had surgery and two had a combination of treatments. “MDCT angiography identified the correct treatment in 18 patients,” said Rudiger Schernthaner, MD, lead author of the study. In addition, MDCT angiography indicated that ten patients could or did not need to undergo any treatment. “The reported incidence of peripheral arterial occlusive disease (PAOD) is 15.5 cases per 1,000 person-years, and the prevalence is 4.5% among men older than 55,” he said.

Lees verder


Mayo Researchers Explore Issues Related to Multiple Myeloma Treatment

Multiple myeloma (MM) is a cancer of plasma cells that affects approximately 3 in 100,000 people each year. Although there is no cure for this disease, researchers have developed treatments that help relieve pain, control complications, and slow the progress of MM in many patients. Unfortunately, some of the most effective therapies also have toxic side effects that can pose serious health risks and reduce quality of life. In the October issue of Mayo Clinic Proceedings, two articles authored by Mayo researchers address the issue of how to balance the risks and benefits associated with MM treatments.

Lees verder


Researchers solve 'bloodcurdling' mystery

By applying cutting-edge techniques in single-molecule manipulation, researchers at Harvard University have uncovered a fundamental feedback mechanism that the body uses to regulate the clotting of blood. The finding, which could lead to a new physical, quantitative, and predictive model of how the body works to respond to injury, has implications for the treatment of bleeding disorders. A team, co-led by Timothy A. Springer, Latham Family Professor of Pathology at Harvard Medical School and Children's Hospital Boston, and Wesley P. Wong, Rowland Junior Fellow and a Principal Investigator at the Rowland Institute at Harvard, reported its discovery about the molecular basis for the feedback loop responsible for hemostasis in the June 5th issue of Science. "The human body has an incredible ability to heal from life's scrapes and bruises," explains Wong. "A central aspect of this response to damage is the ability to bring bleeding to end, a process known as hemostasis. Yet regulating hemostasis is a complex balancing act." Too much hemostatic activity can lead to an excess of blood clots, resulting in a potentially deadly condition known as thrombosis. If too little hemostatic activity occurs in the body, a person may bleed to death. To achieve the proper balance, the body relies on a largely mechanical feedback system that relies on the miniscule forces applied by the circulation system on a molecular "force sensor" known as the A2 domain of the blood clotting protein von Willebrand factor (VWF). By manipulating single molecules of this A2 domain, the researchers found that the A2 domain acts as a highly sensitive force sensor, responding to very weak tensile forces by unfolding, and losing much of its complex three-dimensional organization. This unfolding event allows the cutting of the molecule by an enzyme known as ADAMTS13. "In the body, these cutting events decrease hemostatic potential and also enable blood clots to be trimmed in size. The system is so finely tuned that the A2 shear sensor is able to regulate the size of VWF within the blood stream, maintaining the optimal size for responding properly to traumas," says Wong.

Lees verder


Discovery of natural compounds that could slow blood vessel growth

Inside a cell it is so crowded that a certain protein from borrelia winds up being crunched. From having been like an oblong rugby football, it gets bent and then collapses into a lump. At this point a previously hidden part appears, known to trigger the formation of antibodies. This explains how Borrelia can be diagnosed, a process that was previously unknown. Congestion in the cell environment forces the protein V1sE, which exists in borrelia bacteria, to change shape. Like a jack-in-the-box, an antigen- a substance alien to the body -then pops up, prompting the body to start producing antibodies. It is precisely the prevalence of these antibodies that physicians often use to diagnose borrelia. Until today, we have had no knowledge of how these antibodies are produced, since the antigen is hidden in the original form of the V1sE protein. “We suspect that the changes in the shape of the protein are nature’s own origami to control what functions the protein should have in specific circumstances. In this way different parts can be exposed, roughly as in the jumping fleas made of folded paper that children play with,” says Pernilla Wittung-Stafshede, who was recently named professor of biological chemistry at UmeŚ University in Sweden.

Lees verder


Unique role for blood formation gene identified

All blood cell production in adults depends on the steady work of a vital gene that if lost results in early bone marrow failure, Dartmouth Medical School cancer geneticists have found. Their research reveals an unexpected role for the gene in sustaining the adult blood-forming system, and opens novel strategies for targeting the gene, which is often involved in a type of childhood leukemia.

Lees verder


Advanced image analysis can provide better risk assessment in hardening of the arteries

Ultrasound examination of the carotid artery is a patient-friendly and inexpensive method for assessing atherosclerosis and thereby predicting the risk of cardiovascular diseases. Peter Holdfeldt, who recently defended his doctoral thesis at Chalmers University of Technology in Sweden, has developed new analytical methods for ultrasound images that can provide more reliable and more exact assessments of atherosclerosis. Cardiovascular diseases brought on by hardening of the arteries are the most common cause of death in the Western world. Hardening of the arteries means a thickening of the walls of blood vessels and the appearance of so-called atherosclerotic plaque, which consist of stored fat, among other things. With the aid of ultrasound images, it is possible to find individuals who are at risk by measuring the thickness of the walls in the carotid artery. Another ultrasound method is to analyze whether the character of various types of plaque can predict the risk of cardiovascular diseases. Peter Holdfeldt has developed new and more refined methods of image analysis that are based on dynamic programming. "Measurements of the thickness of the walls of the carotid require the detection of boundaries between different layers of tissue in the blood vessel," he says. "Previously dynamic programming has been used to automatically detect boundaries in still images. But the new method uses dynamic programming for detection in image sequences of one and the same blood vessel instead."

Lees verder


Key to blood clotting discovered

By applying cutting-edge techniques in single-molecule manipulation, researchers at Harvard University have uncovered a fundamental feedback mechanism that the body uses to regulate the clotting of blood. The finding, which could lead to a new physical, quantitative, and predictive model of how the body works to respond to injury, has implications for the treatment of bleeding disorders.A team, co-led by Timothy A. Springer, Latham Family Professor of Pathology at Harvard Medical School and Children's Hospital Boston, and Wesley P. Wong, Rowland Junior Fellow and a principal investigator at the Rowland Institute at Harvard, reports its discovery about the molecular basis for the feedback loop responsible for hemostasis in the June 5 issue of Science. "The human body has an incredible ability to heal from life's scrapes and bruises," explains Wong. "A central aspect of this response to damage is the ability to bring bleeding to an end, a process known as hemostasis

Lees verder


A rush of blood to the head -- anger increases blood flow

Mental stress causes carotid artery dilation and increases brain blood flow. A series of ultrasound experiments, described in BioMed Central's open access journal Cardiovascular Ultrasound, also found that this dilatory reflex was absent in people with high blood pressure. Tasneem Naqvi and Hahn Hyuhn from the University of Southern California and Cedars-Sinai Medical Center evaluated carotid artery reactivity and brain blood flow in response to mental stress in 10 healthy young volunteers (aged between 19 and 27 years), 20 older healthy volunteers (aged 38 to 60 years) and in 28 patients with essential hypertension (aged 38 to 64 years). They found that in healthy subjects, mental stress caused vasodilation. This was accompanied by a net increase in brain blood flow. In hypertensive subjects, mental stress produced no vasodilation and no significant change in brain blood flow. During the experiments, the volunteers were set a series of tasks designed to provoke mental stress, including reading, arithmetic and anger recall tests. The researchers used ultrasound imaging to measure the effects of this activity on the carotid artery and an artery within the brain, while also measuring blood pressure and heart rate. According to Naqvi, "Inappropriate vasoconstriction, or lack of dilation in response to mental stress in stable coronary heart disease, contributes to the genesis of myocardial ischemia and confers an increased risk in patients with coronary artery disease. It will be interesting to see whether the lack of mental stress induced dilation we found defines subjects at increased risk of future cerebral events". Lack of required blood flow increase to the brain during mental activities may potentially affect cognition and cerebral performance during complex cerebral tasks.

Lees verder


WA discovery a key to blood cell development

A West Australian research team has made the world-first discovery a 'pied piper' molecule within blood cells, called Liar, that leads other molecules into the nucleus of the cell, and could offer a key in treating prostate, breast and colon cancers as well as leukemia. Uncovered by two research groups at the Western Australian Institute for Medical Research (WAIMR) led by Associate Professor Evan Ingley and Director Professor Peter Klinken, they have also identified the function of a known cellular enzyme, Lyn, as a switch that 'turns on' blood cell development. The findings are published in the April 16 issue of Blood, the journal of the American Society of Hematology, the world's premier hematology journal. Associate Professor Ingley said the findings were a leap forward in the understanding of how blood cells develop and divide, which could offer them a key to turning off cancerous cell growth. "LIAR is like a key, which opens a pathway into the nucleus of a blood cell for a number of other molecules, allowing them to flow in – and these molecules are what signal the cell to develop and divide," he said. "From here, if we could control Liar, the hope is that we could use it to switch off the growth of abnormal, or cancerous, cells. "Because Liar is present in every blood cell, this knowledge could help treat a huge range of conditions and diseases, but where it has most potential is in cancers of the prostate, breast, colon and blood where activity of the enzyme Lyn is heightened." The focus of the team's investigations, Lyn has now been identified as an enzyme which modifies proteins that triggers the cell to develop further.

Lees verder


From connective tissue to bone

Cartilage, bones and the internal walls of blood vessels can be created by using common connective tissue cells from human skin. Researchers in reconstructive plastic surgery at LinkŲping University have successfully manipulated these tissue cells to take on different shapes depending on the medium they have been cultivated in.“This means that it will be much easier to produce autologous tissue, which is tissue created from the patient’s own body”, says Gunnar Kratz, Professor of Experimental Plastic Surgery and team leader for the research group.The results of the group’s research are now published in three simultaneous scientific articles. Bone, cartilage and blood vessels are important components in reconstructive surgery, where damaged tissue needs to be recreated. Minor fractures can heal spontaneously but for major bone damage and cartilage injuries there is the need to transplant tissue from other parts of the patient’s body. Different strategies have been attempted to instead grow autologous tissue from stem cells, for example those present in bone marrow. These cells, however, can be difficult to harvest, cultivate and store. Compared to these cells connective tissue cells from human skin has great advantages. A small biopsy is often enough to collect a sufficient amount of cells. “They are the ‘weed’ cells of the body, very easy to collect and cultivate into the cell type required. They are also very suitable to use to create a personal cell bank”, Gunnar Kratz says.

Lees verder


Weizmann Institute Scientists Show White Blood Cells Move like Millipedes

How do white blood cells – immune system ‘soldiers’ – get to the site of infection or injury? To do so, they must crawl swiftly along the lining of the blood vessel – gripping it tightly to avoid being swept away in the blood flow – all the while searching for temporary ‘road signs’ made of special adhesion molecules that let them know where to cross the blood vessel barrier so they can get to the damaged tissue. In research recently published in the journal Immunity, Prof. Ronen Alon and his research student Ziv Shulman of the Weizmann Institute’s Immunology Department show how white blood cells advance along the length of the endothelial cells lining the blood vessels. Current opinion maintains that immune cells advance like inchworms, but Alon’s new findings show that the rapid movement of the white blood cells is more like that of millipedes. Rather than sticking front and back, folding and extending to push itself forward, the cell creates numerous tiny ‘legs’ no more than a micron in length – adhesion points, rich in adhesion molecules (named LFA-1) that bind to partner adhesion molecules present on the surface of the blood vessels. Tens of these legs attach and detach in sequence within seconds – allowing them to move rapidly while keeping a good grip on the vessels’ sides.

Lees verder


Elevated level of certain protein in urine linked to increased risk for blood clots

Preliminary research suggests that higher than normal levels of the protein albumin in urine is associated with an increased risk for blood clots in the deep veins of the legs or lungs (venous thromboembolism; VTE), according to a study in the May 6 issue of JAMA. The overall incidence of VTE in developed countries is about 0.15 percent per year, varying from less than 0.005 percent in individuals younger than 15 years to as high as 0.5 percent at 80 years of age. Known risk factors for VTE include stasis (a slowing of the normal flow) of the blood and changes in the composition of the blood. However, in as many as 50 percent of VTE cases, none of the known risk factors are present, according to background information in the article. Microalbuminuria (albumin in urine; 30-300 mg per 24-hour urine collection) is associated with changes in the levels of several coagulation proteins. The effect of coagulation disorders is more evident in the development of VTE than of arterial thromboembolism (formation of a blood clot in the arterial system). "Hence, in theory, a link between microalbuminuria and VTE is likely; however, research addressing this issue has yet to be conducted," the authors write. Bakhtawar K. Mahmoodi, B.Sc., of the University Medical Centre Groningen, the Netherlands, and colleagues conducted a study to assess whether microalbuminuria is associated with VTE. The ongoing, community-based study, started in 1997, includes all inhabitants of Groningen, the Netherlands, (age 28 through 75 years [n = 85,421]) who were sent a postal questionnaire and a vial to collect a urine sample for measurement of urinary albumin concentration. Of those who responded (40,856), a group (8,592) including more participants with higher levels of urinary albumin concentration completed screening at an outpatient clinic. Screening data were collected on urinary albumin excretion (UAE) and risk factors for cardiovascular and kidney disease.

Lees verder


What separates dangerous blood vessel plaques from benign ones

Researchers say they have evidence to explain what separates your average blood vessel plaque from those that are at high risk for triggering the development of dangerous—even fatal—blood clots. The findings in the May issue of Cell Metabolism, a Cell Press publication, suggest that drugs designed to tackle a form of cellular stress might be useful in treating heart disease, which is the number one killer and getting worse, according to the researchers. "Just about everybody in our society has atherosclerosis by the time we reach 20," said Ira Tabas of Columbia University in New York. In atherosclerosis, lipid, inflammation and white blood cells known as macrophages build up at various spots along blood vessel walls, he explained. The vast majority of these lesions will never cause any problem whatsoever, but the rest—some 2 percent of all plaques—will eventually lead to the development of an acute blood clot and to heart attack, sudden death, or stroke. "The billion dollar question is why 98 percent cause no problem, and 2 percent do." Their report adds support to the notion that so-called endoplasmic reticulum (ER) stress together with the body's natural way of coping with that stress is one answer. The ER is a cellular component that serves two major functions: it is the site where new proteins are made, folded, and transported, and it is also the central storage depot for the cell's calcium and controls its release, Tabas explained. When insults to the cell throw those functions off kilter, cells handle the imbalance via a pathway known as the unfolded protein response (UPR). If times get really tough, that pathway simply kills off the cells that are suffering. That decision to die is commandeered by an ER stress effector known as CHOP. "When cells die, it's OK as long as it's not en masse," Tabas said, noting that we lose billions of cells every day. "It's a wonderful path to keep the ER in check, and by killing a cell here and there because of uncorrectable ER stress, the pathway protects the whole organism. In pathologies, however, this pathway gets overexuberant." Indeed, scientists are increasingly coming to the realization that ER stress and the body's "overexuberant" reaction to it are common features of aging, underlying neurodegenerative disease, and diabetes, for example. In the case of atherosclerosis, ER stress within plaques could lead to the massive death of cells—and of macrophages in particular—leading to the generation of a structure called the "necrotic core." Those necrotic cores are known to be a defining feature of plaques that are vulnerable to rupture and blood clot formation. While earlier studies had suggested a correlation between ER stress and vulnerable plaques, the new study is the first to show a clear causal connection between the two, Tabas said. His group studied two separate strains of mice, each carrying a specific genetic alteration that makes them especially prone to develop atherosclerosis. The mice also lacked CHOP, disabling the prodeath branch of the ER stress pathway.

Lees verder


Research at Columbia University Medical Center shows why certain arterial plaques can turn deadly

A common misconception about arterial plaque is that it inevitably leads to a heart attack or a stroke. New research at Columbia University Medical Center, however, sheds light on why so few plaques in any given individual actually cause a problem. Furthermore, the research has identified a key protein that may promote the conversion from benign to dangerous plaques. While a vast majority of atherosclerotic lesions are relatively harmless, the rest – some two percent of all plaques – eventually lead to an acute blood clot and to heart attack, sudden death or stroke. What separates the average blood vessel plaque from those that are at high risk for triggering the development of dangerous – even fatal – blood clots, is the "billion dollar question," says Columbia University Medical Center's Ira Tabas, M.D., Ph.D., whose findings are presented in the cover story of the May issue of Cell Metabolism. Dr. Tabas believes that the real danger from the fatty deposits lies not with their size, but with what lies underneath the surface of the deposit. Like magma underneath a volcano, rumblings in the core of a deposit, which contains dead cells, can break open the plaques. Once the plaque ruptures, a blood clot in the lumen of the artery can form. "It is this sudden clotting that restricts blood flow and can cause a heart attack, stroke, or sudden cardiac death," Dr. Tabas says. "Just about everybody in our society has atherosclerosis by the time we reach 20," Dr. Tabas added. "So the wave of the future in treating atherosclerosis will be in preventing harmless lesions in young people from becoming dangerous ones, or soothing dangerous plaques so they don't rupture as we age." The best way to do that is unclear at the moment. Volatile plaques are complicated, and there are likely many things that lead to instability and rupture. But a graveyard – or necrotic core – of dead cells inside the plaque undoubtedly contributes, Dr. Tabas says, because substances released by the dead cells tend to weaken the cap covering the lesion and thereby trigger clot formation. The research by Dr. Tabas' lab found that when a specific gene was deleted in two separate strains of atherosclerosis-prone mice, the dangerous plaques were much smaller. The gene encodes a protein that is part of a cell stress reaction that can lead to cell death. The work raises the possibility that drugs designed to quiet this form of cellular stress might be useful in treating heart disease, which is the number one killer in the United States and becoming more prevalent.

Lees verder


Possible safer target for anti-clotting drugs found

Researchers at the University of Illinois at Chicago College of Medicine have identified a new molecular target in the process of blood clot formation, which seems to reduce clotting without excessive bleeding, the common side-effect of anti-clotting agents.

Lees verder


Are blood thinners post-op killers?

Current US guidelines for the prescription of potent anticoagulants by surgeons who perform joint replacement operations could be doing patients more harm than good, according to Dr. Nigel Sharrock and his team from the Hospital for Special Surgery in New York. Their paper was published in the March issue of Springer's journal Clinical Orthopaedics and Related Research.

Lees verder


Study in Nature Medicine establishes major new treatment target in diseased arteries

Removing a single protein prevents early damage in blood vessels from triggering a later-stage, frequently lethal complication of atherosclerosis, according to research published online today in the journal Nature Medicine. By eliminating the gene for a signaling protein called cyclophilin A (CypA) from a strain of mice, researchers were able to provide complete protection against abdominal aortic aneurysm (AAA). The aorta is the main artery carrying blood from the heart, and AAA is a progressive outward dilation of the aorta under the stress of blood pressure due to a breakdown in the vessel's structural integrity. AAA leads to 15,000 deaths a year, mostly in aging men, when aneurysms rupture to spill blood into the abdomen, a fatal event in 90 percent of cases. Adding to the study's importance, AAA shares vital biochemical pathways with atherosclerosis, the leading cause of heart attack and stroke. Thus, drugs that target CypA could potentially address both AAA and atherosclerosis. When study mice were engineered to remove their CypA gene, none from that group developed AAA in the face of the hypertension and high cholesterol known to accelerate it. In contrast, 78 percent of mice with "normal" amounts of CypA developed AAA under the same conditions, 35 percent with a fatal rupture. The team also found high CypA levels in the rupture-prone vessels of humans with AAA, and that major drugs like statins reduce CypA levels, which may partly explain their benefit. "It is extremely unusual for the removal of one protein to provide absolute protection, but it makes perfect sense because cyclophilin A promotes three of the most destructive forces in blood vessels – oxidative stress, inflammation and matrix degradation," said Bradford C. Berk, M.D., Ph.D., professor of Medicine within the Aab Cardiovascular Research Institute at the University of Rochester Medical Center, and senior author of the study. "We are working to design anti-CypA drugs that will diminish the disease processes underlying AAA, atherosclerosis and hypertension."

Lees verder


Bacteria shown to cause blood clots

Bacteria can directly cause human blood and plasma to clot—a process that was previously thought to have been lost during the course of vertebrate evolution, according to new research at the University of Chicago, National Institute of Allergy and Infectious Diseases, and Institut Pasteur in Paris. Their findings will be published online Nov. 2 in Nature Chemical Biology. The discovery will improve scientists' understanding of coagulation during bacterial infections and may lead to new clinical methods for treating serious medical conditions such as sepsis and anthrax.

Lees verder


Study Finds Blood Cells Can Be Reprogrammed to Act as Embryonic Stem Cells

In a recent study, U.S. researchers have reprogrammed cells found in circulating blood into cells that are molecularly and functionally indistinguishable from embryonic stem cells, a revolutionary achievement that provides a readily accessible source of stem cells and an alternative to harvesting embryonic stem cells. The findings were prepublished online in Blood, the official journal of the American Society of Hematology. Embryonic stem cells have long been coveted for their potential to treat a multitude of diseases as a result of their unique properties of nearly indefinite self-renewal and pluripotency (the ability to develop into any type of cell in the body), but their use has been the subject of political controversy. “Our findings provide the first proof that cells from human blood can morph into stem cells,” said senior study author George Q. Daley, MD, PhD, an investigator for the Howard Hughes Medical Institute at Children’s Hospital, Boston. “Making pluripotent stem cells from blood, which is one of the easiest tissues to obtain, provides an easy strategy for generating patient-specific stem cells that are valuable research tools and may one day be used to treat a number of diseases.” To generate induced pluripotent stem cells (dubbed iPS cells), blood was collected from a 26-year-old male donor. From the blood sample, the researchers isolated CD34+ cells, a type of stem cell that produces only blood cells, and cultured them in growth factors for six days to increase their number. During the culture, the scientists infected the CD34+ cells with viruses carrying reprogramming factors, genes normally expressed in embryonic stem cells that can reset the blood cells to an embryonic state. Colonies of cells exhibiting physical characteristics similar to embryonic stem (ES) cells appeared about two weeks after the procedure. To determine whether these cells were also functionally similar to ES cells, the scientists analyzed the CD34+ iPS cell lines to see if they had acquired stem cell “markers,” the unique combination of proteins that coat the cells’ surface and distinguish them from other types of cells. Indeed, the iPS cell lines expressed the same markers as ES cells and further shared the capacity to differentiate into a variety of specialized cell types.

Lees verder 

 

 


View My Stats