Nieuws autisme


balk2.jpg (42734 bytes)


Kinderen met autisme en ADHD gevoeliger voor angst

Volgens een studie gepubliceerd in Pediatrics, hebben kinderen met zowel autismespectrumstoornis (ASD) als aandachtstekort/ hyperactiviteitsstoornis (ADHD) een verhoogd risico om te worden gediagnosticeerd met of te worden behandeld voor angst- en stemmingsstoornissen. De studie, aangevuld door het Interactive Autism Network (IAN), is ťťn van de grootste om comorbiditeiten te vergelijken bij personen met ASS alleen met personen met ASS + ADHD.

Lees verder


Abnormale hersenverbindingen bij kleuters met autisme

Kleuters met een autisme-spectrumstoornis (ASS) hebben abnormale verbindingen tussen bepaalde hersennetwerken, die met een speciale MRI-techniek zichtbaar gemaakt kunnen worden, aldus een studie die online is verschenen in het tijdschrift Radiology. Volgens onderzoekers kunnen de bevindingen de weg wijzen naar behandelingen voor ASS. ASS verwijst naar een groep ontwikkelingsstoornissen die worden gekenmerkt door communicatieproblemen, patronen van gedragsherhaling en beperkte interesses of activiteiten.

Lees verder


Sociale hersennetwerken veranderen op jonge leeftijd bij autisme

Wetenschappers van UNIGE hebben vroege veranderingen in het brein ontrafeld die bepalen hoe peuters met autisme reageren op sociale signalen. Hun onderzoek kan de weg vrijmaken voor nieuwe therapeutische interventies in vroege stadia, wanneer neurale plasticiteit nog mogelijk is.

Lees verder


Vitaminesupplementen vůůr/tijdens zwangerschap en risico op autisme

Kort gezegd: het gebruik van foliumzuur en multivitamines door vrouwen vůůr en tijdens de zwangerschap wordt geassocieerd met een lagere kans op een autisme bij kinderen, maar deze bevinding moet met de nodige voorzichtigheid worden geÔnterpreteerd omdat misschien nog andere factoren kunnen meespelen.

Lees verder


Foliumzuur kan het autisme risico door pesticiden verminderen

Onderzoekers van UC Davis en andere instellingen hebben aangetoond dat moeders die aanbevolen hoeveelheden foliumzuur rond de conceptie nemen, het risico van hun toekomstig kind op autisme kunnen verminderen.

Lees verder


Identificatie van de oorsprong van autisme

De oorsprong van autisme blijft mysterieus. Welke gebieden van de hersenen zijn erbij betrokken, en wanneer verschijnen de eerste tekens? Nieuwe bevindingen, gepubliceerd in de Biological Psychiatry, brengen ons dichter bij het begrijpen van de pathologie van autisme en het punt waar het zich in de menselijke hersenen begint te vormen. Dergelijk kennis laat in de toekomst vroegere interventies toe en betere resultaten voor autistische kinderen.

Lees verder


Microben in de darm kunnen door cortisol praten met de hersenen

Uit recente studies is gebleken dat ze bij de mens invloed kunnen hebben op de gezondheid, het gedrag en bepaalde neurologische stoornissen zoals autisme. Maar hoe communiceren ze met de hersenen? Resultaten van een nieuwe studie van de Universiteit van Illinois suggereren een communicatieve route tussen bepaalde darmbacteriŽn en hersenmetabolieten, door middel van een verbinding in het bloed cortisol genaamd. En onverwacht laat de bevinding een mogelijk mechanisme zien om de kenmerken van autisme te verklaren.

Lees verder


Autisme kan een excitatie-inhibitie disbalans in de hersenen reflecteren

Stanford University medical center

Een studie door onderzoekers van Stanford suggereert dat de belangrijkste kenmerken van autisme een disbalans weerspiegelt van excitatoire en remmende neuronen in een deel van de voorste hersenen en dat het omkeren van de onbalans sommige van de hallmark-symptomen zou kunnen verlichten.

Lees verder


Antidepressiva gebruik door zwangere vrouwen wordt in verband gebracht met kleine toename autisme

Middels een nieuw onderzoek blijkt dat antidepressiva medicijnen die tijdens de
zwangerschap zijn ingenomen gekoppeld kunnen worden aan de ontwikkeling van autisme bij kinderen - hoewel het effect beperkt lijkt te zijn. Door te kijken naar een cohort van kinderen die tussen 2001 en 2011 zijn geboren in Stockholm, Zweden, zagen Brian Lee, PhD van de Drexel Universiteit, Craig Newschaffer, PhD en hun mede-auteurs (met inbegrip van hoofdauteur Dheerai Rai, PhD van de universiteit van Bristol) dat kinderen die geboren worden uit moeders die op elk moment tijdens hun zwangerschap antidepressiva hebben gebruikt, 45 procent meer kans hebben gediagnosticeerd te worden met autisme.

Lees verder


Onderzoekers onderzoeken mogelijk verband tussen carnitine-tekort en autisme

Onderzoekers zoeken altijd nieuwe aanwijzingen voor de oorzaken van autisme, met de nadruk op preventie of behandeling. In de Baylor College of Medicine heeft Dr. Arthur Beaudet klinische en genetische aanwijzingen gevolgd bij patiŽnten met autisme spectrum stoornissen en experimentele resultaten in diermodellen die hem hebben geleid om voor te stellen dat het ontbreken van carnitine, een voedingsmiddel dat nodig is voor de normale ontwikkeling en werking van de hersenen, de lever, het hart en andere spieren, betrokken kan zijn bij het stimuleren van lichte vormen van autisme.

Lees verder


Volwassenen met autisme maken meer consistente keuzes

Mensen met autismespectrumcondities (ASC) tonen vaak een verminderde gevoeligheid voor contextuele informatie in perceptuele taken, maar nieuw onderzoek suggereert dat deze verminderde gevoeligheid daadwerkelijk kan leiden tot meer consistente keuzes in besluitvorming op hoog niveau.

Lees verder


Verhoogd risico op autisme bij combi genetische variatie en luchtvervuiling

Een nieuwe analyse laat zien dat personen met een hoge mate van genetische variatie en verhoogde blootstelling aan ozon in het milieu een groter risico hebben om autisme te ontwikkelen dan verwacht, wanneer de twee risicofactoren samen voorkomen.

Lees verder


Nieuwe studie onderzoekt de relatie tussen emotionele regulatie en hersenverbindingen bij ASD

Emotionele controle varieert bij kinderen met autisme spectrum stoornis (ASD). Onderzoekers vonden met functionele magnetische resonantiebeeldvorming (fMRI) voor hersenanalyse, relaties tussen emotionele labiliteit en neuronale activiteit in twee hersenregio's.

Lees verder


Behandeling van autisme via de darmen

TherapieŽn om de bacteriŽnflora in de darmen te veranderen, via dieet, pro-en prebiotische supplementen, fecale materiaaltransplantaten of antibiotica, zouden autisme kunnen behandelen. Na beoordeling door deskundigen van grootschalige studies over de verandering van de samenstelling van bacteriŽn in de darmen, bleek dat dit de symptomen van Autism Spectrum Disorder (ASD) kan verminderen. Tot nu toe hebben verzorgers hun toevlucht gezocht tot rehabilitatie, educatieve interventies en geneesmiddelen om ASD-symptomen te verminderen, maar nu stellen onderzoekers voor de behandeling van deze aandoening te vereenvoudigen door in te grijpen in het dieet.

Lees verder


Risico op autisme gekoppeld aan koorts tijdens de zwangerschap

Uit een studie onder leiding van wetenschappers van het Centrum voor Infectie en Immuniteit (CII) aan de Postman School of Public Health van Columbia blijkt koorts tijdens de zwangerschap het risico op Ďautisme spectrum disorderí (ASD) bij het kind vergroten. Het effect was het meest uitgesproken in het tweede trimester waarbij de kans op ASD met 40 procent verhoogde. Het risico op ASD verhoogde met meer dan 300 procent bij kinderen van vrouwen die na de twaalfde week van de zwangerschap drie of meer koortsaanvallen hadden doorstaan.

Lees verder


Link tussen autisme en zware metalen te zien in baby tanden

Baby tanden van kinderen met autisme bevatten meer giftig lood en minder van de essentiŽle voedingsstoffen zink en mangaan, in vergelijking met tanden van kinderen zonder autisme. Dit volgens een innovatieve studie die gefinancierd wordt door het Nationaal Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS), een onderdeel van de National Institutes of Health.

Lees verder


Volwassenen met autisme zien interesses als sterktes en carriŤrerichting

Volwassenen die binnen het autisme spectrum vallen zien hun interesses als mogelijke onderwerpen voor de te kiezen studie of carriŤre, en tevens als manieren om angst te verminderen, zo blijkt uit een studie van de Steinhardt School of Culture, Education and Human Development van de New York University.

Lees verder


Veranderingen in bloed-hersenbarriŤre, darmpermeabiliteit gevonden bij mensen met autisme

Autismespectrumstoornis (ASS) heeft de twijfelachtige eer om de snelst groeiende ontwikkelingsstoornis te zijn in de VS, volgens de Centers for DIsease Controle and Prevention (Centra voor Volksgezondheid). Nu bij 1 op de 68 kinderen in de VS de diagnose ASS wordt vastgesteld, zoeken ouders overal naar antwoorden betreffende de beste behandelingen.

Lees verder


Vitamine D kan helpen bij kinderen met autisme

Uit onderzoek blijkt dat er verband bestaat tussen het risico op ASS en vitamine D-gebrek. In deze nieuwste studie werden 109 kinderen met ASS willekeurig ingedeeld in een groep die vier maanden lang een vitamine D3-supplement kreeg en een placebogroep.

Lees verder


Link tastzin van mensen met autisme en de sociale omgang

De tastzin speelt een crucialere rol dan gedacht bij mensen met autisme. Uit het doctoraatsonderzoek van Eliane Deschrijver blijkt dat zij het moeilijk hebben om te bepalen welke tastprikkels bij een actie van iemand anders horen.

Lees verder


Echo tijdens eerste deel zwangerschap verergert autisme

Volgens een studie door onderzoekers van UW Medicine, UW Bothell en Seattle Children's Research Institute geldt, voor kinderen met autisme en een klasse van genetische aandoeningen, blootstelling aan echografie in het eerste trimester van de zwangerschap als mogelijke oorzaak van verhoogde ernst van autisme.

Lees verder


Gemeenschappelijke veranderingen in hersenactiviteit bij kinderen met autisme, ADHD en OCD.

Een team van wetenschappers uit Toronto heeft overeenkomsten gevonden in de hersenstoornissen van kinderen met autisme spectrum stoornis, attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) en obsessief-compulsieve stoornis (OCS).

Lees verder


Video - Lezing Dr Seneff over glyfosaat, foliumzuur en autisme

De microcefalie epidemie in BraziliŽ zou veroorzaakt worden door het Zika virus volgens de internationale media. Maar is het Zika virus echt de oorzaak ? BraziliŽ produceert namelijk veel genetisch gemanipuleerde mais, soja en katoen voor de export. Dit betekent dus veel blootstelling aan de pesticide glyfosaat (Roundup) en andere cocktails in lucht en water bovenop de andere vervuiling in voedselbronnen. Verder is vanaf 2015 het zogemaande Tdap vaccin agressief gepromoot op de markt, en dit viel wel heel toevallig samen met de uitbraak van microcefalie. Dit Tdap vaccin bevat wederom aluminium, een bekende neurotoxisch metaal. Samen met collegas heeft Dr Seneff een medisch artikel gepubliceerd dat stelt dat de combinatie van aluminium en glyfosaat samen erg giftig voor de hersenen zijn.


Pesticides tegen muggen verhogen risico op autisme bij kinderen

Nieuw onderzoek gepresenteerd op ĎPediatric Academic Societies 2016í toont aan dat het gebruik van vliegtuigen om antimug pesticiden te spuiten het risico op autisme en ontwikkelingsachterstand bij kinderen verhoogt.

Lees verder


Wij zijn het bewijs dat vaccins autisme kunnen veroorzaken


Autistische en niet-autistische mensen maken dezelfde morele oordelen

Autistische personen wordt vaak gebrek aan empathie aangemeten, met geen of weinig aandacht voor de gevoelens van anderen, voor zover zelfs dat een deel van de media geprobeerd heeft om de rol van mogelijke autistische personen achter zeer gewelddadige gedragingen toe te wijzen.

Lees verder


Waarom autisme, mentale- en leerstoornissen epidemische vormen aannemen

In onze veeleisende en complexe samenleving hebben we te maken met veel onnatuurlijke milieu- en emotionele stressfactoren. Autisme, depressie, mentale- en leerstoornissen kunnen veroorzaakt worden door de volgende 5 ďovertredersĒ van onze gezondheid.

Lees verder


Studie onthult subtiele brein verschillen in mannen met autisme

Uit onderzoek van het King's College in London is gebleken dat subtiele brein verschillen in volwassen mannen, met het Autism spectrum disorder (ASD) vrij vertaald autisme spectrum stoornis, voorkomen ,wat verklaart waarom symptonen aanhouden in volwassenheid in sommige mensen met de aandoening.

Lees verder


Verschillen in de hersenen van premature baby's die later autisme ontwikkelen

Extreem premature baby's lopen een veel hoger risico op het ontwikkelen van autisme in de latere kindertijd en zelfs tijdens de pasgeboren periode zijn verschillen te zien in de hersenen. Dit blijkt uit een nieuwe studie door onderzoekers aan het ĎKarolinska Institutet and Karolinska University Hospitalí in Zweden.

Lees verder


India en Pakistan klaar om te profiteren van nieuwe autismebehandeling

Klinische onderzoekers van de Universiteiten van Liverpool en Manchester hebben in samenwerking met collegaís in Zuid-AziŽ een behandeling voor autisme opgezet die uitgevoerd wordt door ouders. Het is een wereldprimeur.

Lees verder


Boek over autisme met epilepsie steun voor ouders op 'dwaalspoor'

Als je kind in de medische molen belandt, krijg je als ouder allerlei uitleg en uitslagen. Maar hoe vind je je weg, tijdens deze 'ontdekkingsreis'? Astrid Kamsteeg steekt in haar boek "Sprong naar de zon" ouders die te maken hebben met dwaalsporen in de gezondheidszorg een hart onder de riem.

Lees verder


Autistische hersenen passen zich op een andere manier aan bij impliciet leren

Wetenschappers van de Carnegie Mellon Universiteit hebben een cruciaal verschil ontdekt in de manier waarop leren plaatsvindt in de hersenen van volwassenen met autismespectrumstoornis (ASS).

Lees verder


Eerst inzichten in wijzigingen in ontwikkelende hersenen veroorzaakt door gen geassocieerd met autisme

Het begrijpen van fundamentele veranderingen in de hersenen die kunnen leiden tot een verstandelijke handicap kunnen helpen bij de ontwikkeling van betere behandelingen.

Lees verder


Oxytocine heeft sociale, emotionele en gedragsmatige voordelen bij jonge kinderen met autisme

Volgens een onderzoek aan de Universiteit van Sydney, gepubliceerd in Molecular Psychiatry, verbeterde een behandeling van vijf weken met het synthetisch hormoon oxytocine de sociale, emotionele en gedragsmatige uitingen bij jonge kinderen met autisme.

Lees verder


Kloof tussen autisme-onderzoek en praktijk wordt steeds groter

De zoektocht naar neurobiologische oorzaken van psychiatrische stoornissen levert nauwelijks iets op. Psychiatrisch onderzoek verzandt in ingewikkelde hypothesen over de neurobiologische basis van syndromen zonder dat te kunnen vertalen naar de psychiatrische praktijk. Zo zijn de opvattingen over autisme sinds de Tweede Wereldoorlog steeds gewijzigd.

Lees verder


Waarom Autisme & ADHD autoimmuunziektes zijn van de hersenen

Mocht je het Engels beheersen lees dan zeker eens dit boek:

 

 


Hersenstudie geeft inzicht in de genetische basis van autisme

Wetenschappers aan het UNSW Australia hebben een verband tussen autisme en genetische veranderingen gevonden in een aantal segmenten van het DNA dat verantwoordelijk is voor het schakelen van genen in de hersenen. De bevinding is het resultaat van een eerste wereldwijde studie van de menselijke hersenen die meer dan 100 van deze DNA-segmenten identificeerde die bekend staan als versterkers, die vermoedelijk een belangrijke rol spelen bij de normale ontwikkeling door het regelen van de genactiviteit in de hersenen.

Lees verder


Kan autisme gemeten worden met snuiven?

Denk aan de manier waarop je een roos zou kunnen ruiken. Je zou een een flinke snuif nemen om de zoete, maar subtiele bloemengeur te kunnen ruiken. Bij het binnenlopen van een openbaar toilet doe je waarschijnlijk het tegenovergestelde - meteen de luchtstroom door je neus minimaliseren. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat mensen met ASD (autism spectrum disorder) deze natuurlijke aanpassing niet doen zoals andere mensen, volgens hun rapport in Current Biology, een Cell Press uitgave van 2 juli. Autistische kinderen gaan gewoon door met het snuiven op dezelfde manier, hoe prettig of vies de geur ook is.

Lees verder


Voor kinderen met autisme, is een bezoekje aan de tandarts nu nog eenvoudiger

Aanpassen van de omgeving zou kalmerend kunnen zijn en de noodzaak voor algemene anesthesie voor routine reinigingen onnodig maken. Het gaan naar de tandarts kan misschien wel een beetje minder eng worden voor de naar schatting 1 op de 68 Amerikaanse kinderen met een autisme alsook kinderen met angst voor de tandarts, dankzij nieuw onderzoek van de USC.

Lees verder


Fijnstofdeeltjes geven verhoogd risico op autisme

Volgens een onderzoek op kinderen aan de University of Pittsburgh Graduate School of Public Health in het zuidwesten van Pennsylvania, kan blootstelling aan fijne stofdeeltjes tijdens de zwangerschap en de eerste twee jaar van het leven van een kind worden geassocieerd met een verhoogd risico op het ontwikkelen van autisme spectrum stoornis (ASS), die ťťn op de 68 kinderen treft.

Lees verder


Leeftijdsspecifieke veranderingen in de hersenen bij autisme

Onderzoekers aan de Universiteit van Miami vinden dat grootschalige connectiviteit bij autisme verandert met de leeftijd. Het gebied van autisme onderzoek heeft geprobeerd om een centrale theorie te vinden voor de veranderingen in de hersenen geassocieerd met een autismespectrumstoornis (ASS). Nu toont een nieuwe studie aan dat mensen met de ziekte, patronen van hersenactiviteitsverbinding vertonen verschillend van de normaal ontwikkelde (TD) individuŽn en dat deze patronen zich stabiliseren wanneer de persoon ouder wordt.

Lees verder


Verbetering kind met autisme door antibioticum; nieuw onderzoek nodig bij autisme

Opzienbarende observatie vader leidt tot samenwerking onderzoek voor organisatie van eerste wetenschappelijke conferentie en speciale wetenschappelijk uitgave over de rol van darmbacteriŽn bij autisme. John Rodakis, de vader van een kind met autisme, was er niet op uit om een internationaal onderzoek te starten naar microbiomen (de verzameling micro organismen die op en in ons leven) en autisme, maar, zoals hij beschrijft in zijn laatst gepubliceerde artikel in de wetenschappelijke uitgave van Microbial Ecology in Health and Disease, toen het autisme van zijn zoontje onverwachts en opzienbarend verbeterde door gebruik van een antibioticum voor keelontsteking, begon hij zich af te vragen waarom.

Lees verder


Groeihormoon verbetert sociale beperkingen mensen met autisme

Een groeihormoon kan aanzienlijke verbetering brengen bij de sociale stoornis geassocieerd met het autismespectrumstoornis (ASS) bij patiŽnten met een gerelateerd genetisch syndroom. Dit volgens een pilotstudie uitgevoerd aan de Icahn School of Medicine at Mount SinaÔ en gepubliceerd op Pub Med, een openbare database over biomedische onderwerpen onderhouden door de National Institutes of Health (studie oorspronkelijk gepubliceerd in het 12 december nummer van het tijdschrift Molecular Autisme).

Lees verder


De rol van smaakversterkers (E621) bij autisme

Dr. Katherine Reid is an entrepreneur, biochemist, and mother of five. Through her research and trial and error, Dr. Reid determined that certain foods were associated with her daughter's autistic behaviors. She started a nonprofit business, Unblind My Mind, dedicated to helping others improve health through improved diet. We are what we eat, but what are we eating? Dr. Reid takes us on an intriguing journey of diet changes that diminished her daughter's autistic behaviors. She reveals an association between a common ingredient in the Western diet and many chronic illnesses that plague a number of countries. Dr. Reid tells the story that lead to her founding Unblind My Mind.


Kans op autisme verhoogt bij verlaten kinderen geplaatst in instellingen

Een recente studie gepubliceerd in het februari 2015 nummer van het tijdschrift van American Acacdemy of Child and Adolescent Psychiatry toont aan dat kinderen die overgelaten werden aan institutionele zorg een verhoogd risico hebben op een gedrag soortgelijk aan autisme, met inbegrip van verminderde sociale communicatie. Wanneer deze kinderen op jonge leeftijd werden geplaatst in de kindvriendelijke familiale pleegzorg verbeterde hun sociaal gedrag.

Lees verder


Dieren kunnen sociale vaardigheden kinderen met autisme verbeteren

Vroeger onderzoek heeft aangetoond dat honden en andere huisdieren een belangrijke rol spelen in het sociaal leven van mensen en ze kunnen fungeren als katalysator voor sociale interactie. Hoewel veel media-aandacht is gericht op hoe de honden de sociale vaardigheden van kinderen met autisme kunnen verbeteren, blijkt uit een recent onderzoek aan de universiteit van Missouri dat kinderen met autisme sterkere sociale vaardigheden vertonen in de nabijheid van gelijk welk inwonend huisdier.

Lees verder


Verband tussen fijne stofdeeltjes en autisme

Uit een nieuwe studie van de Harvard School of Public Health (HSPH) blijkt dat vrouwen die tijdens de zwangerschap zijn blootgesteld aan hoge niveaus van fijn stof - in het bijzonder tijdens het derde trimester - dubbel zoveel kans hebben op het krijgen van een kind met autisme. Hoe groter de blootstelling, hoe groter het risico, vonden de onderzoekers. Het was het eerste groot onderzoek in de VS naar het verband tussen fijnstof en autisme.

Lees verder


Kunnen vaccinaties autisme veroorzaken ?

Kamerlid VS stelt kritische vragen aan de CDC (Amerikaanse variant van de RIVM) over het injecteren van cocktails bij babies en jonge kinderen.


Klokkenluider wijst op link BMR vaccinaties en autisme

Uit nieuwe beschikbare informatie blijkt dat het Amerikaanse CDC (Amerikaanse versie van het RIVM) betrokken is bij een medische samenzwering met als doel het opzettelijke achterhouden van bewijs van een relatie tussen autisme en BMR vaccins bij Afrikaans-Amerikaanse kinderen.

Lees verder


Defecten in vetzuur transporteiwitten in verband met schizofrenie en autisme

Met behulp van diverse methodieken rapporteren neurowetenschappers van het RIKEN Brain Science Institute dat defecten in Fatty Acid Binding Proteins (FABPs) in sommige gevallen kunnen helpen om de pathologie te verklaren van schizofrenie en stoornissen in het autistisch spectrum. Na het identificeren van mutaties in FABPs van patiŽnten heeft de groep onder leiding van Senior Teamleider Takeo Yoshikawa vastgesteld dat de genetische verstoring van FABPs bij muizen de gedragingen nabootst van patiŽnten. Uit dit werk blijkt dat verstoring van FABPs een gemeenschappelijke schakel is in deze twee voorkomende psychische stoornissen.

Lees verder


Video - De mythe van autisme, ME en ADHD

Dr Goldberg en zijn collega's illustreren waarom autisme niet genetisch kan zijn, maar een symptoom is van een te behandelen neurologische ziekte die het centraal zenuwstelsel aanvalt. Autisme is geen psychologische of ontwikkelingsstoornis, maar een medische ziekte.  Autisme wordt veroorzaakt door een disfunctie in de neuro-immuunsysteem en vaak zijn er afgeleide neurotrope virussen die invloed hebben op de neuro-immuunsysteem en hersenen. Neurotrope virussen zijn virussen die in staat zijn het centrale zenuwstelsel te infecteren. Ziekten zoals autisme, ADD / ADHD, en het chronisch vermoeidheidssyndroom hebben allemaal verschillende labels, maar zijn eigenlijk variaties op hetzelfde: neuro-immuun dysfunctie syndroom (NIDS). - Een NeuroSPECT scan is een diagnostisch instrument dat, in combinatie met bewezen therapieŽn en behandelingen die in dit boek wordt beschreven, levens kan redden en de deur naar nieuwe therapieŽn kan openen. Dr Goldberg is van mening dat als we de volgende generatie van kinderen willen redden van dit stigma van een autisme diagnose we snel moeten realiseren dat al deze aandoeningen het gevolg zijn van een geneesbaar ziekte proces.


Video - Trace Amounts (2014) Official Film Trailer

Over the last two decades the frequency of autism occurring in children has skyrocketed from 1 in 10,000 to 1 in 50, and still the scientific community is no closer to determining a cause. When a man quits his job and moves into an RV to travel the country in search of answers after a devastating sickness brings him to the edge of despair, his research leads him to the middle of what is one of the biggest childhood epidemics of all time, and to the many unanswered questions surrounding the issue.


Omgevingsfactoren net zo belangrijk als genen voor het
begrijpen van autisme

Omgevingsfactoren zijn belangrijker dan eerder gedacht in het begrijpen van de oorzaken van autisme, en net zo belangrijk als de genen, volgens de grootste studie tot nu toe die kijkt naar verwevenheid van autisme in families. De studie toont ook aan dat kinderen met een broer of zus met autisme zelf 10 keer meer kans hebben op het ontwikkelen van autisme; 3 keer als ze een half-broer of zus; en 2 keer als ze een neef met autisme hebben, en verstrekt hiermee broodnodige informatie voor ouders en artsen voor de beoordeling van individuele risico.

Lees verder


Verband tussen genmutatie, de belangrijkste symptomen van autisme

Wetenschappers weten dat de abnormale groei van de hersenen wordt geassocieerd met een autisme spectrum stoornis. De relatie tussen de twee echter is niet goed gekend. Wetenschappers van de campus van Florida van The Scripps Research Institute ( TSRI ) hebben aangetoond dat mutaties in een bepaald gen dat wordt verstoord bij sommige mensen met autisme, resulteert in te veel groei in de hersenen met toch verrassend specifieke problemen in sociale interacties althans bij muismodellen waarop deze risicofactor bij mensen werd nagebootst.

Lees verder


Autisme en verstandelijke beperking gekoppeld aan milieufactoren
Uit een analyse van 100 miljoen Amerikaanse medische dossiers blijkt dat autisme en verstandelijke beperking (ID) samengaan met genitale misvormingen bij pasgeboren jongens, een indicator van mogelijke aangeboren blootstelling aan schadelijke invloeden zoals pesticiden. Autisme, na correctie voor geslacht, etnische, sociaal-economische en geopolitieke factoren - verhoogt 283 procent voor ieder procent stijging in de frequentie van misvormingen. Verstandelijke beperking verhoogt met 94 procent. Een geringe toename van autisme en ID statistieken is te zien in de rijkere en meer stedelijke provincies.

Lees verder


Wetenschappers ontdekken oorzaak voor meest algemene vorm van verstandelijke handicaps en autisme

Vondst zou vele hersenafwijkingen kunnen verklaren en tot preventie en behandeling kunnen leiden. Uit een nieuwe studie onder leiding van wetenschappers van het Weill Cornell Medical College blijkt dat de meest algemene genetische vorm van mentale achterstand en autisme optreedt vanwege een mechanisme dat de werking stillegt van een gen dat met de afwijking in verband staat . De bevindingen, vandaag gepubliceerd in Science, laten ook zien dat een medicijn dat dit lamleggende mechanisme blokkeert, fragiel X syndroom kan voorkomen Ė hiermee aannemend dat gelijksoortige therapie mogelijk is voor 20 andere ziektes die variŽren van geestelijke handicaps tot totale uitval van vitale functies.

Lees verder


Studie toont aan dat autistische hersenen meer informatie
creŽren in rust

Mogelijke verklaring voor terugtrekking in zichzelf, een kenmerk van de aandoening. Bij een nieuw onderzoek aan de 'Case Western Reserve University' en de Universiteit van Toronto vinden neurowetenschappers dat de hersenen van autistische kinderen gemiddeld 42% meer informatie genereren in rust. De studie biedt een wetenschappelijke verklaring voor het meest typisch kenmerk van autisme - zich terugtrekken in de eigen innerlijke wereld. De overmatige productie van informatie kan uitleggen waarom een kind zich uit de omgeving terugtrekt.

Lees verder


Onderzoek koppelt autisme aan darmbacteriŽn

Een nieuwe studie waaruit blijkt dat het voeren van muizen met een gunstig type bacteriŽn autisme kan verbeteren is 'baanbrekend', aldus Professor Rob Ridder van de Universiteit van Colorado in Boulder, mede-auteur van een artikel hierover verschenen in het tijdschrift Cell. De autisme studie versterkt het recent wetenschappelijk inzicht dat de microben die in onze darmen leven de hersenen kunnen beÔnvloeden. Het is ook de eerste studie om aan te tonen dat een specifiek probioticum autistisch gedrag bij muizen kan omkeren.

Lees verder


Borstvoeding als mogelijk afschrikmiddel voor autisme

In een artikel in Medical Hypotheses op 20 september heeft een in New York gevestigde arts-onderzoeker, van de Touro College of Osteopathic Medicine, aangedrongen op het testen van het niveau van een groei-eiwit in navelstrengbloed dat zou kunnen helpen bij het voorspellen van ontwikkeling van autisme bij zuigelingen. Gebaseerd op een analyse van bevindingen in eerdere publicaties, stelt Touro onderzoeker Gary Steinman, MD, PhD, dat de lage niveaus van een eiwit, insuline-achtige groeifactor (IGF) genaamd, zou kunnen dienen als een biomarker die het ontstaan van autisme zou kunnen voorzien.

Lees verder


Nieuwe studies bestuderen het verband tussen gewichtstoename tijdens de zwangerschap en autistische stoornissen

Kan gewichtstoename gedurende de zwangerschap oplossingen verschaffen tegen de oorzaak van autistische stoornissen? Nieuw onderzoek aan de Universiteit van Utah laat zien dat in sommige situaties deze vraag met ja kan worden beantwoord. Onderzoekers hebben een samenhang tussen autistische stoornissen en een kleine toename in het gewicht dat een moeder toeneemt tijdens de zwangerschap. Het resultaat van de nieuwe studie, ďPrenatale gewichtstoename van de moeder en autistische stoornissen,Ē zij gepubliceerd in de november editie van het vakblad Kindergeneeskunde.

Lees verder


Autistische kinderen hebben tot hun tienerjaren een slechtere slaapkwaliteit dan hun leeftijdsgenootjes

Slaapduur is korter en ze zijn meer vatbaar voor frequent wakker worden s' nachts.

Totale slaapduur is korter en onderbroken door vaker wakker worden 's nachts toont het onderzoek aan. Slechte slaapkwaliteit kan het leren en het gedrag overdag beÔnvloeden zeggen de auteurs. Verstoorde slaappatronen werden vroeger al gekoppeld aan autisme maar de kwaliteit van het bewijs verzameld tot op heden is vaak gebaseerd op kleine steekproeven, gebrek aan overeengekomen definities en de slechte vergelijkbaarheid van de deelnemers aan de studie.

Lees verder


Uit onderzoek blijkt dat een deelgroep van kinderen, waarvan verondersteld wordt dat ze autistisch zijn, vaak een verkeerde diagnose hebben gekregen

Onderzoek door het UC Davis Mind Institute stelt dat rigoureuze evaluaties nodig zijn om nauwkeuriger autisme te kunnen diagnosticeren bij kinderen met het 22q11.2 deletie-syndroom.

(SACRAMENTO, CaliforniŽ) - Kinderen met een genetische aandoening, 22q11.2 deletie-syndroom genaamd, waarvan dikwijls wordt verondersteld dat ze autisme hebben, worden vaak ten onrecht als zodanig geÔdentificeerd omdat de sociale beperkingen die samenhangen met hun ontwikkelingsachterstand overeenkomen met de kenmerken van autisme. Dit volgens een studie gedaan door onderzoekers van de UC Davis MIND Institute.

De studie is de eerste die autisme bij kinderen met het chromosoom 22q11.2 deletie-syndroom onderzoekt. Bij hun is de invloed van autisme gerapporteerd tussen de 20 en 50 procent, met gebruik van strenge gouden-standaard diagnostische criteria. Het onderzoek vond dat geen van de kinderen met het 22q11.2 deletie-syndroom Ďvoldeed aan de strikt diagnostische criteriaí voor autisme.

Lees verder


Blootstelling aan hoge verontreiniging gedurende de zwangerschap kan leiden tot het hebben van een kind met autisme

Vrouwen in de U.S. in de buurt van industrie met een hoge luchtverontreiniging krijgen 2x vaker een kind met autisme, dan vrouwen die in een schone omgeving leven. Volgens een nieuwe studie van de Harvard school of public health HSPH is dit de eerste grote nationale studie en onderzoek naar luchtvervuiling en relaties tot autisme met of zonder grote luchtvervuiling in de U.S. Onze bevindingen bij bedrijven die een grote vervuiling uitstoten en de vrouwen in die omgeving hebbeb 20% tot 60% risico op een kind met autisme zegt Andrea Roberts onderzoekster bij HSPH. Deze studie verschijnt online op 18 juni 2013 in Environmental health perspectives. Blootstelling aan uitlaatgassen van diesel en met name lood- mangaan-kwik- spiritus en andere verontreinigingen hebben effect op het brein van de baby. Twee pre -studies hebben associatie gevonden tussen blootstelling van luchtverontreiniging gedurende de zwangerschap en autisme bij kinderen.

Lees verder


Jonge kinderen met autisme gaan erop vooruit ongeacht hoogwaardige behandelingsmodel

Onderzoekers aan de Universiteit van North Carolina in Chapel Hill hebben ontdekt dat kleuters met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) die een hoogwaardige vroege behandeling krijgen vooruit gaan in hun ontwikkeling - een verrassend resultaat dat belangrijke implicaties voor speciaal onderwijs kan hebben in het hele land. "Dit is de eerste studie die lang bestaande uitgebreide behandelingsmodellen voor jonge kinderen met ASS vergelijkt," zei Brian Boyd, een onderzoeker aan UNC Frank Porter Graham Child Development Institute (FPG). Boyd is ook assistent-professor in ondernemingswetenschap en ergotherapie in de School of Medicine UNC's.

Lees verder


Blootstelling aan hoge verontreiniging gedurende de zwangerschap kan leiden tot het hebben van een kind met autisme

Vrouwen in de U.S. in de buurt van industrie met een hoge luchtverontreiniging krijgen 2x vaker een kind met autisme, dan vrouwen die in een schone omgeving leven. Volgens een nieuwe studie van de Harvard school of public health HSPH is dit de eerste grote nationale studie en onderzoek naar luchtvervuiling en relaties tot autisme met of zonder grote luchtvervuiling in de U.S. Onze bevindingen bij bedrijven die een grote vervuiling uitstoten en de vrouwen in die omgeving hebbeb 20% tot 60% risico op een kind met autisme zegt Andrea Roberts onderzoekster bij HSPH. Deze studie verscheen online op 18 juni 2013 in Environmental health perspectives. Blootstelling aan uitlaatgassen van diesel en met name lood- mangaan-kwik- spiritus en andere verontreinigingen hebben effect op het brein van de baby. Twee pre -studies hebben associatie gevonden tussen blootstelling van luchtverontreiniging gedurende de zwangerschap en autisme bij kinderen.

Lees verder


De mythe van Autisme, ADHD en ME

Autisme is NIET een psychologische aandoening of ontwikkelingsstoornis

ē Autisme is veroorzaakt door een verstoring van het neuro-immuno-endocriene systeem en vaak ontstaan door neutrotropic virussen die het neuro-immuno-endocriene systeem (hersenen, hormonen en immuunsysteem) verstoren.

ē Aandoeningen als autisme, ADHD en chronisch vermoeidheidssyndroom hebben verschillende labels maar zijn varianten van NIDS (neuro-immune dysfunction syndromes).

ē Een NeuroSPECT scan is een diagnostisch gereedschap dat in combinatie met bewezen therapieŽn en behandelingen beschreven in het boek levens kan redden en de deur open zetten voor nieuwere oplossingen.


Het blokkeren van cel noodsignalen kunnen autisme symptomen verlichten

Autism Speaks, 's werelds grootste wetenschappelijke organisatie voor autisme, heeft vandaag een onderzoek aangekondigd ondersteund door ťťn van Autism Speaks' eerste Suzanne en Bob Wright Trailblazer Awards, dat een nieuwe theorie presenteert dat autisme het gevolg kan zijn van chronisch gevaarsignalering door mitochondriŽn, celstructuren die onze cellen van energie voorzien. Deze studie door Trailblazer onderzoeker en mitochondriale geneeskunde specialist Robert Naviaux, MD, Ph.D., van de Universiteit van CaliforniŽ, San Diego gepubliceerd in het tijdschrift PLOS-One ondersteunt een nieuwe theorie over de oorzaak en mogelijke behandeling van autisme. De theorie is dat een chronische "cel gevaar reactie" kan interfereren met de hersenontwikkeling en - functie. Bij een muismodel van autisme, blokkeerden de onderzoekers de abnormale cel gevaarsignalen met een chemische verbinding. Hierdoor keerden de tekenen en symptomen van autisme in de hersenen en het gedrag van het dier zich om.

Lees verder


Lager risico op autisme met foliumzuur supplementen tijdens
de zwangerschap

Vrouwen die foliumzuur namen in het begin van de zwangerschap hebben het risico bijna gehalveerd om een kind te baren met autisme. Foliumzuur supplementen nemen later in de zwangerschap heeft geen enkel invloed meer. Dit blijkt uit nieuwe bevindingen van een ABC Study and Norwegian Mother en Child Cohort Study gepubliceerd in het tijdschrift van de American Medical Association (JAMA). Vrouwen die foliumzuur vanaf vier weken voor de conceptie tot acht weken in de zwangerschapsperiode namen hadden een 40 procent lager risico op de geboorte van kinderen met jeugdautisme (klassiek autisme). Het gebruik van foliumzuur supplementen halverwege de zwangerschap (week 22) had geen effect. De bevindingen gelden alleen voor een lager risico van jeugdautisme, de meest ernstige vorm van autisme. De resultaten tonen geen vermindering van het risico op atypisch of niet-specifiek autisme. De studie onderzocht ook de prevalentie van het syndroom van Asperger, maar het aantal onderzochte kinderen was te laag om een ​​betrouwbaar resultaat te geven.

Lees verder


Prenatale ontsteking gekoppeld aan het risico op autisme

Maternale ontsteking tijdens de vroege zwangerschap kan worden gerelateerd aan een verhoogd risico op autisme bij kinderen; dat blijkt althans uit nieuwe bevindingen die worden ondersteund door het National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS), onderdeel van deNational Institutes of Health. Onderzoekers vonden dit bij kinderen van moeders met een verhoogd C-reactief proteÔne (CRP), een bekende duider van systemische ontsteking. Het risico van autisme bij kinderen in de studie verhoogde met 43 procent bij moeders met CRP in de top 20 percent, en met 80 procent bij moeders met CRP in de top 10 percent. De bevindingen gepubliceerd in het tijdschrift Molecular Psychiatry versterken het bewijs dat een overactieve immuunrespons de ontwikkeling van het centraal zenuwstelsel bij de foetus kan wijzigen.

Lees verder


Zijn de hersenen losgeraakt bij autisme?

Een nieuwe studie gepubliceerd in Biological Psychiatry suggereert dat autisme wordt geassocieerd met verlaging van het niveau van cellulaire adhesiemoleculen in het bloed, waar ze een rol spelen in het immuunsysteem. Celadhesiemoleculen zijn de lijmen die de cellen binden in het lichaam. Tekorten in adhesiemoleculen zou processen in gevaar brengen op de grensvlakken tussen cellen die de weefselintegriteit en cel-cel signalering beÔnvloeden. In de hersenen, kunnen tekorten in adhesiemoleculen de ontwikkeling van de hersenen en de communicatie tussen zenuwcellen verstoren. Over de jaren heen zijn tekorten in neurale celadhesiemoleculen betrokken bij schizofrenie en andere psychiatrische stoornissen. Een adhesiemolecule, neurexin, is sterk betrokken bij het erfelijk risico op autisme.

Lees verder


Meer bewijs nodig ter ondersteuning van het gebruik van
interventies bij autisme

Volgens een nieuw onderzoek van de RAND Corporation. worden interventies die ontworpen zijn om kerntekorten in kinderen met autismespectrumstoornissen te verbeteren ondersteund door verschillende niveaus van bewijs, waardoor de behoefte aan goed ontworpen onderzoeken om de interventies beter te kunnen beoordelen benadrukt worden. Onderzoekers ontdekten dat, wanneer ze het recente onderzoek van een grote varieteit aan interventies, die tot doel hadden de kerntekorten in sociale communicatie, taal, gedrag een aanpassingsvermogen, te verbeteren, het bewijs van doeltreffendheid varieerde van matig tot onvoldoende. De resultaten worden gepubliceerd in de novemberuitgave van het tijdschrift Pediatrics (Kindergeneeskunde). ďWe beoordeelden het bewijs dat bestaat voor veelgebruikte interventies voor autisme en ontdekten dat er niet meer dan matig bewijs was dat de voordelen van elk van die benaderingswijzen aantoonde,Ē zei Margaret Maglione, hoofdauteur van het onderzoek en beleidsanalist bij RAND, een non-profit onderzoeksorganisatie. ďWat nodig is zijn nieuwe, goed ontworpen onderzoeken die groot genoeg zijn om de effecten van de verschillende onderdelen en welke typen kinderen het meest geschikt zijn voor de interventies uit te filteren.Ē

Lees verder


Schizofrenie genetische netwerken geÔdentificeerd; verband met autisme gevonden

Nieuwe computeranalyse identificeert gen-netwerken beÔnvloed bij schizofrenie en laat zien dat schizofrenie en autisme genetische netwerken gemeen hebben, elk bestaande uit honderden genen. Hoewel schizofrenie zeer genetisch van oorsprong is, zijn de betreffende genen moeilijk te identificeren. In de afgelopen jaren hebben onderzoekers verschillende genen gedefinieerd, maar het is onduidelijk hoe zij de aandoening veroorzaken. Een nieuwe studie door onderzoekers aan de Columbia University Medical Center identificeert aangetaste gen-netwerken en geeft inzicht in de moleculaire oorzaken van de ziekte.

Lees verder


Na 6 maanden is de ontwikkeling van kinderen met autisme
hetzelfde als bij mensen zonder

De ontwikkeling van kinderen met Autisme Spectrum Stoornis (ASS) is veel gelijk aan die van kinderen zonder ASS op leeftijd van 6 maanden, maar verschilt achteraf. Dat is de belangrijkste conclusie van de grootste voorspellende, lange termijn studie tot op heden, waarbij kinderen met vroege en latere diagnose ASD worden vergeleken met kinderen zonder ASD. De studie verschijnt in het tijdschrift Child Development en heeft implicaties voor de klinische werk, openbare gezondheid, en beleid. De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van het Kennedy Krieger Institute, de Johns Hopkins University School of Medicine, de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health en het Aging Brain Center van het Institute for Aging Research and Hebrew SeniorLife aan de Harvard Medical School.

Lees verder


Vroege interventie bij autisme gevonden die de hersenactiviteit kan normaliseren bij kinderen in de leeftijd van 18 maanden

Een vroegtijdige intensieve interventie therapie die effectief is bij het verbeteren van cognitie en taalvaardigheid onder zeer jonge kinderen met autisme normaliseert ook hun hersenactiviteit, vermindert hun autisme symptomen en verbetert hun sociale vaardigheden, heeft een landelijk onderzoek bevonden. Dit onderzoek is het eerste wat aantoont dat een vroegtijdig interventie programma bij Autisme hersenactiviteit kan normaliseren, aldus de onderzoekers. "We weten dat babyhersenen heel vormbaar zijn en al eerder is aangetoond dat deze therapie inspeelt op de leercapaciteiten van babyhersenen ter beperking van de schadelijke effecten van autisme," zei auteur van het onderzoek Sally Rogers, professor in de psychiatrie en gedragswetenschappen en onderzoeker bij het UC Davis MIND Institute. "De bevindingen inzake verbeterde gedragsresultaten en het vermogen hersenactiviteit te normaliseren gekoppeld aan sociale activiteiten betekenen dat er enorm potentieel voor de hersenen van kinderen met autisme is voor een meer normale groei en ontwikkeling," zei Rogers.

Lees verder


De opstappeling van autisme risico's

De oorzaken van autisme en autisme spectrum stoornis (ASS) zijn complex, en bevatten elementen van zowel natuur (genen) als het milieu. Uit nieuw onderzoek dat gepubliceerd is in BioMed Central's open access journal Molecular Autisme blijkt dat gemeenschappelijke genetische polymorfismen (genetische variatie) kan bijdragen tot een verhoogd risico op ASS. De bijdrage van erfelijkheid en genetische mutatie ten opzichte van omgevingsfactoren op het risico van ASS wordt fel bediscussieerd. De meeste tweeling studies tonen de bijdrage sterk gekanteld in de richting van erfenis, maar de exacte bijdrage in betrokkenheid van genen in ASS risico is minder duidelijk. Dit is omdat, terwijl het effect van zeldzame genetische variaties op ASS risico duidelijk wordt, de rol van meest voorkomende varianten, zogenaamde enige nucleotide polymorfismen (SNP - een proteine), blijft onopgelost.

Lees verder


Bijna de helft van de kinderen met autisme lopen weg of Ďontvluchtení veilige plaatsen

Onderzoek door Kennedy Kriegerís Interactive Autisme Network bevond dat autistische kinderen vier keer meer kans hebben om weg te lopen dan hun broers en zussen zonder symptomen. (Baltimore, MD) - Een nieuw onderzoek, vandaag in het tijdschrift Pediatrics (Epub ahead of print) gepubliceerd, bevond dat van bijna de helft van de kinderen met autisme spectrum stoornissen (ASD) wordt vermeld dat ze weglopen of ontvluchten en meer dan de helft van deze kinderen raakt vermist.

Lees verder


Nieuwe omschrijving van autisme in DSM-5 zal de meeste kinderen met autisme niet uitsluiten voor onderzoek

Studie onderzoekt opnieuw voorgestelde DSM-5 criteria voor autisme spectraal stoornis. Ouders moeten zich geen zorgen maken dat de voorgestelde wijzigingen aan de medische criteria dat een herdefiniŽring van de diagnose van autisme hun kinderen uitgesloten zullen worden en niet geacht in aanmerking te komen voor psychiatrische en medische zorg, zegt een team van onderzoekers onder leiding van de psychologen aan Weill Cornell Medical College.

Lees verder


De rol van oxaalzuur bij autisme en chronische ziektes

Bij een mummie van meerdere duizenden jaren oud, die in de verre woestijn van Chili lag, werd via rŲntgenstraling ontdekt, dat die een zeer grote oxalaatsteen in de nieren had, van ongeveer de grootte van een golfbal. De ontdekking van deze lijder daar aan uit de oudheid is bewijs van het feit dat nierstenen en vergiftiging door oxalaat de mensheid erg lang geleden reeds betroffen hebben. Oxalaten (de zoutvorm van oxaalzuur) zijn extreem pijnlijk als ze in het lichaam worden afgezet. Ca. 80% van de nierstenen worden veroorzaakt door oxalaat en dat is wel de meest algemeen voorkomende factor bij de vorming van nierstenen. Er is ook veel genetische variabiliteit in de mogelijkheid om te ontgiftigen van de chemicaliŽn die oxalaat produceren. Misschien 20% van de bevolking heeft een genetische variantie die hun waarschijnlijkheid verhoogt om oxalaat te produceren, zelfs dan al zouden ze geen hoog oxalaathoudende voedingswijze volgen.

Lees verder


Oxytocine verbetert de hersenfunctie bij kinderen met autisme

De eerste resultaten van een nog langlopende studie bij Yale School of Medicine laat zien dat oxytocine - een lichaamseigen stof aangemaakt in de hersenen en gebruikt door het hele lichaam - de hersenfunctie doet toenemen in die delen die bekend zijn om sociale informatie te verwerken bij kinderen en volwassenen met autisme geheten ASD (autism spectrum disorders).

Lees verder


Nieuwe behandeling voor prikkelbaarheid in autisme

Autisme is een ontwikkelingsstoornis dat betreft sociale en communicatieve vaardigheden. Prikkelbaarheid is een symptoom van autisme dat thuis en op andere instellingen aanpassing kan bemoeilijken, en kan manifesteren in agressie, driftbuien, en zelf schadeveroorzakend gedrag. Dit storende gedrag wordt regelmatig geobserveerd in kinderen met autisme, wat aanzienlijk invloed kan hebben op hun vermogen thuis of op school te functioneren.

Lees verder


Autisme gerelateerd aan een overmaat aan neuronen in de
prefrontale cortex

Een studie door onderzoekers aan de Universiteit van CaliforniŽ, een vooraanstaand centrum voor autisme, toont aan dat een overtollige groei van de hersenen in jongens met autisme een overmaat aan neuronen met zich meebrengt in gebieden van de hersenen die geassocieerd zijn met sociale communicatie en cognitieve ontwikkeling. De wetenschappers ontdekten een 67% aan overmaat van corticale cellen Ė het type hersencellen die alleen vůůr de geboorte ontstaan zijn Ė in kinderen met autisme. De bevindingen suggereren dat dit mankement zich voordoet als prenatale processen scheeflopen, volgens de leidende onderzoeker Eric Courchesne, PhD, professor in de neurowetenschappen aan de UC San Diego School voor medicijnen en directeur van het Autism Center of E. Een kleine omvang van het hoofd bij de geboorte gevolgd door een excessieve groei van deze omvang gedurende het eerste levensjaar werd voor het eerst door het team van Courchesne in connectie gebracht met het ontstaan van autisme en in 2003 in een krant in JAMA gepubliceerd.

Lees verder


De lijst met de top tien van giftige chemicaliŽn die ervan verdacht worden autisme en leerproblemen te veroorzaken

Een krantenartikel dat in het prestigieuze ĎEnvironmental Health Perspectives Journalí werd gepubliceerd roept op tot verder onderzoek naar identificatie van mogelijke omgevings-gerelateerde oorzaken van autisme en andere neurologische ontwikkelingsstoornissen bij Amerikaanse kinderen, presenteert een lijst van tien verdachte chemicaliŽn, inclusief diegenen die zeer waarschijnlijk bijdragen tot deze aandoeningen.  Philip Landigran, MD en MSc , een wereldvermaarde onderzoeker naar de gezondheid van kinderen in relatie tot omgevings-factoren en directeur van het Childrenís Environmental Health Centre (CEHC) aan de Mount Sinai School of Medicine, was mede-auteur van het krantenartikel, getiteld: ďeen onderzoekstrategie om de omgevingsgerelateerde oorzaken van autisme en andere neurologische ontwikkelingsstoornissen te ontdekkenĒ. Samen met Luca Lambertini, PhD, MPH, MSc, assistent professor preventieve medicatie aan het Mount Sinai en Linda Birnbaum, directeur van het National Institute of Environmental Health Sciences.

Lees verder


Gebrekkige carnitinestofwisseling zou een rol kunnen
spelen bij autisme

De deletie van een gedeelte van een gen dat een rol speelt bij de synthese van carnitine Ė een aminozuurderivaat dat het lichaam helpt vet om te zetten in energie Ė zou een rol kunnen spelen bij mildere vormen van autisme, zei een groep onderzoekers onder leiding van die van Baylor College of Medicine en het Texas Children's Hospital. ďDit is een nieuwe aangeboren stofwisselingsstoornis,Ē zei Dr. Arthur Beaudet, voorzitter van de afdeling moleculaire en menselijke genetica aan het BCM en arts bij het Texas Children's Hospital en senior auteur van het rapport dat online verschijnt in de Proceedings of the National Academy of Sciences (http://www.pnas.org). ďHet verband met de oorzaken van autisme is tot op heden onduidelijk. Echter, het zou kunnen wijzen in de richting van een behandelwijze of bij sommige patiŽnten zelfs tot preventie.Ē

Lees verder


Onderzoek laat zien hoe pcb's zorgen voor de groei van dendrieten en mogelijk de kans op autisme vergroten

Nieuw onderzoek van UC Davis en Washington State University laat zien dat pcb's, of polychloorbifenylen, zorgen voor een ketting aan cellulaire gebeurtenissen die leidt tot een overvloed van dendrieten. Dit zijn uitlopers van neuronen die zorgen voor prikkelgeleiding naar het cellichaam toe. Deze overvloed zorgt voor een verstoring van de normale neurologische patronen in de hersenen. "De groei van dendrieten en de vertakking ervan tijdens de vroege ontwikkeling is en zeer delicaat proces, en de aanwezigheid van bepaalde pcb's verstoren de verzorger van dit proces," zegt Pamela Lein, een ontwikkelings neurobiologe en professor in moleculaire bio- wetenschappen aan de UC Davis Universiteit voor diergeneeskunde. "Verzwakte neuronale verbindingen is een normaal kenmerk van een aantal aandoeningen, inclusief stoornissen in het autismespectrum." Twee gerelateerde onderzoeken in het tijdschrift "Environmental Health Perspectives", onderstrepen de resultaten dat de hersenen in ontwikkeling gevoelig zijn voor omgevingsfactoren en laten zien dat pcb's kunnen bijdragen aan het risico op autisme.

Lees verder


Aging with Autism

link


Study Verifies Link between Pregnant Moms' Antidepressants and Autism in Children

An earlier research on the link between antidepressants and autism spawned this new U.S. study, which is done on rodents because experiments cannot be performed on pregnant women, as the baby's serotonin levels will be affected in the process of the experiment.

Lees verder


ZonnebrandcrŤme en vetarm dieet: een recept voor een ramp

Introductie

Bijna iedereen in Amerika is overtuigd van twee gevestigde uitgangspunten voor een lang en gezond leven:

- Eet een vetarm dieet,
- Vermijd de schadelijke stralen van de zon.

Mijn doel in dit essay is om u te overtuigen dat deze twee uitgangspunten samen zeer slecht medisch advies zijn en dat de gevolgen van het succes van onze regering met de verkoop van dit goedbedoelde maar misplaatste advies aan het Amerikaanse publiek afgrijselijk en langdurig zijn, met name voor de kinderen van onze natie.

In feite heb ik nu een mentaal profiel van de prototypische moeder van een autistisch kind gevormd: ze zal een vrouw zijn die uiterst consciŽntieus is in het vermijden van voedingsmiddelen met een vette inhoud, ze zal zeer waakzaam zijn om zichzelf te beschermen tegen de schadelijke zonnestralen wanneer zij zich buitenshuis begeeft, en ze zal er heel zorgvuldig voor zorgen om zo dun te blijven als een potlood en zichzelf fysiek fit te houden. Kortom, voor de meeste Amerikanen zou ze het hoogtepunt van een goede gezondheid betekenen.

Lees verder


10-Year-Old Raises Thousands for Autism Research

Michala, whose 7-year-old brother, Evan, has the disorder, and her parents were impressed with changes they saw after Evan was injected with an amino acid and antioxidant called Glutathione.

Link

--

Evan was the first Glutathione IV patient at Kosair Childrens Hospital in Louisville, Kentucky. He gets these IV’s every week and they have been very helpful in Evan’s battle to overcome autism.

Link


Glutathione Used to Treat Autism

News report where glutathione was used to treat autism... this was not a clinical study but the observations were interesting. Immunocal raises glutathione in the entire body, including the brain, naturally with no side effects.


Er is een positief verband gevonden tussen de invloed van autisme en kindervaccinaties

De reden voor een snelle stijging van autisme in de USA, die begon in negentiger jaren, is een mysterie.
Alhoewel individuen waarschijnlijk een genetische aanleg hebben om autisme te ontwikkelen, vermoeden onderzoekers dat er ook 1 of meerdere omgevingsfactoren nodig zijn. 1 van die factoren zou de hoeveelheid vaccinaties kunnen zijn die jonge kinderen krijgen. Door gebruik te maken van regressie-analyse en controle van het gezinsinkomen en etniciteit, is de relatie tussen het aandeel van de kinderen die de aanbevolen vaccinaties tot 2 jaar ontvingen en met aanleg voor autisme of een spraak- of taalstoornis in iedere staat van Amerika vastgesteld. Dit gebeurde tussen 2001 en 2007. Een positieve en statistisch significante relatie werd gevonden: Hoe hoger het aandeel van de kinderen die de aanbevolen vaccinaties ontvingen, hoe hoger de aanleg voor autisme en of spraak- en taalstoornis. 1% verhoging van vaccinaties werd geassocieerd met nog eens 680 kinderen met autisme of een spraak- en taalstoornis. Noch het gedrag van de ouders noch de toegang tot zorg waren van invloed op de resultaten, omdat de de vaccinatie omvang niet significant gerelateerd (statistisch) aan andere handicaps of aan het aantal kinderartsen in enige staat van Amerika. De resultaten suggereren dat alhoewel kwik niet meer voorkomt in veel vaccinaties, er andere boosdoeners kunnen zijn die wel gelinkt kunnen worden aan autisme. Verder onderzoek naar de relatie tussen autisme en vaccinaties is gewaarborgd.

Bron: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21623535

Vertaling : Seth


Autism Made in the USA


Doorbraak in Autisme: onderzoekers identificeren een mogelijke behandeling voor de verminderde sociale acties die een symptoom van autisme zijn

EVMS onderzoekers hebben een mogelijke nieuwe behandelingsstrategie geÔdentificeerd voor verminderde sociale vaardigheden bij mensen die lijden aan een Autisme Spectrum Stoornis (ASS), een aspect van de voorwaarde is dat het een diepgaande invloed heeft op de kwaliteit van leven. "Mensen met dit Autisme Spectrum Stoornis zijn ofwel gedesinteresseerd in de sociale interacties of vinden deze onplezierig. Ze begrijpen vaak niet wat andere mensen denken of voelen en misinterpreteren sociale vingerwijzingen" zegt Stephen I. Deutsch, MD, PhD, the Ann Robinson Chair en professor in de psychiatrie en gedragswetenschappen. "Treurig genoeg zijn mensen met dit autisme spectrum stoornis zich pijnlijk bewust van hun verminderde sociale vaardigheden, wat kan leiden tot diepe gevoelens van verdriet en frustratie." Als onderdeel van hun onderzoek, hebben EVMS wetenschappers vastgesteld dat een specifieke muizenstam, bekend als de BALB / c muis, een geldig diermodel is voor deze beperkte sociale vaardigheid die zij ook zien in mensen met ASS. In de aanwezigheid van een andere muis, bewegen BALB / c muizen zo ver als mogelijk van anderen en interacteren niet zoals normale muizen doen - net zoals mensen met autisme vaak het sociale contact met andere mensen vermijden.

Lees verder

Pauline


UC Davis onderzoek stelt dat kinderen met autisme een slechte functie
van de mitochondriŽn hebben.

(CHICAGO) - Kinderen met autisme hebben meer kans op een tekort in hun vermogen om cellulaire energie te produceren dan normaal ontwikkelde kinderen, aldus een nieuw onderzoek door onderzoekers van UC (University of California) Davis. Deze studie die op 30 november 2010 gepubliceerd wordt in het " Journal of the American Medical Association (JAMA)", laat zien dat de cumulatieve schade en oxidatieve stress in de mitochondriŽn, de cellulaire energie productie, zowel het ontstaan als de ernst van het autisme kan beÔnvloeden, wat wijst op een sterk verband tussen autisme en mitochondriale gebreken.Na het hart, gebruiken de hersenen de meeste energie in het lichaam. De onderzoeksauteurs stellen dat een tekort aan cellulaire brandstof kan leiden tot een aantal van de cognitieve stoornissen die in verband worden gebracht met autisme. MitochondriŽn zijn de primaire bron van de productie van energie in cellen en dragen hun eigen set van genetische informatie, mitochondriaal DNA (mtDNA), voor het uitvoeren van een aerobe ademhaling. Het niet goed functioneren van de mitochondriŽn wordt in verband gebracht met een aantal andere neurologische aandoeningen, waaronder de ziekte van Parkinson, de ziekte van Alzheimer, schizofrenie en de bipolaire stoornis.

Lees verder

Vertaling: Pauline Laumans


UC Davis onderzoek stelt dat kinderen met autisme een slechte functie
van de mitochondriŽn hebben.

(CHICAGO) - Kinderen met autisme hebben meer kans op een tekort in hun vermogen om cellulaire energie te produceren dan normaal ontwikkelde kinderen, aldus een nieuw onderzoek door onderzoekers van UC (University of California) Davis. Deze studie die op 30 november 2010 gepubliceerd wordt in het " Journal of the American Medical Association (JAMA)", laat zien dat de cumulatieve schade en oxidatieve stress in de mitochondriŽn, de cellulaire energie productie, zowel het ontstaan als de ernst van het autisme kan beÔnvloeden, wat wijst op een sterk verband tussen autisme en mitochondriale gebreken.

Na het hart, gebruiken de hersenen de meeste energie in het lichaam. De onderzoeksauteurs stellen dat een tekort aan cellulaire brandstof kan leiden tot een aantal van de cognitieve stoornissen die in verband worden gebracht met autisme. MitochondriŽn zijn de primaire bron van de productie van energie in cellen en dragen hun eigen set van genetische informatie, mitochondriaal DNA (mtDNA), voor het uitvoeren van een aerobe ademhaling. Het niet goed functioneren van de mitochondriŽn wordt in verband gebracht met een aantal andere neurologische aandoeningen, waaronder de ziekte van Parkinson, de ziekte van Alzheimer, schizofrenie en de bipolaire stoornis.

Kinderen met mitochondriale ziekten kunnen intolerantie, toevallen en cognitieve achteruitgang vertonen en andere condities. Sommigen zullen symptomen van de ziekte vertonen en andere symptomen verschijnen sporadisch, "aldus Cecilia Giulivi, de hoofdauteur van dit onderzoek en hoogleraar bij de afdeling Moleculaire Biowetenschappen aan de School voor Diergeneeskunde bij UC Davis." Veel van deze kenmerken worden gedeeld door kinderen met autisme.

De onderzoekers benadrukken dat deze nieuwe bevindingen, die artsen kunnen helpen om vroegtijdig een diagnose te stellen, niet de oorzaak of de gevolgen van autisme kunnen vaststellen van een ziekte die 1 op de 110 kinderen in de Verenigde Staten beÔnvloedt, volgens het Amerikaanse Centrum voor

Preventie en Ziekte Regulering.
Hoewel eerdere studies aanwijzingen openbaarden voor een verband tussen autisme en mitochondriale disfunctioneren, bleven deze rapporten anekdotisch of de betrokken weefsels waren mogelijk niet representatief voor neurale stofwisseling.

"Het is opmerkelijk dat het bewijs van mitochondriale disfunctioneren en veranderingen in het mitochondriaal DNA werden gedetecteerd in het bloed van deze jonge kinderen met autisme", aldus Geraldine Dawson, hoofd wetenschap voor Autisme, die de financiering verstrekt voor het onderzoek. "Een van de uitdagingen is dat het moeilijk is geweest om mitochondriale disfunctioneren te diagnosticeren, omdat hiervoor normaal gesproken een spierbiopsie vereist is. Als we deze stofwisselingsproblemen met een bloedtest kunnen aantonen, zou dat een grote stap voorwaarts zijn."

Voor deze studie onderzochten Giulivi en haar collega's 10 autistische kinderen in de leeftijd van 2 tot 5, en 10 kinderen van dezelfde leeftijd met een normale ontwikkeling, maar met eenzelfde achtergrond.
De kinderen werden willekeurig geselecteerd uit Noord-CaliforniŽ die eerder hadden deelgenomen in de 1600-deelnemers van kinderen met een risico voor autisme van het Genetisch- en Omgevingsstudie (CHARGE) die ook instemden om deel te nemen aan een volgende studie bekend onder de naam CHARGE-BACK, uitgevoerd door het UC Davis Centrum voor Kinderen met Omgevingsziekten en
Ziektepreventie.

De kinderen met autisme moesten beantwoorden aan strenge diagnostische criteria voor autisme, zoals gedefinieerd door de twee meest gebruikte en strenge evaluatie-instrumenten. Hoewel het totaal aantal kinderen dat werd onderzocht klein was, is het algemeen representatief voor de veel grotere CHARGE volgers en dat verhoogd de betekenis van de onderzoeksresultaten, aldus de auteurs.

De onderzoekers namen bloedmonsters van ieder kind en analyseerden de stofwisselingroutes van mitochondria in de immuuncellen ook wel lymfocyten genoemd. Eerdere studies verzamelden mitochondriŽn verkregen van de spieren, maar het mitochondriaal disfunctioneren, komt niet altijd tot uitdrukking in de spier. Spiercellen kunnen veel van hun energie verkrijgen door middel van anaerobe glycolyse, waarbij de mitochondriŽn niet betrokken zijn. Echter, lymfocyten, en in grotere mate hersenneuronen, steunen meer op de aerobe ademhaling uitgevoerd door mitochondriŽn.

De onderzoekers vonden dat de mitochondriŽn van kinderen met autisme veel minder zuurstof verbruikten dan de mitochondriŽn uit de controlegroep, een teken van verlaagde mitochondriale activiteit. Bijvoorbeeld, de zuurstof consumptie van een kritisch mitochondriale enzymcomplex, NADH-oxidase, bij autistische kinderen was slechts een derde van die bij de controlegroep werd gevonden.

"Een daling van 66 procent is aanzienlijk," aldus Giulivi. "Als deze niveaus lager zijn, heb je minder mogelijkheden om ATP (adenosine trifosfaat) te produceren die het cellulaire werk doen. Zelfs als deze daling matig is, hoeven tekorten in de mitochondriale energie-output niet te worden afgewezen, want zij kunnen verergeren of worden bewezen tijdens de perinatale periode, maar lijken subklinisch in de volwassen jaren".

Een verminderde mitochondriale enzymfunctie is wijdverbreid bewezen onder de autistische kinderen. Tachtig procent had een verlaagde NADH-oxidase activiteit lager dan de controlegroep, terwijl 60 procent, 40 procent en 30 procent een respectievelijk lage activiteit hadden in succinaat-oxidase, ATPase en cytochroom c oxidase. De onderzoekers gingen verder door de oorsprong van deze gebreken te isoleren, door de activiteit van elk van de vijf enzymcomplexen te onderzoeken die betrokken zijn bij de mitochondriale respiratie. Complex I was de plaats met de meest voorkomende tekortkomingen, gevonden in 60 procent van de autistische proefpersonen. Het gebeurde in vijf van de zes keer in combinatie met Complex V. Andere kinderen hadden problemen in complexen III en IV.

Niveaus van pyruvaat, de grondstof die mitochondriŽn omvormen in cellulaire energie, werden ook verhoogd in het bloedplasma van autistische kinderen. Dit suggereert dat de mitochondriŽn van kinderen met autisme niet in staat zijn om snel genoeg pyruvaat te verwerken om de vraag naar energie bij te houden, wijzend op een ongewoon tekort op het niveau van een enzym met de naam pyruvaat dehydrogenase.

MitochondriŽn zijn ook de belangrijkste intracellulaire bron van vrije radicalen van zuurstof. Vrije radicalen zijn zeer reactieve stoffen die schadelijk kunnen zijn voor cellulaire structuren, met inbegrip van DNA. Cellen zijn in staat de oxidatieve schade te herstellen tot het normale niveau. Giulivi en haar collega's vonden dat waterstofperoxide niveaus in autistische kinderen tweemaal zo hoog zijn als bij normale kinderen. Als gevolg daarvan werden de cellen van kinderen met autisme blootgesteld aan hogere oxidatieve stress.

MitochondriŽn reageren vaak op oxidatieve stress door het eigen DNA te kopiŽren. Deze strategie zorgt ervoor dat sommige normale genen aanwezig zijn, zelfs als anderen zijn aangetast door oxidatie. De onderzoekers vonden een hoger aantal mtDNA kopieŽn in de lymfocyten van de helft van de kinderen met autisme. Deze kinderen waren drager van een even hoog aantal mtDNA gelegen in hun granulocyten, een ander type van een immuuncel, waaruit blijkt dat deze effecten niet beperkt waren tot een specifiek celtype. Twee van de vijf kinderen had ook deleties (afwezigheid van de erfelijke informatie voor een of meer aminozuren) in hun mtDNA genen, terwijl geen van de kinderen in de controlegroep deze deleties vertoonde.

Samen betekenen de verschillende afwijkingen, gebreken en het niveau van een storing gemeten in de mitochondriŽn van autistische kinderen dat oxidatieve stress in deze organellen (verzamelnaam voor structuren in de cel m.n. mitochondriŽn) het begin van autisme kan beÔnvloeden.

"De diverse disfuncties die we gemeten hebben zijn waarschijnlijk nog extremer in de hersencellen, die uitsluitend berusten op de mitochondriŽn voor hun energie", zegt Isaac Pesach, directeur van het Centrum voor Kinderen en Omgevingsziekten en Ziektepreventie, een UC Davis MIND Instituut onderzoeker en hoogleraar moleculaire biowetenschappen aan de UC Davis School voor Diergeneeskunde.

Giulivi waarschuwt dat deze bevindingen niet een oorzaak aangeven voor autisme. "We hebben een momentopname van mitochondriaal disfunctioneren wanneer de kinderen 2 tot 5 jaar oud zijn. Of dit gebeurd voordat ze werden geboren of daarna kan deze studie ons niet vertellen, 'zei ze. "Echter, het onderzoek bevordert op verschillende fronten het begrip van autisme en kan, indien herhaald, worden gebruikt om artsen sneller een diagnose te laten stellen."

"Kinderartsen moeten zich bewust zijn van deze kwestie, zodat zij de juiste vragen kunnen stellen om te bepalen of kinderen met autisme gezichts- of gehoorproblemen of myopathieŽn (spieraandoeningen) hebben, "aldus Giulivi. Intolerantie in de vorm van spierkrampen tijdens intensieve lichamelijke activiteit is een van de kenmerken van de mitochondriale myopathieŽn.

De chemische vingerafdrukken van mitochondriaal disfunctioneren, kan ook een potentieel diagnostisch hulpmiddel zijn. Giulivi en collega's onderzoeken nu het mitochondriaal DNA van hun proefpersonen op een dieper niveau om meer precieze verschillen tussen autistische en niet-autistische kinderen te bepalen.
"Als we een soort van bloedmarker vinden dat consistent is met en uniek voor kinderen met autisme, dan kunnen we misschien de manier veranderen waarop we deze moeilijk te beoordelen conditie kunnen diagnosticeren," zegt ze.

Het onderzoek helpt ook de zoektocht naar de oorsprong van autisme te verfijnen.
"De echte uitdaging nu is te proberen om de rol van mitochondriaal disfunctioneren bij kinderen met autisme te begrijpen, 'zegt Pesach. "Bijvoorbeeld veel omgevingsstressoren kunnen mitochondriale schade veroorzaken. Afhankelijk van wanneer een kind was blootgesteld, in de moeder of als pasgeborene, en hoe ernstig de blootstelling was, kan het aantal symptomen van autisme verklaren.

"Dit belangrijke verkennende onderzoek toont op een rigoureuze manier een dringende hypothese aan tussen het mogelijke mitochondriaal disfunctioneren en autisme", aldus Cindy Lawler, programmadirecteur van het National Wetenschappelijk Instituut voor Omgevingsziekten (NIEHS), dat voorzag in de financiering van dit onderzoek. "Aanvullend onderzoek op dit gebied zou uiteindelijk kunnen leiden tot preventie of interventie inspanningen voor deze ernstige ontwikkelingsstoornis."

###
Mede onderzoeksauteurs zijn Yi-Fan Zhang, Alicja Omanska-Klusek, Catherine Ross-Inta, Sarah Wong, Irva Hertz-Picciotto en Flora Tassone of UC Davis.
FinanciŽle fondsen voor deze studie zijn gegeven door: UC Davis MIND Institute Pilot Research Grant, the National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS), the U.S. Environmental Protection Agency and Autism Speaks, including an Environmental Innovator Award from Autism Speaks.
The UC Davis MIND Institute in Sacramento, CA, werd opgericht in 1998 als een uniek interdisciplinair onderzoekscentrum waar ouders, Publieke figuren, onderzoekers, artsen en vrijwilligers samenwerken aan een gemeenschappelijk doel: het onderzoeken van oorzaken, behandelingen en het voorkomen van eventuele ziektes en genezing van neurologische aandoeningen. Het instituut heeft grote onderzoeksinspanningen m.b.t. autisme, Gilles de la Tourette syndroom, fragiele X syndroom, chromosoom 22q11.2 -deletiesyndroom en ADHD. Meer informatie over het instituut inclusief eerdere presentaties is verkrijgbaar via http://mindinstitute.ucdavis.edu/.
University of California - Davis Health System

Vertaling: Pauline Laumans


Evidence Based Practice and Autism: A Political Minefield

http://www.youtube.com/watch?v=Y_IXmT57mU8&feature=youtube_gdata


How to be Sensory Smart in sending your child back to school - Meet author Lindsey Biel

Sensory Processing Issues are present in 80% of children with autism. Diets, noises, smells, clothing material and lighting are only a few of the experiences that can cause issues. But many other children without autism can also be challenged by life's daily exposures. In this interview, author Lindsey Biel ("Raising a Sensory Smart Child" - Penguin Books) returns to discuss new learnings about Sensory Processing Disorder. And she presents a helpful, sensory-smart plan to prepare your child for a low-stress return to school. Thanks, Lindsey! More information at: www.sensorysmarts.com


Understanding the brain basis of autism

The mission of the McGovern Institute is to understand the brain in health and disease. In this video, McGovern Investigator, Nancy Kanwisher discusses her role in an ambitious research project to understand the brain basis of autism.

http://www.youtube.com/watch?v=6kNoDi01Ml4


Temple Grandin (Trailer)

Biopic of Temple Grandin, an autistic woman who overcame the limitations imposed on her by her condition to become an expert in the field of animal husbandry. She developed an interest in cattle early in life while spending time at her Aunt and Uncle's ranch. She did not speak until age four and had difficulty right through high school, mostly in dealing with people. Her mother was very supportive as were some of her teachers. She is noted for creating her 'hug box', widely recognized today as a way of relieving stress and her humane design for the treatment of cattle in processing plants, even winning an award from PETA. Today, she is a professor at Colorado State University.


Gerald Fischbach: Autism Research - Progress and Promises - 42 minutes

Dr. Gerald Fischbach, scientific director of the Simons Foundation, gives a keynote address at the 10th anniversary celebration of the McGovern Institute for Brain Research at MIT. Dr. Fischbach, who oversees the Simons Foundation Autism Research Initiative, gives a talk entitled, "Autism Research: Progress and Promises."

Learn more about the McGovern Institute - http://mcgovern.mit.edu

See the original video and more on MIT TechTV here - http://techtv.mit.edu/videos/8979

http://www.youtube.com/watch?v=jxJRtnZdNm8


Autism Causes - Mercury Poisoning from Vaccines Vaccinations Immunizations Dan Olmsted

Autism is a man-made epidemic according to Dan Olmsted, co-author of The Age of Autism: Mercury, Medicine, and a Man-Made Epidemic. Mr. Olmsted and co-author Mark Blaxill researched the use of mercury throughout recent history and conclude, in part, that the use of mercury and other heavy metals in vaccines is a root cause for the rise in Autism. And for good reason: mercury is the second most lethal substance to humans (behind plutonium), and hundreds of times more toxic than lead, and yet it has been injected into infants, babies and children in the name of "medicine." Another metal used in vaccines - aluminum - is also extremely toxic. Flu shots contain organic mercury, which is many times more toxic than the mercury found in a thermometer. The use of extremely toxic substances in "medicine" - especially heavy metals like mercury - causes an untold number of neurological problems in children, including Autism. Two unique problems that most Autistic children share in common are very serious digestive problems, and an inability to excrete heavy metals, such as mercury. Mercury poisoning will actually *cause* both of these health problems. For those already exposed, the solution is alternative medicine treatment that helps repair the gut and eliminate toxic metals from the body.


Onderzoek onthult hoe genen gerelateerd aan autisme de hersenen herprogrammeren

Veel genvarianten hebben een relatie met autisme, maar hoe veranderen deze subtiele variantverschillen de hersenen, en uiteindelijk het gedrag? Wetenschappers aan UCLA’s David Geffen School of Medicine en Semel Institute for Neuroscience and Human Behavior combineerden hersenfoto’s met genetisch speurwerk om aan te tonen hoe een genvariant gerelateerd aan autisme de hersenen als het ware herprogrammeert. Deze ontdekking levert het ontbrekende cruciale bewijs dat specifieke genen die het risico op autisme verhogen, gekoppeld zijn aan verandering in de hersenfuncties en een verstoord leerproces.

Lees verder

Annelies


Autisten krijgen vaak verkeerde zorg

Autisten krijgen vaak de verkeerde zorg. Gebrekkige kennis van hulpverleners zorgt ervoor dat de problemen van mensen met de ontwikkelingsstoornis verergeren.

Lees verder


Vitamine B12, zenuwgestel en autisme

Dit is een studie uit 2003 naar rol van darmen bij kinderen met autisme. Met name het stukje over B12 problemen is erg interessant omdat het een belangrijke rol speelt bij de bescherming van je zenuwgestel. Een kenmerk van een lage B12 status is bijv dat je snel overprikkeld wordt door harde geluiden, gedrag van mensen, chemische geuren etc. Speelt dus niet alleen bij autisme maar ook bij veel ouderen. Maagzuurremmers bijvoorbeeld kunnen ook de opname verstoren. Veel B12 klachten worden dan toegeschreven aan de leeftijd. Oma heeft dan ouderdomsklachten terwijl het best zo kan zijn dat oma gewoon B12 en bijv vitamine D tekorten heeft. Laat dus bij zenuwklachten altijd je B12 waarde meten. Het liefst de actieve vorm van B12 zoals ze dat doen bij het Erasmus.

Ron

Vitamin B12 Deficiency Impairs Nervous System Development

According to this theory, impaired intestinal absorption of vitamin B12 produces a deficiency resulting in impaired nerve function. Dietary vitamin B12 is normally absorbed in the ileum of the small intestine. Pathology in the ileal mucosa of autistic patients, as observed to occur in the studies noted above, could interfere with the transport process for vitamin B12 in the ileal absorptive cells. If absorption is severely inhibited, the resulting lower blood vitamin B12 could interfere with the formation of myelin, the lipoprotein material surrounding the axon of myelinated nerve fibers (98). Myelin is necessary for normal conduction of the action potential in myelinated nerve fibers. Wakefield et al. (14) observed that, in conjunction with the intestinal pathology observed in his autistic population, vitamin B12 absorption was significantly reduced in all eight autistic individuals in which urinary methylmalonic acid excretion was measured. Methylmalonic acid is normally converted to succinyl coenzyme A by a vitamin B12 dependent mutase. Dietary vitamin B12 deficiency results in impaired mutase activity and spillover of methylmalonic acid into the urine. Wakefield et al. (14) proposed that nerve myelogenesis, which is dependent upon vitamin B12, may be impaired in autistic children as a result. Direct evidence of vitamin B12 deficiency and impaired myelogenesis in autism is lacking at this time.

Download de studie

Petra


Environmental risk factors for Autism: evidence from epidemiology


A Mother's Courage Trailer

Narrated by Kate Winslet, this inspiring film follows one woman's quest to unlock her autistic son's mind. Margret, whose ten-year-old son Keli is severely autistic, has tried a number of treatments to help her son. Consumed by an unquenchable thirst for knowledge about this mysterious and complex condition, she travels from her home in Iceland to the United States and Europe, meeting with top autism experts and advocates. She also connects with several other families touched by autism, whose struggles echo her own: the endless doctor visits and experiments with different treatments, the complication of doing everyday tasks, and the inability to communicate - perhaps the most painful and frustrating aspect of autism. But as she comes across innovative new therapies with the potential to break down the walls of autism, Margret finds hope that her son may be able to express himself on a level she never thought possible.


Mother Shares Her Children's Story of Stem Cell Treatments for Autism

A mother of two children shares the significant changes that stem cell treatments for autism have made in her boys lives! Learn more at http://ProGenaCell.com/


Vitamine D tekort en autisme

A 2008 review detailed the devastating effect gestational vitamin D deficiency has on developing mammalian brains. Unfortunately, the tiny 10 lg (400 IU) dose in prenatal vitamins is virtually irrelevant in preventing the current epidemic of gestational vitamin D deficiency. For this reason, in 2007, the Canadian Paediatric Society cautioned pregnant women they may require not 400 IU / day but 2000 IU / day, or more, to prevent gestational vitamin D deficiency.

Download PDF


Vitamine D3 uit de wol van schapen?

Via de nieuwsbrief van de Vitamine D raad in de VS ontdekte ik een nieuwe vorm van D3. Deze wordt gewonnen uit de wol van schapen.

The vitamin D3 in Ddrops™ products is naturally sourced from lanolin. Although lanolin comes
from sheep wool, the animal is not harmed.

Link

Ron


Levensverhaal autisme

Ik heb zelf autisme, en heb drie boeken geschreven over mijn ervaringen. Wat diagnoses en prognoses kunnen doen met iemand. Maar ook mooie of grappige belevenissen staan erin.

Mijn levensverhaal staat ook in het kort op Internet: Link

Ik geloof in sommige gevallen dat autisme veroorzaakt wordt door vaccinaties. Als een vrolijk kindje ineens helemaal in zichzelf keert of agressief wordt. In mijn eigen geval niet. Ik was zeker geen ongelukkig kindje. Wel was het moeilijk contact met me te maken. Ik reageerde vaak niet. Maar ik onderzocht de omgeving, was nieuwsgierig en redelijk vrolijk.

Groeten

Sarah
www.dus-sarah-morton.nl


John Elder Robison -- Authoring Help for those with Asperger's

John Elder Robison is grateful for Dr. Alvaro Pascual-Leone and the brilliant doctors and scientists in BIDMC's TMS lab. He is also grateful for the opportunity to have contributed to what I believe is one of the fundamental breakthroughs in autism research and neuroscience.


Asperge syndrome: Trouble Making Friends


Autism In Children: The Canary In The Mine

Autism in children is devastating and it foreshadows a health epidemic in the United States. Conventional doctors will tell you that nothing can be done. This isn't true. It's a confession by conventional medicine that they don't know and won't investigate the cause of autism in children.


Advanced BioCell - Nutrition Testing Benefits for Autism

Nutrition testing improved the behavior of an autistic 13-year old boy by 20-30% according to the boy's parents in this straight-from-the-heart story too many people share.


Autism Treatment -- Treatment of Low Blood Sugar for Autism


Medische raad erkent verband kindervaccinaties, hersenbeschadiging
en autisme

Na een 13 jaar durende gerechtelijke strijd heeft een medische onderzoeksraad in Groot BrittanniŽ een schadevergoeding van omgerekend 109.000 euro toegekend aan de ouders van een kind, dat na het toedienen van het MMR-vaccin (mazelen, de bof, rode hond) ernstige hersenbeschadigingen opliep en zwaar gehandicapt raakte. Het Britse ministerie van Gezondheid heeft jarenlang ontkend dat er een aantoonbaar verband bestaat tussen het MMR-vaccin en hersenbeschadiging / autisme, maar nu medische experts in tenminste ťťn geval het verband erkennen, zou dit enorme implicaties kunnen hebben en kunnen lijden tot een stortvloed aan schadeclaims.

Lees verder


Verstoringen in bepaalde genen spelen een rol bij autisme

Samen met collega's uit een internationaal onderzoek groep, heeft autisme onderzoeker Christopher Gillberg van de Universiteit van Gothenburg, Zweden, in een nieuwe studie gevonden, dat autisme gedeeltelijk kan worden worden verklaard door afwijkingen in bepaalde genen. De groep's resultaten
kunnen op de lange termijn de weg vrijmaken voor meer geschikte behandelingen
voor autisme.

Lees verder

Conny Kootstra


Twee moeders laten hun zonen herstellen van autisme

Maak kennis met twee bijzondere moeders die bij hun zonen autisme gekeerd hebben. Maureen Block en Jenny DeMaria helpen andere ouders bij het volgen van hun weg en zijn als vrijwillige Reddende Engelen betrokken bij 'Generation Rescue', een non-profit organisatie die ouders leren dat autisme zowel behandelbaar is als omkeerbaar. Block en DeMaria waren dusdanig geÔnspireerd door de snelle veranderingen in hun zonen dat hun werk niet ophield bij het individueel helpen van ouders; zij zijn mede-oprichters van de 'Ryder Foundation' om geld in te zamelen voor 'Generation Rescue', 'Autisme Research Institute' en andere organisaties die zich wijden aan het onderricht en onderzoek van natuurlijke manieren om autisme te behandelen. Je zal verbaast staan hoeveel geld twee moeders kunnen inzamelen in hun vrij(willig)e tijd!

Lees verder

Wouter


Autism Supplements - Using Probiotic Supplements To Treat autism

Using autism supplements and vitamins in treating autism can be very confusing and complicated. Dr. Woeller talks about the benefits of using probiotics to help treat autism.


De organisatie 'Autisme Speaks' spreekt op Amerikaanse senaat-hoorzitting over potentiŽle milieu-gezondheidsfactoren bij autisme

Autisme Speaks beklemtoont het belang van onderzoek naar het risico van milieu-gezondheidsfactoren bij ASCs toen een Amerkaanse senaat-hoorzitting mogelijke milieu-risicofactoren onderzocht in geval van autisme. Genetische factoren worden duidelijk erkend als oorzaak van autisme, maar het is ook nodig om de wisselwerking tussen milieufactoren en genetische gevoeligheid te begrijpen. Het aantal gevallen van autisme stijgt dramatisch en verlangt mťťr milieu-onderzoek. Daarom wordt een breedschalig onderzoek gestart naar mogelijke milieufactoren, inclusief blootstelling aan infectie, pesticiden en chemicaliŽn.

Lees verder

Nelly Busschots


Autism and why the world needs all kinds of minds

Temple Grandin, expert on animal behavior, explains the autistic mind and why the world needs all kinds of minds.

Geertje


Viki's View behandeling voor psychiatrie en autisme

In februari van dit jaar is er een nieuwe integratieve behandelmethode ontdekt voor kinderen en volwassenen met psychische problemen: Viki's View. De effectiviteit van deze methode wordt momenteel wetenschappelijk onderzocht. De methode is ontwikkeld vanuit de orthopedagogiek en is gebaseerd op het wegnemen van ontwikkelingsbelemmeringen en het normaliseren van het cognitief functioneren en het gedrag.  De eerste meetresultaten zijn zeer positief. Wij zijn zeer verheugd u te kunnen melden dat er duidelijk aanwijzingen zijn dat deze methode ook geschikt is voor behandeling van een groot percentage van de mensen met integratiestoornissen (ASS). Wij onderzoeken momenteel de werkhypothese dat het integratieproces in de hersenen door Viki's View in gang wordt gezet. Wij vermoeden dat mensen met autisme spectrum stoornissen te verdelen zijn in 3 groepen:

a. mensen die niet in staat zijn tot integratie (de onverstoorbare groep).
b mensen die niet tot integratie zijn gekomen, maar dit wel kunnen aanleren
c mensen waarbij het integratieproces gestopt is

De onderzoeken lopen via universiteit Nijmegen (prof. J. Janssens). Meer info: breedonderzoek@gmail.com


Radio - Autism Diet, Nutrition, and Supplementation

Julie Matthews visits Underground Wellness Radio to discuss her book, "Nourishing Hope for Autism" and why she believes that autism diet, nutrition and supplementation are fundamental to the health and healing of children with autism. Hosted by Sean Croxton of Underground Wellness.

Link

Hans Keer


Autism: Is it Really the Mercury?


Herstel van Autisme - Don't Ask, Don't Tell

Het gebeurt overal - Kinderen gebruiken voeding, speciale dieŽten, en biomedische hulpmiddelen tegen autisme. Ze maken 'n geweldige vooruitgang. Ze hebben geen moeite met hun ABA (Applied Behaviour Analysis)testen in plaats van dat ze in blijven hangen, ze interacteren met medeleerlingen op een drukke speeltuin; ze kijken hun ouders in de ogen en beginnen te praten, ze functioneren op school, en de mond van hun leraren valt open. Wow!

Link

Constans Kootstra


Stem van kinderen met autisme anders

Jonge kinderen met autisme kunnen herkend worden aan hun gebrabbel en de geluiden die ze maken. Dat concluderen Amerikaanse wetenschappers.

Link


Scholing autismegeleidehonden voortgezet

KNGF Geleidehonden gaat definitief door met het opleiden van autismegeleidehonden. Dat heeft de stichting besloten, nu het proefproject voor deze specifiek getrainde honden met succes is afgerond. In 2007 ging een pilot van start om honden die niet geschikt bleken als blindengeleidehond, om te scholen tot begeleider van kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Ellen Greve, directeur KNGF Geleidehonden: "We hebben inmiddels 11 autismegeleidehonden afgeleverd. Deze honden hebben niet alleen de mobiliteit van de gezinnen met een autistisch kind vergroot, maar ook hun kwaliteit van leven verbeterd."


Biomedical Recovery from Autism: 14 MONTHS

My autistic son at the age of 3 years, 11 months, just a few days before his fourth birthday. He is now quite responsive to questions, makes frequent spontaneous comments, and greets and addresses others by name. We have been pursuing biomedical treatments for 14 months now, including dietary restrictions, gastrointestinal/immunological medications, specific nutritional supplementation, and most recently, mild chelation with DMSA suppositories every 2 weeks. All of the spontaneous commenting and most of the conversational responses have shown up since beginning the DMSA. We also had a moderate behavioral regression (mostly an increase in OCD behaviors, as well as a loss in focus and attention span) lasting several months while he battled a very resistant strep infection earlier this year. After repeated rounds of Zithromax were unable to eradicate it, we opted to have his adenoids removed, and the behaviors were cleared up within a week post-surgery. As you can see, he is teaching himself to play several instruments (partially by imitation and partially by ear,) including the keyboard, xylophone, and toy saxophone, and with the help of starfall.com is well on his way to reading. Feel free to come say hello on my cooking site, www.thegfcflady.com.


WSU-onderzoekers beweren dat moeders met autistische kinderen benadeeld zijn op hun werk

Moeders met autistische kinderen ondervinden in hun carriŤre aanzienlijke nadelen. Ze hebben namelijk nood aan meer tijd en een soepele werkomgeving, en hebben hogere medische kosten. Dit alles volgens een studie van onderzoekers aan de Washington State University Vancouver.

Link

Nelly Busschots


Autistic Student's inspirational Graduation Speech

Autistic salutatorian Eric Duquette gave a memorable speech to his classmates.

Links


TV - Autisme - zorginstelling dicht wegens misstanden

De christelijke Stichting Woon- en Werkhuis moet haar zorgcentrum Charis in Oud-Beijerland op advies van het Ministerie van Volksgezondheid sluiten vanwege misstanden in de zorg. Een reportage over de falende zorg in het zorgcentrum.

Bekijk de uitzending


Our Goal is to create 1,000,000 Jobs for People With Autism


Ten Minutes with Temple - An Autism Hangout "Beyond the Headlines" Report

In the world of Autism, Temple Grandin is a legend. She has singularly contributed more to science's knowledge of autism than any other one individual. There's a reason she's #23 on Time's list of 100 Most Influential People... and that Hollywood is producing movies about her. After her speaking engagement at a Future Horizon's conference here in Minneapolis today, Temple and I had an intense, 10 minutes conversation. We touched on a number of her favorite subjects including autism as a gift, preparing future autists for successful careers, her movie, key learnings about autism and more.


Corrupte 'geen autisme door vaccins'-onderzoeker stal 2 miljoen Euro van het
onderzoeksgeld en fraudeerde!!!

De Deense wetenschapper die het onderzoek leidde dat moest aantonen dat kwik in vaccins geen autisme zou veroorzaken wordt ervan verdacht documenten te hebben vervalst en 2 miljoen Euro aan onderzoeksgeld (belastinggeld) te hebben gestolen van "Aarhus University" in Denemarken!  Het gaat hier om Poul Thorsen. Het CDC "Center for Disease Control" betaalde dit onderzoek geleid door Thorsen aan de "Aarhus University".

Volgens een rapport van de Amerikaanse advocaat en autisme activist Robert F. Kennedy Jr., zoon van de vermoorde senator met dezelfde naam, werden aan Poul Thorsen door het klaarblijkelijk even corrupte Centrum voor Ziekte Controle (CDC) van de Amerikaanse regering, miljoenen dollars gegeven om te proberen te bewijzen dat er geen verband bestaat tussen het vaccineren van kinderen en de explosieve groei van autisme bij kinderen. Kennedy, die voorzitter is van de Waterkeeper Alliance en een professor in de rechten aan de Pace Universiteit, is een prominent criticus op het gebruik van het op kwik gebaseerde "Thimerosal" als conserveringsmiddel in vaccins die aan kinderen worden gegeven.

Kennedy"s prominente claims en onafhankelijke verklaringen van leidinggevende wetenschappers hebben er voor gezorgd dat kwik nu een verboden stof is in vaccins. Alhoewel de kwik-houdende Adjuvant "Thiomersal"/'Thimerosal" nog altijd in o.a. de Tetanus-vaccins, Hepatitis-vaccins en de "Mexicaansegriep"-vaccins zit. Desondanks hebben het CDC en de vaccin-industrie geprobeerd om te claimen dat 'thimerosal' onschadelijk is. Bij die inspanningen was Thorsen de sleutelfiguur. Thorsen was het hoofd van een Deense researchgroep die verschillende sleutelstudies heeft geschreven die de claims van het CDC ondersteunen dat het MMR, het kwik bevattende Bof, Mazelen, Rode hond-vaccin veilig zou zijn voor kinderen. Thorsen publiceerde in 2003 een Deense studie die een twintigvoudige toename claimde van autisme in Denemarken nadat dit land op kwik gebaseerde conserveringsmiddelen had afgeschaft.

Hij concludeerde dat kwik daarom niet de schuldige kon zijn van de autisme epidemie. Onderzoek onthulde het bedrog van de veelvuldig geciteerde Thorsen studie naar de vermeende veiligheid van kwik in vaccins voor kinderen. Thorsen was namelijk zo sluw om geen melding te maken van het feit dat de 20 voudige toename in autisme in Denemarken slechts te wijten was aan een nieuwe wet die voor het eerst vereiste dat gevallen van autisme gerapporteerd moesten worden in het nationale registratiesysteem, iets dat eerder niet het geval was. Dat feit en de opening van een nationale kliniek voor autisme in Kopenhagen was volgens het onderzoek de enige oorzaak voor de stijging. Ondanks deze duidelijk lastige tegenargumenten bleef het CDC de studie citeren als het voornaamste bewijs dat vaccins die kwik bevatten veilig zijn voor zuigelingen en jonge
kinderen. De mainstream media, in het bijzonder de New York Times, citeren de studie van Thorsen als de basis voor hun publiekelijke geruststellingen dat het veilig is om jonge kinderen met kwik ‚€ een potentieel neurotoxine ‚€ in te enten in concentraties die honderden malen boven de Amerikaanse veiligheidslimieten liggen.

Poul Thorsen blijkt ook nog eens "slechts" een psychiater zonder enige qualificaties als Toxicoloog of Wetenschappelijk Onderzoeker te zijn. Hij was er wel in geslaagd een langdurige relatie te creŽren met het CDC. Hij bouwde een onderzoeksimperium op dat de Noord Atlantische Epidemiologisch Allianties (NANEA) wordt genoemd dat naar buiten bracht dat het een nauwe band had met het autisme team van het CDC. De Deense politie doet nu onderzoek naar Thorsen op basis van een strafklacht wegens oplichting en zegt dat hij er vandoor is gegaan met 2 miljoen dollar Amerikaans belastinggeld van het CDC! Een onderzoek door de Universiteit van Aarhuus en de CDC ontdekte dat Thorsen documenten had vervalst en in schending van universiteitsvoorschriften, salarissen ontving van zowel de Deense Universiteit als van de Emory Universiteit in Atlanta, niet ver af van het CDC, waar hij leiding gaf aan de pogingen om de rol van vaccins te verdedigen bij de discussie over vaccins als oorzaak van autisme en andere hersenstoornissen. Thorsen heeft vanaf 2002 van de Amerikaanse overheidsinstelling CDC 1,6 miljoen dollar ontvangen. Zie hier de verklaring van "Aarhus University" :
http://www.rescuepost.com/files/thorsen-aarhus.pdf

Onlangs werd ontdekt dat zijn medewerker, Kreesten Madsen had samengezworen met CDC officials om op frauduleuze wijze alleen gunstige gegevens te verzamelen om de veiligheid van de vaccins te "bewijzen".

Talloze onafhankelijke wetenschappers hebben het CDC er van beschuldigd het duidelijke verband tussen de dramatische toename in op kwik gebaseerde vaccinaties die begonnen zijn in 1989 en de autisme epidemie, neurologische stoornissen en andere ziekten die vanaf dat moment ieder generatie van Amerikaanse kinderen hebben getroffen, te ontkennen. Vragen over Thorsens wetenschappelijke integriteit kunnen uiteindelijk het CDC dwingen om de vaccinprotocollen te herzien, aangezien de meeste andere pro-vaccinatie studies die door het CDC worden geciteerd gebaseerd zijn op de bevindingen van Thorsens onderzoeksgroep, waaronder artikelen die gepubliceerd zijn door het Journal of the American Medical Association (JAMA), The American Journal of Preventitive Medicin, the American Academy of Pediatrics, the New England Journal of Medicine en andere tijdschriften. De betrouwbaarheid van al deze studies dient nu onderzocht te worden, aldus Kennedy.

De twee onderzoeken geleid door Poul Thorsen, die nu onder vuur liggen zijn:

Thimerosal and the occurrence of autism: negative ecological evidence from Danish population-based data.

Madsen KM, Lauritsen MB, Pedersen CB, Thorsen P, Plesner AM, Andersen PH, Mortensen PB, Pediatrics. 2003 Sep;112(3 Pt 1):604-6.

A population-based study of measles, mumps, and rubella vaccination and autism.

Madsen KM, Hviid A, Vestergaard M, Schendel D, Wohlfahrt J, Thorsen P, Olsen J, Melbye M., N Engl J Med. 2002 Nov 7;347(19):1477-82.

De Deense autoriteiten zijn nog altijd opzoek naar Thorsen die in nu in Atlanta (VS) zou verblijven.

Zie hier het artikel in "de Copenhagen Post Online": Link

Video van Amerikaanse nieuws-zender NBC hierover: Link

Grappige video: http://www.youtube.com/watch?v=E1X_oqvQDkI

Bronnen: Link

Link

Link

Link

Ik schreef hierover op: http://www.argusoog.org/2010/06/corrupte-wetenschapper-stal-2-miljoen-euro-aan-
onderzoeksgeld/#comment-10710

Vriendelijke Groet,

Paul


Vroege onderkenning van autisme bepleit

Speciaal geschoolde deskundigen, bijvoorbeeld medewerkers van consultatiebureaus, kunnen al bij tweejarige of nog jongere kinderen signalen van autisme herkennen. Gezondheidszorgpsycholoog Iris Servatius-Oosterling, werkzaam bij Karakter Kinder- en Jeugdpsychiatrie Universitair Centrum, een samenwerkingsverband van het UMC St Radboud, pleit in haar proefschrift voor scholing op het gebied van vroege herkenning van autisme voor bepaalde groepen professionals. Servatius-Oosterling promoveert op 14 juni.

Alarmsignalen
Een autismespectrum-stoornis wordt in Nederland vaak pas vastgesteld rond de leeftijd van 4 ŗ 5 jaar of nog later. De ouders van het kind zijn dan meestal al de nodige opvoedingsproblemen tegengekomen en met een opeenstapeling van onbegrip, stress en andere moeilijkheden geconfronteerd. Het is in veel gevallen echter goed mogelijk om autisme al vůůr de leeftijd van 36 maanden te herkennen, zo stelt Servatius-Oosterling. Vroege herkenning verloopt in twee stappen, via een zogenoemd vroeg-detectieprogramma. De eerste stap is een grove screening aan de hand van acht alarmsignalen, bijvoorbeeld nog geen losse woordjes zeggen met achttien maanden of niet reageren op aangesproken worden bij twaalf maanden. Als het kind gedrag vertoont dat overeenkomt met ťťn van de alarmsignalen, is een aanvullende screening met een speciale vragenlijst nodig. Deze tweede stap kan bijvoorbeeld plaatsvinden op het consultatiebureau of bij een centrum voor integrale vroeghulp. Als ook deze aanvullende screening positief is, moet een kind worden doorverwezen naar een kinderpsychiatrisch centrum om definitief uitsluitsel te krijgen.

Klinische blik
Essentieel voor vroege herkenning is, dat artsen of andere medewerkers van bijvoorbeeld consultatiebureaus de acht alarmsignalen kennen en dat zij geschoold zijn in het afnemen van de speciale vragenlijst. Daarnaast moeten zij leren een 'klinische blik' te ontwikkelen voor het herkennen van signalen. Servatius-Oosterling toont aan, dat de kans op een diagnose vůůr de leeftijd van 36 maanden toeneemt van vijf procent naar bijna dertig procent door scholing, in combinatie met introductie van het vroeg-detectieprogramma. Of de stoornis al zo jong wordt herkend, hangt mede af van de ernst van de beperkingen. De ernst van de stoornis kan van kind tot kind sterk verschillen.

Opvoedingsdeskundigen zijn overtuigd van het belang van de vroege herkenning van autisme. Voor peuters en kleuters met autisme zijn goede opvoedings- en begeleidingsprogramma's beschikbaar, bijvoorbeeld op medische kinderdagverblijven. De ouders kunnen geholpen worden om beter met hun kind om te gaan, waardoor het zich waarschijnlijk beter ontwikkelt en er in het gezin minder stress en spanningen ontstaan. Servatius-Oosterling pleit er dan ook voor, dat professionals van consultatiebureaus en andere betrokken deskundigen zich laten (bij)scholen op het gebied van vroege herkenning van autisme.

Oudertraining
De promovenda onderzocht of een speciale training voor ouders van een jong kind met autisme iets toevoegt aan de bestaande zorg. Zij vergeleek kinderen van ouders die een jaar lang een speciale oudertraining volgden met kinderen van ouders die zo'n training niet kregen. Alle kinderen kregen de reguliere zorg voor autisme. Na ťťn jaar bleek, dat alle kinderen vooruit waren gegaan op het gebied van vroege sociale vaardigheden en taal; tussen beide groepen kinderen was echter nauwelijks een verschil in vooruitgang te zien. Servatius-Oosterling concludeert, dat het niveau van de huidige zorg voor jonge kinderen met autisme in Nederland al behoorlijk hoog lijkt, maar ook dat er wat betreft behandeling en begeleiding wellicht nog verbeteringen mogelijk zijn.


Ouders moeten leuren met autistische peuter

Ouders worden niet zelden van het kastje naar de muur gestuurd met een baby of peuter, waarvan zijzelf vermoeden dat er ''iets'' mee aan de hand is. Zij voelen zich onbegrepen, lijden aan een schuldgevoel en moeders kunnen er zelfs depressief van worden.

Link


Schaduw misleidt ogen van autisten

Naast het afwijkende sociale gedrag, nemen autistische kinderen schaduwen op een andere manier waar dan normale kinderen, wijst een nieuw onderzoek uit.

Link

Xynthia Kavelaars


Meer autisme onder kinderen van immigranten

Hoewel genen en omgeving de belangrijkste factoren voor autisme zijn, is in een nieuwe studie een correlatie gevonden tussen het zijn van een immigrant en het hebben van een autistisch kind.

Link

Xynthia Kavelaars


Dr. Andrew Wakefield Warns of Tainted Vaccines Link to Autism

Alex talks with Dr. Andrew Wakefield, the British former surgeon and researcher who was banned by the General Medical Council from practicing medicine in UK for his research and public statements linking the Measles-Mumps-Rubella vaccine to childhood autism. In November 2001 Wakefield became a fellow of the Royal College of Pathologists in recognition of his research publications. Dr. Wakefield is the author of Callous Disregard: Autism and Vaccines -- The Truth Behind a Tragedy, available at the Infowars Store


Autisme professor zoekt moeders met 1 autistisch kind

Autism Professor Needs Help

Professor Gene Stubbs of the University of Oregon needs help with his study about vitamin D and autism. He is testing the theory that a mother with one child with autism will not have another if the mother takes vitamin D during her pregnancy. Women no longer need to come to the University of Oregon but can participate at a distance. Professor Stubbs writes:

"Can anyone assist us in recruiting mothers who already have children with autism and the mother is pregnant again before her third trimester? We are giving the mothers 5000 IU D3/day. So far every mother who has delivered has delivered within 1 week or on the date of expected delivery, and the babies are well within normal birth weights. They have not progressed far enough in age for us to screen for autism, but so far, the babies are interactive, have eye contact, are vocal etc..

However, we need more research families to participate. We have recruited other doctors to help us recruit and we have recruited doctors on the Vitamin D Council sites to help us recruit. We still need more families to participate to make our results significant. The families no longer have to come to our site to participate. If you know of any families who potentially might be eligible for our research, please give them my research assistant's phone number, 503-351-9255."

Thank you,

John Cannell, MD

The Vitamin D Council


Dr. Wakefield reveals the inside story of the vaccine-autism connection

In his new book Callous Disregard, Dr. Andrew Wakefield talks about how he confronted a disease and then the medical system that sought and still seeks to deny that link, leaving millions of children to suffer and a world at risk.

http://www.truthofautism.com


Dr. Andrew Wakefield on his new book Callous Disregard

Andrew J. Wakefield, MB, BS, FRCS, FRCPath, is an academic gastroenterologist. He received his medical degree from St. Marys Hospital Medical School (part of the University of London) in 1981, and pursued a career in gastrointestinal surgery with a particular interest in inflammatory bowel disease. He has published over 130 original scientific articles, book chapters, and invited scientific commentaries. He and his wife, Carmel, live in Austin, Texas, and have four children: James, Sam, Imogen, and Corin.


Max's Regression into AUTISM following vaccinations

Experts can tell me what they want but my sons regression started immediately after vaccinations. You can see that he was verbal, engaging, noticed facial expressions, and himself made expressions. Where now at 4 years old he is non-verbal, doesn't do facial expressions. On top of this Self Funded insurance plans from Big corporations don't cover Autism Treatments, simply because there is no Federal LAW for them to say they have to. If I had an insurance that is under State Law they would have to pay for it. This is insurance discrimination, on top of MEDICAL MAFIA damaging my son and taking no responsibility for it. God this just makes me mad. We speak Polish at home.


The Autism-Mercury-Connection and How to Detoxify Heavy Metals from the Brain


Te weinig vitamine D in het bloedserum mogelijk een aanwijzing voor autisme

Autisme heeft te maken met een verstoorde hersenontwikkeling en wordt gekenmerkt door slechte sociale interactie en communicatie en door bewegingen die zich steeds herhalen. De symptomen mainfesteren zich al voor een kind de leeftijd van drie jaar heeft bereikt. Autisme tast veel delen van de hersenen aan; hoe dit gebeurt is nog niet bekend. Ouders merken de symptomen vaak in de eerste twee jaren van het leven van hun kind.

Link

Ignit Bekken


Een moeder's gevoeligheid kan helpen bij de taal ontwikkeling bij kinderen met autistische stoornissen (ASD)

Uit een nieuwe studie door onderzoekers van de Universiteit van Miami blijkt dat de sensitiviteit van de moeder de taalontwikkeling beinvloeden van kinderen die daarna autisme ontwikkelen. Hoewel de stijl van opvoeden niet wordt beschouwd als een oorzaak voor autisme, onderzoekt dit rapport hoe vroeg ouderschap de veerkracht in deze populatie kan bevorderen. De studie, getiteld "Een pilot-studie van de sensitiviteit van de moeder in de context van opkomend Autisme" is online gepubliceerd en zal deze maand ook verschijnen in de volgende uitgave van het Publicatieblad van autisme en ontwikkelingsstoornissen.

"Taal problemen behoren tot de belangrijkste zaken die moeten worden aangepakt bij kinderen met autisme, want zij vertegenwoordigen een aanzienlijke waardevermindering van het dagelijks leven en communicatie," zegt Daniel Messinger, universitair hoofddocent van het departement van psychologie aan het college van Kunsten en Wetenschappen van de Universiteit van Miami (UM) en hoofdonderzoeker van een grotere studie van kinderen met een risico voor autisme, waar deze studie deel van uitmaakt. Sensitiviteit van de moeder is gedefinieerd in de studie als een combinatie van warmte, inspelen op de behoeften van het kind, respect voor zijn of haar opkomende onafhankelijkheid, positieve aandacht voor het kind, moederlijke structuur, die verwijst naar de manier waarop een moeder haar kind aan zich bindt en het dingen leert op een gevoelige manier.

Bijvoorbeeld, als een kind aan het spelen is met gekleurde ringen, kan de moeder zeggen: "Dit is de groene ring," op die manier het kind over zijn omgeving informerend, zegt Messinger. In deze studie had de sensitiviteit van de moeder (en vooral het aanbrengen van structuren van gevoeligheid) 'n meer voorspellende waarde voor de taalgroei van peuters die autisme ontwikkelen dan bij kinderen die geen diagnose van autisme hadden. Een mogelijke verklaring is dat kinderen met autisme meer afhankelijk zijn van hun omgeving om bepaalde vaardigheden aan te leren, die bij andere kinderen meer vanzelf tot ontwikkeling komen.

Link

Constans Kootstra


Glutathione & Autism

News report where glutathione was used to treat autism... this was not a clinical study but the observations were interesting.


Verschil PDD-NOS en ADHD moeilijk aantoonbaar

PDD-NOS (Pervasive Development Disorder – Not Otherwise Specified) en ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) worden in het diagnostisch handboek voor psychische stoornissen beschreven als twee afzonderlijke categorieŽn. Beide stoornissen worden bovendien geassocieerd met verschillende gedragskenmerken, zoals beperkingen in de sociale interactie (PDD-NOS) en concentratieproblemen en overbeweeglijkheid (ADHD). In de praktijk blijkt het echter vaak lastig om op klinische gronden een onderscheid te maken. Promovenda Karin Gomarus onderzocht of het verschil kon worden aangetoond op basis van informatieverwerkings≠vaardigheden.

Link


Mogelijk verband tussen slaapstoornissen en gedragsproblemen
bij autistische kinderen

Sommige onderzoeksrapporten verklaren dat slaapstoornissen bij kinderen en adolescenten met ASD (autisme-spectrum klachten) verband houden met moeilijk gedrag overdag. Een nieuwe studie bij een grote groep jongeren met ASD bevestigt die rapporten. Ze wil daarom de ontwikkeling van slaapstoornisbehandelingen steunen, omdat die beschouwd worden als een middel om moeilijk gedrag te verbeteren. Aldus de onderzoekers van het ATN (Autisme Speaks’ Autism Treatment Network). De resultaten van genoemde studie, plus die van drie andere onder leiding van het ATN, werden op zondag 2 mei bekend gemaakt op de jaarlijkse bijeenkomst van de PAS (pediatrische academische organisaties) in Vancouver, Brits Columbia, Canada.

Vermoedelijk lijden 1 op de 110 kinderen in de VS aan autisme. Autisme is een verzameling van complexe ontwikkelingsstoornissen in de hersenen, die een weerslag hebben op gedrag, sociale vaardigheden en communicatie. Het ATN heeft in de VS en Canada 14 centra voor behandeling en onderzoek, bedoeld voor patiŽnten tussen 2 en 18 jaar, lijdend aan autisme, het Aspergersyndroom (beperkingen in de sociale interacties en een beperkt repertoire aan interesses en activiteiten, anders dan bij autisme is hierbij geen sprake van vertraging in de ontwikkeling van de taalvaardigheid op lage leeftijd – nvdv) of hardnekkige, niet nader te bepalen ontwikkelingsstoornissen (PDD-NOS)(een verzamelnaam voor symptomen die niet onder andere stoornissen onder te brengen zijn - nvdv).

Link

Nelly Busschots


Maag/darm problemen komen vaak voor bij kinderen met autisme

Ouders van kinderen en adolescenten met autistische spectrum stoornissen (in het Engels: ASDs) melden dat hun kinderen soms lijden aan gastro-intestinale (GI) symptomen, zoals diarree en constipatie. Echter, studies de gangbaarheid van deze symptomen hadden tegenstrijdige resultaten. Een nieuwe studie, uitgevoerd door Autism Speaks 'Autism Treatment Network (ATN) toont aan dat GI symptomen zich voordoen in bijna de helft van de kinderen met ASD, en de prevalentie neemt toe naarmate kinderen ouder worden.

Resultaten van deze studie en drie anderen uitgevoerd door de ATN, zullen worden gepresenteerd op zondag 2 mei op de jaarlijkse bijeenkomst van de Pediatric Academic Societies (PAS) in Vancouver, British Columbia, Canada. Naar schatting een op de 110 Amerikaanse kinderen heeft autisme, een groep van complexe ontwikkelingsstoornissen in de hersenen,die gedrag, sociale vaardigheden en communicatie beÔnvloeden. De ATN, die 14 centra voor behandeling en onderzoek heeft in de Verenigde Staten en Canada, schrijft patiŽnten in in de leeftijd van 2-18 jaar met een diagnose van autisme, het syndroom van Asperger of een pervasieve ontwikkelingsstoornis (niet anders gespecificeerd). In dit onderzoek vroegen onderzoekers hoe vaakouders van kinderen die waren ingeschreven in het netwerk, GI symptomen meldden en welke factoren geassocieerd kunnen worden met deze symptomen.

Families vulden een grote stapel vragenlijsten in, met inbegrip van een GI symptoom inventaris afgestemd op de behoeften van non-verbale kinderen, een gedrag checklist, 'n slaap vragenlijst en een onderzoek naar de kwaliteit van hun leven. Gegevens van 1.185 kinderen toonden aan dat 45 procent GI symptomen had op het moment van inschrijving, met buikpijn, obstipatie en diarree als meest gerapporteerde verschijnselen. Symptomen werden vaker geapporteerd bij oudere kinderen (39 procent van de kinderen jonger dan 5 jaar versus 51 procent van de kinderen 7 jaar en ouder).

Link

Constans Kootstra


De rol van metallothioneine bij autisme

Een slecht functionerend metallothioneine als oorzaak voor autisme verklaart ook waarom 4 keer zoveel jongens autisme krijgen dan meisjes. Oestrogeen en progesteron, vrouwelijke hormonen, stimuleren namelijk de metallothioneine productie en daarom zijn meisjes beter beschermd tegen giftige stoffen van buiten af.

Link

In de Verenigde Staten valt de enorme toename van autisme (van 1:180.000 naar 1:180 samen met de introductie van de BMR en later van het Hepatitis-B vaccin dat bij de geboorte gegeven wordt.

Link


Everybody Needs a Hand Community Autism program "Hand in Hand"


Autisme en de gestadige toename sinds het jaar 1988/1989

In de VS was er vorige week het bericht dat sinds 1988 er een gestadigde toename is geweest
van het aantal kinderen met autisme:

For the past couple of decades rates of autism seem to have risen dramatically but now a US Environmental Protection Agency (EPA) has pin-pointed a sudden jump in cases since 1988
and suspects yet to be identified environmental triggers are a likely explanation. [Link]

Na veel gegoogle de studie gevonden:

Autistic disorder (AD) is a severe neurodevelopmental disorder typically identified in early childhood. Both genetic and environmental factors are implicated in its etiology. The number of individuals identified as having autism has increased dramatically in recent years, but whether some proportion of this increase is real is unknown. If real, susceptible populations may have exposure to controllable exogenous stressors. Using literature AD data from long-term (10-year) studies, we determined cumulative incidence of AD for each cohort within each study. These data for each study were examined for a changepoint year in which the AD cumulative incidence first increased. We used data sets from Denmark, California, Japan, and a worldwide composite of studies. In the Danish, California, and worldwide data sets, we found that an increase in AD cumulative incidence began about 1988-1989. The Japanese study (1988-1996) had AD cumulative incidence increasing continuously, and no changepoint year could be calculated. Although the debate about the nature of increasing autism continues, the potential for this increase to be real and involve exogenous environmental stressors exists. The timing of an increase in autism incidence may help in screening for potential candidate environmental stressors. [Link]

Men wil nu onderzoek gaan doen naar dingen die sinds die tijd zijn geÔntroduceerd. Na een tip van een lezer kwam ik erachter dat precies de BMR vaccinatie in dat jaar is geÔntroduceerd. Maar volgens de RIVM is er wederom geen link tussen de vaccinatie en de steeds grotere wordende groep kinderen met hersenschade. [Link]

Terloop kwam ik er nog wel achter dat Japan in 1993 stopte met het combinatie vaccin omdat er een relatie was met niet-virale hersenvliesontstekingen en andere schadelijke bijwerkingen. Ze geven nu losse injecties ipv een cocktail [link]. Verder vielen er tijdens de BMR periode meer doden door mazelen dan erna toen men geen vaccincocktail meer gebruikte.

Ron


Autism Supplements Help Ammonia Detoxification

Autism Supplements can be used to treat aggression and irritability in children on the autism-spectrum. Dr. Kurt Woeller explains how these specially formulated supplements work to help treat autism.

Link


Toename autisme door gebruik cellen van abortussen in vaccins

Een door het Environmental Protection Agency uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek heeft het verband aangetoond tussen de wereldwijde sterke toename van autisme en het gebruik van cellen van geaborteerde baby's in vaccins. Het onderzoek werd in februari in het blad Environmental Science & Technology gepubliceerd, en bevestigt dat het jaar 1988 een omslagpunt is, waarna autistische stoornissen zo sterk begonnen toe te nemen dat sommigen spreken van een ware epidemie.

Link

Geert


Research Investigates Link Between Autism and Toxic Chemicals

During the last decade the reported cases of autism and other illnesses related to brain development have dramatically increased not just in the U.S. but around the world. Scientists say the increase cannot be explained by genetics and they believe it is linked to the increase of toxic chemicals in the environment. Producer Zulima Palacio talked to several scientists and prepared this story. Mil Arcega narrates.


Metalen splinters van schommels een gevaar voor autistische kinderen

Kinderen met autisme worden vaak gekalmeerd door te schommelen; sommigen kunnen het uren volhouden. Maar doktoren waarschuwen ons voor een reŽl gevaar dat kan optreden wanneer onder invloed van weersinvloeden kleine stukjes van het ophangmechanisme loslaten, en in kinderogen terechtkomen.

Link

Ineke Egberts


Vitamine D en autisme

Dear Dr Cannell:

It was interesting to read your recent newsletter regarding poor vitamin D status of Somali women and risk of autism and I was glad to see that scientists are confirming your autism theory. I am a registered dietitian from the UK and have a very strong interest in Vitamin D research. I have a particular interest in ethnic minorities, especially Somali women whom I have treated several for vitamin D deficiency. Two of the Somali ladies I have treated are sisters, and both have multiple lists of health complaints from rare autoimmune skin conditions to the obvious aching bones and muscle weakness. One of the sisters has an autistic son who is 3 years of age now. I am sure this is of no surprise to you the fact that she has an autistic child but her first vitamin D test came back at a staggering 0.5 ng/ml! Which I believe would be an accurate reading as it was carried out via the NHS and all local tests are sent to labs which are DiaSorin compatible. I have not heard of vitamin D levels that low but I would be interested to hear if you have heard of similar experiences. I really appreciate the valuable work you undertake in order to get the message out there about such an important autism issue.

Lees verder


Nieuw onderzoek toont verband tussen autisme en giftige stoffen aan

Onderzoekster Dr. Martha Herbert leidt een groot onderzoek naar giftige stoffen in je leefomgeving en het gevolg daarvan op hersenontwikkeling, incl. autisme.  "De genen laden het geweer", zegt ze, "maar de omgeving haalt de trekker over".

Link

Pieter Tau


Martin Raff on the biology of autism

BMC Biology and Journal of Biology, the flagship biology journals of BioMed Central, have joined forces to publish high-quality research, review and comment. As a new feature for the relaunch, this exclusive video interview has Martin Raff explaining as a grandfather and neuroscientist what he thinks is wrong with current views of autism, and what genomics will contribute.


Dr. Mercola interviewt Dr. Andrew Wakefield

Video 2-10

HealthRanger7


Autisme en omega 3 vetten

The modern Western diet is profoundly depleted of essential fatty acids(omega-3 >> omega-6)

A recent study suggests that the modern Western diet is also profoundly depleted of essential trace minerals

–Compared the mineral content of 40 different fruits and vegetables from the UK between 1930s and 1980s
–Marked reductions in Ca++, Mg++, Cu++, Na+in vegetables
–Marked reductions in Mg++, Fe+++, Cu++, K+in fruits

Download PDF

Dennis


NOS Headlines - Autisme is onzichtbaar


Ontwikkelingsstoornissen en verslaving

Er is weinig bekend over verslaving bij volwassenen met vormen van autisme. Toch laat de praktijk zien dat verslaving regelmatig samengaat met autismespectrumstoornissen (ASS). Het blijkt dat in de onderzochte groep verslaving vaker voorkomt bij ADHD dan bij ASS, maar minstens net zo ernstig is. Om patiŽnten adequaat te behandelen, zal bij de diagnose ASS ook actief onderzocht moeten worden of er sprake is (geweest) van verslaving. Omgekeerd zal de clinicus altijd naar een onderliggende ontwikkelingsstoornis moeten zoeken, als de presentatie primair een verslaving is. Het onderzoek van Sizoo biedt diverse aanknooppunten voor vervolgonderzoek. Zo is het onder meer interessant om vanuit verschillende oogpunten (zoals erfelijkheid, persoonlijkheid, neuropsychologie en aanpassingsvermogen) verslaving bij ontwikkelingsstoornissen te onderzoeken.


Nieuw bewijs voor rol XMRV-virus bij ME en autisme tijdens Autism One conferentie.

Judy Mikovits, presenteert 29 mei nieuw bewijs voor XMRV-infectie bij het merendeel (85%) van door haar onderzochte 200 CVS patienten. Het XMRV-virus kan ook bijdragen aan het ontstaan van stoornissen binnen het autisme spectrum.Judy Mikovits spreekt hier -en over de implicaties voor de wording van deze neuro-immunologische ziektebeelden - tijdens de Autism One conferentie.

Link


Lezingen en workshops: voedingsaanpassingen autisme en autisme

Beste mensen,

De vraag naar een brede aanpak in interventies bij Autisme, ADHD en aanverwante aandoeningen neemt toe in de regio. Care-for werkt samen met een toenemend aantal jeugdzorg organisaties door de positieve resultaten. Resultaten die zich vertalen naar grote vooruitgang in interactie-, contact-, leer- en bewegingsvaardigheden. Bij Autisme, ADHD en aanverwante aandoeningen is onderzocht dat het immuunsysteem (onze weerstand) veel te actief is. Een te actief immuunsysteem maakt in de hersenen de stress-as actief. Een aantal voedingsmiddelen speelt hierin een belangrijke rol. Middels reguliere testen is dit ook aan te tonen. Aanpassingen in het voedingspatroon zijn nodig om rust te brengen in het hoofd en het lichaam om de leerbaarheid te verhogen. Voedingsinterventies hebben daardoor positieve effecten op gedrag, motoriek en cognitie.

Meer informatie vindt u op www.care-for.nl

Bart Reurink en Yvonne Bouwmeester


Autism and the brain

A researcher finds new clues about what causes autism. Scientists have long known that autism is some type of developmental disorder in the brain, but there's never been a definitive answer for its cause.


Autisme - Stef Bos "Breek de stilte"


Hersenstudie geeft inzicht in oorzaken van autisme

Wetenschappers krijgen steeds beter inzicht in de vraag hoe afwijkingen in de hersenontwikkeling tot autisme en gedragsstoornissen kunnen leiden. Onderzoek naar het Fragile X Syndroom - een genetische gesteldheid die bekend staat als een bepalende factor in het ontstaan van autisme - heeft uitgewezen dat kritische fases in de ontwikkeling van de hersenen verkeerd getimed kunnen zijn bij mensen met deze gesteldheid. Het verkeerd timen van belangrijke ontwikkelingsfases kan resulteren in een slechte communicatie tussen de hersencellen en kan mogelijk de symptomen verzoorzaken bij Fragile X patienten, zoals overgevoeligheid voor aanraking en geluid, terugtrekking op het sociale vlak, hyperactiviteit en angst. De studie toont ook aan dat deze veranderingen in de hersenverbindingen veel eerder voorkomen dan oorspronkelijk gedacht. Ze vinden al halverwege de ontwikkeling van de baby in de baarmoeder plaats. Vertaling: Inge Hendriks, www.leeffit.nl


Knuffelhormoon tegen autisme

Is een gebrek aan het knuffelhormoon oxytocine de oorsprong van het gebrek aan sociaal inzicht bij autisten? Franse onderzoekers hebben ontdekt dat een hormonale neusspray autistische proefpersonen emotioneel intelligenter maakt.

Link


The Lancet's MMR-Autism Link Retraction: The Other Side


Jenny McCarthy and Jim Carrey on Autism - Larry King


Stichting Papageno

Stichting Papageno wil ouders en begeleiders van kinderen met autisme steunen bij het vinden van een passende therapeutische aanpak voor hun kind. De Stichting biedt ouders, maar ook verzorgers en begeleiders, de gelegenheid kennis te nemen van andere - vaak uit het buitenland afkomstige- methoden van aanpak. Hiertoe nodigt de Stichting regelmatig instituten uit om in Nederland door middel van lezingen, workshops, e.d. hun werkwijze met kinderen met autisme toe te lichten. De Stichting wil, samen met de betreffende instituten, trainingen opzetten om ouders, verzorgers, begeleiders en hulpverleners de mogelijkheid te bieden zich een specifieke benadering zů eigen te maken dat zij er zelf mee aan de slag kunnen.

Link

Marjan


Doctor "unethical" in MMR link to autism study

Dr Andrew Wakefield acted "unethically" in his study which linked the MMR vaccination to autism, according to the GMC.


Autisme al bij peuters vast te stellen

Autisme kan al bij peuters van twee jaar oud worden vastgesteld. Dat concludeert kinderpsychiater Emma van Daalen in haar promotieonderzoek dat ze uitvoerde aan het UMC Utrecht.

Link


Ik wil niet meer onzichtbaar zijn

Autisme in de allochtone cultuur in Nederland

In dit openhartige boek vertelt Birsen haar levensverhaal. Hoewel haar liefdevolle en zorgzame ouders er alles aan doen om Birsen aansluiting te laten vinden met leeftijdsgenootjes en familieleden, is er in de
omgeving vooral onbegrip over haar autisme (otizm in het Turks). Met genoeg bidden en meer tussen de mensen komen, zou het probleem vanzelf opgelost worden. In allochtone culturen is weinig bekend over de diverse vormen in het autismespectrum, zoals Syndroom van Asperger en PDD-NOS. Daar wil Birsen verandering in brengen. Zo geeft zij de jongvolwassen allochtoon met autisme een stem. Dit boek verschijnt in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Autisme. De NVA verzorgt een aanvullend hoofdstuk over autisme in de allochtone cultuur bedoeld voor leerkrachten, ouders en hulpverleners.

Link


Boek - Weet jij wat autisme is?

Werkboekje voor in de klas

Hoe leg je basisschoolleerlingen uit wat autisme is? En hoe zorg je voor begrip en respect voor een klasgenoot met autisme? De methode Weet jij wat autisme is? heeft z'n praktische nut ruimschoots bewezen en is al door veel leerkrachten succesvol gebruikt. Het biedt kant-en-klaar-materiaal om autisme te bespreken; bovendien nodigt de kleurige lay-out uit om ermee aan de slag te gaan. De
(gratis te downloaden) lestips bij het boek zijn praktisch en gedifferentieerd naar leeftijd. In samenwerking met ambulant begeleider Pietsje Brouwer (De Ambelt, Zwolle) heeft uitgeverij Pica een werkboekje bij het boek Weet jij wat autisme is? gemaakt, speciaal bedoeld voor de leerlingen zelf.
Dit werkboekje is exclusief ontwikkeld voor het onderwijs en alleen verkrijgbaar via de website van de uitgeverij. Voor de prijs hoeft u het niet te laten: het werkboekje kost slechts 1 euro per stuk.

Link


Autisme clusters gevonden in CaliforniŽ, dit wordt gekoppeld aan het hebben van hoog opgeleide ouders

Beschrijving: In CaliforniŽ, met name in Los Angeles en San Francisco, hebben wetenschappers autisme clusters geÔdentificeerd, waar kinderen tweemaal zoveel kans op autisme hebben als kinderen in de omringende gebieden. De 10 clusters werden vooral gevonden bij kinderen met hoog opgeleide ouders.   Toonaangevende onderzoekers melden dat dit verschijnsel waarschijnlijk kan worden verklaard door betere toegang tot medische deskundigen die de diagnose van de aandoening kunnen doen. Vanwege de sterke koppeling met het onderwijs vertellen de onderzoekers van de Universiteit van
California in Davis dat de nieuwe bevindingen niet wijzen op een gelokaliseerde bron van vervuiling (zoals een industrie). "Ik vermoed dat het hebben van toegang tot diensten een belangrijke rol speelt", zegt Irva Hertz-Picciotto, senior auteur van de dinsdag gepubliceerde studie in het tijdschrift Autisme Onderzoek. Ze voegde er evenwel aan toe dat er sprake zou kunnen zijn andere redenen waarom het hebben van hoger opgeleide ouders kan leiden tot meer autisme, inclusief milieu blootstellingen, zoals bijvoorbeeld chemische stoffen uit consumentenproducten.

Link

Vertaling: Eric v Staalduinen


Autisme - de paardenjongen

Rowan is de zoon van Rupert Isaacson en Kristin Neff. In april 2004 wordt vastgesteld dat hij autistisch is. Op een dag ontdekt Rupert dat zijn zoon een bijzonder contact heeft met een paard. Documentaire van Michel Orion Scott. Rowan is de zoon van Rupert Isaacson,  mensenrechtenactivist, schrijver en voormalig professioneel paardentrainer en Kristin Neff, psycholoog.

THE HORSE BOY trailer
http://www.youtube.com/watch?v=cYkT_GndKtE

The Horse Boy 1/4 - Autism Interview
http://www.youtube.com/watch?v=hznGjW6I5j8

The Horse Boy 2/4 - Autism Interview
http://www.youtube.com/watch?v=p2_dVq-bOrM

The Horse Boy 3/4 - Autism Interview
http://www.youtube.com/watch?v=VWnJz3PXQ-c

The Horse Boy 4/4 - Autism Interview
http://www.youtube.com/watch?v=q8F114hu0LU

Rupert Isaacson, author of THE HORSE BOY
http://www.youtube.com/watch?v=KOKPfPSR1RQ

Autism Therapy On Horseback, The Horse Boy,
CNN Dr. Sanjay Gupta Talks With Rupert Isaacson
http://www.youtube.com/watch?v=b7GHzselNmA

Bron / tekst: link

Geert


Wat kunnen savants ons leren?

De wereld van de savants is door mysteries omgeven. Savants -ook bekend onder de minder
flatteuze benaming idiot savants- zijn mensen die door een vorm van hersenbeschadiging een
enorm talent aan de dag leggen wat hen in grote mate onderscheidt van de meeste ‘normale’
mensen. Vaak zijn savants ook autistisch en worden dan autistische savants genoemd.
De mate waarin hun hersenen beschadigd zijn of zelfs hele delen missen lijkt telkens anders te
zijn, maar wat wel opvalt is dat de hersenen op een opmerkelijk ingenieuze wijze voor deze
beschadiging compenseren wat in hele zeldzame gevallen leidt tot savantisme. De talenten die
savants bezitten verschillen van muziek, rekenen en wiskunde, kunst zoals schilderen, tekenen
en beeldhouwen. Veel savants lijken een obsessie voor getallen te hebben en beschikken vaak
ook over onmenselijk grote geheugencapaciteit.

Link

Geert


Hersenontwikkeling verandert bij autisme

In haar proefschrift beschrijft Marieke Langen verschillende studies waarin de ontwikkeling van de hersenen van kinderen en volwassenen met autisme in kaart wordt gebracht met behulp van beeldvormende technieken zoals magnetic resonance imaging (MRI) en diffusion tensor imaging (DTI). Uit het onderzoek blijkt dat een bepaald netwerk in het brein zich anders ontwikkelt met leeftijd bij mensen met autisme. Langen toonde aan dat dit netwerk betrokken is bij ťťn van de drie symptoomgroepen van autisme (repetitief en rigide gedrag). Ook laat ze zien dat er in dit netwerk veranderingen zijn in de grijze en witte stof van de hersenen van mensen met autisme.

Marjan


Zelfbeheersing bij autistische kinderen

Autistische kinderen kunnen soms moeite hebben met zelfbeheersing. Toch is deze zelfbeheersing zeker door de ouders en leraren samen met het kind te oefenen.

Link


Video - The Cover-Up Ctte Gov Rfrm Investigat-Mercury/Vaccine/Autism

UNINFORMED CONSENT, Washington DC. Rep. Dan Burton, Chair of Gov Reform Committee comments on vaccines and mercury showing a video of an autistic child in full melt down. - Followed by Dr. Andrew Wakefield MD UK, well-respected scientist, whose discovery of the vaccine strain measles virus in the gut of autistic children set off an international frenzy from public health authorities attempting to marginalize Wakefield for their own irresponsibility in refusing to address these issues with vaccines. Many believe public health authorities have become fronts for big pharma who profit unlimited amounts from the illnesses produced by the delivery of contaminants contained in vaccines like mercury (thimerisal). A collection of the IOM Meeting called "What Really Happened at the IOM?" are available in DVD at: www.uninformedconsent.org


Video - Autism rates surge

The CDC is now reporting one in 91 children is diagnosed with autism spectrum disorder. Alina Cho reports.


Video - Robert Kennedy on the Vaccine Autism Coverup


Video - Methyl-B12 For Austism - Why It's So Important

Methyl-B12 has shown to be very effective in treating autism. Most parents have seen almost miraculous improvement in their children very quickly. Dr. Kurt Woeller interview Dr. Neubrander about this highly successful autism treatment.


Video - Accidental Discovery of "Miracle" Autism Treatment


Video - The Horse boy
How far would you travel to heal someone you love? An intensely personal yet epic spiritual journey, The Horse Boy follows one Texas couple and their autistic son as they trek on horseback through Outer Mongolia in a desperate attempt to treat his condition with shamanic healing.


Video - The Sunshine Boy by Fridrik Thor Fridriksson
The Sunshine Boy is a moving documentary about autism by the Academy Award-nominated director Fridrik Thor Fridriksson. With narration by Kate Winslet and music by BjŲrk and Sigur Ross. World premiere on Sept 12 at the Toronto International FIlm Festival 2009.


Surf2Heal2008/Parents&Kids

Surf2Heal is an organisation set up in 2008 to provide Surf camps & instruction facilities for young people on the Autistic spectrum. These are excerpts from a fly-on-the-wall documentary filmed by Jarlath Rice at the inaugaral camp in Garrettstown, Kinsale, Co. Cork Ireland 2008


Werking van hersenen bij autisme

Autisme is een ontwikkelingsstoornis van de hersenen. Mensen met autisme hebben moeite met sociaal gedrag en communiceren, en hebben bijzondere en beperkte interesses. Wouter Groen, psychiater in opleiding, deed onderzoek naar de hersenen van autistische kinderen. Hieruit blijkt dat bij autisme verschillende delen van de hersenen niet goed met elkaar samenwerken. Het lijkt erop dat onderdelen van de hersenen zich zo ontwikkelen, dat deze onderdelen sommige dingen heel goed kunnen, maar niet meer optimaal samenwerken.

Groen toont bijvoorbeeld aan dat kinderen met autisme bijvoorbeeld uitstekend geluidstonen van elkaar kunnen onderscheiden (beter dan andere kinderen), maar dit niet meer goed kunnen als delen van de hersenen bij hele ingewikkelde tonen samen moeten werken.

Verder blijkt dat bij kinderen met autisme de witte stof in de hersenen niet zo goed is aangelegd. Deze witte stof zorgt voor de verbindingen tussen verschillende hersendelen. Misschien zorgt de minder goede witte stof er dus voor dat de hersendelen niet goed samenwerken.


Boer en zorg

Aflevering 1: Documentaireserie van Bob Entrop over het dagelijks leven op drie verschillende zorgboerderijen. Vol enthousiasme en toewijding zorgen de boer en boerin dat mensen met verschillende handicaps hun beperking als het ware vergeten. Bob Entrop gebruikt zijn beproefde manier van interviewen en toont zijn betrokkenheid met de mensen voor zijn camera, waardoor bijzondere verhalen ontstaan. Het gaat daarbij om autistische kinderen en volwassenen, mensen met een psychische beperking of achtergrond als burn-out of depressie, ex-verslaafden en ouderen met dementie of Alzheimer. Door de handen uit de mouwen te steken in de buitenlucht en door contact met planten, dieren, mensen, aarde en de seizoenen komen mensen tot innerlijke rust en zelfvertrouwen. Er wordt wel gewerkt, maar de productie staat vaak niet voorop. We volgen in deze serie de mensen op zorgboerderij De Witte Hoeve uit Oploo, 't Paradijs in Barneveld en De Hagelaar in Best.

Link


Gapsdieet

Een succesvol dieet bij autisme, a.d.d., a.d.h.d., dyslexie, depressie, schizofrenie. Onze darmen zijn namelijk ons 2e brein. Er is een connectie tussen onze geestelijke gezondheid en de gezondheid van onze darmen.

Link

Petra


Thimerosal Ethylmercury, Vaccines and Autism

Video highlights from a two-day conference held on September 24-25, 2008 at the University of South Florida in Tampa, Florida. The "Task Force on Autism Spectrum Disorders" was created by Governor Charlie Crist by Executive Order 08-36 on March 7, 2008.


Autism is Treatable - The Joe Mohs Story

Joe's story about how he recovered from autism. To learn more, visit www.joeslivingproof.com

Link


Let's stop calling it autism

What if the psychological affliction Autism had never existed? What if ever increasing numbers children were showing up in schools without speech, lost in their own worlds, and having unexplained seizures? Would we be diagnosing these children with a developmental disorder? Or would we be looking for root causes of their DISEASE and treating what they have medically? What if your children have is not Autism at all, but a medical disease in most part caused by viruses? According to a new study appearing in the October 2009 issue of SCIENCE, the latest research supports this idea and it is exactly what I have been advocating for twenty-seven years.


California Autism & Environmental Chemicals

Surprising news for the nay-sayers about the rates of California autism. Plus, truly shocking advice for the author of a new study on California's autism rates.


Aan autisme kun je iets doen

Rob Nijssen (43) uit het Limburgse Nederweert werkte jaren aan een behandelmethode waar autistische kinderen over de hele wereld baat bij lijken te hebben.

Link

Rob Greuter


Boek Samen kijken naar autisme voor ouders en deskundigen

Sanne-Lot van Ulzen, financieel econome en moeder van een kind (9 jaar) met autisme, startte een zoektocht naar de ontwikkelingsmogelijkheden voor haar zoon. Zij besloot de kennis die ze gaandeweg opdeed op papier te zetten en interviewde hiervoor gedurende een jaar vele ervaringsdeskundigen, therapeuten, begeleiders, mensen met autisme en wetenschappers. Resultaat is het boek 'Samen kijken naar autisme' dat vrijdag 2 oktober 2009 gepresenteerd wordt in stadscafť De Observant in Amersfoort. Het boek is bedoeld voor iedereen die geÔnteresseerd is in autisme of er mee te maken heeft: ouders, familie, gezondheidszorg, onderwijs et cetera. Samen kijken naar autisme helpt ouders bij hun zoektocht, maar het helpt ook anderen om een kind met autisme beter te begrijpen of te behandelen of de aanwezige kennis aan te vullen met nieuwe theorieŽn, benaderingen of methodieken. Sanne-Lot: "Mijn zoektocht leverde zo veel op voor mijn kind, dat ik dat anderen ook gun. De kennis die ik opdeed roept erom verspreid te worden. Er zijn veel meer mogelijkheden dan ik van te voren had kunnen bedenken. Zo is mijn kind een paar maanden geleden gaan fietsen, door hem vanuit een paar invalshoeken te ondersteunen. De euforie die ik voelde toen hij voor het eerst naar zijn school fietste, is met geen pen te beschrijven."

Samen kijken naar autisme is een makkelijk lezend en informatief boek, bestaande uit ruim dertig interviews. GeÔnterviewden zijn onder andere Harry Starren, directeur van het managementopleidingscentrum De Baak, over de verbanden tussen authenticiteit, autisme en aanpassingsvermogen in de maatschappij, Belinda Meuldijk vertelt over de manier waarop zij Yoshi heeft geholpen in zijn ontwikkeling en Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de SER, spreekt over het belang om kinderen met autisme te helpen in hun ontwikkeling om perspectief te hebben op een zo zelfstandig mogelijk leven in de toekomst. De bekende kinderpsychiater Rutger Jan van der Gaag vertelt over wetenschappelijk onderzoek en de mogelijke rol van de hulpverlening en hoogleraar Celbiologie en Immunologie Huub Savelkoul gaat in op het mogelijke verband tussen voeding, gedragsproblemen en darmflora. De interviews zijn aangevuld met geadviseerde websites en boeken om een geÔnteresseerde lezer verder op weg te helpen.

De belangrijkste conclusies van het boek: autisme is vooralsnog niet te genezen maar de gevolgen er van zijn vaak goed behandelbaar. Het werken vanuit de talenten en mogelijkheden van een kind heeft het beste ontwikkelingsresultaat tot gevolg. Een multidisciplinaire benadering, die gebruik maakt van verschillende invalshoeken die op elkaar afgestemd zijn, komt de ontwikkeling van het kind met de autismespectrumstoornis ten goede. Meer informatie kunt u vinden op: autisme.victorius.nl


Autism Funding slashed


Autism link with vaccines - Dr. Andrew Wakefield


Vijf Harvard onderzoekers accepteren de vitamine D theorie
mbt autisme

Vorige maand hebben Dr. Dennis Kinney en vier collega's op de Harvard universiteit in Amerika mijn autisme - vitamine D theorie geaccepteerd en hem uitgebreidt met 5 andere verdachten. Ik was zeer verrast dat deze onderzoekers mijn theorie oppakten, mij ook de credits gaven en ook hun rapport publiceerden in hetzelfde medische journaal waarin mijn oorspronkelijke theorie werd gepubliceerd maar hun 5 toegevoegde oorzaken zijn alle toxines. Toxines uit lucht- en watervervuiling zoals kwik uit vis die voornamelijk schade aan het genoom veroorzaken bij diegene die te lage vitamine D waarden hebben.

Link

John Cannell


Autism Made in the USA

In this award-winning documentary film Gary Null explores the causes and solutions to the recent epidemic of autism in our children. In this film you will see children who have made an extraordinary recovery from autism speak in their own words.

Part 2
Part 3
Part 4
Part 5
Part 6
Part 7
Part 8
Part 9
Part 10
Part 11


Oproep aan artsen die families met autisme behandelen

Invitation to Doctors to participate in a pilot study of vitamin D and autism.

This is an invitation to doctors who are interested in vitamin D and have access to families with autism to participate in a pilot study entitled: "Study of Vitamin D to prevent Autism in Newborn Siblings" . We are using vitamin D during pregnancy and lactation to prevent the recurrence of autism in newborn siblings in families who already have one child with autism.

If you are interested in participating in this pilot study or have questions, please call Dr. Gene Stubbs at 503-939-7351 or call Kathy Henley at 503-351-9255. Or send us an email at stubbsgene@comcast.net or henleyjks@att.net. If sending a letter is preferred, send it to:

Gene Stubbs, M.D.,P.C.,
7032 SW 3rd Avenue,
Portland, OR 97219
USA


School for autistic children breaks ground in China

The Stars and Rain school is unique in China -- the country's first school for autistic children. Since it opened in 1993, it has helped thousands of children. While working with its special needs students, it has a larger goal -- to encourage acceptance in China of a condition still largely misunderstood. Duration: 01:44.


Een zoektocht naar goede opvang

Onlangs was er in de NRC te lezen dat mogelijk een op de honderd kinderen in Nederland een stoornis in het ‘autistisch spectrum’ heeft: klassiek autisme, asperger of PDD-NOS. Dit aantal ligt een stuk hoger dan wat in 1984 in de Autisme Nota  aangenomen werd (15 op elke 10.000 kinderen). Ondanks deze hoge aantallen laat Aaltje van Zweden, mede-initiatiefnemer van Stichting Papageno, weten dat er nog steeds geen eenduidigheid bestaat over de behandeling van autisme.

Link

Marjan


Interview autisme

Interview Mike Adams met Aleni Prokopius over autisme

Download MP3

GdJ


Is There a Connection with Vaccines and Autism?

Why are so many children in the U.S. diagnosed with some form of Autism Spectrum Disorder? Is there a connection between Vaccines and Autism? In this program, two nationally recognized journalists will debate this topic. Join Arthur Allen, author of Vaccine: The Controversial Story of Medicine's Greatest Lifesaver and David Kirby author of Evidence of Harm, as they present both sides of this debate.


Vlaamse Vereniging Autisme

Onze moderne samenleving kent nog een andere uitdaging. Steeds minder mensen slagen er in om zonder hulp te voldoen aan de complexe vereisten van onze maatschappij. Ze vallen uit de boot; ze hebben een handicap. Autisme leidt tot zo'n handicap. Op zich is de autistische denkstijl niets meer of minder dan een alternatieve manier van informatieverwerking. Ze leidt echter tot een handicap omdat onze maatschappij een andere stijl waardeert. Het is een uitdaging voor iedereen in onze samenleving, van beleidsmakers tot u en ik, om mensen met autisme een gewaardeerde plaats te geven.

Link

Marjan


Een autistisch kind. ‘Anderen zien alleen een vervelende jongen’

De tekenaar Escher was een autist en in de film Rainman beschikt een autistische man ?ook over een bijzonder talent. Het dagelijks leven met een autistisch kind is echter verre van excentriek en bijzonder. Vaak raken ouders geÔsoleerd door het gedrag van hun kind. "We hebben wel eens gezegd: Was het maar een mongool."

Link

Marjan


Autism - made in the USA

Er is een nieuwe film uit van Gary Null, de maker van Vaccine Nation, The drugging of our Childeren en Prescription for Disaster

Link


Scientists Identify New Gene Linked to Autism Risk, Especially in Boys

UCLA scientists have discovered a variant of a gene called CACNA1G that may increase a child’s risk of developing autism, particularly in boys. The journal Molecular Psychiatry publishes the findings in its May 19 advance online edition. Classic autism strikes boys four times more often than girls. When including the entire spectrum of autism disorders, such as the milder Asperger syndrome, boys are diagnosed 10 times more often than girls. “This is a strong finding,” said Dr. Stanley Nelson, professor of human genetics at the David Geffen School of Medicine at UCLA. “No one has scrutinized the role that CACNA1G plays in autism. “We found that a common form of the gene occurs more frequently in the DNA of families that have two or more sons affected by autism, but no affected daughters,” he explained. “Our study may explain why boys are more susceptible to the disorder than girls.” Nelson and his colleagues zeroed in on a region of Chromosome 17 that previous studies have tied to autism. The research team scoured the DNA of 1,046 members of families with at least two sons affected by autism for common gene variants. A variant is a gene that has undergone subtle changes from the normal DNA yet is shared by a significant portion of the population.

Lees verder


Laughter Differs in Children with Autism

According to a recent paper entitled “Laughter Differs in Children with Autism: An Acoustic Analysis of Laughter Produced by Children with and without the Disorder,” children diagnosed with autism produce different laughs than their nonautistic peers. “We revealed that children with autism produce very engaging laughs that we call ‘voiced’ laughs,” said William Hudenko, the lead author on the paper and assistant professor of psychology at Ithaca College.The study recorded laughter during a series of playful interactions with an examiner. The results showed that children with autism exhibited only one type of laughter, compared to two types of laughter for nonautistic children. There was no difference in laugh duration, frequency, change in or number of laughs per interaction.“We hypothesized that children with autism may be expressing laughter primarily in response to positive internal states, rather than using laughter to negotiate social interactions,” said Hudenko. Hudenko specializes in child and family clinical psychology. His clinical experience involves children who have developmental disorders and disruptive behavior disorders.

Lees verder


Autism link with vaccines - Dr. Andrew Wakefield

Some deny there's a link but the rate of autism is many times higher than 25 years ago. The number of inoculations kids receive is more than 4 times higher than the early 80s. Now the gov't is trying to rush through a new vaccine for the H1N1 Swine flu. Will they try to force us all to get it?


Autism and diet

“I no longer see autism as a disorder of the brain but as a disorder that affects the brain,” Herbert says. “It also affects the immune system and the gut. One very striking piece of evidence many of us have noticed is that when autistic children go in for certain diagnostic tests and are told not to eat or drink anything ahead of time, parents often report their child’s symptoms improve—until they start eating again after the procedure.

Lees verder


AMA journal publishes by Cornell Researchers study showing evidence of a major environmental trigger for autism

The American Medical Association journal Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine has published a new study by researchers at Cornell University indicating evidence of an environmental trigger for autism among genetically vulnerable children. It is the first peer-reviewed study to positively associate the prevalence of autism to a factor related to the levels of precipitation in the areas in which children live. "This analysis is an important first step towards identifying a specific environmental trigger, or triggers, for autism," said lead author Michael Waldman of the Johnson Graduate School of Management at Cornell. While many autism experts believe that the disorder is triggered by the combination of an environmental trigger and a genetic predisposition (experts have identified genes related to the condition but do not have a full understanding of the full set of related genes), previous literature provides few clues concerning what the important environmental triggers might be. "Our hope is that this study will spur those in the medical community to investigate what the specific trigger might be that is driving our findings, so that countless children can be spared an Autism Spectrum Disorder diagnosis," said Waldman, a professor of management and economics.

Lees verder


Autism in the UK costs more than $41 billion every year, shows new research

Los Angeles, London, New Delhi, Singapore and Washinton DC (18 May 2009) – Research published this week in the Journal Autism, published by SAGE, estimate the annual costs of autism spectrum disorder (ASD) to be more than £27 billion a year. The costs of supporting children with ASDs were estimated to be £2.7 billion per year, £25 billion each year for adults. The findings will be presented at the Autism & Employment Workshop taking place today at Goldsmiths, University of London. With the National Audit Office report on the provision of services for Autism imminent, participants at the workshop will review current research, policy and services and discuss the challenges facing people with ASDs finding work and in the workplace. The Economic impacts of autism research, led by Professor Martin Knapp of the London School of Economics, provides the most comprehensive analysis of the economic impacts of ASD in the UK to date. Speaking at the Goldsmiths event, Knapp will reveal the significant costs to the public sector, in particular the health system, social care agencies, education and housing budgets. He will also outline the steep rise in costs for adults, calling for increased early intervention for those with ASDs. Costs were based on estimates for 539,766 people with ASD in the UK: 432,750 adults (aged 18 and over) and 107,016 children and adolescents (aged 0-17). There was no single, nationally representative data source in the UK looking at these costs, so the researchers combined existing data estimating prevalence; intellectual disability; place of residence; service use; lost productivity; and costs per individual. Average annual costs were also aggregated to estimate the lifetime cost of someone with ASD, calculated by combining costs for different age groups with life expectancy estimates. The costs of supporting children with ASDs were estimated to be £2.7 billion per year. For adults, these costs rise to £25 billion each year. Lifetime costs for someone with autism were calculated as £0.8 million for someone with autism without intellectual disability, and £1.2 million for someone with autism who was also intellectually disabled (50 percent higher). Significant costs were attributed to public services. For children, the highest costs were for special education, health and social care and respite care. 95 percent of the total national cost for children was accounted for by services funded by the state, and 5 percent by family expenses. For adults, the largest cost elements were staffed/supported accommodation, lost productivity because the individual with ASD was not employed, and hospital services. For non-intellectually disabled adults, the largest elements were lost productivity for the individual, hospital costs, and lost productivity for parents. 59 percent of the total was attributable to publicly funded services, 36 percent to lost employment for the individual with ASD, and the remaining 5 percent to family expenses. The researchers suggest that the high costs associated with supporting adults with ASD warrant attention, supporting calls for wider provisions of early interventions with children and young people with ASD, which have been shown to alter patterns of behaviour. They also call on the government to review policy frameworks for supporting those with ASDs, in particular reviewing support for independent living and for increasing productivity. The researchers however caution that the effectiveness and cost-effectiveness of intervention must be evaluated further. They add, "given the autistic spectrum includes a number of disorders and a wide range of needs, symptoms and characteristics, it is likely that a wide range of behavioural, educational and medical interventions could be required in order to meet some or all individual needs." They conclude, "the costs presented in this paper certainly do not provide an economic case for early intervention, but they do emphasise the importance of addressing just that question. If early intervention could successfully change some aspects of behaviour that are cost-raising, both in childhood and subsequently, it may allow cost savings to be made and quality of life improvements to be achieved."

Lees verder


Autism and Toxins

Dr. Harvey Karp has just written an excellent blog beginning to discuss the role environmental toxins play in causing autism

Lees verder


Survey explores medical care for children with autism using complementary alternative medicine

Primary care physicians more likely to ask about CAM use when caring for autistic children. In a national survey conducted by the University of Minnesota, primary care physicians report that they are more likely to ask patients with autism about complementary alternative medicine (CAM) use. These physicians also desire more CAM education for this population. The studyĻ of 539 U.S. physicians, published this week in Springer’s Journal of Autism and Developmental Disorders, explores the attitudes and practices of primary care physicians caring for children with autism using CAM treatments.

Lees verder


Study finds autistics better at problem-solving

Autistics are up to 40 percent faster at problem-solving than non-autistics, according to a new Universitť de Montrťal and Harvard University study published in the journal Human Brain Mapping. As part of the investigation, participants were asked to complete patterns in the Raven's Standard Progressive Matrices (RSPM) – test that measures hypothesis-testing, problem-solving and learning skills. "While both groups performed RSPM test with equal accuracy, the autistic group responded more quickly and appeared to use perceptual regions of the brain to accelerate problem-solving," says lead author Isabelle SouliŤres, a post-doctoral fellow at Harvard University who completed the experiment at the Universitť de Montrťal. "Some critics agued that autistics would be unable to complete the RSPM because of its complexity, yet our study shows autistics complete it as efficiently and have a more highly developed perception than non-autistics." Fifteen autistics and 18 non-autistics were recruited for the study. Participants were 14 to 36 years old and matched according to their preliminary results on the Wechsler Adult Intelligence Scale. All subjects underwent magnetic resonance imaging to explore their neural activity during RSPM problem-solving. While autism is a common neurodevelopmental disability characterized by profound differences in information processing and analysis, this study showed that autistics have efficient reasoning abilities that build on their perceptual strengths. "This study builds on our previous findings and should help educators capitalize on the intellectual abilities of autistics," says senior researcher Laurent Mottron, the new Marcel & Rolande Gosselin Research Chair in Autism Cognitive Neuroscience of the Universitť de Montrťal and psychiatry professor. "The limits of autistics should constantly be pushed and their educational materials should never be simplified."

Lees verder


MU Researchers Study Facial Structures, Brain Abnormalities to Reveal Formula for Earlier Detection of Autism

Recently, Harvard researchers reported that children with autism have a wide range of genetic defects, making it nearly impossible to develop a simple genetic test to identify the disorder. Now, University of Missouri researchers are studying 3-D imaging to reveal correlations in the facial features and brain structures of children with autism spectrum disorder (ASD), which will enable them to develop a formula for earlier detection of the disorder. The researchers anticipate their work also will reveal genetic clues that can direct additional research. Autism is a brain disorder characterized by a complex of social, communication and behavioral difficulties.“When you compare the faces and head shapes of children with specific types of autism to other children, it is obvious there are variations. Currently, autism diagnosis is purely behavior based and doctors use tape measurements to check for facial and brain dissimilarities. We are developing a quantitative method that will accurately measure these differences and allow for earlier, more precise detection of specific types of the disorder,” said Ye Duan, assistant computer science professor in the MU College of Engineering. “Once we have created a formula, we can pre-screen children by performing a quick, non-invasive scan of each child’s face and brain to check for abnormalities. Early detection is crucial in treating children and preparing families.”

Lees verder


Researchers Find Link Between Nicotine Addiction And Autism

Scientists have identified a relationship between two proteins in the brain that has links to both nicotine addiction and autism. The finding has led to speculation that existing drugs used to curb nicotine addiction might serve as the basis for potential therapies to alleviate the symptoms of autism. The discovery identified a defining role for a protein made by the neurexin-1 gene, which is located in brain cells and assists in connecting neurons as part of the brain’s chemical communication system. The neurexin-1 beta protein’s job is to lure another protein, a specific type of nicotinic acetylcholine receptor, to the synapses, where the receptor then has a role in helping neurons communicate signals among themselves and to the rest of the body. This function is important in autism because previous research has shown that people with autism have a shortage of these nicotinic receptors in their brains. Meanwhile, scientists also know that people who are addicted to nicotine have too many of these receptors in their brains.

Lees verder


Hyperbaric treatment for autism reports significant clinical improvements

Hyperbaric treatment for children with autism has reportedly led to improvements in the condition, though previous studies were uncontrolled. Now, a new study published in the open access journal, BMC Pediatrics, is the first controlled trial to report clinical improvements. Hyperbaric therapy traditionally involves inhaling up to 100% oxygen at a pressure greater than 1 atmosphere (atm) in a pressurized chamber. In the first randomized, controlled, double-blind multicenter trial, Dan Rossignol and colleagues, from six centers in the USA, studied 62 children, aged 2-7 years, to assess the efficacy of hyperbaric treatment in children with autism. The children were randomly assigned to either 40 hours of hyperbaric treatment at 1.3 atm and 24% oxygen (treatment group) or slightly pressurized room air at 1.03 atm and 21% oxygen (non-treatment group). Clinical outcomes were evaluated by three different scales: the Clinical Global Impression (CGI) scale, the Aberrant Behavior Checklist (ABC), and the Autism Treatment Evaluation Checklist (ATEC). The study found that children with autism in the treatment group had significant improvements in overall functioning, receptive language, social interaction, eye contact, and sensory/cognitive awareness compared to children in the non-treatment group.

Lees verder


Kids with autism may have gene that causes muscle weakness

Some kids with autism may have a genetic defect that affects the muscles, according to research that will be presented at the American Academy of Neurology 60th Anniversary Annual Meeting in Chicago, April 12–19, 2008. The study looked at 37 children with autism spectrum disorders who were evaluated for mitochondrial disease, which causes muscle weakness and prevents a child from being able to participate in physical activities and sports. Mitochondrial disease occurs when genetic mutations affect the mitochondria, or the part of the cell that releases energy. A total of 24 of the children, or 65 percent, had defects in the process by which cells produce and synthesize energy in the muscles, or oxidative phosphorylation defects in the skeletal muscles. “Most children with autism spectrum disorders do not have recognizable abnormalities when you look at genetic tests, imaging, and metabolic tests,” said study author John Shoffner, MD, owner of Medical Neurogenetics, LLC in Atlanta, GA, and member of the American Academy of Neurology. “But a subset of these children does have significant defects in this area. Identifying this defect is important for understanding how genes that produce autism spectrum disorders impact the function of the mitochondria.”

Lees verder


Sensory treatment yields promising results for children with autism

Parents of children with autism are increasingly turning to sensory integration treatment to help their children deal with the disorder, and they’re seeing good results. In 2007, 71 percent of parents who pursued alternatives to traditional treatment used sensory integration methods, and 91 percent found these methods helpful. A new study from Temple University researchers, presented this month at the American Occupational Therapy Association’s 2008 conference, found that children with autistic spectrum disorders who underwent sensory integration therapy exhibited fewer autistic mannerisms compared to children who received standard treatments. Such mannerisms, including repetitive hand movements or actions, making noises, jumping or having highly restricted interests, often interfere with paying attention and learning.

Lees verder


SSRIs Prescribed for Autistic Children Make Them Worse

Despite the fact the U.S. Food and Drug Administration (FDA) has not approved any prescription medications to treat the symptoms of autism and related disorders, drugs are frequently -- and increasingly -- being given to autistic children, according to a study in the June issue of Archives of General Psychiatry. An especially popular medication for autistic kids is the antidepressant citalopram, sold under the brand name Celexa, a selective serotonin reuptake inhibitor (SSRI), which interferes with the way the brain regulates the neurotransmitter serotonin.

Lees verder


Autism Link with Rainy Climates Points Squarely at Vitamin D Deficiency

Rates of autism are higher within the rainiest counties of three different states, in an analysis conducted by researchers from Cornell University and published in the Archives of Pediatric and Adolescent Medicine, suggesting that environmentally related factors such as vitamin D deficiency might play a role in the disorder. "If you look at the autism literature now, they're much more open to an environmental trigger," lead researcher Michael Waldman said.

Lees verder


Heightened level of amygdala activity may cause social deficits in autism

Something strange is going on in the amygdala – an almond-shaped structure deep in the human brain – among people with autism. Researchers at the University of Washington have discovered an increased pattern of brain activity in the amygdalas of adults with autism that may be linked to the social deficits that typically are associated with the disorder. Previous research at the UW and elsewhere has shown that abnormal growth patterns in the amygdala are commonly found among young children diagnosed with autism.The amygdala is popularly associated with the "fight-or-flight response" in dangerous situations. But it has other functions, including identifying faces and situations and evaluating social information such as emotions. The new research shows that brain activation in adults with autism remains elevated long after similar brain regions of typically developed adults have stopped being activated when exposed to a series of pictures of human faces. A decrease in activation over time to the same type of information is called neural habituation and is connected with learning, according to Natalia Kleinhans, lead author of the new study and a UW research assistant professor of radiology. "What we are seeing is hyperexcitability or overarousal of the amygdala, which suggests that neurons in the amygdala are firing more than expected," said Kleinhans, who is associated with the UW Autism Center. "If you consider that habituation reflects learning in as simple a task as looking at a face, slowness to habituate in people with autism may contribute even more markedly to difficulty with more complex social interactions and social cognition. If the brain is not reacting typically to a static face with a neutral expression, you can imagine how difficult it may be for someone with autism to pick up more subtle social cues." The National Institute of Child Health and Human Development and the National Institute of Mental Health funded the research, which appears in the online edition of The American Journal of Psychiatry.

Lees verder


Autism and Testosterone

Is elevated testosterone specific to autism? What are the consequences for individuals with autism and future families contemplating pregnancy, particularly in light of recent media coverage depicting autism as a serious debilitating condition?

Lees verder


Study Links Maternal Antibodies to Autism

According to today's Science Daily, "New research from the UC Davis M.I.N.D. Institute and Center for Children's Environmental Health has found that antibodies in the blood of mothers of children with autism bind to fetal brain cells, potentially interrupting healthy brain development.

Lees verder


Schimmels, darmen, arabinose en autisme

Schimmels, met name candida albicans, zijn in staat om Arabinose te produceren. Arabinose is een (abnormale) suiker. Arabitol (ook Arabinitol) lijkt op Arabinose en is normaal erg laag in bloedserum van gezonde personen, maar als mensen zieker worden - gekoloniseerd raken - van/door een schimmel, dan stijgt deze waarde. Bij een extreme kolonisatie - invasieve candidiasis - stijgt dezewaarde tot 1000 maal de controle groep. Veel literatuur bevestigt deze bevindingen in zowel mens als dier. Waarschijnlijk kunnen mensen arabitol omzetten in arabinose, maar het kan ook door darmbacteriŽn plaatsvinden.Bij gezonde mensen vinden we lage waardes van arabitol in het bloed. Bij pasgeborenen, waarschijnlijk door een volledig schimmelvrij maag-darmkanaal, zijn deze waarden waarden enorm laag. Hele hoge waarden van deze suikervorm leiden soms tot hypoglycaemie. Bij autisten kunnen deze waarden extreem hoog worden. Er zijn gevallen bekend waarbij autisten chronische hypoglycaemie ontwikkelden telkens nadat er een antibioticakuur werd voorgeschreven. Ook bij vrouwen met een vaginale candidiasis vindt men hogere waarden van arabinose. Arabinose kan ook gevormd worden uit glucose. Antioxidanten, zoals glutathion, remmen dit effect.

Lees verder


The first autism disease genes

At the 21st Congress of the ECNP 2008 in Barcelona, professor Marion Leboyer, University of Paris, France, presented the compelling neurobiological story of discovering the first autism genes. Thereby she highlighted new findings on the role of gene mutations, their association with synapse abnormalities, and -- surprisingly -- a connection between circadian rhythms and autism risk. These insights will nurture applied projects on the development of new therapeutic strategies.

Lees verder


Hyperbaric oxygen therapy increasingly popular option for autism

Hyperbarics, or the use of comressed air in a pressurized chamber, is well-known for improving the healing of wounds.

Lees verder


Connection between regressive autism and Lyme disease

Dr. Brian Fallon of Columbia leads the Lyme Disease Research Program. He leads the NIH-funded study, utilizing brain imaging and chronic Lyme disease. Regarding autism, there is speculation about the onset of regressive symptoms. Although there is need for further study, it demonstrates the notion to leave no stones unturned.

Lees verder


Family faces uncertainty in dealing with autism

Their only child didn't say her first words until three weeks after starting an alternative therapy to remove mercury from her body.

Lees verder


Autism skews developing brain with synchronous motion and sound

Individuals with autism spectrum disorders (ASD) tend to stare at people's mouths rather than their eyes. Now, an NIH-funded study in 2-year-olds with the social deficit disorder suggests why they might find mouths so attractive: lip-sync—the exact match of lip motion and speech sound. Such audiovisual synchrony preoccupied toddlers who have autism, while their unaffected peers focused on socially meaningful movements of the human body, such as gestures and facial expressions. "Typically developing children pay special attention to human movement from very early in life, within days of being born. But in children with autism, even as old as two years, we saw no evidence of this," explained Ami Klin, Ph.D., of the Yale Child Study Center, who led the research. "Toddlers with autism are missing rich social information imparted by these cues, and this is likely to adversely affect the course of their development." Klin, Warren Jones, Ph.D., and colleagues at Yale, report the findings of their study, funded in part by the National Institute of Health's National Institute of Mental Health, online March 29, 2009 in the journal Nature. For the first time, this study has pinpointed what grabs the attention of toddlers with ASDs," said NIMH Director Thomas R. Insel, M.D. "In addition to potential uses in screening for early diagnosis, this line of research holds promise for development of new therapies based on redirecting visual attention in children with these disorders." A eureka moment in the research came when researchers followed up on a clue from children's responses to audiovisual synchrony embedded in a nursery rhyme cartoon. While it was known that people with autism do not spontaneously orient to social signals, it was unclear what early-emerging mechanism may contribute to that. Nor was it clear exactly what they were attending to instead. To find out, Klin, Jones and colleagues tracked the eye movements of two-year-olds with and without the disorder while they looked at cartoon animations on split-screen displays.The researchers borrowed a technique from the video game industry, called motion capture. They then reduced the movements to only points of light at each joint in the body, like animated constellations. These cartoons played normally – upright and forward – on one half of the screen, but upside-down and in reverse on the other half. The inverted presentation engages different brain circuits and is known to disrupt perception of biological motion in young children. The normal soundtrack of the actor's voice, recorded when the animations were made, accompanied the presentations.

Lees verder


Autism recovery stories - Mercury poisoning?

autism is a whole body medical disease, not a hopeless genetic mental disorder. Genetics do play a role in making children susceptible, but the environmental insults of toxins, antibiotics, bacteria, fungi, and viruses must be introduced to cause the disease.

Lees verder


Antibody studies show autism link

Abnormal antibodies in maternal blood that bind to fetal brain cells may contribute to the development of autism, according to two new studies from the MIND Institute at the University of California, Davis.

Lees verder


Coming face to face with autism

In the first study of its kind researchers will use video clips of spontaneously produced facial expressions in a real life social context to explore emotion recognition in autism. This research, carried out at The University of Nottingham, will go beyond the more artificial emotion recognition tasks that have previously been used. The eye movements of volunteers will also be tracked to find out which areas of the face were looked at while volunteers make spontaneous judgements. The study is being conducted by PhD student Sarah Cassidy who is a member of the Autism Research Team based in the School of Psychology. Her work has been funded through a PhD studentship from the Economic and Social Research Council. Her work will investigate if people with autism look at faces, particularly in the eye region, differently. If so, does this have any relationship with their ability to recognise emotions in others? What is their understanding of emotions in different social contexts? And as a consequence, how difficult is it for them to socialise and communicate with other people?

Lees verder


Einstein scientists propose new theory of autism

Scientists at Albert Einstein College of Medicine of Yeshiva University have proposed a sweeping new theory of autism that suggests that the brains of people with autism are structurally normal but dysregulated, meaning symptoms of the disorder might be reversible. The central tenet of the theory, published in the March issue of Brain Research Reviews, is that autism is a developmental disorder caused by impaired regulation of the locus coeruleus, a bundle of neurons in the brain stem that processes sensory signals from all areas of the body. The new theory stems from decades of anecdotal observations that some autistic children seem to improve when they have a fever, only to regress when the fever ebbs. A 2007 study in the journal Pediatrics took a more rigorous look at fever and autism, observing autistic children during and after fever episodes and comparing their behavior with autistic children who didn't have fevers. This study documented that autistic children experience behavior changes during fever. "On a positive note, we are talking about a brain region that is not irrevocably altered. It gives us hope that, with novel therapies, we will eventually be able to help people with autism," says theory co-author Mark F. Mehler, M.D., chairman of neurology and director of the Institute for Brain Disorders and Neural Regeneration at Einstein. Autism is a complex developmental disability that affects a person's ability to communicate and interact with others. It usually appears during the first three years of life. Autism is called a "spectrum disorder" since it affects individuals differently and to varying degrees. It is estimated that one in every 150 American children has some degree of autism. Einstein researchers contend that scientific evidence directly points to the locus coeruleus–noradrenergic (LC-NA) system as being involved in autism. "The LC-NA system is the only brain system involved both in producing fever and controlling behavior," says co-author Dominick P. Purpura, M.D., dean emeritus and distinguished professor of neuroscience at Einstein. The locus coeruleus has widespread connections to brain regions that process sensory information. It secretes most of the brain's noradrenaline, a neurotransmitter that plays a key role in arousal mechanisms, such as the "fight or flight" response. It is also involved in a variety of complex behaviors, such as attentional focusing (the ability to concentrate attention on environmental cues relevant to the task in hand, or to switch attention from one task to another). Poor attentional focusing is a defining characteristic of autism.

Lees verder


Autism linked with stress hormone levels

Some of the symptoms of the autistic condition Asperger Syndrome, such as a need for routine and resistance to change, could be linked to levels of the stress hormone cortisol, suggests new research led by the University of Bath. Normally, people have a surge of this hormone shortly after waking, with levels gradually decreasing throughout the day. It is thought this surge makes the brain alert, preparing the body for the day and helping the person to be aware of changes happening around them. However, a study led by Dr Mark Brosnan and Dr Julie Turner-Cobb from the Department of Psychology at the University of Bath, and Dr David Jessop from the University of Bristol, has found that children with Asperger Syndrome (AS) do not experience this surge.The researchers believe these findings may help to explain why individuals with this condition have difficulties with minor changes to their routine or changes in their environment. The study has been published in the peer-reviewed journal Psychoneuroendocrinology. Dr Brosnan explained "Cortisol is one of a family of stress hormones that acts like a 'red alert' that is triggered by stressful situations allowing a person to react quickly to changes around them."In most people, there is a two-fold increase in levels of this hormone within 30 minutes of waking up, with levels gradually declining during the day as part of the internal body clock. "Our study found that the children with AS didn't have this peak although levels of the hormone still decreased during the day as normal.

Lees verder


Celexa discredited as an autism drug

The journal, Archives of General Psychiatry published the finding of a research study that found "Citalopram Ineffective in Children With Autism." Citalopram is sold under the brand name Celexaģ in U.S. and Canada by Forest Laboratories, Inc. Celexaģ is an oral selective serotonin reuptake inhibitor (SSRI) antidepressant drug.

Lees verder


Battle Autism with Bentonite Clay

Many autism treatment centers are incorporating the use of Bentonite clay in their successful treatment regimens. Detoxing and chelating with calcium Bentonite clay baths is proving to be a key factor in their success. Studies are showing the clay`s unique ability to safely remove metals and environmental toxins from the body clears the way for greater results with behavioral and integrative therapies.

Lees verder


Scottish scientists raise hopes of new treatments for autism

Scottish scientists have discovered a gene linked with autism, raising the prospect of the development of new treatments for the condition.

Lees verder


Autism's origins - Mother's antibody production may affect fetal brain

The mothers of some autistic children may have made antibodies against their fetuses' brain tissue during pregnancy that crossed the placenta and caused changes that led to autism, suggests research led by Johns Hopkins Children's Center investigators and published in the February issue of the Journal of Neuroimmunology.

Lees verder


Gene for brain connections linked with autism

A gene that helps the brain make connections may underlie a significant number of autism cases, researchers in the United States reported on Tuesday.

Lees verder


Rare genetic disorder gives clues to autism, epilepsy, mental retardation

A rare genetic disorder called tuberous sclerosis complex (TSC) is yielding insight into a possible cause of some neurodevelopmental disorders: structural abnormalities in neurons, or brain cells. Researchers in the F.M. Kirby Neurobiology Center at Children's Hospital Boston, led by Mustafa Sahin, MD, PhD, and Xi He, PhD, also found that normal neuronal structure can potentially be restored.If this could be done safely in humans, it might be possible to ameliorate the symptoms of epilepsy, mental retardation and autism, which are frequent complications of TSC, say the researchers. Their findings, accompanied by commentary, were the cover article of the September 15 issue of Genes & Development.TSC causes benign tumor-like lesions, which can affect every organ in the body and are called tubers when they occur in the brain.

Lees verder


Autism - study finds 12-fold rise in cases

The number of children with autism has risen 12-fold in the past 30 years and may be 50 per cent higher than previously suspected, the most detailed study of the condition yet has found.

Lees verder


Many autism cases are 'undiagnosed'

Cambridge researchers have recently reported that for every three children with autism and related disorders two others remain undiagnosed.

Lees verder


More gene mutations linked to autism risk

More pieces in the complex autism inheritance puzzle are emerging in the latest study from a research team including geneticists from The Children's Hospital of Philadelphia, the University of Pennsylvania School of Medicine and several collaborating institutions. This study identified 27 different genetic regions where rare copy number variations – missing or extra copies of DNA segments – were found in the genes of children with autism spectrum disorders (ASDs), but not in the healthy controls. The complex combination of multiple genetic duplications and deletions is thought to interfere with gene function, which can disrupt the production of proteins necessary for normal neurological development. "We focused on changes in the exons of DNA—protein-coding areas in which deletions or duplications are more likely to directly disrupt biological functions," said study leader Hakon Hakonarson, M.D., Ph.D., director of the Center for Applied Genomics at The Children's Hospital of Philadelphia and associate professor of Pediatrics at the University of Pennsylvania School of Medicine. "We identified additional autism susceptibility genes, many of which, as we previously found, belong to the neuronal cell adhesion molecule family involved in the development of brain circuitry in early childhood." He added that the team discovered many "private" gene mutations, those found only in one or a few individuals or families—an indication of genetic complexity, in which many different gene changes may contribute to an autism spectrum disorder. "We are finding that both inherited and new, or de novo, genetic mutations are scattered throughout the genome and we suspect that different combinations of these variations contribute to autism susceptibility," said Maja Bucan, Ph.D., professor of Genetics at the University of Pennsylvania School of Medicine and Chair of the Steering committee for Autism Speaks' Autism Genetic Resource Exchange (AGRE). "We are grateful to families of children with autism spectrum disorders for their willingness to participate in genetic studies because family-based studies have many advantages. We have learned a lot both from genetic analyses of children with autism as well as analyses of their patents and their unaffected siblings."

Lees verder


Generation Rescue

Generation Rescue was formed by parents of children who have been diagnosed with childhood neurological disorders (NDs). Through our own research and initiative we have discovered a truth that we feel every parent should know: Autism, Asperger's, ADHD, ADD, PDD-NOS, other learning disabilities are all environmental illnesses that can be treated through biomedical intervention. An overwhelming amount of evidence exists in the scientific and medical literature to support this position, however, the information has been slow to disseminate to the general public and to those who need it most- parents.

Lees verder


Web site shows videos of autistic vs. normal behavior as guide

A new Web site offers dozens of video clips of autistic kids contrasted with unaffected children’s behavior. Some of the side-by-side differences can make you gasp. Others are more subtle.

Lees verder


Can a New Diet Help Autistic Kids?

Dr. Jerry Kartiznel, who works with autistic children, believes that the proteins in wheat and dairy wreak havoc on some children's brains. "Gluten in the body has been theorized to make a morphinelike substance, and that morphinelike substance … will affect the brain," said Kartiznel.

Lees verder


Neurofeedback Helping Those with Autistic Disorders

Research on autistic spectrum disorder (ASD) shows that neurofeedback (EEG biofeedback) can remediate anomalies in brain activation, leading to symptom reduction and functional improvement. This evidence raises the hopes for a behavioral, psychophysiological intervention moderating the severity of ASD.

Lees verder


Hopkins researchers release genome data on autism

Researchers at Johns Hopkins' McKusick-Nathans Institute of Genetic Medicine today are releasing newly generated genetic data to help speed autism research. The Hopkins data, coordinated with a similar data release from the Autism Consortium, aims to help uncover the underlying hereditary factors and speed the understanding of autism by encouraging scientific collaboration. These data provide the most detailed look to date at the genetic variation patterns in families with autism.

Lees verder


Toddlers' focus on mouths rather than on eyes is a predictor of autism severity

Scientists at Yale School of Medicine have found that two-year-olds with autism looked significantly more at the mouths of others, and less at their eyes, than typically developing toddlers. This abnormality predicts the level of disability, according to study results published in the Archives of General Psychiatry. Lead author Warren Jones and colleagues Ami Klin and Katelin Carr used eye-tracking technology to quantify the visual fixations of two-year-olds who watched caregivers approach them and engage in typical mother-child interactions, such as playing games like peek-a-boo. After the first few weeks of life, infants look in the eyes of others, setting processes of socialization in motion. In infancy and throughout life, the act of looking at the eyes of others is a window into people's feelings and thoughts and a powerful facilitator in shaping the formation of the social mind and brain. The scientists found that the amount of time toddlers spent focused on the eyes predicted their level of social disability. The less they focused on the eyes, the more severely disabled they were. These results may offer a useful biomarker for quantifying the presence and severity of autism early in life and screen infants for autism. The findings could aid research on the neurobiology and genetics of autism, work that is dependent on quantifiable markers of syndrome expression.

Lees verder


Melatonin is an effective treatment for sleep problems in children with autism

A study in the April 15 issue of the Journal of Clinical Sleep Medicine determined that over-the-counter melatonin medication can shorted the length of time it takes for children with autistic spectrum disorder (ASD), Fragile X Syndrome (FXS), or both to fall asleep at the beginning of the night. Results of the study indicated that children who received over-the-counter melatonin treatments experienced significant improvements in total night sleep durations, sleep latency times, and sleep-onset times. Mean sleep duration was longer on melatonin than placebo by 21 minutes, sleep-onset latency was shorter by 28 minutes and sleep-onset time was earlier by 42 minutes. According to the senior author, Beth L. Goodlin-Jones, PhD of the M.I.N.D Institute at the University of California Davis Health System in Sacramento, Calif., treatment with over-the-counter melatonin supplements benefits children of all ages, which helps alleviate some of the additional stress that parents of special-needs children experience. "Sleep onset problems at the beginning of the night are very troublesome for children and their families," said Goodlin-Jones. "Sometimes children may take one to two hours to fall asleep and often they disrupt the household during this time." Authors report that sleep problems are reported in up to 89 percent of children with autism and 77 percent of children with FXS, the most common form of inherited mental impairment ranging from learning problems to mental retardation, and also the most commonly known cause of autism. Dyssomnia (difficulty falling asleep and frequent nighttime awakenings) are among the most commonly reported problems. Researchers hypothesize that difficulty sleeping in these children is increased due to abnormal levels of melatonin, a natural hormone secreted from the pineal gland that is believed to promote sleep at night. The study included information from 12 children between the ages of 2 to 15.25 years. Sleep quality and quantity were measured both objectively and subjectively. Five participants met diagnostic criteria for autism, 3 for FXS, 3 for FXS and ASD, and 1 for FXS alone.

Lees verder


New Study Says Autism and Aspergers Essentially the Same

Interesting new study in the upcoming issue of Journal of Autism and Developmental Disorders which examines the historical emergence of the classification of autism alongside the emergence of the classification of Aspergers.

Lees verder


Researchers - minor genetic flaws may combine to cause autism

A new study has used a large number of families with multiple autistic children to explore the role of genes in the disorder. The results reinforce other findings that suggest the disorder may be the result of the cumulative impact of many minor genetic problems.

Lees verder


Antidepressant ineffective against autism spectrum disorder children's obsessive behavior

A new multi-center study, conducted at The Feinstein Institute for Medical Research in collaboration with five other centers throughout the country, tested the commonly prescribed antidepressant citalopram and found that it was no more effective than placebo in altering obsessive features of the condition – the spinning, rocking and repetitive behavior. Like everything in medicine, the use of antidepressants in children with autism spectrum disorder took off before there was strong scientific proof about its effectiveness. In the last decade, its use has grown so that today more than 40 percent of autistic children swallow a daily dose of an antidepressant. This study, published in the June 2009 issue of Archives of General Psychiatry, should serve to reduce the number of antidepressant prescriptions written for children with autism and similar conditions on the autism spectrum. "Parents of children with autism spectrum disorders face an enormous number of treatment options, not all of which are research based," said Thomas R. Insel, MD, Director of the National Institute of Mental Health (NIMH). "Studies like this help us to better understand which treatments are likely to be beneficial and safe." The study was funded by the NIMH and other NIH institutes. The Feinstein Institute's Joel D. Bregman, MD, an expert on autism and one of the study investigators, said that the initial use of antidepressants grew out of a belief that some of the repetitive behaviors are similar to those seen among people with obsessive compulsive disorder. "We can't rely on apparent similarities to other conditions and clinical experiences to guide our treatment strategies." Dr. Bregman said. "This was a large double-blind clinical trial that showed that this class of medicine is not effective in reducing these behaviors. These types of studies are essential." The study followed 149 children between the ages of five and 17. About half were given a placebo dose and the others received the antidepressant. They were tested repeatedly over the 12-week study period. A positive response was defined by improvement on a number of behavioral measurements. "There was no significant difference in the rate of positive response" on these tests, the scientists concluded. "Results of the trial do not support the use of citalopram for the treatment of repetitive behavior in children and adolescents with autism spectrum disorder."

Lees verder


Autism Doc claims government led witch hunt against him

“Bernadine Healy, the former head of the US National Institute for Health, admitted they had altered evidence on the epidemiological studies conducted by the US Government to suit the official line. She admitted the evidence both the US and UK relies on is useless. “The UK Government has a big dirty secret that it doesn’t want the public to know . . . they agreed to under write any compensation claims for the MMR.

Lees verder


Maternal immune response to fetal brain during pregnancy a key factor in some autism

New studies in pregnant mice using antibodies against fetal brains made by the mothers of autistic children show that immune cells can cross the placenta and trigger neurobehavioral changes similar to autism in the mouse pups. A report on the research from investigators at the Johns Hopkins Children's Center published online in the Journal of Neuroimmunology expands on a 2008 report from the same team showing that mothers of autistic children tested positive for fetal brain antibodies. Antibodies are proteins the body naturally makes to attack foreign tissues, viruses or bacteria. Because a growing fetus is not "rejected" by the mother's immune system even though some of its DNA is "foreign" (from the father), scientists have long suspected that some combination of maternal and fetal biological protection is at work. The new research from Hopkins, however, suggests that the protective system is not perfect and that antibodies are not only made but are re-circulated back to the fetus through the placenta, possibly triggering inflammation in the brain and leading to a cascade of neurological changes resulting in neurodevelopmental disorders, such as autism. Despite this new evidence, the researchers warn against over-interpreting the results, saying prenatal exposure to maternal antibodies is likely only one of several factors implicated in autism. "Autism is a complex disorder and it would be naÔve to assume there's a single mechanism that can cause it," says Harvey Singer, M.D., director of pediatric neurology at Hopkins Children's. "It's most likely the cumulative result of several factors, including genes, metabolism and environment. We believe we have identified one of these factors." For the new study, Singer and colleagues injected antibodies from mothers of autistic children into pregnant mice and used several standard neurobehavioral tests to identify neurobehavioral changes in the pups. As control groups, they used offspring of mice injected with antibodies from mothers of nonautistic children and the offspring of mice who received no injections. "Comparing mice to humans is tricky, and we should be cautious anytime we do so, but our findings strongly suggest that the behaviors we observed in the offspring of mice injected with fetal brain antibodies from human mothers did behave in a manner that mimics some behaviors seen in people with autism," Singer says.

Lees verder


A Switch to Turn Off Autism?

Scientists say they have pinpointed a gene in the brain that can calm nerve cells that become too jumpy, potentially paving the way for new therapies to treat autism and other neurological disorders.

Lees verder


Autism is Not Mental Illness: Get it Out of the DSM

In this month of Autism Awareness, I am ever so aware of the great disparity for our children on the autism spectrum regarding their diagnosis and healthcare. It brings to light some major changes that need to take place in order to not only stop the perpetual, exponentially expanding numbers of children developing autism, but to provide the already affected children with proper medical care and treatment.

Lees verder


The "Environment" for Autism Research - Signs of Improvement?

In summary, the "environment" for this area of research has improved, albeit slowly. Incorporation of specific objectives targeting environmental risk factors in the IACC Strategic Plan, together with clues emerging from ongoing studies and an increased recognition of the potential for identification of preventable risk factors, should help to create a new sense of urgency to address environmental hypotheses in ASD.

Lees verder


The Rise in Autism and the Role of Age at Diagnosis

Autism prevalence in California, based on individuals eligible for state-funded services, rose throughout the 1990s. The extent to which this trend is explained by changes in age at diagnosis or inclusion of milder cases has not been previously evaluated.Autism incidence in California shows no sign yet of plateauing. Younger ages at diagnosis, differential migration, changes in diagnostic criteria, and inclusion of milder cases do not fully explain the observed increases. Other artifacts have yet to be quantified, and as a result, the extent to which the continued rise represents a true increase in the occurrence of autism remains unclear.

Lees verder


New study explores the relationship between preterm birth and autism spectrum disorder

Recent studies have suggested that autism spectrum disorder (ASD) may be more prevalent among children born very prematurely. The early symptoms of ASD are also associated with other conditions related to preterm births, such as cerebral palsy, which can make it difficult to correctly screen children for ASD. Because of this, researchers have begun to explore the relationship between preterm birth, cognitive and developmental impairments, and ASD. Two articles soon to be published in The Journal of Pediatrics explore this possible correlation between preterm birth and ASD. Dr. Karl Kuban and colleagues from Boston University, Wake Forest University, and Harvard University studied 988 children born between 2002 and 2004 who participated in the ELGAN (Extremely Low Gestational Age Newborn) study, a large, multi-center study that enrolled more than 1500 infants born at least three months prematurely. They wanted to explore whether children born preterm are more likely to screen positive on the Modified Checklist for Autism in Toddlers (M-CHAT), a survey administered to a caregiver regarding a child's behavior. Pediatricians typically wait to formally diagnose ASD until after a child's third birthday. In this study, however, the caregivers of the infants completed the M-CHAT when the children were 24 months of age. The researchers found that 21% of the preterm children screened positive for ASD. Dr. Kuban and his colleagues were also interested in learning whether a child born prematurely who had motor, visual, hearing, or cognitive impairments was more likely to screen positive on the M-CHAT. Of the 988 children, 26% had cognitive impairments, 11% had cerebral palsy, 3% had visual impairments, and 2% had hearing impairments. They also observed that nearly half of the children with cerebral palsy and more than two-thirds of the children with visual or hearing impairments screened positive. According to Dr. Kuban, "Children who are born more than three months premature appear to be twice as likely to screen positive on the M-CHAT." He notes, however, that the percentage of children who screened positive for ASD dropped to 10% when the variables of cognitive, visual, hearing, and motor impairments were removed.

Lees verder


Unvaccinated Siblings and Autism?

Every family I have spoken with that did not vaccinate subsequent children tell me that have not had autism recur in these children. Typically these are parents who didn't have an in hospital hepatitis B vaccine either because they had a plan for their child ahead of time. I think this particular group is increasing and I hope you have heard from more than me.

Lees verder


Holistic Medicine Used To Treat Autism

A Vanderbilt University study is backing what parents of autistic children may have suspected for years. There is a possible link between autism and gastrointestinal disorders.

Lees verder


Cracking the Autism Riddle - Toxic Chemicals, A Serious Suspect in the Autism Outbreak

Over the past 30 years, toxic chemicals, like Teflon, plastics, and formaldehyde have increasingly invaded our homes. We used to think these substances were harmless, but a rising tide of evidence has turned the spotlight on chemical exposures as a possible poison to our children's developing brains.

Lees verder


Sticky blood protein yields clues to autism

Many children with autism have elevated blood levels of serotonin -- a chemical with strong links to mood and anxiety. But what relevance this "hyperserotonemia" has for autism has remained a mystery. New research by Vanderbilt University Medical Center investigators provides a physical basis for this phenomenon, which may have profound implications for the origin of some autism-associated deficits.

Lees verder


Problem pregnancy 'autism risk'

Complications during pregnancy and giving birth later in life may increase the risk of having a child with autism, a review of dozens of studies suggests.

Lees verder


Apple juice is NOT good for you

Every single case of ADHD, Dyslexia, Autism and Asperger's that I've ever seen has hasd a blood sugar problem. They weren't already diagnosed as diabetic, but they FUNCTIONALLY had insulin resistance, hypoglycemia and other blood sugar disturbances.

Lees verder


Brain network linked to contemplation in adults is less complex in children

A brain network linked to introspective tasks — such as forming the self-image or understanding the motivations of others — is less intricate and well-connected in children, scientists at Washington University School of Medicine in St. Louis have learned. They also showed that the network establishes firmer connections between various brain regions as an individual matures.

Lees verder


Autism and GI Problems

Recent research shows that more than 50% of children with autism have GI symptoms, food allergies, and maldigestion or malabsorption issues (Horvath). It’s obvious from talking to parents that GI problems are a major concern in children with autism. Listservs dealing with autism have discussions on GI issues all the time. Antifungal use, both prescription and alternative remedies, is a common topic. Parents have tried “anti-yeast” diets, prescription drugs and natural remedies, but nothing seems to be “the answer” to the chronic microbial problems their children face. Many parents wish to pursue chelation for their children, but are unable to do so because of their inability to get their children’s gut pathogens under control.

Lees verder


McCain Cites 'Strong Evidence' of Link Between Vaccines and Autism

Sen. John McCain, the presumptive Republican candidate for president, has given credibility to "strong evidence" of a link between autism and thimerosal in childhood vaccines. He cited "divided scientific opinion" on the matter.

Lees verder


UA researchers on team that sees link of autism to brain deficiency, inability to perceive self

Researchers are linking autism to a specific area of the brain and learning that the condition is marked by a person's lack of self-awareness. The findings, by a team that included researchers from the University of Alabama, are changing long-held concepts about the condition, which affects more than a million Americans.

Lees verder


Children with autism need teaching in smaller groups

Since the 1970s, there has been much debate surrounding the fact that individuals with autism have difficulty in understanding speech in situations where there is background speech or noise. Today, at the annual meeting of the International Multisensory Research Forum (June 29th – July 2nd) being held at The City College of New York (CCNY), neuroscientists announced conclusive evidence to verify this fact. Speaking at the conference, Dr. John J. Foxe, Professor of Neuroscience at CCNY said: “Sensory integration dysfunction has long been speculated to be a core component of autism spectrum disorder (ASD) but there has been precious little hard empirical evidence to support this notion. Viewing a speaker’s articulatory movements can greatly improve a listener’s ability to understand spoken words, and this is especially the case under noisy environmental conditions.”Delegates to the 10th annual meeting of the International Multisensory Research Forum view poster session in the Lincoln Corridor of Shepard Hall. “These results are the first of their kind to verify that children with autism have substantial difficulties in these situations, and this has major implications for how we go about teaching these children in the classroom,” he continued. “Children with autism may become distressed in large classroom settings simply because they are unable to understand basic speech if the environment is sufficiently noisy.

Lees verder


Discovery by Brown researchers could lead to new autism treatment

A Brown University research team has discovered something in the brain that could serve as a target for future autism and mental retardation treatments.Discovery of the novel Fragile X granule is detailed in the Feb. 4, 2009, issue of the Journal of Neuroscience. This finding opens a new line of research about potential treatments for autism, a neurological disorder that strikes young children and can impair development of social interaction and communication. “If you are going to treat the disease you need to be able to target the defective elements,” said Justin Fallon, professor of neuroscience at Brown. “The Fragile X granule offers such a target.” Fallon is senior author of the paper titled “The FXG: A presynaptic Fragile X granule expressed in a subset of developing brain circuits.” Two postdoctoral students at Brown served as lead authors: Sean Christie and Michael Atkins. James Schwob, a researcher from Tufts University Medical School, also participated. Autism affects as many as 1.5 million Americans, and the number is increasing, according to the Autism Society of America. It is estimated that 1 in 150 births involve children with some form of autism. Autism can be caused by a variety of genetic factors, but Fallon’s lab focused on one particular area — the Fragile X protein. If that protein is mutated, it leads to Fragile X syndrome, which causes mental retardation and is often accompanied by autism.There is growing recognition in the field that autism and mental retardation are diseases of the synapse, the basic unit of information exchange and storage in the brain. Many groups have extensively studied the role of the Fragile X protein in the post-synaptic, or receiving side of synaptic connections. This was a starting point for the research conducted by Fallon’s team in their study of the Fragile X protein and synaptic connections in healthy mice.

Lees verder


Girl helps link autism to childhood vaccines

In a move autism family advocates call unprecedented, federal health officials have concluded that childhood vaccines contributed to symptoms of the disorder in a 9-year-old Georgia girl. While government officials continue to maintain that vaccines don't cause autism, advocates say the recent settlement of the girl's injury case in a secretive federal vaccine court shows otherwise.

Lees verder


New Study Pinpoints Difference in the Way Children With Autism Learn New Behaviors

Researchers from the Kennedy Krieger Institute and Johns Hopkins University School of Medicine have collaborated to uncover important new insights into the neurological basis of autism. Their new study, published in the journal Nature Neuroscience, examined patterns of movement as children with autism and typically developing children learned to control a novel tool. The findings suggest that children with autism appear to learn new actions differently than do typically developing children. As compared to their typically developing peers, children with autism relied much more on their own internal sense of body position (proprioception), rather than visual information coming from the external world to learn new patterns of movement. Furthermore, researchers found that the greater the reliance on proprioception, the greater the child’s impairment in social skills, motor skills and imitation. Previous research has shown that children with autism have difficulty with motor skills, which appears to be associated with abnormalities in how the brain learns motor actions. To study the models formed in the brain when children with autism learn a new movement, researchers measured patterns of generalization as 14 children with autism and 13 typically developing children learned to reach using a novel tool. They then examined how well children were able to generalize what they learned in two separate ways — one that detected how much they relied on visual information to guide learning and one that detected how much they relied on proprioceptive information to guide learning. “These findings can lead to important advances in methods for treating autism.

Lees verder


Autism may be linked to being firstborn, breech births or moms 35 or older

hildren who are firstborn or breech or whose mothers are 35 or older when giving birth are at significantly greater risk for developing an autism spectrum disorder, University of Utah School of Medicine researchers have reported in a new study with Utah children. In the April 27, 2009, online issue of the journal Pediatrics, the researchers showed that women who give birth at 35 or older are 1.7 times more likely to have a child with an autism spectrum disorder (ASD), compared with women between the ages of 20-34. Children diagnosed with ASD also were nearly 1.8 times more likely to be the firstborn child, the researchers found. Although they didn't identify a causal relationship between breech births and autism, children diagnosed with the disorder were more than twice as likely to have been a breech presentation, meaning they were not born head first. "The results of this study give us an opportunity to look more closely at these risk factors for children across the autism spectrum, and not only those diagnosed with autism," said first author Deborah A. Bilder, M.D., assistant professor of psychiatry. "This shows that further investigation of the influence of prenatal factors is warranted." Autism is a complex brain disorder that impairs social, communicative, and behavioral development and often is characterized by extreme behavior.

Lees verder


Autism genes discovered; help shape connections among brain cells

A research team has connected more of the intricate pieces of the autism puzzle, with two studies that identify genes with important contributions to the disorder. One study pinpoints a gene region that may account for as many as 15 percent of autism cases, while another study identifies missing or duplicated stretches of DNA along two crucial gene pathways. Significantly, both studies detected genes implicated in the development of brain circuitry in early childhood. "Because other autism researchers have made intriguing suggestions that autism arises from abnormal connections among brain cells during early development, it is very compelling to find evidence that mutations in genes involved in brain interconnections increase a child's risk of autism," said study leader Hakon Hakonarson, M.D., Ph.D., director of the Center for Applied Genomics at The Children's Hospital of Philadelphia. He is on the faculty of the University of Pennsylvania School of Medicine, as is his main collaborator, neuroscientist Gerard D. Schellenberg, Ph.D. "This comprehensive research opens the door to more focused investigations into the causes of autism disorders," said Philip R. Johnson, M.D., chief scientific officer at The Children's Hospital of Philadelphia. "It moves the field of autism research significantly ahead, similar to the way oncology research progressed a few decades ago with the discovery of specific genes that give rise to cancers. Our extensive pediatric genomics program has pinpointed particular genes and biological pathways, and this discovery provides a starting point for translating biological knowledge into future autism treatments." The hospital's Center for Applied Genomics, launched in 2006, is the world's largest facility dedicated to the genetic analysis of childhood diseases.Collaborating with researchers from more than a dozen institutions, including members of the Autism Genome Project (AGP), Hakonarson led both studies, which appear today in online publication in Nature. Autism is the best known of the autism spectrum disorders (ASDs), a group of childhood neurodevelopmental disorders that cause impairments in verbal communication, social interaction and behavior. Currently estimated to affect as many as one in 150 U.S. children, ASDs are known from family studies to be strongly influenced by genetics. Previous studies have implicated several chromosome regions harboring rare variants in raising the risk of ASDs, but until now, research has not been consistent in identifying and replicating common genetic variants. One of the two studies by Hakonarson's team is the first to identify common genetic variants associated with autism. By using highly automated genotyping tools that scan the entire genome of thousands of individuals, the researchers found that children with ASDs were more likely than healthy controls to have gene variants on a particular region of chromosome 5. That region is located between two genes, cadherin 9 (CDH9) and cadherin 10 (CDH10), which carry codes to produce neuronal cell-adhesion molecules.

Lees verder


Risk of autism tied to genes that influence brain cell connections

In three studies, including the most comprehensive study of autism genetics to date, investigators funded in part by the National Institutes of Health have identified common and rare genetic factors that affect the risk of autism spectrum disorders. The results point to the importance of genes that are involved in forming and maintaining the connections between brain cells. "These findings establish that genetic factors play a strong role in autism spectrum disorder," says Acting NIH Director Raynard Kington, M.D., Ph.D. "Detailed analysis of the genes and how they affect brain development is likely to yield better strategies for diagnosing and treating children with autism." Autism spectrum disorders (ASD) comprise a group of disorders with core symptoms that include social interaction problems, poor verbal and nonverbal communication and repetitive behaviors. These disorders range from severe (autism) to mild (Asperger's syndrome), and in total affect some 1 in 150 American children, about three-quarters of whom are boys. Researchers theorize that the social parts of the brain are underdeveloped in ASD. "Previous studies have suggested that autism is a developmental disorder resulting from abnormal connections in the brain. These three studies suggest some of the genetic factors which might lead to abnormal connectivity," says Thomas Insel, M.D., director of NIH's National Institute of Mental Health (NIMH). The studies were funded in part by the NIMH, the National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS), the Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD), the National Institute on Deafness and Other Communication Disorders (NIDCD) and the National Center for Research Resources (NCRR), all components of NIH. All three studies were genome-wide association studies, which are undertaken to find clues about the causes of complex disorders. Typically, these studies involve scanning the genome – the entire set of DNA – for small differences between people who have a disorder and people who do not. The largest study, reported in Nature, involved more than 10,000 subjects, including individuals with ASD, their family members and other volunteers from across the U.S. The study was led by Hakon Hakonarson, M.D., Ph.D., a professor at the University of Pennsylvania School of Medicine and director of the Center for Applied Genomics at The Children's Hospital of Philadelphia. Among other principal investigators on the study were Gerard D. Schellenberg, Ph.D., also a professor at the University of Pennsylvania School of Medicine; and Daniel Geschwind, M.D., Ph.D., a professor at the University of California, Los Angeles and director of UCLA's Center for Autism Research and Treatment; and Margaret Pericak-Vance, Ph.D., a professor at the University of Miami Miller School of Medicine and director of the Miami Institute for Human Genomics, who also led an independent study that generated similar results.

Lees verder


Case Western Reserve research finds that the lack of specific gene plays role in autism

It is estimated that three to six out of every 1,000 children in the United States have autism – and the number of diagnosed cases is rising. Autism is one of a group of series developmental problems called autism spectrum disorders (ASD) that appear in early childhood, usually before age 3. Through symptoms and severity vary, all autism disorders affect a child's ability to communicate and interact with others. It's not clear whether this is due to better detection and reporting of autism, a real increase in the number of cases, or both. That's why researchers at Case Western Reserve University, led by Gary Landreth, a professor of neurosciences and neurology at the School of Medicine, have pulled together a number of recent findings that link a common genetic pathway with a number of human syndromes and a newly-recognized genetic form of autism, publishing them in the January 29, 2009, issue of the prestigious journal Neuron. Landreth, whose research team is made up of partners from the Cole Eye Institute at the Cleveland Clinic, the Louis Stokes Cleveland VA Medical Center and the University of Pennsylvania, says his lab in particular has been researching the class of enzymes called ERKs (extracellular signal regulated kinase), which are the central elements of a major intracellular signal transduction pathway. His research team has found that in animal models the ERKs – known as ERK 1 and ERK 2 – are required for normal brain, heart and facial development. This common genetic pathway that acts to regulate the ERK signaling cascade is particularly important in brain development, learning, memory and cognition. It has been recently reported that mutation or deletion of elements within this signaling pathway leads to developmental syndromes in humans that are associated with impaired cognitive function and autism.

Lees verder


First Neuroimaging Study Examining Motor Execution in Children With Autism Reveals Brain Activation Differences, Decreased Connectivity Between Brain Regions

In the first neuroimaging study to examine motor execution in children with autism, researchers at the Kennedy Krieger Institute have uncovered important new insight into the neurological basis of autism. The study, published online in the journal Brain’s April 23 Brain Advanced Access, compared the brain activity of children with high functioning autism and their typically developing peers while performing a simple motor task—tapping their fingers in sequence. The researchers found that children with autism relied more heavily on a region of the brain responsible for conscious, effortful movement, while their typically developing peers utilized a region of the brain important for automating motor tasks. Children with autism also showed less connectivity between different regions of the brain involved in coordinating and executing movement, supporting the theory that a decreased ability of distant regions of the brain to communicate with each other forms the neurological basis of autism. Researchers used fMRI scans to examine the brain activity of 13 children with high functioning autism and 13 typically developing children while performing sequential finger tapping. The typically developing children had increased activity in the cerebellum, a region of the brain important for automating motor tasks, while children with autism had increased activity in the supplementary motor area (SMA), a region of the brain important for conscious movement. This suggests children with autism have to recruit and rely on more conscious, effortful motor planning because they are not able to rely on the cerebellum to automate tasks.

Lees verder


High-tech eye-tracking equipment reveals autistic children look at a teacher's face less than normal children

A study by researchers at the UC Davis M.I.N.D. Institute has discovered an important clue to why children with autism spectrum disorders have trouble imitating others: They spend less time looking at the faces of people who are modeling new skills. The study was conducted using high-technology eye-tracking headgear and software that measures with precision the point at which a child is looking when learning a task. Researchers used an actor to demonstrate a task on a computer screen. “We found that the children with autism focused on the demonstrator’s action and looked at the demonstrator’s face much less often than did typically developing children,” said Giacomo Vivanti, a postdoctoral researcher at the M.I.N.D. Institute and the study’s lead author. "The typically developing children may be looking at the demonstrator’s face to check for information on what to do or how to respond appropriately, information that the children with autism are less inclined to seek. This is an important finding, because children with autism have difficulty learning from others. This might be one key to why that is so," Vivanti said. Imitation plays an important role in how children learn, as well as in how people interact socially, said M.I.N.D. Institute researcher and senior study author Sally J. Rogers, who has been studying imitation impairment and autism for more than 20 years. “This is a trait we see as early as we can diagnose autism, and it’s one of the traits that is present even in mildly impaired adults,” Rogers said.

Lees verder


Enzyme link to autism?

It seems that the majority of these children lack a specific enzyme that helps break down proteins. The reason this is so important is that when you can't break down proteins, you can't build muscle or neurological connections properly

Lees verder


Curemark Receives Investigational New Drug Clearance for CM-AT for Autism

CM-AT is based upon the observation that many children with autism do not digest protein. CM-AT is a proprietary therapy formulated to be released in the small intestine of children with autism. Designed as an easily utilized powder taken three times a day, CM-AT was developed with the children in the forefront. The administration of CM-AT with meals allows for an increase in protein digestion thus potentially reducing allergy and increasing the availability of essential amino acids. With proper protein digestion in a subset of children with autism, the need for protein restricted diets, such as gluten-free and casein-free diets, to which many children with autism have become accustomed, may no longer be necessary. Being able to digest protein rather than avoid it will allow children with autism greater access to the building blocks for the manufacture of new proteins such as neurotransmitters. A partial or complete lack of protein digestion could further lead to other gastrointestinal and digestive dysfunctions.Dr Fallon has identified a series of biomarkers that determine which children with autism and PDD may have digestive deficiencies underlying or as a major component of their disease. She further has carried out an extensive clinical analysis to identify the role of secretory malfunctions of the pancreas and/or gastrointestinal tract as they may be linked to the severe behaviors seen in children with autism. Dr. Fallon has treated a large number of children with positive results and has catalogued their treatment in over 350 children.

Lees verder


Is Autism a Brain Disorder or a Gut Disorder?

If the small intestine or pancreas itself is injured through the use of medications such as Augmentin, or from vaccination or other insult, it is likely that the secretin mechanism is unavailable or disrupted. For example, if the secretin mechanism is altered due to injury to the lining of the small intestines by the urea/nitrogen residue from Augmentin, then the entire pH change cannot take place. If the pH change does not occur then the conversion of the inactive to the active forms of the digestive enzymes does not occur. The face of the lack of conversion of the enzymes, incomplete or absent digestion of certain foodstuffs can and will occur. So for example, if a lipase or protease such as chymotrypsin is not converted from chymotrypsinogen to chymotryspin, or the pancreas does not manufacture sufficient amounts of the enzymes, incomplete protein digestion will occur. In the case of an incomplete or absent digestion of a fat or a protein, the molecule of undigested protein for example, remains in the small intestines and can act as an allergen. This allergen can act as a toxin to the body and produce buildup of certain substances, which are further toxic to the body. In the case of fats, undigested fats can become rancid and cause a toxic buildup in the body. The rancid fats can create an allergic irritation or act as a poison. This is the idea which has been referred to as “leaky gut syndrome.”

Lees verder


Children with autism do not make as much of a compound called glutathione

Jill James, director of the Autism Metabolic Genomics Laboratory at the Arkansas Children’s Hospital Research Institute (and professor of pediatrics at the University of Arkansas for Medical Sciences) has found that many children with autism do not make as much of a compound called glutathione as neurotypical children do. Glutathione is the cell’s most abundant antioxidant, and it is crucial for removing toxins. If cells lack sufficient antioxidants, they experience oxidative stress, which is often found with chronic inflammation.

Lees verder


The Autism Research Institute (ARI)

The Autism Research Institute (ARI), a non-profit organization, was established in 1967. For more than 40 years, ARI has devoted its work to conducting research, and to disseminating the results of research, on the triggers of autism and on methods of diagnosing and treating autism. We provide research-based information to parents and professionals around the world.

Lees verder


Why are so many people getting sick?

The rapid increase in environmental toxins in recent decades has surpassed the body’s natural ability to adapt and detoxify. Now, more than ever, genetic differences responsible for proper methylation (see below) are insufficient to protect the body. This results in an ever increasing incidence of chronic conditions which may be a contributing factor to autism.

Lees verder


Pregnancy complications may increase autism risk

The team reviewed 64 studies of prenatal risk factors for autism. It is the first time a meta-analysis of the relationship between pregnancy-related factors and risk of autism has been carried out. The analysis is published in the July issue of the British Journal of Psychiatry.

Lees verder


A Puzzling Autism Case

The federal government’s concession that vaccines may have triggered brain deterioration with symptoms like autism in a young girl is sure to exacerbate concerns among parents worried about immunizations.

Lees verder


World's largest DNA scan for autism uncovers new gene variant for disorder

UCLA scientists, in partnership with 30 research institutions across the country, have identified a new gene variant that is highly common in autistic children. And when researchers scrutinized the activity of the gene, known as CDH10, in the fetal brain, they discovered that it is most active in key regions that support language, speech and interpreting social behavior. Published April 28 in the advance online edition of the journal Nature, the two findings suggest that CDH10 plays a critical role in shaping the developing brain and may contribute to a prenatal risk of autism. A variant is a gene that has undergone subtle changes from the normal DNA yet is shared by a significant portion of the population. "While this gene variant is common in the general population, we discovered that it occurs about 20 percent more often in children with autism," said study author Dr. Daniel Geschwind, director of the UCLA Center for Autism Treatment and Research. "A major change like this in the genetic code is too common to be a simple mutation — it is a risk factor in the origin of the disease." Using the largest population sample to date, the scientists systematically scanned the DNA of 3,100 individuals from 780 families nationwide. Each family had at least two autistic children. The scan connected autism to a specific region of chromosome 5, which previous studies at UCLA and collaborating institutions had pinpointed as a hub for genetic variations linked to higher autism risk. To verify the findings, Dr. Hakon Hakonarson at the Children's Hospital of Pennsylvania led the team in conducting a second scan on the DNA of 1,200 individuals from families affected by autism, as well as nearly 6,500 healthy controls. All participants shared European ancestry. The scientists evaluated the relationship of more than half a million gene variants to autism and consistently discovered six changes that occurred more frequently in autistic children than in the control group. These variants sat on chromosome 5 between two genes, CDH9 and CDH10.

Lees verder


New Study Pinpoints Difference in the Way Children with Autism Learn New Behaviors

Researchers from the Kennedy Krieger Institute and Johns Hopkins University School of Medicine have collaborated to uncover important new insights into the neurological basis of autism. Their new study, published in the journal Nature Neuroscience, examined patterns of movement as children with autism and typically developing children learned to control a novel tool. The findings suggest that children with autism appear to learn new actions differently than do typically developing children. As compared to their typically developing peers, children with autism relied much more on their own internal sense of body position (proprioception), rather than visual information coming from the external world to learn new patterns of movement. Furthermore, researchers found that the greater the reliance on proprioception, the greater the child’s impairment in social skills, motor skills and imitation. Previous research has shown that children with autism have difficulty with motor skills, which appears to be associated with abnormalities in how the brain learns motor actions. To study the models formed in the brain when children with autism learn a new movement, researchers measured patterns of generalization as 14 children with autism and 13 typically developing children learned to reach using a novel tool. They then examined how well children were able to generalize what they learned in two separate ways – one that detected how much they relied on visual information to guide learning and one that detected how much they relied on proprioceptive information to guide learning. “These findings can lead to important advances in methods for treating autism. Applying the knowledge gained in the current study, targeted interventions can be developed that enhance visuo-motor associations in children with autism as they learn new skills,” said Dr. Stewart H. Mostofsky, study author and a pediatric neurologist in the Department of Developmental Cognitive Neurology at the Kennedy Krieger Institute. “If done early enough, this could help to improve development of motor, social and communicative skills in children with autism. Further, it could also improve their ability to understand social cues because the brain systems critical to forming internal models of behavior that guide our actions are also critical to developing an understanding of the meaning of those actions.” The study findings also provide support for observations from previous studies suggesting that autism may be associated with abnormalities in the wiring of the brain; specifically, with overdevelopment of short range white matter connections between neighboring brain regions and underdevelopment of longer distance connections between distant brain regions. The findings from this study are consistent with this pattern of abnormal connectivity, as the brain regions involved in proprioception are closely linked to motor areas, while visual-motor processing depends on more distant connections.

Lees verder


Growth hormone 'could help reverse autism-like condition'

A new study has revealed that a hormone which promotes brain development could help reverse an autism-like condition in girls.

Lees verder


Fever Reduces Symptoms of Autism

Last December, Kennedy Krieger Institute in Baltimore, Maryland, announced with great fanfare that fever in children with autism spectrum disorders (ASD) reduced or even eliminated the symptoms of autistic behavior not only during a fever, but also up to a week after it subsided. Dr. Andrew Zimmermann, whose team ran the study for the child neurological institute, which was founded in 1937 to study and treat kids with cerebral palsy, must have wondered: What caused this?

Lees verder


UC Davis to collaborate on nation's most comprehensive study of autism early risk factors

A network of leading autism researchers from three regions across the country today launched one of the largest research studies of its kind to investigate early risk factors for Autism Spectrum Disorders (ASD). The network, called the Early Autism Risk Longitudinal Investigation (EARLI) study, will follow up to 1,200 pregnant women who already have a child with autism. The study is considered one of the best-equipped to discover biological markers and environmental risk factors for autism, due to its elevated autism-risk pregnancy cohort, wide-ranging data collection with extensive bio-sampling, lengthy follow-up of pregnant women and their babies, and multidisciplinary team of expert investigators. Under the study, researchers at four network field sites around the country, including UC Davis, will study possible environmental risk factors and their interplay with genetic susceptibility during the prenatal, neonatal and early postnatal periods. The project will also investigate early biological indicators of autism. The EARLI study is one of 11 National Institutes of Health Autism Centers of Excellence projects nationwide.

Lees verder


Mothers of children with autism have higher parental stress, psychological distress

Ask any mother and she'll tell you that raising a preschooler is no easy task. Now imagine what it must be like to bring up a child with autism or a developmental delay. Researchers at the University of Washington's Autism Center asked mothers about their experiences and found that moms of children with autism had higher levels of parenting-related stress and psychological distress than mothers of children with developmental delay. Children's problem behavior was associated with increases in both parenting-related stress and distress in both groups, but this relationship was stronger in mothers of children with autism. "Both groups of women are dealing with children who need high levels of care-giving. But there is something about autism that is making a difference and adding stress and psychological distress to these mothers," said Annette Estes, lead author of a new study and associate director of the UW Autism Center. Surprisingly, the research also found no link between a child's decreased daily living skills and increased parental stress and psychological distress. "This finding was counterintuitive," said Estes, who is also a research assistant professor of psychiatry and behavioral sciences. "If a child has more needs in getting dressed and in other daily living skills, that means the parents are working harder and seemingly would be under stress. But it is not the hard work that is stressing the mothers. Our findings really pointed to the behavior problems that can occur with autism. Children with autism had significantly higher levels of problem behaviors than children with developmental delay." These behavior problems included such things as irritability, agitation, crying, inappropriate speech and not being able to follow rules.

Lees verder


Research shows wide age gap between possible and actual autism diagnosis

Timely identification and diagnosis of an autism spectrum disorder (ASD) can impact a child's development and is the key to opening the door to the services and therapies available to children with autism," says Paul Shattuck, Ph.D., assistant professor at the George Warren Brown School of Social Work at Washington University in St. Louis. "Unfortunately, our research shows that the average age of autism diagnosis is nearly six years old, which is three to four years after diagnosis is possible.

Lees verder


Thimerosal and Autism Rates: A Minnesota Perspective

By asking the question the way she did, prior to the qualification on the flu shots, she implied that all vaccines were mercury free. If she had gone to the FDA website she would have seen that many vaccines still contain mercury.

Lees verder


Imaging study finds evidence of brain abnormalities in toddlers with autism

Toddlers with autism appear more likely to have an enlarged amygdala, a brain area associated with numerous functions, including the processing of faces and emotion, according to a report in the May issue of Archives of General Psychiatry, one of the JAMA/Archives journals. In addition, this brain abnormality appears to be associated with the ability to share attention with others, a fundamental ability thought to predict later social and language function in children with autism. "Autism is a complex neurodevelopmental disorder likely involving multiple brain systems," the authors write as background information in the article. "Converging evidence from magnetic resonance imaging, head circumference and postmortem studies suggests that brain volume enlargement is a characteristic feature of autism, with its onset most likely occurring in the latter part of the first year of life." Based both on its function and studies of changes in its structure, the amygdala has been identified as a brain area potentially associated with autism. Matthew W. Mosconi, Ph.D., and colleagues at the University of North Carolina at Chapel Hill conducted a magnetic resonance imaging study involving 50 autistic children and 33 control children. Participating children underwent brain scans along with testing of certain behavioral features of autism at ages 2 and 4. This included a measure of joint attention, which involves following another person's gaze to initiate a shared experience. Compared to control children, those children with autism were more likely to have amygdala enlargement both at age 2 and age 4. "These findings suggest that, consistent with a previous report of head circumference growth rates in autism and studies of amygdala volume in childhood, amygdala growth trajectories are accelerated before age 2 years in autism and remain enlarged during early childhood," the authors write. "Moreover, amygdala enlargement in 2-year-old children with autism is disproportionate to overall brain enlargement and remains disproportionate at age 4 years."

Lees verder


Autism and the new Celiac Disease Link

Kids of moms who have an autoimmune disease such as type 1 diabetes, rheumatoid arthritis and celiac disease have up to a three times greater risk for autism, according to a new study.

Lees verder


Child Abuse by the Government

Nate Tseglin, a 17-year-old autistic boy, was removed from his home and placed in a state-run mental institution because Child Protective Services disagreed with his parents’ treatment choices.

Lees verder


Parents key in new measure to evaluate language in children with autism

New parent questionnaire, developed at the University of Waterloo, will help health practitioners to more accurately gauge the acquisition of language skills in children with autism. The pioneering Language Use Inventory (LUI) is among a set of measures for evaluating spoken language development in children with autism spectrum disorders, recommended by an expert panel. The experts' report, Defining Spoken Language Benchmarks and Selecting Measures of Expressive Language Development for Young Children with Autism Spectrum Disorders, appears in the June 2009 issue of the Journal of Speech, Language and Hearing Research. The report was commissioned by the National Institute of Deafness and Other Communication Disorders. "This is very exciting news," said UW professor Daniela O'Neill, a developmental psychologist who created the LUI. "This report will be of tremendous help to researchers, clinicians and speech-language professionals involved in intervention with young children with autism and we are very proud to see the LUI included among the measures recommended for evaluating the efficacy of interventions that target spoken language." The LUI is a standardized questionnaire that asks parents about their child's use of language in many different kinds of settings. Research from the Centers for Disease Control suggests the prevalence of autism spectrum disorders to be one in 150 children. "The LUI looks at pragmatic language development which has do with how young children are able to use their language effectively and successfully in everyday interactions with other people in ways that are age-appropriate and typical," O'Neill explained. "For example, to ask for help, comment about noticeable things, tease, tell stories and give others information they might need. The pragmatics of language can be an area of great difficulty for children with autism." Difficulty with learning language and communicating with others is often one of the first things that parents become concerned about. Parents have much valuable information to offer about their child's language use to professionals evaluating their child. "A parent has had the most experience watching their child try to use their language in a host of different settings and with many different people." The LUI provides speech-language pathologists and researchers with a new tool to evaluate a young child's broad pragmatic use of language. As many as 14 per cent of preschool-age children in Canada and the U.S. may be at risk for language disorders.

Lees verder


Study on joint attention has implications for understanding autism

A hallmark of human nature is the ability to share information and to comprehend the thoughts and intentions of others. Scientists refer to this skill as 'joint attention.' Even though it is a vital skill, scientists know surprisingly little about its development.

Lees verder


Study shows autism symptoms can improve into adulthood

Hallmarks of autism are characteristic behaviors -- repetitive motions, problems interacting with others, impaired communication abilities -- that occur in widely different combinations and degrees of severity among those who have the condition.

Lees verder


UK Government Minister Misled Parliament over MMR Autism Link

Dawn Primarolo as UK Government Health Minister misled Parliament in a written answer to Conservative MP Mark Pritchard that Bailey Banks’ successful damages claim in the US Federal Court for an autistic condition caused by the MMR vaccine was “non autistic”, stating Bailey had a “non-autistic development delay”.

Lees verder


How Does Diet Affect Autism?

So many people question how food or other chemicals we eat, drink or breathe have any impact on a condition as complex as autism?

Lees verder


Children with Asperger syndrome more likely to have sleep problems

The first known attempt to evaluate the sleep patterns of children with Asperper syndrome, taking into account sleep architecture and the cyclic alternating pattern, finds that children with AS have a high prevalence of some sleep disorders and mainly problems related to initiating sleep and sleep restlessness together with morning problems and daytime sleepiness.

Lees verder


Autism Tied to Autoimmune Diseases in Immediate Family

Danish researchers have found another clue to the mysterious causes of autism, according to a study published online this month in Pediatrics.

Lees verder


USC researchers identify gene variant associated with both autism and gastrointestinal dysfunction

A study led by researchers at the University of Southern California (USC) and Vanderbilt University have identified a specific gene variant that links increased genetic risk for autism with gastrointestinal (GI) conditions. The findings suggest that disrupted signaling of the MET gene may contribute to a syndrome that includes autism and co-occurring gastrointestinal dysfunction, says principal investigator Pat Levitt, Ph.D., director of the Zilkha Neurogenetic Institute at the Keck School of Medicine of USC and chair-designate of the Department of cell and neurobiology. The study will appear in the March Issue of the journal Pediatrics and is now available online. Autism is a developmental disorder characterized by deficits in communication abilities, social behavior disruption and inflexible behavior. While gastrointestinal conditions are common among individuals with autism, researchers have long debated whether co-occurring GI dysfunction represents a unique autism subgroup, Levitt and lead author Daniel Campbell, Ph.D., say. "Gastrointestinal disorders don't cause autism. Autism is a disorder of brain development," Levitt says. "However, our study is the first to bring together genetic risk for autism and co-occurring GI disorders in a way that provides a biologically plausible explanation for why they are seen together so often." In the brain, the MET gene is expressed in developing circuits that are involved in social behavior and communication. Disturbances in MET expression result in alterations in how these critical circuits develop and mature, Levitt explains. Research indicates that MET also plays an important role in development and repair of the GI system. Researchers analyzed medical history records from 214 families in the Autism Genetic Resource Exchange (AGRE). They found that a variant in the MET gene was associated with autism specifically in those families where an individual had co-occurring autism and a GI condition. The study brings researchers closer to understanding the complex genetic risks for autism. However, further research is needed, as different combinations of genes are likely to result in different types of autism features, Levitt says. "We believe that there are other genes that will help identify different subgroups of individuals who have autism spectrum disorder," he says. "We also believe that there needs to be research looking at whether the children with co-occurring GI dysfunction and autism have unique features that will help us predict what treatments will be best for them."

Lees verder


Study links preemies with autism signs

A study released Wednesday in conjunction with World Autism Day suggests that premature babies are at greater risk of being diagnosed with autism.

Lees verder


Unusual use of toys in infancy a clue to later autism

Researchers at the UC Davis M.I.N.D. Institute have found that infants later diagnosed with autism exhibited unusual exploration of objects long before being diagnosed. Studying a group of children at high risk for developing autism, the researchers found that those eventually diagnosed with the disorder were more likely to spin, repetitively rotate, stare at and look out of the corners of their eyes at simple objects, including a baby bottle and a rattle, as early as 12 months of age.These findings could help pediatricians diagnose and treat autism earlier, reducing some of the social and educational challenges associated with the disorder."There is an urgent need to develop measures that can pick up early signs of autism, signs present before 24 months," said M.I.N.D. researcher Sally Ozonoff, first author of the current study, which was published in the October issue of Autism, the journal of the National Autistic Society.

Lees verder


autisme
Link Between Wireless Technology and Autism Unveiled in New Scientific Report

A groundbreaking scientific study published this week in the peer-reviewed Australasian Journal of Clinical Environmental Medicine warns that wireless communication technology may be responsible for accelerating the rise in autism among the world’s children. (J.Aust.Coll.Nutr.& Env.Med, 2007; Vol.26, No.2 pages 3 – 7; report attached.)

Lees verder


autisme
Is it Lead poisoning, or Autism?

In October of 2007, there were 27 Million lead-related recalls of toys and other items, including jewelry. And the symptoms of lead poisoning also mimic those of Autism. This is creating quite the dilemma for many parents, and medical professionals.

Lees verder


autisme
Private Study Links Vaccinations to Neurological Disorders

The results are stunning. The data shows dramatic increases in neurological diseases and asthma in vaccinated children. Generation Rescue is cautious in its interpretations. They have taken a humble position, saying that, "We are a small non-profit organization. For less than $200,000, we were able to complete a study that the CDC, with an $8 billion a year budget, has been unable or unwilling to do. We think the results of our survey lend credibility to the urgent need to do a larger scale study to compare vaccinated and unvaccinated children for neurodevelopmental outcomes."

Lees verder


autisme
4 Promising Autism Treatments, From Vitamin B12 to Alzheimer’s Drug Namenda

MIND researchers recently tested injections of methyl B12 in a controlled trial on 30 children, since prior recent findings had shown that some children with autism have altered biomarkers for oxidative stress. The results weren’t statistically significant, but Hendren says nine of the children did improve in language and socialization, and those children had changes in biomarkers for oxidative stress. The institute will run a larger trial this summer with 50 children in an effort to figure out if the treatment really does have a benefit.

Lees verder


autisme
The Link between Testosterone and Autism

Scientists believe that babies that are exposed to high levels of testosterone while in the womb are more apt to develop autistic traits as children.

Lees verder


autisme
McCarthy - 'I Cured My Son's Autism'

After I cleaned out Evan's Candida (with anti-fungals) -- and I'm going to say this very clearly -- he became typical. He started speaking completely.

Lees verder


Biologische Behandelingen voor Autisme en PDD

Het gebruik van vitamine B6, magnesium in de behandeling van autistische kinderen en volwassenen door Bernard Rimland Ph.D

Link

Marjan Reuvers


Wereldwijd Vaccinatieschandaal komt aan het licht!

Ooit afgevraagd wanneer autisme echt de kop op begon te steken? Helaas moet ik melden dat ook hier de industrie erachter precies weet wanneer dit gebeurde maar dit systematisch verzweeg en zelfs bewust verdoezelde. Kijk het volgende filmpje en realiseer je nu voor eens en altijd dat geld de enige drijfveer is van de grote industrieŽn. Het belang van mensen staat op de laatste plaats. De componenten van een vaccin zijn meestal giftiger en schadelijker dan de aandoening  die men probeert te verhelpen.

Geert Driessen


Autism Made in the USA

http://www.autismmadeintheusa.com

Serie over Autisme en vaccinaties:

Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4
Deel 5
Deel 6

Gerrit de Jong


Dr Phil Bate - how to prevent Autism

Dr Phil Bate, retired Orthomolecular Psychologist, has discovered a safe and inexpensive method to Prevent Autism... by considering the mercury load of the mother and its impact on her developing baby. For more information on preventing autism, please go to DrBate's website, www.drbate.com


Belangenverstrengeling bij genenonderzoek autisme

It is all very well for the Children's Hospital of Philadelphia to make these claims but we need proper studies, studying children with this gene who have not had vaccines, to find out if it is purely the gene that caused the Autism. Even if the gene was found in the womb how does anyone know if it was the gene that caused the subsequent Autism or like Lisa said, the gene was purely a bio marker for children with this gene reacting and developing Autism as a result of vaccination?

Lees verder


Where Are We with the Autisms?

Rapid progress is being made on a number of fronts with regard to understanding the factors that increase the risk for developing autism. Autisms is among the most common of neurodevelopmental disorders. Autism risk also is highly heritable. A brief overview of the current state of thinking regarding genetic risk is discussed.


Autism Research Breakthrough

Scientists found what is being considered a breakthrough in understanding autism, a possible genetic link among thousands of autistic children around the country. Manuel Gallegus reports.


Autisme en Electrostress

In this Inner Circle interview, Dr. Dietrich Klinghardt, MD, PhD explains why the U.S. needs pre-conception healthcare.


Autisme en Methyl-B12

Out of the B12 family, only methyl-B12 has the ability to activate the methionine/homocysteine biochemical pathway directly. It is this pathway that is responsible for the body's entire sulfur-based detoxification system. It is this pathway that is responsible for the formation of S-adenosylmethionine (SAMe), the universal methyl donor. It is this pathway that is responsible for the formation of homocysteine, the "crossroads" molecule that is responsible either to reform methionine and SAMe or create cysteine, taurine and glutathione. Glutathione is the body's primary intracellular antioxidant and is responsible for many detoxification reactions, most notably those that involve the binding and removal of mercury, lead, cadmium, arsenic, nickel, tin, antimony and many other lesser-known heavy metals that also bind to glutathione's sulfer group.

Lees verder

Methyl-B12 works and it works well when used as a pharmacological agent, not as a vitamin and when it is used for years instead of months. Methionine synthase can use any form of B12 when it works in the body. However methionine synthase functions much better in the brain with methyl-B12 and because brain methylation products are what parents want to see in their children (focus, attention, synchronization of brain waves, speech, language, socialization, emotion), methyl-B12 is the only form of B12 that should be used to achieve these goals. Certain items block methyl-B12 effectiveness and should not be used concurrently when parents are trying to regain normal brain function in their child. The need for methyl-B12 in autism should be thought of as being a dependency, not a deficiency problem. Most side effects will diminish or resolve over time as the body re-establishes a new equilibrium while it keeps the good and eliminates the bad. Caution must be used when interpreting tests of any kind with methylation/transsulfuration biochemistry because only a clinical trial is able to utilize the ultimate laboratory, one’s own body. Whenever starting or changing a methyl-B12 protocol, no other additions to or deletions from the child’s current treatment plan should occur for at least 4 to 6 weeks and the evaluation process should use the methyl-B12 Parent Designed Report Form so that the child’s response can be accurately compared to the thousands of other children’s responses to methyl-B12 therapy.

Drneubrander.com


Kruispunt - autisme

Kinderen met een onzichtbare handicap

Op het eerste gezicht zie je niet veel meer dan drie kinderen met leuke koppies. Maar Ella, Jonathan en Marliene zijn bijzondere kinderen, ze hebben namelijk alle drie een verstandelijke beperking. Ella en Jonathan zijn bovendien autistisch. In Kruispunt vertellen hun ouders openhartig hun verhaal, maar ook dat van de buitenwereld. ‘Geef mij dat kind maar eens een week, dan komt het wel goed’ is een opmerking die ze allemaal wel eens gehoord hebben.

Bekijk uitzending


Brain deletion of FK506-binding protein enhances repetitive behaviors in mice

A new study reveals a link between dysregulation of a common signaling pathway and repetitive behaviors similar to those associated with multiple neurological and neurodegenerative disorders including, autism spectrum disorders, obsessive compulsive disorder, schizophrenia and Huntington's disease. The research, published by Cell Press in the Dec. 11 issue of the journal Neuron, identifies a critical role for a molecule linked to immunosuppression in learning, memory and repetitive behavior and may lead to the development of new treatments for perseverative behaviors.

Lees verder


Research into effect of foods on autism

Researchers are currently recruiting 32 families for a pilot study – subject to funding – who will follow a completely gluten and dairy-free diet for five months from April.

Lees verder


The matrix of autism

Autistic children are doubly stigmatized. On the one hand, they are often dismissed as "low functioning" or mentally retarded, especially if they have poor speaking skills as many do. But when they display exceptional visual discrimination or memory for detail, they are dubbed "savants." New research in Psychological Science is discovering the level and nature of autistic intelligence.

Lees verder


Autism and schizophrenia share common origin

Schizophrenia and autism probably share a common origin, hypothesizes Dutch researcher Annemie Ploeger following an extensive literature study. The developmental psychologist demonstrated that both mental diseases have similar physical abnormalities which are formed during the first month of pregnancy.

Lees verder


Do pesticides contribute to autism?

Examining three years of birth records and pesticide data, scientists from the Public Health Department determined that the Central Valley women lived within 500 meters, or 547 yards, of fields sprayed with organochlorine pesticides during their first trimester of pregnancy. Eight of them, or 28%, had children with autism. Their rate of autism was six times greater than for mothers who did not live near the fields, the study said.

Lees verder


Investigative journalist questions causes of autism

Studies involving genetic mutations related to autism, plus the results of removing the compound thimerosal from children's vaccines, will be among topics addressed Sunday by investigative journalist David Kirby.

Lees verder


Scientist claims test reduce autism

WOMEN thinking of becoming pregnant can greatly reduce the danger of having an autistic child by undergoing toxicity tests, a Geelong scientist has claimed.

Lees verder


Researchers link early stem cell mutation to autism

In a breakthrough scientific study published today in the PNAS, scientists at the Burnham Institute for Medical Research have shown that neural stem cell development may be linked to Autism. The study demonstrated that mice lacking the myocyte enhancer factor 2C protein in neural stem cells had smaller brains, fewer nerve cells and showed behaviors similar to those seen in humans with a form of autism known as Rett syndrome.

Lees verder


Boek - Brandon's Window

My grandson Brandon was diagnosed and evaluated with autism at the age of 17 months. This documentary depicts the end result of a 4 month culmination of reversing Brandon’s autism “naturally.” Brandon’s window of opportunity opened at the age of 5 years, four months, and we followed his progress until the age of 5 years, 9 months. On September 2 & 3, 2008, I was invited to share Brandon’s story on the most comprehensive and cutting-edge health show on radio today [WGUN]—”To Your Health with Dr. Chris Greene regarding ‘Autism’ (feat. Laurie Ledbetter/Representative for Dr. Natasha Campbell-McBride (‘Gut and Psychology Syndrome’) and Stuart Tomc/National Educator and Spokesperson for Nordic Naturals).

Lees verder


Research may unlock mystery of autism's origin in the brain

In the first study of its kind, researchers have discovered that in autistic individuals, connections between brain cells may be deficient within single regions, and not just between regions, as was previously believed.

Lees verder


Researcher finds link between age, birth order and autism

In the largest study of its kind, researchers have shown that the risk of autism increases for firstborn children and children of older parents. The risk of a firstborn with an autism spectrum disorder triples after a mother turns 35 and a father reaches 40.

Lees verder


Study shows California's autism increase not due to better counting, diagnosis

A study by researchers at the UC Davis M.I.N.D. Institute has found that the seven- to eight-fold increase in the number children born in California with autism since 1990 cannot be explained by either changes in how the condition is diagnosed or counted — and the trend shows no sign of abating. Published in the January 2009 issue of the journal Epidemiology, results from the study also suggest that research should shift from genetics to the host of chemicals and infectious microbes in the environment that are likely at the root of changes in the neurodevelopment of California's children. "It's time to start looking for the environmental culprits responsible for the remarkable increase in the rate of autism in California," said UC Davis M.I.N.D. Institute researcher Irva Hertz-Picciotto, a professor of environmental and occupational health and epidemiology and an internationally respected autism researcher. Hertz-Picciotto said that many researchers, state officials and advocacy organizations have viewed the rise in autism's incidence in California with skepticism.

Lees verder


Growth of new brain cells requires 'epigenetic' switch

New cells are born every day in the brain's hippocampus, but what controls this birth has remained a mystery. Reporting in the January 1 issue of Science, neuroscientists at the Johns Hopkins University School of Medicine have discovered that the birth of new cells, which depends on brain activity, also depends on a protein that is involved in changing epigenetic marks in the cell's genetic material. "How is it that when you see someone you met ten years ago, you still recognize them? How do these transient events become long lasting in the brain, and what potential role does the birth of new neurons play in making these memories?" says Hongjun Song, Ph.D., an associate professor of neurology and member of the Johns Hopkins Institute of Cell Engineering's NeuroICE. "We really want to understand how daily life experiences trigger the birth and growth of new neurons, and make long-lasting changes in the brain." The researchers reasoned that making long-term memories might require long-term changes in brain cells. And one type of cellular change that has long-lasting effects is so-called epigenetic change, which can alter a cell's DNA without changing its sequence but does change how and which genes are turned on or off. So they decided to look at the 40 to 50 genes known to be involved in epigenetics, and see if any of them are turned on in mouse brain cells that have been stimulated with electroconvulsive therapy—shock treatment. "It's long been known that ECT induces neurogenesis in rodents and humans, so we used it as our test case to find what is triggered downstream to cause new cells to grow," says Song.One gene turned on in response to ECT was Gadd45b, a gene previously implicated in immune system function and misregulated in brain conditions like autism. To confirm Gadd45b is turned up in response to brain activity, the researchers also examined mice experiencing a different activity. Exposure to new surroundings, the team found, also turns on Gadd45b in brain cells.

Lees verder


Children's National scientists uncover key developmental mechanisms of the amygdala

For the first time, scientists at Children's National Medical Center have successfully identified a key developmental program for the amygdala—the part of the limbic system that impacts how the brain creates emotional memories and responses. This knowledge could help scientists to better understand autism and similar disorders in which altered function of this region is known to occur. The findings, published in the February edition of Nature Neuroscience, identify a group (otherwise known as a pool) of precursor cells of neurons that are earmarked specifically for the amygdala and comprise part of a unique system of growth and development for this portion of the brain. "Despite its central role in normal brain function and behavior, little has been known about how neuronal cell diversity is generated during development of the amygdala," said senior author Joshua Corbin, PhD, of the Center for Neuroscience Research at Children's National. "It was thought that development of this region occurred similarly to other brain structures like the cerebral cortex, but our findings indicate that a specific precursor pool exists that is pre-assigned exclusively to the limbic system. It is a breakthrough to our understanding of this little studied region of the brain." Using studies of embryonic mice, Corbin and his team located two specific pools of precursor cells marked by the transcription factor Dbx1 that migrate from both the ventral pallium and the preoptic area—a previously undiscovered pool of migratory cells—to create the requisite mix of excitatory and inhibitory neurons that ultimately comprise the amygdala. Remarkably, the preoptic area precursor cells are exclusive contributors to the development of the limbic system, and no other portion of the brain."Altered function of the amygdala is a hallmark characteristic of disorders such as autism," said Dr. Corbin. "A more clear understanding of the normal development of this important brain structure provides a roadmap to understand the consequences of altered brain development in neurodevelopmental disorders."

Lees verder


The first autism disease genes

Professor Marion Leboyer of the Psychiatry Genetic Team INSERM and director of the specialized French research foundation for psychiatric disorders, Fondation FondaMental, Paris, will present at the 21st ECNP Congress the compelling neurobiological story of discovering the first autism genes. Thereby she will highlight new findings on the role of gene mutations, their association with synapse abnormalities, and -- surprisingly -- a connection between circadian rhythms and autism risk. These insights will nurture applied projects on the development of new therapeutic strategies.

Lees verder


Mothers say GFCF (autism) diet is working for their kids

“Once they go on this diet, you usually see a great calming,” said Dr. Kendal Stewart, a neuro-otologist, board certified in ear, nose and throat disorders with training in neurology and neurosurgery. He says autistic children all have troubled immune systems. “These kids do have a higher rate of having sensitivities to wheat and casein,” said Dr. Stewart.

Lees verder


Children with autism don't adapt as readily to unfamiliar faces

When it comes to recognizing faces, children with autism aren't as readily adaptable as are normal kids, according to a study reported online in Current Biology, a publication of Cell Press, on Aug. 30, 2007. That's despite the fact that kids with autism can identify similarities among related faces just as well as other children, the researchers found.

Lees verder


UNC, Caltech research finds further evidence for genetic contribution to autism

“This manifests as a tendency not to prefer interactions with others, not to enjoy ‘small talk’ for the sake of the social experience and to have few close friendships involving sharing and mutual support,” said Piven, senior author of the study, Sarah Graham Kenan professor of psychiatry in the UNC School of Medicine and director of the newly established Carolina Institute for Developmental Disabilities. “This characteristic is really a variation of normal and not associated with any functional impairment.”

Lees verder


Autism's social struggles due to disrupted communication networks in brain

Picking up on innuendo and social cues is a central component of engaging in conversation, but people with autism often struggle to determine another person's intentions in a social interaction. New research from Carnegie Mellon University sheds light on the neural mechanisms that are responsible for such social difficulties in autism, and on the workings of these social brain mechanisms in all of us.

Lees verder


What we learn about autism from studying fragile X syndrome

Individuals with autism and fragile X syndrome share many symptoms, and there may be common neurobiological abnormalities underlying these symptoms. David Hessl, an associate professor in the Department of Psychiatry and Behavioral Sciences and a researcher at the M.I.N.D. Institute, will share recent findings from his laboratory and others focusing on this topic in the Jan. 22 Minds Behind the M.I.N.D. lecture.

Lees verder


New approach to detect autism earlier

A new way of understanding autistic disorders, incorporating both psychological and biological factors, could lead to the conditions being picked up earlier, research from the University of New South Wales has found.

Lees verder


Missing protein may be key to autism

A missing brain protein may be one of the culprits behind autism and other brain disorders, researchers at MIT's Picower Institute for Learning and Memory report in the Dec. 6 issue of Neuron.

Lees verder


Fever lessens autism symptoms

Key behavior ranging from better concentration to improved word use tends to occur when a child with autism has a fever, scientists report in an unusual investigation published yesterday.

Lees verder


Thin Bones Seen In Boys with Autism and Autism Spectrum Disorder

Results of an early study suggest that dairy-free diets and unconventional food preferences could put boys with autism and autism spectrum disorder (ASD) at higher than normal risk for thinner, less dense bones when compared to a group of boys the same age who do not have autism.

Lees verder


Brain Overgrowth In One-year-olds Linked To Development Of Autism, Study Says

Brain overgrowth in the latter part of an infant's first year may contribute to the onset of autistic characteristics, according to new research.

Lees verder


Study explores autism link to immune system

In another tantalizing link between the immune system and autism, researchers at the University of California Davis have found 11 genes, all governing “natural killer“ immune cells, that are more active in autistic children than in other youngsters.

Lees verder


UC Davis Researchers Identify Gene Expression Profile Distinctions in Children with Autism

A group of genes with known links to natural-killer cells — the first to attack viruses, bacteria and malignancies — are expressed at high levels in the blood of children with autism when compared to children without the disorder, according to a new study from the UC Davis M.I.N.D. Institute. Researchers also found gene expression distinctions in children with early onset and regressive forms of the disorder. The outcomes, published in the January issue of Genomics, offer hope that gene expression analyses can provide biological evidence of autism, currently diagnosed only through behavioral assessments, in some children.

Lees verder


Accelerated head growth can predict autism before behavioral symptoms start

Children with autism have normal-size heads at birth but develop accelerated head growth between six and nine months of age, a period that precedes the onset of many behaviors that enable physicians to diagnose the developmental disorder, according to new research from the University of Washington’s Autism Center. The study also indicates that this aberrant growth is present in children who have the early onset form of autism as well as those later diagnosed with the regression type of the disorder, according to Sara Webb, who led the research.

Lees verder


WiFi and EM Radiation - The Rest of the Autism Story

Carlo developed a theory that low frequency cell phone signals are harmful to cell function. This results in cells protecting themselves by stopping movement of nutrients and waste products through the cellular membrane. Inability to move wastes outside cells results in a buildup of toxins. This led him to suspect a connection with the enormous increase in autism. His hypothesis suggests that autistic children are less able to process heavy metals, so they remain in their bodies (primarily the brain) and cause neurological damage, including autism.

Lees verder


Voices of autism 'silenced' by charity

AN EXTRAORDINARY dispute has broken out between people with autism and a charity that aims to help them. At stake is how such people are perceived by the general public. Like many people with autism, an autistic blogger who goes by the screen name "Abscout" is angry about the way the condition is portrayed by some charities. To try and paint a different picture, Abscout set up a spoof website called NTSpeaks.org, a parody of the site of the New York-based charity Autism Speaks. The NT stands for neurotypical, a term sometimes used by people with autism to describe the rest of the population.

Lees verder


Don't Believe the Hype -- There's Much More to Autism Than Genetics

Scientists have found a genetic mutation linked to autism, but news coverage of the discovery have made it out to be far more important than it actually is. The mutations are present in only 1 percent of all kids with autism; in the other 99 percent, something else is going on.

Lees verder


UT Health Science Center researchers study diet and autism

Can autism be "cured" with diet? Researchers at the University of Texas Health Science Center at Houston embark on a double-blind study to find out if wheat and dairy products can affect autistic behavior, as some parents believe.

Lees verder


When 1 in 150 is really 1 in 67

On February 8, 2007 the CDC released “New Data on Autism Spectrum Disorders (ASDs) from Multiple Communities in the United States.” (1)Since then, most people and the press have been under the impression that in the United States, the “new” CDC- reported ASD prevalence rate of 1 in 150 was a recent discovery that was current for 2007 when indeed it was not at all. The study did not document a prevalence of 1 in 150 among children born now or five years ago. The study revealed that among U.S. children born in 1994, thirteen years ago, 1 in 150 on average had a spectral disorder.

Lees verder


Poor recognition of 'self' found in high functioning people with autism

Contrary to popular notions, people at the high end of the autism spectrum disorder continuum suffer most from an inability to model "self" rather than impaired ability to respond to others, said Baylor College of Medicine researchers in a report that appear in the journal Neuron. This inability to model "self" can disrupt an individual's ability to understand the world as a whole, said Dr. P. Read Montague Jr., professor of neuroscience, and director of the Human Neuroimaging Lab and the Computational Psychiatry Unit at BCM. "It's an interesting disconnect."

Lees verder


Brain study suggests way to measure, treat autism

Researchers have pinpointed subtle deficits in the brains of people with autism spectrum disorder that they say could aid more precise diagnoses and perhaps improve treatment of ASD.

Lees verder


Controversy over vaccine-autism link endures

The Geier studies might have been ignored if not for the fact that a few years earlier, in 1999, the Centers for Disease Control (CDC) and the American Academy of Pediatrics (AAP) asked vaccine-makers to remove thimerosal from vaccines as quickly as possible. This move came after they realized that since 1991, children receiving routine vaccines had been getting amounts of thimerosal that might push them over accepted levels of mercury.

Lees verder


Prenatal exposure to maternal antibodies linked to autistic behaviors in offspring

New research from the UC-Davis M.I.N.D. Institute shows that an interaction between fetal brain cells and maternal antibodies could be linked with the repetitive behavior -- also called stereotypies -- that is characteristic of autism. While additional studies are needed to confirm the outcome, this result leads investigators to suspect that brain-directed antibodies during the prenatal period could be a causal factor for the disorder.

Lees verder


Some cases of autism may be traced to the immune system of mothers during pregnancy

New research from the UC-Davis M.I.N.D. Institute and Center for Children's Environmental Health has found that antibodies in the blood of mothers of children with autism bind to fetal brain cells, potentially interrupting healthy brain development. The study authors also found that the reaction was most common in mothers of children with the regressive form of autism, which occurs when a period of typical development is followed by loss of social and/or language skills.

Lees verder


Recurrent genetic deletion linked to autism

Loss of a small portion of chromosome 16, known as 16p11.2, is significantly associated with autism researchers report in the journal Human Molecular Genetics. Although this genetic microdeletion occurred in only 4 out of 712 subjects with autism (0.6 percent), it is the second most common recurrent genomic disorder associated with autism, which affects about 1 out of 160 children in the United States.

Lees verder


UT Southwestern researchers uncover mechanisms of common inherited mental retardation

Researchers at UT Southwestern Medical Center are uncovering how brain cells are affected in Fragile X syndrome, the most common cause of inherited mental retardation and the most common genetic cause of autism.

Lees verder


Brain waves show sound processing abnormalities in autistic children

Abnormalities in auditory and language processing may be evaluated in children with autism spectrum disorder by using magnetoencephalography (MEG), according to a study presented today at the annual meeting of the Radiological Society of North America (RSNA). "Using MEG, we can record the tiny magnetic fields associated with electrical brain activity," said Timothy Roberts, Ph.D., vice chair of research in the Department of Radiology at Children's Hospital of Philadelphia. "Recorded brain waves change with every sensation, thought and activity. It's like watching a movie of the brain in real time." Typically used for epilepsy evaluation, MEG can also be used to identify timing abnormalities in the brains of patients with autism. "We found that signatures of autism are revealed in the timing of brain activity," Dr. Roberts said. "We see a fraction of a second delay in autistic patients." Autism is a complex developmental disability that affects approximately one in every 150 American children, mostly boys, according to the Autism Society of America. Autism inhibits the brain functions that govern the development of social and communication skills. For a MEG exam, a helmet that houses magnetic detectors and looks similar to an old-fashioned hair dryer is lowered over the patient's head while the patient remains in a seated position. The helmet analyzes electrical currents from the brain.

Lees verder


Brain's Magnetic Fields Reveal Language Delays in Autism

Faint magnetic signals from brain activity in children with autism show that those children process sound and language differently from non-autistic children. Identifying and classifying these brain response patterns may allow researchers to more accurately diagnose autism and possibly aid in developing more effective treatments for the developmental disorder. Timing appears to be crucial. "Children with autism respond a fraction of a second more slowly than healthy children to vowel sounds and tones," said study leader Timothy Roberts, Ph.D., vice chair of radiology research and holder of the Oberkircher Family Endowed Chair in Pediatric Radiology at The Children's Hospital of Philadelphia. Roberts used a technology called magnetoencephalography (MEG), which detects magnetic fields in the brain, just as electroencephalography (EEG) detects electrical fields.

Lees verder


Researchers move 2 steps closer to understanding genetic underpinnings of autism

Today's issue of the American Journal of Human Genetics, describes what might be a corner piece of the autism puzzle -- the identification and subsequent validation of a gene linked to the development of autism by three separate groups of scientists. An accompanying commentary by Dr. Dietrich Stephan, Director of the Neurogenomics Division at the Translational Genomics Research Institute, further explains the findings.

Lees verder


UCLA scientists identify new genetic link to autism

UCLA scientists have used language onset ? the age when a child speaks his or her first word ? as a tool for identifying a new gene linked to autism. The research team also discovered that the gene is most active in brain regions involved with language and thought.

Lees verder


Enzymes and Autism forum

The Enzymes and Autism forum is for the discussion of digestive enzymes (and many other types of supplements) and how their supplementation affect those dealing with conditions of the autistic spectrum/PDD, attention deficit, sensory integration, digestion/malabsorption, food sensitivities/allergies and other uses. We welcome comments and questions about using enzymes in any way, including but not limited to those dealing with restrictive diets, treatments, feeding issues, and intestinal health. Please treat all with respect; well-phrased and polite dissents may be posted, without flaming. This non-commercial, volunteer, semi-moderated list sees about 50+ posts per day. You may want to edit your membership so you receive the posts as a Digest, or to view the posts on the Web Only. Statements posted on this list are for information only, and should not be taken as medical advice. If you need medical advice, you should seek it from a qualified practitioner. NOTE: You should be able to join immediately. If you get a message saying membership pending, please notify kdefelice@thundersnow.com and you will be subscribed directly. Thank you.

Lees verder


Autism and GI Problems

Recent research shows that more than 50% of children with autism have GI symptoms, food allergies, and maldigestion or malabsorption issues (Horvath). It’s obvious from talking to parents that GI problems are a major concern in children with autism. Listservs dealing with autism have discussions on GI issues all the time. Antifungal use, both prescription and alternative remedies, is a common topic. Parents have tried “anti-yeast” diets, prescription drugs and natural remedies, but nothing seems to be “the answer” to the chronic microbial problems their children face. Many parents wish to pursue chelation for their children, but are unable to do so because of their inability to get their children’s gut pathogens under control.

Lees verder


Treating Autism with Stem Cells, Immune Support, Nutrition and Anti-fungals

Gluten and casein raise opioid levels. Opioids reduce cAMP, reducing the conversion of tryptophan to serotonin. Instead, tryptophan takes alternative pathways and is excreted as urinary IAG (indolyl acryloyl glycine) and 3-indoleacetate. Increased IAG can contribute to leaky gut and perhaps increased blood brain barrier permeability.

Lees verder


Autism Linked with Low Levels of Antioxidants

"Glutathione is the major antioxidant in cells important for detoxification and elimination of environmental toxins, and its active form is reduced in about 80 percent of the kids with autism," says Dr. S. Jill James, director of the biochemical genetics laboratory at Arkansas Children's Hospital Research Institute.

Lees verder


New Theory Proposed on Autism Treatment

A special zinc binding protein found in the brain called metallothionin-3 is oxidized by the inflammatory processes initiated by the fever. As this zinc binding protein is oxidized, zinc is released from its binding sites in high quantities and this damages the nearby brain cells. Due to the release of zinc into the brain from the damaged metallothionin-3 during an infectious process, certain brain cell receptors (NMDA receptors) are injured by the zinc. This injury allows calcium to enter the neurons. An increase in intracellular calcium damages and cripples the nerve cell’s energy producing mitochondria. These crippled neurons then no longer function well and become over excitable whenever they are asked to perform tasks. These changes may well be the reason for the hyperactive or even bizarre behavior seen in these autistic children.

Lees verder


Autism and Sulphotransferase and Phenolic Foods

Interest in these aspects came about as a result of parental observation and study. Parents observed that particular foods appeared to result in the appearance of bad behaviours in their children. These foods such as apple juice, citrus fruits, chocolate and paracetamol were precisely those that were known to precipitate migraine attacks in susceptible individuals. The parents also noted the according high incidence of migraines within the families of people with autism. They noted that certain enzymes tended to be functioning sub-optimally in migraine and wondered if the same situation pertained in autism. They coerced Rosemary Waring, a well-known researcher into these aspects, into testing a group of children with autism.

Lees verder


Digestion-gut-autism connection - the Specific Carbohydrate Diet

In many cases, children with neurological issues such as autism and seizure disorder are also experiencing symptoms of chronic constipation, periods of diarrhea, abdominal pain, and indications of intestinal bacterial and fungal overgrowth. More and more parents and clinicians are begin-ning to connect the function of the gut with the brain and are finding that correcting digestive imbalances by altering the diet can lead to significant overall improvement in the child's mental and physical health and in several cases reduce or even eliminate aberrant behavior and seizure activity.

Lees verder


Treating autism with SCD

The good news is that SCD food tastes good. SCD baked goods are delicious, satisfying, and some are easy to make. Foods allowed on the SCD include fruits, most vegetables, meat, nuts and honey. Some children are able to tolerate properly prepared goat yogurt as well. The SCD is not a diet that limits simple carbohydrate intake. Creative SCDers have come up with an incredible array of delicious, easy-to-cook recipes. Recent research shows that 80% of autistic patients met the criteria for malabsorption (B. Walsh). Also, the majority had low intestinal carbohydrate digestion (K. Horvath). Carbohydrates are categorized into monosaccharides (single sugars), disaccharides (double sugars), and polysaccharides (long strands of sugars). When the intestinal wall is damaged and/or carbohydrate digestion is impaired, the body loses its ability to absorb disaccharides and polysaccharides. Since they are not broken down and absorbed in the small intestine, they are available to the yeast and bacteria in the large intestine Toxic by-products of the yeast and bacteria can further damage the intestinal tract worsening the problem and creating a vicious cycle.

Lees verder


Vaccine-autism study has flaws

How about having someone (preferably no one with a vested interest in the outcome) fund a study that actually delves into what is in the blood of our autistic vs. nonautistic kids? Are heavy metals routinely seen in this lab work or not? Now, that seems like a straightforward, nonflawed study.

Lees verder


Study "Disproving" Mercury-Autism Link Published in Journal with Financial Ties to Vaccine Manufacturers

While the mainstream press is widely reporting a new study "disproving" any link between autism and mercury-containing thimerosal in vaccines, no one has bothered to point out that the study was published in a medical journal stacked full of ads from the very same drug companies that manufacture and market vaccines. The Journal, the Archives of General Psychiatry, is the pro-drug psychiatric arm of the American Medical Association, a pill-pushing organization tarnished by a history of conspiracy against alternative medicine and the promotion of toxic substances like cigarettes with full-page ads in its flagship publication, JAMA.

Lees verder


A new piece in the autism puzzle

Autism is a frustrating condition for those who live it and for the researchers who seek to unravel it. Because the developmental disorder tends to run in families, genetic factors are likely to play a role in disease risk, but the quest to locate the responsible genes has been mostly fruitless. A new genome-wide scan led by researchers at the Broad Institute of MIT and Harvard and members of the Boston-based Autism Consortium has added a piece to the autism puzzle by identifying a region of the genome that is missing in some people with autism and duplicated in others. The findings, published in the January 10 issue of New England Journal of Medicine, help explain roughly 1% of autism cases, and contribute to the ongoing effort to lay bare the disorder’s genetic underpinnings.

Lees verder


Rice University study finds possible clues to epilepsy, autism

Rice University researchers have found a potential clue to the roots of epilepsy, autism, schizophrenia and other neurological disorders. While studying the peripheral nerves of the Drosophila, aka the fruit fly, Rice doctoral student Eric Howlett discovered an unanticipated connection between glutamate – an amino acid and neurotransmitter in much of the food we eat – and phosphoinositide 3-kinase (PI3K), an enzyme that, Howlett found, regulates the activity of neurons. Howlett and his colleagues, graduate student Curtis Chun-Jen Lin, research technician William Lavery and Michael Stern, a professor of biochemistry and cell biology, discovered that negative feedback mediated by PI3K regulates the excitability of neurons, an issue in a number of ailments that include neurofibromatosis, and that a mutation in a glutamate receptor gene common to both the fruit fly and humans has the ability to disrupt that regulatory mechanism. Howlett found the Drosophila’s metabotropic glutamate receptor (DmGluRA) gene, when mutated, increased the excitability of the neuron by preventing PI3K from doing its job.

Lees verder


 

 

 


View My Stats