Nieuws big oil scandals


balk2.jpg (42734 bytes)


Gevolgen olielozing aan de westkust

Hoewel het bewijs van de olievlek van de Deepwater Horizon uit 2010 niet zichtbaar is wordt nog steeds ruwe olie in de kustmoerassen van Louisiana gevonden. Olie die initieel niet gedegradeerd is zit begraven onder de jaarlijkse stapel dood plantenmateriaal, dat na elk groeiseizoen wordt afgezet. De olie heeft de mogelijkheid om stress te veroorzaken aan de planten daar het begraven is en in de nabijheid van de wortels is opgeslagen.

Lees verder


BP olieramp veroorzaakte $ 17.200.000.000.000 schade aan natuurlijke hulpbronnen

Na zes jaar onderzoek naar de gevolgen van de grootste olieramp in de Amerikaanse geschiedenis door de 2010 Deepwater Horizon, stellen de wetenschappers dat de schade aan het milieu $17.200.000.000.000 bedraagt. Dit is de eerste complete financiŽle beoordeling van de schade aan natuurlijke hulpbronnen veroorzaakt door de lek van 500 miljoen liter olie.

Lees verder


Protesten tegen oliepijpleiding die mede door de ING bank mogelijk is


Greenpeace veroordeelt besluit over olieleiding door Indianen reservaat


Zonlicht en olielozingen mogelijk dodelijke combinatie voor dierenwereld

Schadelijke stoffen genaamd polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAKs) van olielekkages of olielozingen zijn giftig voor dieren, vooral in combinatie met ultraviolette straling van de zon. Nieuw onderzoek onder inheemse diersoorten uit de Golf van Mexico wijst uit dat, vergeleken met olie alleen, een blootstelling aan olie plus natuurlijk zonlicht de overlevingskansen kan verlagen van vissen die in hun larvenstadium een tijdje dicht aan de oppervlakte verblijven.

Lees verder


Studie vindt het bewijs van olie van Deepwater Horizon bij landvogels

De ecologische gevolgen van een ramp voor het milieu kunnen verder reiken dan men zich kan voorstellen door met elkaar verbonden voedselkringen. Meest recent hebben onderzoekers in de VS aanwijzingen gevonden dat olie uit de Deepwater Horizon (DWH) ook voorkomt bij levende landvogels. ďJe kan je wellicht niet voorstellen dat een landvogel zou worden beÔnvloed door een olieramp in de oceaan, maar in de natuur zijn grenzen vaak wazig", zegt teamlid Andrea Bonisoli Alquati - die was verbonden aan de Louisiana State University in de tijd van de studie en nu werkt aan de California State Polytechnic University Pomona. "Als gevolg daarvan kunnen verontreinigingen uit het aquatisch milieu ook het land bezoedelen.Ē

Lees verder


Klokkenluider over olieramp in Enbridge en Dakota pijpleiding


Robert F. Kennedy jr steunt mensen bij protesten bij Standing Rock


Obama geeft weinig om de rechten van Indianen bij oliepijpleiding


Disobedience - de gewone man VS de olieindustrie

Disobedienceis een korte film over een nieuwe fase van de klimaatbeweging: overal ter wereld voeren gewone mensen, die genoeg hebben van de macht en vervuiling van de fossiele industrie, actie aan de frontlinie van de klimaatcrisis.


Juridische mijlpaal biedt Nigerianen nieuwe hoop in strijd tegen vervuiling door Shell

Vier Nigeriaanse boeren en Milieudefensie zijn verheugd dat het Gerechtshof in Den Haag vandaag heeft geconcludeerd dat zij Shell in Nederland mogen aanklagen voor het veroorzaken van grootschalige olievervuiling in Nigeria. De uitspraak is uniek en kan de weg banen voor slachtoffers van milieuvervuiling en mensenrechtenschendingen wereldwijd, om zich in Nederland tot de rechter te wenden als er een Nederlandse bedrijf bij betrokken is.

Lees verder


Hoger beroep in rechtszaak Milieudefensie en Nigeriaanse boeren vs. Shell opnieuw uitgesteld

De uitspraak in het hoger beroep in de rechtszaak van Milieudefensie en vier Nigeriaanse boeren tegen Shell is opnieuw uitgesteld. De rechtbank heeft de uitspraak verplaatst van dinsdag 27 oktober naar vrijdag 18 december.

Lees verder


Uit onderzoek blijkt dat olie van op het water drijvende olievlekken naar de zeebodem kan zinken

Als eerste studie in zijn soort die met laboratorium modellen de erosie van olie vlekken na verloop van tijd in kaart heeft gebracht, levert deze het bewijs dat verdamping in combinatie met zinken van de zwaardere bestanddelen van de oppervlakte vervuiling de aanwezigheid van olie op de zeebodem kan verklaren. Deze belangrijke studie uitkomst pakt het probleem van de voortdurende controverse aan met betrekking tot de grote hoeveelheden olie die is aangetroffen op de bodem van de Golf van Mexico en zal invloed hebben op toekomstige olie vervuiling modelonderzoek en schoonmaak strategieŽn.

Lees verder


Deepwater Horizon olieramp leidt tot grote aantallen dode dolfijnen in Golf van Mexico

Als onderdeel van een ongebruikelijk sterfgevallenonderzoek, ontdekte een team van wetenschappers dat dode, aangespoelde tuimelaars in de noordelijke Golf van Mexico long- en bijnierschade hebben sinds het begin van de Deepwater Horizon olielekkage, overeenkomend met blootstelling aan olieprodukten, volgens een vandaag gepubliceerd stuk in de intercollegiaal getoetste online uitgave van PLOS ONE.

Lees verder


Waar is alle BP olie gebleven?

Een professor van de UCSB (universiteit van CaliforniŽ - Santa Barbara) analyseert oliesporen afkomstig van de gebeurtenis met het Deepwater Horizon platform in 2010, die nu op de bodem van de Mexicaanse golf rust. Door de ongekende omvang van de veroorzaakte schade is de beoordeling van de Deepwater Horizon lekkage in 2010 in de golf van Mexico een uitdaging geweest. Een onopgelost raadsel is de locatie van de 2 miljoen gezonken olievaten, waarvan gedacht wordt dat ze gevangen zijn in de diepte van de oceaan.

Lees verder


Pump Official Trailer (2014) Documentary, Oil HD

Pump is een inspirerende bewustmakende documentaire die het verhaal van Amerika's verslaving aan olie vertelt. Van haar bedrijfsmatige samenzwering in het begin tot het huidige monopolie van vandaag en legt duidelijk en eenvoudig uit hoe wij het uiteindelijk kunnen winnen met meer keuzes aan de pomp. Vandaag is olie onze enige keuze als brandstof aan de pomp. Ons autogebruik zuigt onze portemonnees leeg, zorgt voor verhoogde luchtverontreiniging en stuurt onze zonen en dochters naar oorlogen in verre landen. PUMP laat ons zien hoe door het gebruik van een verscheidenheid van vervangende brandstoffen, wij in staat zullen zijn onze auto goedkoper en schoner te kunnen vullen en hoe we meer banen kunnen scheppen voor een sterkere, gezondere economie.


Opnieuw vervuiling in de Golf van Mexico

Link

En er is toevallig een nieuwe pro forma-vergunning in de maak voor  boringen door Shell, ze proberen volgens diverse bronnen met man en macht de berichtgeving tegen te houden. http://buitenland.nieuws.nl/634548

Frank


500 Fishermen Claim BP Didn't Pay Them

Hundreds of fishermen from Lake Charles to Moss Point, Miss., were supposed to get checks from BP on Wednesday but didn't.

Link


BP Workers Exposed to Health Risks


EPA's Hugh Kaufman criticizes decision to use Corexit to clean BP Spill


Dahr Jamail on "BP's Scheme to Swindle the "Small People"


Arctic Drilling Poses Risks, Requires Planning

A new study by the Pew Environment Group recommends reforms to close gaps in oversight, response planning and risk assessment associated with proposed oil and gas development in Alaska's Arctic Ocean. The study, "Oil Spill Response in the U.S. Arctic Ocean: Unexamined Risks, Unacceptable Consequences," is the most comprehensive analysis yet on challenges to preventing and containing spills along the nation's northernmost coast. A bill now before the U.S. Senate would strengthen review and oversight not just in the Arctic but in all U.S. coastal waters.


BP You and Me


Toch schade aan koraal door olielek

Het diepzeekoraal in de Golf van Mexico blijkt na de recente olieramp flink beschadigd.

Lees verder


BP-ramp: Doden door ‘Corexit’ in VS-golfstaten!

Het kon natuurlijk niet uitblijven.. Een bericht als dit. Het zwaar giftige ‘Corexit’, waarmee de olievlekken werden bestreden, een paar maanden geleden, bij de olieramp in de Mexicaanse Golf, eist nu zijn slachtoffers. Het onderstaande artikel is slechts ťťn van de vele berichten die op internet circuleren over de catastrofale inwerking van het chemische oplosmiddel op flora en fauna. Hier ťťn van deze berichten. ‘Mensen vallen dood’ door oplosmiddelen van British Petroleum. De meest tegenstrijdige -en tevens de schadelijkste – erfenis die de olieramp van BP ons zal nalaten, zijn misschien niet de door olie verpeste kusten rond de Golf, of de tragische dood van 11 arbeiders die op het bewust olieboorplatform aan het werk waren. Mogelijk is die erfenis wel het tot nu toe zwaar onderbelichte gebruik van chemische oplosmiddelen om de olieresten af te breken.

Lees verder

Geert


Lab Finds 193 ppm Oil in Gulf Shrimp

Despite repeated statements from the EPA and NOAA assuring residents that thorough Gulf of Mexico seafood testing has revealed levels safe for human consumption, public skepticism has continued to deter many locals from their usual seafood medley. Independent scientists have expressed concern over the published methods and protocols used by federal agencies to open sensitive fishing grounds & determine seafood safety. Invertebrates, such as shrimp, crab, & oysters, are of particular concern due to their feeding habits, relatively stationary lifestyle, and inability to process highly toxic compounds found in crude oil called Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (PAH). Unfortunately, their concerns have proven valid.

One local activist, "Mac" Mackenzie of NOLA Emergency Response, decided that it was time to take matters into her own hands. After an incessant 7-week investigation, Mac was able to obtain crucial information from our government regarding the specifics of Gulf shrimp testing. Particularly in the Gulf of Mexico, it is common for shrimp to be prepared and even served whole, with the shell and digestive tract intact. When Mac learned that the Gulf shrimp testing performed to date had not included an analysis of whole shrimp with intact shells or digestive tract, she decided to mobilize. She obtained two pounds of locally caught shrimp from Venice, a small town located in the heart of Southern Louisiana. The samples were promptly transported on ice to a laboratory in Mobile Alabama, where Chemist Dr. Robert Namen tested the digestive tracts of the shrimp for components of crude oil. What they found was an alarming 193 parts per million of "Oil & Grease."

--

NOAA Official Asks EINNEWS to Withdraw Story Questioning Safety of Gulf Seafood

A U.S. government spokesperson reacted sharply today to an EIN news story questioning the safety of gulf seafood, saying "the veracity of the federal government seafood safety protocol or results are not in question by any qualified scientist." EINNEWS said it stands by its story.

Lees verder


The Gulf is and will remain a Toxic Cauldron

Last week one spot on the coast of Mississippi showed up to 90% of the Oysters on a farm are dead. *Curiously, Matt Simmons, the very harsh leading critic of the oil industries, the Government and BP specifically, just happened to die last month. He was predicting this would become a long rage catastrophe.* He had credentials. He was an ex oil man. Was only 67. 'Drowned' in his hot tub, alone.


BP took part in a Rehearsed Oil Spill in 2001 - 2002 in Norway dubbed "Operation Deep Spill"

This video which is not mine, exposes a confidential report of an experiment done in Norway in 2000 but a consortium of oil companies including BP and the US government showing how a deep water blowout would create clouds of super toxic oil which could not be recovered. Was it a surprise that most of the oil from the BP well stayed in the Gulf of Mexico, at depth, in clouds of small particles? It may have been to us but it shouldn't have been to BP or MMS (the government agency whose job it is to regulate deep water drilling). It also should have come as no surprise to NOAA (the government agency that regulates anything in the sea around the U.S.) All of those institutions did deny the first reports of the clouds when they were found by the Pelican research vessel and the University of Missisippi's Dr. Ray Highsmith and his crew. But they must have known because MMS and the oil companies paid for, and conducted an experiment off the coast of Norway in 2000 to see what would happen in a deepwater oil well blowout. Remember all that "this is a new problem" you heard on television? Well the study showed that the oil would not all rise to the surface to be collected but would tend to form cloud layers of neutrally buoyant particles that might be the most toxic part of the oil.

http://afterthepress.com/?p=315

 


Wie ruimt hier de olie op?

Na de olieramp in de Golf van Mexico krijgt de kwetsbare Waddenzee juist een rampenplan dat
volgens deskundigen minder efficiŽnt is. Overlegpunt ťťn: wie is de baas?

Lees verder


Crude Awakening - USA

Are the beaches of America's Gulf Coast really 'open for business' after the BP oil spill? An intensive investigation uncovers a series of cover-ups in place of a long-term fix. As the oil spillage on Florida beaches is merely covered with sand, jellyfish stained in oil wash ashore and fishermen experience numerous health problems. With Dr Riki Ott comparing these to "problems suffered by workers on the Exxon Valdez disaster", it appears that Obama's assertion that the disastrous BP oil spill fiasco has been resolved is far from the truth. Will the situation ever be rectified and most importantly, what are BP and the US authorities going to do?

Link


BP Oil Spill: Is The Seafood Really Safe? NRDC'S Gina Solomon: Where's the Testing?

Doctors, researchers, scientists and citizens, like Dr. Solomon, are waging a silent battle against government agencies that are failing to fulfill their own organizational directives. As Project Gulf Impact gathers more firsthand accounts of how the Gulf of Mexico is being dangerously neglected, the situation in the Gulf grows worse. With new reports of oil washing onto shore and into the bayou, the numbers of affected life are increasing, not dropping. Several of our interviews have left us asking, why is organized, decisive action not being taken?


BP Carpet Bombed The Gulf With Corexit Poisoning Marine Life, Workers

Corexit may affect genetic material. May cause adverse reproductive effects and birth defects based on animal test data. The government states the dispersant Corexit 9500A is no more toxic than crude oil. Crude oil is toxic to humans above 11 parts per million and there are locations in the gulf showing 15-221 parts per million. They say the combination of corexit and crude oil is more toxic than the oil itself. Many reports show they have no way of testing the levels of corexit and oil combined. What about the health and safety of the public? Where does this leave the public?


6 Months Since BP Oil Spill, Writer and Environmentalist Terry Tempest Wiliams


Endocrine disruptors, mutagens in Gulf are "900 lb gorilla in room"

Dr. Michael Harbut is Professor of Internal Medicine and Director of the Environmental Cancer Program at Karmanos Cancer Institute at Wayne State University in Detroit. Dr. Harbut is one of the foremost experts in the country on the health impact of petroleum products and dispersants. Unlike many of the "medical experts" in the Gulf of Mexico, Dr. Harbut is not on BP's payroll, has not accepted any of BP's "research" grants, and is willing to speak the truth. Here is a partial transcript of his research findings: There is data that shows that some of the animal life, some of the fish life, may eat some of these petroleum products and there may be mutagens or carcinogens formed in the life form, in the fish, or the sea, living creatures, which ultimately could become food, in terms of mutagens and what are called endocrine disruptors. Many of the chemicals in the petroleum mixture have been implicated as endocrine disruptors, meaning that they are recognized by the body as being hormones, most often female hormones. There is discussion, and there is information in the literature which says that the ingestion of agents which cause the creation of these endocrine disruptors may contribute to the epidemic in the US of early onset of menses, precocious puberty, and testicular abnormalities that we've seen in animal life. Nobody knows for sure, but it's certainly the 900-lb gorilla in the room, along with the other two 900 lb gorillas being the mutagens and the carcinogens.


Naar aanleiding van BP ramp - Benzeen detox

Dit bedrijf noemt een Benzeen detox op haar site mbt de olieramp in de Golf maar dit kan dus ook interessant zijn voor mensen hier. Heb je ervaring met deze aanpak email ons dan even.

Download PDF

Ron


Corexit 9500 "dipropylene glycol methyl ether" now in Gulf seafood and
EPA says it's safe?

Susan references the chemical "dipropylene glycol methyl ether," which is found in the chemical composition of Corexit 9500, below. Susan also references BP's recent launch of the grade-school education program, which seeks to teach children how the cleanup process works, and that the seafood is safe, among other things. "The primary purpose [of the demonstration] is to inform and educate students on the methods used to clean up the oil in the Gulf and the wetlands and marshes," Janella Newsome, BP media liaison said in a press release. "It's also to dispel myths about dispersants, subsurface oil and seafood safety." "This is the first session of many going on," Charles Gaiennie, a BP representative said at Oaklawn's library last week. "We are starting here in Terrebonne Parish with eighth grade because they are the first of school age kids that have a defined science class. We wanted to reach out to schools that are near communities that have been directly impacted by the oil spill, so Terrebonne was a good choice. There's a lot of information that's out there isn't current or accurate." "The plan is to conduct these science projects in affected parishes including Terrebonne, Iberia, Vermillion, Jefferson, Lafourche, Plaquemines, Orleans, St. Bernard, St. Mary and St. Tammany," Newsome said. "The science project was very successful very well received by students [at Oaklawn]."

Susan also references BP's "Dockside Chats." Per bpcomplaints.com, the dockside chats allow "for a dialogue between local fishermen and representatives from government agencies engaged in rigorous efforts to ensure Gulf seafood safety following the oil spill." According to restorethegulf.gov, dockside chats were launched "in order to promote accurate information about the safety of Gulf seafood from waters open to fishing." The chats are "designed to engage fishers, shrimpers, oystermen and crabbers, as well as local officials in discussions about steps being taken to verify the safety of Gulf seafood."

Oil dispersant chemical Nalco -- COREXITģ 9500

Patent 6261463 Issued on July 17, 2001.
Estimated Expiration Date: March 4, 2019.

Oil dispersant chemical COREXITģ 9500 -- The submitted sample (#12) has the following composition:

Water 17.0 Dodecyl benzene sulfonic acid (DDBSA) 5.0
Triethanol amine 5.0
Dipropylene glycol methyl ether 20.0
Tall oil fatty acid, ethoxylated (Ethox TO9A) 5.0
Coco (nut oil) amide (Ninol 4OCO) 5.0
Ethoxylated tallow amine (Ethox TAM5) 8.0
Sod. Petroleum sulfonate (Petronate HL) 6.0
Amine Oxide surfactant (Ninate 411) 9.0
Phosphated ester, aromatic (Ethox NP110) 9.0
Tall oil (acintol FA1) 5.0
Coco amide (Ethox 2449) 5.0
Ethoxylated 2ndary alcohol (Tergitol 15-S-3) 0.5
Amine oxide (Triton RW 100) 0.5

OSHA Health Guidelines on Dipropylene glycol monomethyl ether
1-(2-methoxyisopropoxy)-2-propano :http://www.osha.gov/SLTC/healthguidelin≠es/dipropyleneglycolmethylether/index.ht≠ml


Report: BP Oil Spill Estimates Incorrect

A new report by the National Oil Spill Commission claims that the government under-estimated the amount of oil spilled during BP's Deepwater Horizon spill. Bill Plante reports.

Link


VS niet eerlijk over ramp

Volgens de commissie heeft de regering lang stilgehouden hoe erg de olieramp in de Golf van Mexico was.

Link


Makers van film over olieramp Golf van Mexico allemaal vergiftigd

Oceanografisch Instituut: Enorme oliepluim doorgedrongen tot ondiepe wateren - Ook inwoners
andere staten beginnen ziek te worden- 'Sproeien met Corexit gaat gewoon door, nu ook boven land'
Het dodelijke olie/Corexit monster begint steeds meer Amerikanen in de staten rond de Golfkust doodziek te maken. Ieder lid van de ploeg die een onafhankelijke film (Project Gulf Impact) probeert te maken over de olieramp in de Golf van Mexico en de werkelijke situatie zoals die door de overheid en massamedia wordt doodgezwegen, is vergiftigd. Twee medewerkers van het CHSL (Coastal Heritage Society of Louisiana) radioprogramma moesten in het ziekenhuis worden opgenomen en een andere researcher is eveneens ernstig ziek geworden.

Lees verder

Geert


Again BP-workers sprayed with COREXIT at Night by Plane with No Lights -Skin lesions

Interview with anonymous BP cleanup worker, GRC Radio (South Carolina), September 30, 2010:

Spraying with no light at night...
The people on board thought the boat was on fire...
We kept smelling burnt wire, we didn't realize it was the smell of arsenic...
It's the chemicals that were being sprayed that left that smell. ...
Our lungs fill up with fluid, cant breathe... terrible, terrible headaches, skin lesions...
I want to live to see my granddaughter...
People we really need help...
Denied copy of own incident report...
We just want medical help...


Hele gemeenschappen kotsen bloed als gevolg van bij olieramp
gebruikt oplosmiddel

Mensenrechtenactivist noemt gebruik van Corexit daad van genocide. Waarom besteed bijna niemand er aandacht aan dat zulke smerige zeeŽn en giftige dampen dramatische gevolgen hebben voor de gezondheid van veel Amerikanen? Terwijl in de reguliere media nu pas berichten verschijnen dat bij lange na niet alle olie uit de Golf van Mexico is verdwenen, zoals BP en de Amerikaanse regering de wereld willen doen geloven, komen er ondertussen hartverscheurende verhalen uit de Amerikaanse staat Louisiana (2), waar 'hele gemeenschappen' dagelijks bloed kotsen als gevolg van het bij de olieramp gebruikte uiterst giftige oplosmiddel Corexit.

Lees verder

Geert


Obama-Nation Have Been Sockpuppets for BP Oil Disaster Cover-up


Matthew Simmons Discusses BP's Oil Leak in Gulf of Mexico

Matthew Simmons, founder of the Ocean Energy Institute, talks with Bloomberg's Mark Crumpton, Lizzie O'Leary and Julie Hyman about BP Plc's oil leak in the Gulf of Mexico.


Contaminated penguins wash up Uruguay's shores

Around 200 Magellan penguins, most of them dead and others badly contaminated by oil, washed up on the shores of Uruguay's coast this week....


Nigeria: 50 years of oils spills


Schoonmaken olieramp mogelijk schadelijk

Gema RodrŪguez-Trigo van het universiteitsziekenhuis in A CoruŮa (Spanje) en collega’s doen in Annals of Internal Medicine verslag van hun onderzoek, waarin zij demonstreren dat Spaanse vissers die meehielpen met de schoonmaak, 2 jaar na de olieramp meer klachten van de onderste luchtwegen hadden.

Lees verder


Obama Oil Spill Commission- threatening Scientists in Gulf of Mexico

This is a report from WWL 4, a local TV station in New Orleans. Some of the scientists researching the toxic impact of the BP Oil disaster have received threatening phone calls from the National Oil Spill Commission, which was set up by Obama to determine the cause of the disaster. The calls came from attorneys for the Commission, which were threatening in nature, and designed to cast doubt on their findings. "We've found an alarming pattern of hydrocarbons in the water column, at levels that are hazardous to the marine environment" Dr. William Sawyer, Florida Toxicologist. "If we're finding so much more of the toxic part of the oil in the water column, the obvious question is what is happening to the seafood?" Marco Kaltofen, Environmental Scientist. In the seafood, they found the presence of potentially toxic hydrocarbons, at levels above the norm. Even though they had yet to issue a report drawing any conclusions, they began posting their data online. Then, they received the phone calls. At first the scientists were supposedly contacted in response to a complaint from a seafood distributor. Then the Commission said they needed to find out if the scientists had the proper "permits" to test the water. The final "official" reason for the contact is because the Commission was "impressed with their work" Apparently like BP, the Oil Spill Commision has a hard time keeping track of all their lies!


BP - Chamberless Gassing Corexit


Dark Mark: 100 Days of Oil

It has been 100 days since an explosion tore apart the Deepwater Horizon drilling platform. That event unleashed a gush of oil into the Gulf of Mexico, creating an environmental catastrophe and forever altering life along these shores. (July 28)


Susan Shaw: The oil spill's toxic trade-off

Break down the oil slick, keep it off the shores: that's grounds for pumping toxic dispersant into the Gulf, say clean-up overseers. Susan Shaw shows evidence it's sparing some beaches only at devastating cost to the health of the deep sea.


Thousands More Dead Fish Turn Up in La. Waters

Thousands more dead fish have turned up in Plaquemines Parish, the second large such kill in the area in the past few days.


FDA admits NOT testing for mercury, arsenic, or other TOXIC HEAVY METALS in crude oil


BP Gulf oil spill has been discovered on Gulf sea floor 70 miles long 2


Thousands of People Along the Gulf Coast Suffer 'BP Crud'

 

This interview is with Robin Young, a resident of Orange Beach, AL, which was published by the Locust Fork News-Journal on 9-7-10. It is telling to note that the Washington Post was orginally supposed to publish the interview, but decided instead to comply with the MSM-BP media blackout and ignore her story.  She is not a BP clean up worker. She is a Guest Services Director, and one of the thousands of residents of the Gulf that have been poisoned by exposure to the toxic stew created by BP. She came down with severe flu like symptoms, starting coughing up blood and chemicals, and was essentially bedridden for 2 weeks straight. She knew she was terribly sick, and knew that it was a result of her exposure to the BP oil and dispersants. She found an independent Doctor and lab willing to test her blood, and the results that came back are off the charts. Her blood tests identified high levels of toxic compounds, including hexane, xylene, ethylbenzene, methylpentane, and others, all directly attributable to her exposure to the BP oil spill and the dispersants used. She will now need a high resolution scan of her brain, lungs, liver and kidney to determine the extent of the damage to her body and to help determine a treatment protocol. In this interview she says "It comes into your body, goes into your bloodstream, settles into the fatty tissue and organs, and doesn't go anywhere. In 5-10 years we will come down with some God awful form of cancer"


Race for Riches: Will the Arctic see battle over oil & gas?

A joint U.S.-Canadian expedition is set to kick off to map the Arctic ocean bed. A Russian exploration ship is already on its way to the polar waters. The three nations are gathering evidence in a bid to claim the immense energy resources of the region. The Arctic is believed to hold much of the world's untapped oil and gas reserves. RT talks to Edward Struzik, a Canadian researcher, to discuss the future of the region.


Fishermen Visit Obama's Gulf Vacation With Concerns About Seafood Safety w/ Kindra Arnesen

"On Sunday, August 15th, fishing families from across the Gulf Cost will gather in Panama City Beach, Florida, with a message for President Obama: The Gulf of Mexico is still infused with oil and dispersants from the BP disaster, threatening marine life, livelihoods, and the health of the American people." "Fishermen do not want to lose our credibility or deliver contaminated seafood to market and make people sick." - Kathy Birren. "While President Obama and state officials claim that the Gulf is 'open for business,' these fishermen say the spraying of dispersants in the Gulf of Mexico is ongoing and they're concerned that seafood pulled from impacted waters is unsafe for eating." "The tissue testing of this seafood is inadequate and testing for the toxic dispersants is non-existent." - Tracy Kuhns, Louisiana Bayoukeeper. "I think it is crucial for the public to be made aware of the concerns of the commercial fishermen. And if a commercial fisherman who makes his living off of those products doesn't want to deliver them to the public, the public needs to know why." - Chris Bryant, Commercial Fisherman


Journalist Sprayed With Poisonous Corexit 9500

Author and Journalist Summer Burkes talks about her experience being sprayed with the toxic dispersant Corexit! An incredible Must Watch that shows how irresponsibly poison is being sprayed in the Gulf!


Milieudefensie: rechter behandelt verzoek om inzage Shell-documenten

De advocaat van Milieudefensie heeft vandaag -mede namens drie Nigeriaanse boeren- bij de Haagse rechtbank een aanvullend schriftelijk stuk ingediend om toegang te krijgen tot dertig interne Shell-documenten.

Lees verder


Blood tests on Gulf residents show ethylbenzene and other hydrocarbons

Interview with Matt Smith and Heather Rally of Project Gulf Impact, Intel Hub Radio. HEATHER RALLY: Residents living near gulf, not workers. Orange Beach, Alabama/Florida area. Blood tests for positive for various different hydrocarbons like ethylbenzene. MATT SMITH: Everyone is getting sick, people are going to keep getting sick... from how the oil is getting aerosolized, becoming an aerosol, especially with storms and rain. ... Help from Michelle Nix, Gulf Coast Volunteers and Sassafras. ... We've had it analyzed from three different sources. RALLY: Testing is the only thing that will prove concretely that they are being exposed... Problems may occur now or in 20 years... Cancer does take time to develop... Testing is a huge priority for us because these people need proof.


De grote Amerikaanse leugen - de nog altijd toxische golf van Mexico

De meerderheid van de Amerikanen gelooft de leugentjes dat de zee en zeevoedsel schoon zijn. Zelfs Obama doet mee aan dit misleiden van de lokale bevolking. Een kleine groep probeert de mensen wakker te schudden.... De overheid die niets heeft geleerd van de geschiedenis. Leugen op leugen....

Ron


"Fracking" Fuels Environmental Concerns

A drilling method called "fracking" is contaminating people's drinking water and dividing rural landowners. Armen Keteyian reports.

Lees verder


BP Oil Spill Disaster! Corexit in Florida and Alabama waters

This is some raw video footage taken from a Project Gulf Impact boat trip we took on August 24th, 2010. Within minutes of departing in Perdido Bay, Florida, we came across massive amounts of oil that had been obviously freshly sprayed with Corexit. The problem was, the dispersed oil wasn't just in one place, but it was everywhere we went between there and Dauphin Island, AL. This is one of the worst we have ever seen it, with the dispersant still in powder form in some cases. This is happening in massive quantities across the Gulf of Mexico everyday. For those of you who don't know, Corexit 9500 and 9527A (the oil dispersant) are some of the most poisonous substances on Earth. They are greatly impacting our Gulf, and the animals and HUMANS who reside in it. Help support Project Gulf Impact's continuing efforts to get the truth out to the public, get aid to the people who need it most.


Obama Administration and BP of Underestimating Amount of Oil Left in Gulf


Fishing Industry in Gulf Still Worried About Levels of Toxins in the Water


The impact of the oil spill


After the Oil Spills: Deepwater Horizon Case Study - Preview


New Data Contradicts BP, Government Findings

A new Georgia Sea Grant study finds that up to 79% of the oil from the Deepwater Horizon spill may not be gone, contradicting first reports by NOAA. 4.9 million barrels were involved in the spill and about 4.1 million actually reached the Gulf. Based on estimates, high loss and low loss rates, 70-79% of the oil remains in the ecosystem.


Gulf Spill Still Threatens Millions of Migrating Birds

Up to a billion migrating birds stop over in the Gulf of Mexico region on their annual treks southward. Despite BP's capping of the Deepwater Horizon leak, scientists say the birds may face ill effects from the Gulf oil spill for years to come.


Oliewolk blijft onder water hangen

Waar zijn de honderden miljoenen liters olie gebleven die de afgelopen maanden de Golf van Mexico in stroomden? Grotendeels onder water. De giftige stoffen lijken daar nauwelijks afgebroken te worden.

Lees verder


BP, verdoezeling van de feiten, bodemlek is niet dicht

Dankzij de alertheid en zoektocht van velen die het nieuws achter het nieuws bloot leggen is er een stroom van informatie rond de BP Golframp die de mainstream media niet behandelt of ronduit negeert.

Lees verder

Geert


Mississippi Gulf Coast (Oil Spill Recovery)

Filmmakers Alison Fast and Chandler Griffin will post videos periodically to this channel, in an effort to document the contributions of "local heroes" and environmental watchdogs in coastal areas of Mississippi that are deeply impacted by the consequences of the BP/Deep Water Horizon Spill. Our mission is to present positive, uplifting stories that can help to heal the coast, families and businesses, while raising awareness nationally through media channels, about the day-to-day issues faced by communities on the gulf coast of Mississippi as the cleanup unfolds. The unique aspect of these videos is that they are told from the community perspective. They are not new pieces, but an example of community-based storytelling as a form of advocacy and support.


Seafood Safety in the Gulf

Now ABC news reports that fisherman are finding shrimp covered in oil in BP Gulf Oil Spill waters being opened for fishing.


Glowing Oil Illuminate Gulf Beaches

A ghost crab eats oil from the Gulf of Mexico spill, shown glowing yellow-orange under ultraviolet light, as part of an effort to detect oil by shining UV lights—widely used to spot blood at crime scenes—on Gulf beaches. The method, he hopes, will allow scientists and cleanup crews to tackle hard-to-spot oil, such as crude mixed with mud or light stains on sand, that's washed ashore from the sinking of the BP-leased Deepwater Horizon rig.


Toxicologist: Corexit Blobs in Crab Larvae

New findings back up the concern the dispersant BP used so widely may do more harm than the oil itself. Researchers at Tulane say it appears they've detected a Corexit sort of fingerprint in the orange blobs found lodged in the bodies of tiny blue crab larvae collected from marshes that stretch from Texas to Florida. Researcher Erin Grey said the results, while not conclusive, are likely. She's waiting on two other independent tests. On May 20, 2010, EPA administrator Lisa Jackson said, "this is unprecedented volumes of dispersants used so far" when talking about the chemical dispersant known as Corexit being used to break down oil in the Gulf of Mexico.


US spill sparks concerns in Canada

The fallout from the US oil disaster in the Gulf of Mexico has rippled across the border to Canada. Exploration is under way close to Canada's most eastern province to drill a well that would be more than a kilometre deeper than BP's Deepwater Horizon rig that exploded in April. But concerns are mounting over whether the Canadian oil exploration should continue.


Oil Spill Effects Spread to the Children

As the oil spill cleanup drags on, children along the Gulf Coast are struggling to deal with all the bad news...especially those in families who depend on the local seafood industry to survive.

Link


Olie in de Golf van Mexico is helemaal niet verdwenen

Nu het olielek in de Golf van Mexico eindelijk is gedicht duiken in de media vreemde berichten op over hoe het grootste deel van de meer dan 800 miljoen liter ruwe olie die in zee vloeide, verdwenen is.

Lees verder

Ellen


Democracy Now - Environmental Activist Jerry Cope

Environmental activist Jerry Cope has spent the last few weeks traveling along the Gulf Coast and experiencing first-hand the contamination in the air and water. In an article being published on Huffington Post, Cope argues that instead of celebrating the allegedly vanishing oil, we should be concerned about the disappearance of marine life in the Gulf. He describes the Gulf as a "kill zone" and looks into where the marine animals have gone given that BP has reported a relatively low number of dead animals from the spill. "What BP and U.S. Government Don't Want You to Know"


Zeestroom Golf van Mexico gestopt; ernstige gevolgen wereldwijd klimaat

Volgens de Italiaanse natuurkundige en klimaatwetenschapper Gianluigi Zangari laten satellietgegevens zien dat de zeestroom in de Golf van Mexico als gevolg van de BP-olieramp is gestopt.

Link

Geert


La. Fisherman: Who Will Want Our Seafood?

Ruson Graybill, a commercial fisherman from Louisiana, says there is still plenty of oil in coastal marshlands. He would love to return to fishing, but worries the seafood isn't safe to eat.


Chemical Used to Clean Gulf Toxic?

The effort to skim, burn and break down oil in the Gulf with chemical dispersants is proving effective but there are concerns about the possible toxic effects of BP's primary used dispersant. Don Teague reports.

More video


Te veel chemicaliŽn gebruikt bij olieramp

Bij de bestrijding van de olieramp in de Golf van Mexico zijn buitensporig veel chemicaliŽn ingezet.

Link


Wereldwijde klimaatverandering door BP olielek

Dr. Gianluigi Zangari, is een Italiaanse natuurkundige die zich specialiseerde op het gebied van complexe en chaotische systemen en momenteel werkzaam is als systeem analist in het Frascati Laboratorium in ItaliŽ.

Link

Geert


Matt Simmons: We Have Killed the Gulf of Mexico


Greenpeace Vancouver Protest against Enbridge pipeline July 28th

Twenty-one years ago, the Exxon Valdez ran aground, spilling 40 million litres of crude oil into Prince William Sound and causing irreversible damage. Now, Enbridge wants to bring the same risk to B.C.'s pristine coastal waters and rainforest. The proposed Enbridge Northern Gateway Pipeline would carry oil from the tar sands to a port at Kitimat, B.C. Supertankers fed by the Enbridge pipeline would travel the same waters where the Queen of the North ferry sank in 2006.


Honderd dagen na de olieramp is hun leven verwoest

Honderd dagen geleden bereidde winkeluitbater Cherie Pete zich voor op een drukke zomer als ijsjesverkoper. Lokaal politicus Billy Nungesser stond op het punt te trouwen. En milieuactivist Enid Sisskin had net zijn speech geschreven over het gevaar van olieboringen voor de kust. En toen ontplofte het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico.

Link

Maaike


BacteriŽn eten olie op

Na maandenlange berichten over de enorme schade die de olie in de Golf van Mexico aanricht, is er eindelijk ook een beetje beter nieuws. Natuurlijke bacteriŽn zorgen ervoor dat de olie op het wateroppervlak sneller afbreekt dan was verwacht, zeggen Amerikaanse onderzoekers.

Link


Greenpeace close BP petrol stations


Shrimp season hampered by BP oil spill

British Petroleum (BP) energy giant is set to formally announce a new CEO to replace Tony Hayward due to his handling of the Gulf of Mexico oil spill. Hayward is reportedly leaving with a payout worth about $17 million and is to be appointed to the board of BP's joint venture in Russia. His successor is slated to be Robert Dudley, a senior American executive who is currently in charge of oil spill clean-up efforts in the Gulf. Dudley will have to try and clean up the company's reputation as well as the oil spill, but for those who have to deal with the layers of crude in the Gulf of Mexico, the leadership change means little for now. The 90-day shrimping season that hauls in a whole year's income for so many Gulf Coast boatmen has been delayed because of the oil spill.


Mix van olie en afval heel normaal op Venezolaans meer

Op het Meer van Maracaibo in Venezuela, het grootste meer van Zuid-Amerika, drijven regelmatig olievlekken. Ze zijn afkomstig van lekken bij de oliewinning in het meer.

Link


Surprise: Bill Gates' aandelenpakket in BP...

In het volgende youtube-filmpje wordt uit de doeken gedaan wie de eigenaren zijn van BP. Grote verrassing is dat naast Bank of America ook de Bill Gates Foundation tot eersten behoren die grote aandelenpakketen bezitten.

Link

Ellen


Het nieuwe BP logo?

Het schone groene logo van BP heeft wel zijn langste tijd gehad...... tijd voor een nieuwe....
Genoeg keuze zou ik zo zeggen.

Ron

Link


China battles Yellow Sea oil spill

Chinese authorities struggling to contain the environmental and economic damage of a major oil spill in the Yellow sea which began last Friday. The pipeline has now been repaired, but the cause of the explosion that ruptured it is unknown.


New fishoil by BP

This text will be replaced by the player


Williams testifies about Lack of Safety at Oil Rig Hearing


Gulf toxicologist: Shrimpers exposed to Corexit "bleeding from the rectum"

Rush Transcript Excerpt Susan Shaw, Marine Toxicologist: If I can tell you what happens -- because i was in the oil -- to people... Shrimpers throwing their nets into water... [then] water from the nets splashed on his skin. ... [He experienced a] headache that lasted 3 weeks... heart palpitations... muscle spasms... bleeding from the rectum... And that's what that Corexit does, it ruptures red blood cells, causes internal bleeding, and liver and kidney damage. ... This stuff is so toxic combined... not the oil or dispersants alone. ... Very, very toxic and goes right through skin.


BP Using Oil Dispersant to Cover Tracks? - Julia Whitty

Environmentalist and author Julia Whitty accuses BP of using oil dispersant and methanol to distort the data on how many barrels of oil have spilled into the Gulf of Mexico. She's convinced BP is simply "working the angles" for their inevitable day in court.Julia Whitty talks about Deep Blue Home. Whitty presents a penetrating exploration of the three-dimensional ocean river, far more powerful than the Nile or the Amazon, encircling the globe. It's a watery force connected to the earth's climate control and so to the eventual fate of the human race. Whitty is the author of The Fragile Edge. - Book Passage

Julia Whitty is a writer and former documentary filmmaker. She is the author of Deep Blue Home: An Intimate Ecology of Our Wild Ocean, due out July 2010, and of The Fragile Edge, a book on coral reefs, winner of a PEN USA Literary Award, the John Burroughs Medal, the Kiriyama Prize, and finalist for the Dayton Literary Peace Prize. Her short story collection A Tortoise for the Queen of Tonga won an O. Henry and was a finalist for the PEN Hemingway Award.

Link


BP wil stilzwijgen wetenschap kopen

Het Britse olieconcern BP probeert de beste wetenschappers te 'kopen' om het bedrijf te helpen bij alle rechtszaken na de olieramp in de Golf van Mexico.

Link


Net-Fishing for Oil


Complaints over BP's handling of oil spill compensation

The cap on the oil leak in the Gulf of Mexico off the US coast seems to be holding for now but the region's economy could be suffering for years to come, and efforts to recoup lost earnings could be difficult. Thousands of people who have been affected by the disaster are learning that compensation cheques from British energy giant BP's settlement fund may not be as large as they expected.


Overheid vernielde oesters zelf in strijd tegen olie

De oesters in de Golf van Mexico zijn niet vernield door de olie, maar door een actie van de Amerikaanse overheid zelf. Die opende eind april ventielen op de Mississippi in de hoop de olie terug te drijven. En dat zoete water betekende het einde van de oesters.

Link

Maaike


Zal recente olieverontreiniging gevolgen hebben voor hen met een leveraandoening?

We zijn op weg naar het zomerseizoen en de British Petroleum olie geiser in de Golf van Mexico is nog steeds stromende. Daarom moeten ook vakantiegangers in de omgeving met een leverziekte zich bewust zijn van potentiŽle olie-gerelateerde risico's voor hun gezondheid.

door Nicole Cutler, L.Ac.

Link

Amber Kesseler


Natuur en Milieu in beroep tegen vergunning Shell

Natuur en Milieu heeft begin juli bij de Raad van State beroep aangetekend tegen de onlangs aan Shell verleende vergunning en heeft Shell gevraagd gebruik te maken van de best beschikbare technieken. Shell stoot jaarlijks duizenden tonnen schadelijke stoffen uit, waarvan ongeveer een derde vrijkomt bij het affakkelen. Bij andere Nederlandse olieraffinaderijen is dat maximaal 5 procent.

Link


Olie heeft hele voedselketen in Golf van Mexico besmet

Schaaldieren in de Golf van Mexico groeien met druppels olie in hun lichaam. Coyotes eten met olie besmeurde vogels. En haaien stikken wanneer de olie hun kieuwen bedekt.

Link

Maaike


News 5 Investigates: Testing The Water


U.S. - Oil and Water

In the wake of the oil spill, O'Neil and Samantha Sevin struggle to preserve their Cajun livelihood and culture.


DFO (Department of Fishery and Oceans - nvdv) vreest dat BP-olielek gevolgen heeft voor tonijnvangst

OfficiŽle federale vertegenwoordigers gingen vrijdag in gesprek met P.E.I.-vissers (Prince Edward Island = het enige DFO- gebied dat aan een Canadese provincie grenst - nvdv). Ze bespraken de mogelijke gevolgen van de olielek in de Golf van Mexico voor de tonijnvangst in het Canadese deel van de Noord-Atlantische Oceaan.

Link

Nelly Busschots


Russische onderzeeŽr ‘zou het olielek kunnen dichten’

Russische duikboten zouden in staat zijn om het olielek in de Golf van Mexico te dichten – aldus de kapitein van ťťn van deze vaartuigen.

Link

Nelly Busschots


Experts: BP Spill Worker Protections is Inadequate

BP's plan to protect workers fighting the massive oil spill in the Gulf, which the Coast Guard approved on May 25, exposes them to higher levels of toxic chemicals than generally accepted practices permit.


Carl Safina: The oil spill's unseen culprits, victims


Mogelijk boorverbod op zee voor BP in VS

De Britse oliemaatschappij BP dreigt voor zeven jaar te worden uitgesloten van oliewinning in Amerikaanse wateren.

Link


Kustbewoners in Golf geloven niet dat olielek dicht is

Na bijna drie maanden is het olielek in de Golf van Mexico eindelijk dicht, maar de kustbewoners kunnen het niet geloven. Hier en daar beschuldigen ze BP er zelfs van dat ze het nieuws verzonnen hebben. En wie wel gelooft dat de operatie geslaagd is, beseft dat de nachtmerrie lang nog niet voorbij is.

Link

Maaike


BP erkent lobby om Lockerbie-dader

Het Britse olieconcern BP erkent dat het vorig jaar een lobby voerde voor de vrijlating van de LibiŽr Megrahi.

Link


Overtuigende indicaties dat de ramp in de Golf van Mexico kunstmatig
is veroorzaakt

Zelfs als je niet gelooft in samenzweringen is het op zijn zachts gezegd verdacht dat de US regering en de publieke media het grote publiek geen totaalbeeld beeld geven van wat er aan de hand is.

Link

Pieter Tau


BP beperkt 40.000 vorderingen van individuele personen getroffen door olieramp, geeft schuld aan administratieve problemen

Terwijl olie de Golf in blijft spuiten, heeft BP gezegd dat zij betalingen op claims van mensen die getroffen zijn door de ramp fors zal terugschroeven administratieve problemen.

Link

Constans Kootstra


Olie/Corexit mix veroorzaakt hartproblemen, orgaanschade, rectale bloedingen

Garnalenvissers die blootgesteld waren aan een mengsel van olie en Corexit in de Golf van Mexico leden aan ernstige verschijnselen zoals spierspasme, hartkloppingen, hoofdpijn dat weken duurde en bloedingen uit de anus, volgens een marine toxicoloog , die de waarschuwing vrijdag bekendmaakte op het nieuws.

Link

Pieter Tau


Venezuela's oil-contaminated waters

Contamination doing serious damage to Venezuela's fishing industry. CNN's Michael Holmes reports.


Van Jones on the BP Oil Spill: Drill, Baby -- Still?

Environmental advocate Van Jones reflects on the BP oil spill in the Gulf of Mexico and what society must learn from the catastrophe. "I've never heard of a wind slick; I've never heard of a sun spill," says Jones. "There's a better way."

Complete uitzending: Link


Wat BP probeert te verbergen

Dit zijn de beelden van de olieramp die je niet zult zien via de main stream media. Ook Nederlandse media blijven helaas in gebreke.....

Link


Duitse media geven olieramp wel veel aandacht

In Nederlandse kranten weinig aandacht voor deze ramp die te voorkomen was. Het groene BP logo zou eigenlijk gitzwart moeten zijn voor de schade die dit bedrijf heefgt aangericht. De zwarte dood voor veel dolfijnen en andere diersoorten. De mensen die de dampen inademen en zwarte regen binnenkrijgen zullen de volgende slachtoffers zijn.

Link

Ron


Mensen worden ziek en toch is olie niet giftig volgens BP

BP is al weken het risico van de aanspoelende olieresten op de Amerikaanse kust aan het minimaliseren.

Link

Maaike


Radio - Provincies bezorgd over olieboringen op zee

De provincies Noord- en Zuid-Holland, Groningen, Friesland en Zeeland maken zich zorgen over de risico's van olieboringen op zee. Ze vragen premier Balkenende om extra onderzoek te doen naar aanleiding van de olieramp in de Golf van Mexico. De kustprovincies wijzen erop dat ook Nederland ondanks de strenge veiligheidsvoorschriften getroffen kan worden door zo'n ramp.

Download MP3


De olieraffinaderij van BP Texas had een grote uitstoot van gifstoffen net voor het mis ging in de Golf.

Twee weken voor het lek in de Golf van Mexico heeft de door problemen geplaagde raffinaderij van BP tienduizenden kilos giftige chemicaliŽn de lucht in gestoten.

Link

Ignit Bekken


Florida Gov. Urges Vacationers to Swim in Toxic Sludge

Florida Governor Charlie Crist is apparently more worried about the state's economy than the health of vacationers and residents. Crist told CBS on Saturday the water is safe and people shouldn't worry. "It is safe," Crist declared, "there isn't a toxic nature to it that is detrimental to anybody. It is much more of a nuisance than anything else at this point." Crist is asking ill-informed beachgoers to endanger their health so the state's tourism industry can be saved. "The Escambia County Health Department lifted a health advisory on Pensacola Beach on Friday on the advice of a beach official and against the advice of a federal environmental official," reports PNJ.com. Officials want to leave the decision to swim in the Gulf of Mexico up to the discretion of individual beachgoers. Signs would be posted from the Florida-Alabama line to just west of Portofino Beach warning people about the toxic danger. The Environmental Protection Agency plans to put decontamination stations along the beach.


Tar Balls Wash Up on Texas Beach

Tar balls from the Gulf oil spill have been found on a Texas beach, and are the first evidence that gushing crude from the Deepwater Horizon well has now reached all the Mexican Gulf states of the southern United States.


BP blijft dispergeermiddelen gebruiken in de Golf, ondanks EPA richtlijn

BP PLC heeft 272.000 liter dispergeermiddelen gebruikt in de Golf van Mexico. Dit gebeurde in de vier weken sinds de verenigde staten het bedrijf had verzocht om te stoppen met het gebruik van de chemicaliŽn (met uitzondering van "in zeldzame gevallen" wanneer andere benaderingen onhanteerbaar waren gebleken).

Link

Eric van Staalduinen


In India heeft de reactie van BP over Bhopal verontwaardiging gewekt

Het maakt niet uit hoe de Amerikaanse regering reageert op de weglekkende olie in de Golf van Mexico, De IndiŽrs kunnen het niet helpen, zij benijden en verwonderen zich over de voortvarendheid waarmee de
Verenigde Staten heeft gehandeld.

Link

Eric van Staalduinen


Use of Toxic Dispersant must stop immediately in BP Oil Spill cleanup

At a Transportation and Infrastructure Committee markup of HR 5629, The "Oil Spill Accountability and Environmental Protection Act of 2010" Congressman Jerrold Nadler offered an amendment to discontinue the use of all toxic dispersants in the Deepwater Horizon BP oil spill, as well as any other current or future oil spills, until appropriate research is done to study the effects on humans and the environment.


Republicans Block Investigative Power for Oil Spill Commission

Senate Democrats today asked unanimous consent to pass legislation that would give the BP Oil Spill Commission the subpoena power it needs to do its job. "Frankly, it's time we have a vote after so many Republican objections to this commonsense legislation," said Sen. Robert Menendez. "[This bill] asserts that we want to protect those families, taxpayers, not oil company profits."


Greg Everson  - 2nd Oil Volcano, Tectonic Plate Shift

State Trooper Greg Everson speaks with KNOWLEDGE of what people in the gulf states MUST do. Please do not go back into a sleep hoping this wont happen! IT WILL! Get out now before its too late!


BP aangeklaagd voor schildpadverbranding

Dierenactivisten hebben oliegigant BP aangeklaagd voor het verbranden van bedreigde zeeschildpadden. Zij vragen de Amerikaanse rechter het 'gecontroleerd' verbanden van de gelekte olie stop te zetten totdat alle schildpadden zijn gered.

Link


Shell - Nigeria's oil spill crisis

Nigeria's Niger Delta has suffered from 50 years of oil spills. CNN's Christian Purefoy reports.


Poison Spreads: Gulf air turns toxic after oil spill 'relief effort'

As Hurricane Alex is sweeping towards the American coastline, it has already disrupted the oil spill containment efforts in the Gulf of Mexico ...and drawn the crude to environmentally sensitive regions. Meanwhile further inland, people are starting to complain about strange symptoms and illnesses that could be related to the clean-up work.


Shell in Nigeria

CNN's Christian Purefoy speaks with the managing director of Shell Nigeria about the oil company's record there.


New Oil Threatens Gulf Coast

On day 70 of the Gulf oil spill, new streaks of oil are threatening Grand Isle's coastline. As Mark Strassmann reports, residents are preparing for more damage to property.


BP Slick Covers Dolphins and Whales

This was the most emotionally disturbing video I have ever done! A flight over the BP Slick Source where I saw at least 100 Dolphins in the oil, some dying. I also photographed a Sperm Whale covered in oil all around it's blow hole. Please spread this around the world. Send me any links to places it gets posted so I can follow. I want to piss off the world. Who will answer for these gentle creatures?


Olieramp in Europe

De Duitse media laten zien wat de impact was geweest als de olieramp hier was gebeurt. Er is intussen een gebied van 225.000 vierkante kilometer vervuild door olie van BP. Dit had kunnen voorkomen worden als BP niet had bezuinigd om een alarmeringssysteem dat in Europa wel verplicht was. Met dank aan Dick Cheney die dit soort voorschriften destijds van tafel heeft geveegd om de industrie sneller en goedkoper te kunnen laten werken. Namens alle slachtoffers bedankt.....Al Gore had zich misschien beter kunnen richten op de oliesector en haar vervuiling.

Link

Ron

Tip: Maaike


Indigenous Groups Lead Struggle Against Canada's Tar Sands


Setback in the Gulf: Containment Cap Removed

Undersea accident forces BP to remove cap as oil washes up on Pensacola beaches.

Link


Surf On Pensacola Beach Boiling Like Acid


De BP beerput is ook opengebarsten

De BP ramp is een grote cover-up aan het worden qua omvang van de ramp. Maar weinige journalisten durfen dit thema aan te "boren". Arbeiders mogen niet praten met journalisten, stranden zijn afgezet.   Deze Engelse journalist dus wel:


Dockwise ruimt olie in Golf

Het Bredase bedrijf Dockwise is volop actief met het opruimen van Olie in de Maxicaanse Golf in opdracht van BP.


Europa niet goed voorbereid op olieramp


Noord Amerika kan jaren giftige olieregen verwachten van de BP olieramp

Als je meer dan een miljoen gallon van giftige vluchtige chemische stoffen on top toevoegt aan de oliestortvloed, verdwijnt deze niet zomaar, maar komt in dit geval in de atmosfeer, waar het honderden kilometers aflegt, zo niet duizenden tov de plaats van de BP ramp, om dan als giftige regen neer te dalen.

Link

Pieter Tau


Toxic Oil Spill Rains Warned Could Destroy North America, Gulf of Mexico

A dire report prepared for President Medvedev by Russia's Ministry of Natural Resources is warning today that the British Petroleum (BP) oil and gas leak in the Gulf of Mexico is about to become the worst environmental catastrophe in all of human history threatening the entire eastern half of the North American continent with "total destruction". Russian scientists are basing their apocalyptic destruction assessment due to BP's use of millions of gallons of the chemical dispersal agent known as Corexit 9500 which is being pumped directly into the leak of this wellhead over a mile under the Gulf of Mexico waters and designed, this report says, to keep hidden from the American public the full, and tragic, extent of this leak that is now estimated to be over 2.9 million gallons a day. Scientists Warn Gulf Of Mexico Sea Floor Fractured "Beyond Repair" Scientists Warn Gulf Of Mexico Sea Floor Fractured "Beyond Repair" By: Sorcha Faal, and as reported to her Western Subscribers A dire report circulating in the Kremlin today that was prepared for Prime Minister Putin by Anatoly Sagalevich of Russia's Shirshov Institute of Oceanology warns that the Gulf of Mexico sea floor has been fractured "beyond all repair" and our World should begin preparing for an ecological disaster "beyond comprehension" unless "extraordinary measures" are undertaken to stop the massive flow of oil into our Planet's eleventh largest body of water.


Gulf Oil Disaster: BP Cover Up of Sick Humans and Dead Animals

Marine Biologist Riki Ott exposes BP's cover up of human illness, and how animals are being removed by the dark of night to hide the scale of disaster.


Dolphin Swimming in Oil Dies

Gulf coast rescuers attempted to save a dolphin swimming in oil but it did not survive. Betty Nguyen reports.


Black Beach: BP's oil turns white sands ugly

A cap is back in place on BP's broken oil well after a deep-sea blunder forced crews to temporarily remove what has been the most effective method so far of containing some of the massive Mexican Gulf oil spill. Engineers used remote-controlled submarines to reposition the cap after it was off for much of the day. It had captured 700,000 gallons (2.7 million liters) of oil in 24 hours before one of the robots bumped into it. Meanwhile white Florida beaches are now turning black. Video by Michael McLean.


Olieramp in Nigeria

Olierampen zoals in Golf bijna dagelijkse kost in Nigeria We kunnen daar niet onverschillig voor blijven

Door toedoen van oliereuzen zoals Shell, een Nederlands bedrijf. Olie moest landen als Nigeria een enorme rijkdom bezorgen, maar in realiteit is de milieuschade ook hier niet te overzien. ... Mensen teken de petitie Het is wat ingewikkeld u komt op een lijst met vereniging u klikt op defensie milieu en dan ziet u het verhaal kunnen kunt u de petitie tekenen.

Eerste minister https://www.rijksoverheid.nl/contact/contactformulier

http://www.rijksoverheid.nl/ministeries

Contact adressen van de ministers

Link

Rose Mertens


Gulf Oil Could Impact Fish Shelter, Food Source

Experts in the Gulf are concerned that oil may kill off a certain type of algae that fish rely on for shelter and food. One biologist says sargassum, or sea holly, has been sinking and washing up on beaches, making it unavailable to marine life.


Greenpeace activists heckle BP speech at London oil conference

Greenpeace gate-crashed the World National Oil Companies Congress in London, just as the BP company's speaker was making his address. BP executive Steve Westwell was heckled during his speech at the conference, where he was standing in for embattled chief executive Tony Hayward. "Because BP is incapable of telling you the truth, I'm going to tell you what you need to know," Greenpeace's Emma Gibson told the audience at the Grange St Paul's hotel in The City. Another Greenpeace campaigner, Katie Swan, got on stage with a banner reading "Go beyond petroleum," a take on BP's slogan.


Kevin Costner helps clean up the BP oil spill

The actor and environmental campaigner has sold the oil giant 32 of his company's machines which separate oil from water. .


Radio - Vijftien jaar na de Brent Spar

Nu ligt BP onder vuur vanwege de olieramp in de golf van Mexico maar 20 Juni is het precies vijftien jaar geleden dat Shell ook veel kritiek kreeg en toen besloot af te zien van het dumpen van de Brent Spar.

Download MP3


Partner legt schuld volledig bij BP

De Britse oliemaatschappij BP zegt zich niet af te laten leiden door onenigheid met partner Anadarko Petroleum Corp bij het aanpakken van het lek in de Golf van Mexico.

Link


TV - Vuile olie van Shell

De ogen van de wereld zijn al wekenlang gericht op de golf van Mexico, waar BP een olielek probeert te stoppen, diep onder het zeeoppervlak. Ondertussen voltrekt zich in de Niger Delta, het zuidelijke deel van Nigeria, al 50 jaar een olieramp. Sinds de oliemaatschappijen daar hun jacht op olie begonnen, is er naar schatting 1,5 miljoen ton olie over de landbouwgronden en in de moerassen gestroomd. Die vervuiling gaat onverminderd door. De bevolking wil dat het eindelijk stopt en richt zijn woede op Shell. De leidende Nederlands/Britse oliegigant maakt miljarden winst, maar wordt ervan beschuldigd milieu en mensenrechten op te offeren.

Link


TV - Einde aan olieboren in kwetsbare gebieden?

De olieramp in de golf van Mexico snijdt oliemaatschappij Shell in de vingers. President Obama kondigde onlangs een verbod af op exploratieboringen voor de kust van Alaska voor ten minste een half jaar. Shell zou komende maand met de eerste Noordpool-proefboringen starten. Die zijn nu dus uitgesteld.

Link


BP Atlantis Whistleblower Ken Abbott - Interior Dept Aware of Safety Problems

The Deepwater Horizon leak is now leading to safety concerns on another BP rig in the Gulf of Mexico. The BP Atlantis is located in more than 7000 feet of water, 150 miles south of New Orleans. According to a lawsuit filed Monday in Houston, the rig is plagued by some of the same possible safety problems as the Horizon. It claims the Department of the Interior allowed Atlantis to operate without completed engineering blueprints needed to operate the rig safely. "This is not a mere paperwork. Without these as-built drawings, the people that are working on these rigs, are flying blind from the standpoint of how to safely operate BP rigs in the Gulf of Mexico," said plaintiffs' attorney Mikal Watts.  Watts represents the environmental group Food and Water Watch and former BP sub-contractor Ken Abbott. BP fired Abbott, a project control supervisor, last year after he voiced concerns about a lack of documentation on Atlantis. "At BP, I beat my head against the wall, they didn't care, the government agencies didn't care," said Abbott. Abbott said a congressional investigation into the Deepwater Horizon spill indicated that BP could not locate detailed drawings for the rig's blowout preventer and that workers wasted half a day trying to shut off a valve that had already been disconnected. "BP and Transocean should have had final drawings on that site," said Abbott. "Not having it could have given the guys wrong readings and it could have caused them to make mistakes in a critical moment that could have caused the accident."


Wildlife Apocalypse: Video of Gulf birds, fish caught in BP oil spill

Wildlife apocalypse along the Gulf of Mexico coast is fast becoming a reality. Pelicans are becoming trapped by the oil and dead birds and dolphins have been washing ashore, coated in the sludge. Government officials estimate that roughly 83 to 182 million litres of oil have leaked into the Gulf since the April 20 explosion.


De echte oorzaak van de BP ramp


Hierin wordt uitgelegd dat Bush/Cheney bepaalde veiligheidssystemen niet verplicht stelden terwijl deze buiten de US wel overal verplicht zijn bij het boren op zee. Zo'n systeem kost 500.000 dollar en zorgt ervoor dat als er iets mis gaat het lekken van olie wordt voorkomen.


Don't touch the oil


Cousteau: Disappointed in Media Coverage of Spill

As part of Washington Unplugged's weeklong series, "Disaster in the Gulf," Philippe Cousteau, grandson of oceanographer Jacques Cousteau, is leading the charge on deep water cleanup efforts, but says the media's coverage of the spill's early stages was "disappointing".


BP koopt zoektermen omtrent olieramp om imago op te poetsen

BP heeft op Google en Yahoo zoektermen over de olieramp gekocht, zodat de eerste link die de zoekmachines geven steeds naar een nieuwssite van de oliemaatschappij zelf verwijst. BP probeert met de site zijn imago op te poetsen.

Link

Gerrit


Floridians to BP: Where Are the Clean-up Crews?

Waves of tar balls crashed onto the beaches of the Florida Panhandle on Friday as BP engineers adjusted a cap over the Gulf oil gusher. Local residents say BP should find resources to clean the beaches too. (June 4)


Scientists with the University of South Florida say they've found a second oil plume

As if the pictures of birds, fish and animals killed by floating oil in the Gulf of Mexico is not disturbing enough, scientists now say they have found evidence of another danger lurking underwater. The University of South Florida recently discovered a second oil plume in the northeastern gulf. The first plume was found by Mississippi universities in early May. USF has concluded microscopic oil droplets are forming deep water oil plumes. After a weeklong analysis of water samples, USF scientists found more oil in deeper water. "These hydrocarbons are from depth and not associated with sinking degraded oil but associated with the source of the Deep Horizon well head," said USF Chemical Oceanographer David Hollander. Through isotopic or microscopic fingerprinting, Hollander and his USF crew were able to show the oil in the plume came from BP's blown out oil well. The surface oil's so-called fingerprint matched the tiny underwater droplet's fingerprint. "We've taken molecular isotopic approaches which is like a fingerprint on a smoking gun," Hollander said.


Oil washes ashore on Alabama beaches

Mats of thick, tarry oil and seaweed coated parts of Alabama's Gulf Shores beach but beach-goers are undeterred....


Is het olielek in de Golf van Mexico wel te dichten?

Er rijzen alweer twijfels over de ware grootte en toedracht van het olielek in de Golf van Mexico. Op The Oil Drum, een site die gebruikt wordt door geologen maar ook door specialisten die werkzaam zijn in de oliesector, verscheen een opmerkelijke omschrijving van wat er werkelijk aan de hand zou zijn 1.500 meter onder de zeespiegel.

Link

Ellen


Radio - Kruisverhoor voor BP-topman Hayward

President-directeur Hayward van BP heeft stevige kritiek gekregen van het Amerikaanse Congres. De topman werd door een speciale commissie gehoord over de oorzaak en de aanpak van het olielek in de Golf van Mexico. Het Congres vindt dat BP uit winstbejag enorme risico's heeft genomen bij het boren.Ook zou BP waarschuwingen van werknemers in de wind hebben geslagen. Hayward zei dat hij nog geen conclusies wil trekken over het ongeluk totdat het onderzoek is afgerond. De emoties liepen tijdens de hoorzitting hoog op.Een vrouw met zwart geverfde handen riep dat Hayward naar de gevangenis moet.

Download MP3


Hopeloos - amateur video laat zien dat BP de echte omvang verzweeg

Video is from Alabama resident John Wathen as a volunteer pilot flew him over the area where the oil rig sank. Officials have stopped guessing at the amount of oil leaking although some speculate it may be closer to 1 million gallons per day. Don't let BP spin this into something trivial. "It's not a leak, it's a volcano spewing oil"


The REAL REASON Behind the BP Oil Spill in the Gulf of Mexico

Deregulation is the real (underlying) reason / cause behind the US oil spill by British Petroleum (BP) in 2010 off the coast of Louisiana in the Gulf of Mexico. Deregulation coupled with lax government oversight (lackies appointed by Dick Cheney at the helm) lead to the omission of key safety features and protocols, a free pass for drilling licenses, emphasis on profit over safety, and absolutely NO PLAN for containment of blowouts.

For example, George W Bush and Dick Cheney helped block a 2002/03 Bill that would have required the use of acoustic switches to activate the blowout preventer (BOP). When the rig blew up, they had to MANUALLY activate the switch by sending robotic submersibles. This was all but impossible since the rig was in flames and the priority was putting it out and saving lives; this was easily foreseen.

In addition, BP did not want to lose an oil well (by activating the BOP); this would have cost them future profit in addition to the costs for exploration and preparation of the well. Eventually the rig collapsed and sank to the ocean floor. Because the rig was STILL ATTACHED to the well head / BOP, it bent or damaged the BOP making it unusable. Again, this is something that could have been foreseen; i.e. the need to activate the BOP immediately in the case of catastrophic rig failure, to avoid potential damage to the BOP. Profit wins over safety; BP must avoid activating the BOP at all costs.

An acoustic switch would have allowed them to IMMEDIATELY stop the well head (activate the BOP) as soon as the explosion happened. The BOP would not have been at risk for failure (due to rig collapsing); but, the lack of a remote switch and need to save the well (for profit and avoidance of loss) meant that they delayed trying to activate it. By that time the damage to the BOP had been done.

Lastly, all of the post-blowout efforts have been focused on SAVING the well; i.e. it was only after more than a month before BP attempted the TOPKILL method, which would have sealed the well. Attempts before that were about slowing the flow of oil or collecting it. Why did BP not try the TOPKILL method right away?

Dennis


Oil slick heads towards Florida beaches


Oliepluimen in Golf doden ook massaal leven onder water

De olievlek in de Golf van Mexico is niet alleen dramatisch voor de vissen en dieren die in de buurt van het wateroppervlak leven. Twee grote oliepluimen doden ook een dieper liggende wereld die bewoond wordt door enorme potvissen en minuscuul plankton.

Link

Maaike


BP is wettelijk verplicht meer in de Golf te doen dan de strikte regelgeving vereist

In de nasleep van de Horizon explosie, bleven overlevenden gevangen in effectieve eenzame opsluiting, terwijl BP ze in slaap suste, om te voorkomen dat ze een aanklacht zouden indienen. Vervolgens kondigt de onderneming zonder zich te bekommeren om haar verantwoordelijkheid 75 miljoen euro opzij te willen
zetten. (plus de werkelijke schoonmaakkosten)

Link

Pieter Tau


Could BP Officials Face Jail?


An Inconvenient Ship: Shen Neng and Hervey Bay


BP krijgt klappen op het internet

Niet milieuorganisaties roepen op tot een boycot van BP, maar de boodschap verspreidt zich via Facebook en Twitter.

Link


BP 'Small People' Comment Angers Gulf Residents

The "small people" of the Gulf Coast have a message for BP: They're tired of big-time execs making insensitive comments. Residents were already angry at BP's CEO for "wanting his life back" when the company's chairman made another blunder.


Fault Lines - In Deep Water

In the two months since the Deepwater Horizon explosion, millions of litres of oil have gushed out of BP's well into the water each day, slowly encroaching on the coastline. Fault Lines' Avi Lewis travels to the drill zone, and learns about the erosion in the wetlands from industry canals and pipelines, the health problems blamed on contaminated air and water from petrochemical refineries.


War Crimes & Oil - Sudan

Link


The science of stopping the spill

Bill Nye The Science Guy explores the complexity of trying to cap the leaking oil well with CNN's John King.


London Comment: BP

CBS News London Contributor Peter Allen discusses President Obama's public attacks on BP and its CEO.


Sickness at BP Oil Spill


Waarom BP liegt over de olieramp in de Golf van Mexico

Mensen nu ook ziek door olie en chemicaliŽn + onthuld: de corruptie achter de olievlek + BP-baas haalt uit naar fotograaf die besmeurde vogel kiekt

Link

Maaike


Anger Mounts As Oil Seeps Into Gulf Wetlands


Getuigen van olieramp in Golf van Mexico: "Alles is dood"

Het ecologische drama dat het dagelijks weglekken van miljoenen liters olie in de Golf van Mexico veroorzaakt is al niet in woorden te vatten, maar daar blijkt het niet mee op te houden.

Link

Maaike


Onthuld: hoe BP al drie weken lang de oceaan met gevaarlijk gif
beproeit uit puur winstbejag

Het ecologisch drama dat het dagelijks weglekken van miljoenen liters olie in de Golf van Mexico veroorzaakt is al niet in woorden te vatten, maar daar blijkt het niet mee op te houden.

Link

Ellen


Het onheil zit vooral onder water

Als de olie van het wateroppervlak is opgeruimd, lijkt de milieuramp in de Golf van Mexico voorbij. Maar experts waarschuwen voor de gevolgen ůnder water. „Polycyclische aromaten zijn kankerverwekkend.”

Link


Radio - Olievlek Golf bereikt zeestroming

Olie uit de lekkende bron in de Golf van Mexico heeft een sterke zeestroming bereikt, de Loop Current. De stroming kan de olie meenemen naar Florida. Volgens de ruimtevaartorganisatie ESA kan de olie over zes dagen bij de Florida Keys zijn, een kwetsbaar natuurgebied. Intussen heeft een dikke oliedrab de Mississippidelta in Louisiana bereikt. Het moerasgebied is een kraamkamer van garnalen, oesters, krabben en vissen.

Download MP3


The Gulf Disaster Video That BP Doesn't Want You To See

The chemical dispersants that BP is using—trying to fix the gigantic mess caused by their reckless actions—are not making the oil go away. Instead, it's turning the thick black tide into titanic clouds floating underneath the surface.

Link

Daan de Wit


BP trekt zich niks aan van verbod en sproeit gewoon door met kankerverwekkend gif

Jean-Michel Cousteau waarschuwt: "Dit is ongekende catastrofe met immense impact"

Link

Maaike


Golfkust had tot nu toe vooral geluk

Het moeras kan wel een stootje hebben. Zolang er ook sprieten zijn die niet onder de olie zitten, kan het gras nog ademen. Je ziet vaak snel nieuwe scheuten opkomen.

Link


Kustwacht eist beter plan olieramp van BP

De plannen van de Britse oliemaatschappij BP om de lekkage in de olieleiding in de Golf van Mexico te dichten, gaan niet ver genoeg.

Link


Druk op BP verder opgevoerd

De druk op olieconcern BP is dit weekeinde verder opgevoerd.

Link


Gaslek in de Noordzee spuit al 20 jaar methaan

Oorzaak van opwarming?

Terwijl sommige mensen zich zorgen maken over het alsmaar voortdurende olielek in de Golf van Mexico, blijkt nu dat er elders op de wereld soortgelijke lekken bestaan die al veel langer hun schadelijke inhoudt de wereld in pompen.

Link

Maaike


Shell Oil - The Awful Truth

Shell Nigeria is one of the largest oil producers in the Royal Dutch/Shell Group. 80% of the oil extraction in Nigeria is in the Niger Delta, the southeast region of the country. The Delta is home to many small minority ethnic groups, including the Ogoni, all of which suffer egregious exploitation by multinational oil companies, like Shell. Shell provides over 50% of the income keeping the Nigerian dictatorship in power. Although oil from Ogoniland has provided approximately $30 billion to the economy of Nigeria, the people of Ogoni see little to nothing from their contribution to Shell's pocketbook. Shell has done next to nothing to help Ogoni. By 1996, Shell employed only 88 Ogoni (0.0002% of the Ogoni population, and only 2% of Shell's employees in Nigeria). Ogoni villages have no clean water, electricity, abysmal health care, no jobs for displaced farmers and fisher persons and face the effects of unrestrained environmental molestation by Shell everyday.

Since Shell began drilling oil in Ogoniland in 1958, the people of Ogoniland have had pipelines built across their farmlands and in front of their homes, suffered endemic oil leaks from these very pipelines, been forced to live with the constant flaring of gas. This environmental assault has smothered land with oil, killed masses of fish and other aquatic life, and introduced devastating acid rain to the land of the Ogoni. For the Ogoni, a people dependent upon farming and fishing, the poisoning of the land and water has had devastating economic and health consequences. Shell claims to clean up its oil spills, but such "clean-ups" consist of techniques like burning the crude which results in a permanent layer of crusted oil metres thick and scooping oil into holes dug in surrounding earth.

Both Shell and the government admit that Shell contributes to the funding of the military in the Delta region. Under the auspices of "protecting" Shell from peaceful demonstrators in the village of Umeuchem (10 miles from Ogoni), the police killed 80 people, destroyed houses and vital crops. Shell conceded it twice paid the military for going to specific villages. Although it disputes that the purpose of these excursions was to quiet dissent, each of the military missions paid for by Shell resulted in Ogoni fatalities. Shell has also admitted purchasing weapons for the police force who guard its facilities, and there is growing suspicion that Shell funds a much greater portion of the military than previously admitted.

Ken Saro-Wiwa and the Ogoni 8 were leaders of MOSOP, the Movement for Survival of the Ogoni People. As outspoken environmental and human rights activists, they declared that Shell was not welcome in Ogoniland. On November 10, 1995, they were hanged after a trial by a special military tribunal (whose decisions cannot be appealed) in the murder of four other Ogoni activists. The defendants' lawyers were harassed and denied access to their clients. Although none of them were near the town where the murders occurred, they were convicted and sentenced to death in a trial that many heads of state strongly condemned for a stunning lack of evidence, unmasked partiality towards the prosecution and the haste of the trial. The executions were carried out a mere eight days after the decision. Two witnesses against the MOSOP leaders admitted that Shell and the military bribed them to testify against Ken Saro-Wiwa with promises of money and jobs at Shell. Ken's final words before his execution were:
"The struggle continues!"


The People of Nigeria versus Shell (Nederlands)

Milieudefensie, haar Nigeriaanse zusterorganisatie ERA en vier Nigeriaanse boeren en vissers stellen het hoofdkantoor van Shell aansprakelijk voor schade die olielekkages in hun dorp hebben aangericht. Want een Nederlandse bedrijf, met een jaarwinst van 27 miljard dollar, mag zijn verantwoordelijkheid voor de gevolgen van zijn activiteiten niet ontlopen.


Crude - Official Trailer

Three years in the making, this cinťma-vťritť feature from acclaimed filmmaker Joe Berlinger is the epic story of one of the largest and most controversial legal cases on the planet. An inside look at the infamous $27 billion Amazon Chernobyl case, CRUDE is a real-life high stakes legal drama set against a backdrop of the environmental movement, global politics, celebrity activism, human rights advocacy, the media, multinational corporate power, and rapidly-disappearing indigenous cultures. Presenting a complex situation from multiple viewpoints, the film subverts the conventions of advocacy filmmaking as it examines a complicated situation from all angles while bringing an important story of environmental peril and human suffering into focus.


BP Gulf Oil Spill - (Proof of Media Blackout) of a New Orleans News Crew


BP Blocks Attempt to Save Endangered Sea Turtles from Oil Spill


James Fox on the BP Oil Spill

The Veritas Show with Mel Fabregas is a weekly show exploring exopolitics, UFO and paranormal phenomenon, conspiracies and current world events. Here, he speaks with James Fox, a seasoned journalist and documentary film maker, on the ground at the Gulf Oil Spill who tells of his experience since he arrived there, 8 June 2010. ["A few minutes ago, I conducted a short interview with documentary filmmaker, James Fox. He is presently in Grand Isle, Louisiana . The closest location to the Gulf oil spill. Before I spoke to James I received a few unsubstantiated reports that I put on the side. What I'm about to share with you is extremely important. There is an absolute MEDIA BLACKOUT in the area. People are being arrested everywhere. Hotels in a 70-mile radius are completely sold out, yet, you don't see any vans or reporters filming. It's as if the entire area was under siege. James Fox has witnessed this and he basically just arrived. He says he saw multiple Chevron helicopters flying. He has not seen any military activity. It's as if the oil companies had taken over. James expected to rent a plane to fly over it and that is not possible. The area above the oil spill is now a NO-FLY-ZONE. He will be there for two weeks.


BP's deals with Iran


Cheney's Halliburton involved in Gulf oil spill


Oil Spill Is "Cultural Genocide" for Gulf Indians?

The town of Grand Bayou, Louisiana, has no streets and no cars, just water and boats. And now the Deepwater Horizon oil spill in the Gulf of Mexico threatens the very existence of the Atakapa-Ishak Indians who live there. "We're facing the potential for cultural genocide," says one tribe member.


Oilpocalypse: Divers' underwater video of BP oil spill disaster

BP Chief Operating Officer Doug Suttles continues to insist no massive underwater oil plumes in 'large concentrations' have been detected from the spill in the Gulf of Mexico. But deep underwater - the oil is so thick that it blocks out almost all of the light below. As seen on AP video images filmed by divers 64 kilometers off the coast of Venice, Louisiana. 

 

 


View My Stats