Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Voedingssupplement veelbelovend voor terugdringen cardiovasculaire veroudering

Het is al langere tijd bekend dat calorieënrestrictie de lichamelijke tekenen van veroudering kan tegengaan, zoals gebleken is uit studies met fruitvliegjes, rondwormen, knaagdieren en zelfs mensen. Het terugbrengen van de calorieëninname met ongeveer een derde kan een heleboel gezondheidswinst op leveren en soms ook levensverlengend werken. Maar een nieuwe studie van de University of Colorado te Boulder blijkt dat dagelijkse inname van een natuurlijk voedingssupplement genaamd nicotinamide riboside (NR), zorgt voor hetzelfde effect als bij een calorische restrictie ofwel “CR”, waarbij dezelfde belangrijke biologische mechanismes in gang gezet worden die verantwoordelijk zijn voor de gezondheidsvoordelen.

Lees verder


Omega 3 niveau betere voorspeller overlijdensrisico dan cholesterol

Volgens een studie was het risico op overlijden aan alle oorzaken 33% lager bij deelnemers met het hoogste gehalte aan omega 3 in het bloed. Een recent onderzoek, verschenen in het Journal of Clinical Lipidology, onderzocht de waarde van het meten van EPA- en DHA-omega 3-vetzuren, om te schatten wat iemands risico is op het ontstaan van bepaalde ziektes. In dit nieuwe rapport, van het team van hoofdauteur van de studie dr. William Harris, staan de meetgegevens van de “Omega 3 Index” (EPA- en DHA-gehalte in membranen van rode bloedcellen) van 2500 deelnemers aan het Offspring cohort ofwel het Nakomelingencohort van de Framingham Heart Study.

Lees verder


Zou melatonine de sleutel kunnen zijn tot gezond ouder worden?

Een nieuw onderzoek verschenen in Brits Journal of Pharmacology, belicht de rol van melatonine - een hormoon dat 's nachts wordt aangemaakt - bij het reguleren van de slaap en de biologische of circadiaanse klok van het lichaam. Onderzoek wijst uit dat behandelingen met melatonine kunnen helpen om de herstellende waarde van slaap te verbeteren en om gezond fysiek en mentaal ouder worden te bevorderen.

Lees verder


Een anti-aging eiwit zou er gericht op kunnen zijn om immuuncellen te verjongen

Van anti-aging eiwitten is al lang aangetoond dat ze beschermend werken tegen ziekten die gerelateerd zijn aan ouder worden, zoals kanker, neurodegeneratie, en hart- en vaatziekten. Een studie door onderzoekers aan de Gladstones Institutes heeft nu onthuld dat een dergelijk eiwit er ook gericht op zou kunnen zijn om cellen in het immuunsysteem te verjongen.

Lees verder


Luteïne kan cognitieve veroudering tegengaan

Spinazie en boerenkool zijn favoriet bij degenen die fysiek fit willen blijven, maar ze kunnen gebruikers ervan ook cognitief fit houden, dit volgens een nieuwe studie van de universiteiten van Illinois. Het onderzoek, waaraan 60 volwassenen in de leeftijd van 25 tot 45 jaar aan deelnamen, toonde aan dat deelnemers van middelbare leeftijd met hogere luteïne niveau’s hogere neurale reacties hadden in vergelijking met jongere individuen en leeftijdsgenoten. Luteïne is een voedingsstof die je vindt in groene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool, evenals in avocado’s en eieren.

Lees verder


Plantaardige verbindingen kunnen mentale effecten van veroudering verminderen

Salk-wetenschappers hebben verder bewijs gevonden dat een natuurlijke verbinding in aardbeien bij muizen cognitieve tekorten en ontstekingen i.v.m. veroudering vermindert. Het onderzoek, dat in juni 2017 in de Journals of Gerontology Series A verscheen, bouwt voort op het vorige onderzoek van het team naar het antioxidant fisetin, waarbij men ontdekte dat het kan helpen om leeftijd verwante mentale afname en aandoeningen, zoals Alzheimer of een beroerte, te behandelen.

Lees verder


Maagzuurremmers (protonpompremmers) verhogen risico op overlijden

Uit een onderzoek gepubliceerd in het online tijdschrift BMJ Open, blijkt dat proton pomp remmers (PPI's) - een veel voorkomende klasse van geneesmiddelen ontworpen om de overmatige maagzuurproductie te beperken - een verhoogd risico op overlijden kunnen geven. Gezien de beschikbaarheid en de accumulerende bewijzen in verband met een aantal potentieel ernstige bijwerkingen, wordt het tijd om de indicaties voor gebruik en duur van de behandeling met PPI's te beperken, stellen de onderzoekers voor.

Lees verder


Eens zullen darmbacteriën kunnen helpen bij het vertragen van het verouderingsproces

Ooit zou het mogelijk kunnen zijn om het verouderingsproces te vertragen met van darmbacteriën afgeleide supplementen. Wetenschappers van het Baylor College of Medicine en de universiteit van Texas Health Science Center in Houston hebben bacteriële genen en verbindingen geïdentificeerd die het leven verlengen maar ook de progressie van tumoren vertragen en de accumulatie van amyloide-beta, een verbinding die geassocieerd wordt met Alzheimer, in de laboratorium worm C. elegans.

Lees verder


Verband tussen hoge EPA en DHA in het bloed en verminderd risico overlijden

Uit een studie gepubliceerd in het Journal of Clinical Lipidology bleek dat hogere niveaus van EPA en DHA omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren (PUFA) in de rode bloedcellen een lager risico op sterven door welke oorzaak ook onder postmenopauzale vrouwen, tot gevolg had. De studie onderzocht de associaties van de omega-3 index, een maat voor EPA en DHA niveaus van rode bloedcellen.

Lees verder


David Wolfe over veroudering en de rol van voeding


Hoe we veroudering willen afremmen


Studie vindt verband tussen voeding en gezondheid van de hersenen en intelligentie bij oudere volwassenen

Een studie rond oudere volwassenen vindt verband tussen de consumptie van een pigment gevonden in bladgroenten en het behoud van "gekristalliseerde intelligentie," de mogelijkheid om de vaardigheden en kennis die men verworven heeft tijdens het actieve leven, te benutten. De studie verscheen in het tijdschrift Frontiers in Neuroscience Aging.

Lees verder


De impact van versuikering

Op zaterdag 19 november 2016 organiseert Ortho Linea een jubileumcongres over Advanced Glycation Endproducts (AGEs). Het congres vindt plaats in Kontakt der Kontinenten in Soesterberg. Wetenschappelijk Congres over Advanced Glycation Endproducts (AGEs). AGEs blijken een onafhankelijke risicofactor te zijn voor veel verouderings- ziekten en hedendaagse klachten. We krijgen ze enerzijds binnen via onze voeding, en maken ze anderzijds zelf óók aan in ons lichaam.

Lees verder


Vezels staan in verband met succesvol ouder worden

De meeste mensen weten wel dat een vezelrijk dieet zorgt voor een regelmatige stoelgang. Australische onderzoekers hebben nu een verrassend ander voordeel ontdekt van dit vaak ondergewaardeerde voedingsbestanddeel.

Lees verder


Ontstekingen en veroudering

Dr. Aubrey de Grey is a biomedical gerontologist and the founder of the SENS research foundation which aims to find technologies that can repair the various types of damage that occur during the aging process. In this episode Rhonda and Aubrey discuss the types of damage that cause aging, how aging results in a decrease in the capacity to repair damage, what role epigenetics play in aging, how people age at different rates, chronic inflammation as a driver of aging, factors that are in young blood that repair damage, the role of nutrition in aging, and recent technologies such as CRISPR, induced pluripotent stem cells that will advance anti-aging research and more.


Een vitamine die het verouderingsproces in organen stopt

Nicotinamide riboside (NR) blijkt een behoorlijk verbazingwekkende stof. Uit verschillende onderzoeken is al gebleken dat het de stofwisseling effectief bevordert. Een artikel geschreven door Hongbo Zhang – promovendus in het team – werd vandaag in Science gepubliceerd. Het beschrijft de positieve effecten van NR op de werking van stamcellen. De effecten kunnen niet anders worden beschreven dan als regeneratief.

Lees verder


Gezond verouderen - Udo Erasmus


The Okinawa Diet: Living to 100


'Onze stoelen zijn onze dood,’ zeggen Koreaanse onderzoekers

Volgens een grote studie onder Koreanen van middelbare leeftijd, verschenen in de Journal of Hepatology, hebben zowel het sedentair gedrag als gebrek aan fysieke activiteit te maken met niet-alcoholische vette leverziekte (NAFLD). Deze bevindingen ondersteunen het belang van zowel het verminderen van onze tijd dat we zitten als het verhogen van de lichamelijke activiteit, zeggen onderzoekers.

Lees verder


Wetenschappers tonen aan dat veroudering het immuunsysteem verminkt en wijzen op de voordelen van antioxidanten

Scripps Research Institute : wetenschappers aan de Florida campus van het Scripps Research Institute (TSRI) hebben aangetoond hoe ouderdom de productie van nieuwe afweercellen verlamt, de reactie van het immuunsysteem op vaccins vermindert en het risico op infecties verhoogt. Het onderzoek laat bovendien zien dat antioxidanten in de voeding dit schadelijk proces vertragen.

Lees verder


‘Succesvol ouder worden' in verband gebracht met schadelijk alcoholgebruik onder 50-plussers

Gezonde, actieve, sociale en welgestelde ouderen meer risico; onderzoekers wijzen op ‘middenklasse fenomeen'. De 50-plussers die succesvol oud worden - gezond, actief, sociaal en welgesteld - lopen meer risico op schadelijk alcoholgebruik dan hun minder succesvolle leeftijdgenoten, is de uitkomst van een onderzoek gepubliceerd in de online uitgave BMJ Open.

Lees verder


Anti aging strategies


Recept voor langer leven: breng minder tijd in je eentje door

Nieuwe studie ontdekt dat isolement een risicofactor is voor alle leeftijden in alle inkomensgroepen. Vraag mensen wat er nodig is om langer te leven en ze zullen dingen zeggen zoals lichaamsbeweging, Omega-3, en je regelmatig laten checken door je huisarts. Onderzoek door Brigham Young University laat nu zien dat eenzaamheid en sociaal isolement net zo’n grote bedreiging is voor een lang leven als obesitas.

Lees verder


Bruce Ames on Triage Theory, Longevity Vitamins & Micronutrients

In this video Dr. Rhonda Patrick interviews Dr. Bruce Ames about his triage theory, which he proposes that the body has developed a rationing response to shortages of micronutrients (vitamins and minerals) throughout evolution. When cells run out of a vitamin or mineral, that scarce micronutrient is allotted to proteins (in the body) essential for short-term survival. Proteins needed for long-term health, including those that protect DNA, lose out and become disabled and lead to diseases of aging. In addition they discuss how RDAs are chosen and what Bruce calls “longevity vitamins” which he calls a class of nutrients that exist mostly to prevent degenerative diseases of aging in addition to essential vitamins and minerals.


Wetenschappers van het Scripps Research Institute onthullen nieuwe, essentiële werking hoe Resveratrol gezondheidsvoordeel oplevert

Het in rode wijn gevonden ingrediënt activeert zeer oude stress respons.

Wetenschappers van The Scripps Research Institute (TSRI) hebben ontdekt dat resveratrol, het bestanddeel in rode wijn dat ooit werd aangeprezen als verjongingselixer, een oude evolutionaire stress respons in de menselijke cellen activeert. De ontdekking zou veel over het mysterie en de controverse rond de juiste werking van resveratrol naar het land der fabelen verwijzen. "Deze stress respons is representatief voor een biologische "laag" die op grote schaal over het hoofd gezien is, en resveratrol blijkt het in veel lagere concentraties te activeren dan gebleken is uit eerdere onderzoeken," zegt hoofdonderzoeker Paul Schimmel, hoogleraar en lid van het Skaggs Institute for Chemical Biology van TSRI.

Lees verder


UCLA wetenschapper onthult dat men aan de hand van de biologische klok de leeftijd van de meeste menselijke weefsels kan meten

Studie vindt dat het borstweefsel van vrouwen sneller veroudert dan de rest van het lichaam.

Iedereen wordt ouder maar de wetenschappers begrijpen niet echt waarom. Nu een UCLA studie heeft blootgelegd dat een biologische klok is ingebed in onze gnomen kan dat licht werpen op de vraag waarom ons lichaam veroudert en hoe we het proces kunnen vertragen. Gepubliceerd in Genome Biology van 21 october kunnen de bevindingen waardevolle inzichten bieden bij kanker- en stamcelonderzoek.

Terwijl eerder klokken in verband werden gebracht met speeksel, hormonen en telomeren, is het nieuwe onderzoek het eerste dat een interne klok identificeert waarmee we nauwkeurig de leeftijd van diverse menselijke organen, weefsels en celtypen kunnen meten. Onverwacht geeft de klok aan dat sommige delen van ons lichaam, zoals het vrouwenborstweefsel, sneller verouderen dan de rest van het lichaam.

Lees verder


Het verband tussen circadiaanse ritmes en veroudering

CAMBRIDGE, MA - Menselijk slapen en waken wordt grotendeels geregeld door een interne circadiaanse klok die nauw overeenkomt met de 24-uurs cyclus van licht en duisternis. Deze circadiaanse klok regelt ook andere lichaamsfuncties zoals metabolisme en temperatuur. Studies bij dieren hebben aangetoond dat wanneer van dat ritme wordt afgestapt gezondheidsproblemen zoals obesitas en metabole aandoeningen zoals diabetes kunnen ontstaan. Studies van mensen die werken in nachtdienst hebben een verhoogde gevoeligheid voor diabetes aangetoond.

Een nieuwe studie van MIT toont dat een gen genaamd SIRT1, eerder aangetoond als bescherming tegen verouderingsziekten, een belangrijke rol speelt in het controleren van deze circadiaanse ritmes. De onderzoekers vonden dat de circadiaanse functie vervalt bij oudere muizen en dat het stimuleren van hun SIRT1 niveaus in de hersenen dit verval zou kunnen voorkomen. Omgekeerd, verlies van SIRT1 functie schaadt de circadiaanse controle bij jonge muizen zoals bij een normale veroudering.

Lees verder


Paradox van het ouder worden: Hoe ouder we worden, hoe beter we ons voelen?

Momenteel zijn er ongeveer 40 miljoen Amerikanen boven de leeftijd van 65 jaar, met het snelst groeiend segment van de bevolking bij meer dan 80 jaar oud. Traditioneel is de vergrijzing gezien als een periode van geleidelijke afname in fysiek, cognitief en psychosociaal functioneren, en de vergrijzing wordt door velen gezien als het "nummer één probleem voor de volksgezondheid" waarmee de Amerikanen vandaag geconfronteerd worden. Maar deze negatieve kijk op ouder worden is in schril contrast met de resultaten van een uitgebreide studie van 1.006 oudere volwassenen in San Diego door onderzoekers van de Universiteit van Californië, San Diego School of Medicine en Stanford University. Resultaten van het Successful Aging Evaluation (SAGE) studie - bestaande uit een 25 minuten durend telefonisch interview, gevolgd door een uitgebreide e-mail-enquête - worden gepubliceerd in het decembernummer 7van de online uitgave van het American Journal of Psychiatry.

Lees verder


Verband tussen verlate vrouwelijke seksuele volwassenheid en
een lang leven bij muizen

Kandidaat-gen regelt de IGF-1 spiegel en beïnvloedt daarmee zowel het begin van de vruchtbare periode als de lengte van het leven. Een intrigerende sleutel tot een lang leven schuilt in het tijdschema voor het bereiken van seksuele rijpheid bij vrouwelijke zoogdieren, zo rapporteren onderzoekers en hun medewerkers van het Jackson Laboratory.

Lees verder


UCSF ‘fontein van de jeugd‘ pil zou de veroudering van het immuunsysteem kunnen herstellen

UCSF onderzoekers hebben vastgesteld dat een bestaande medicatie die de belangrijkste elementen van het immuunsysteem herstelt die, als ze uit balans zijn, leiden tot een gestage daling van de immuniteit en gezondheid van mensen als ze ouder worden.  Het team ontdekte dat zeer lage doses van het geneesmiddel lenalidomide de immuuncel eiwitten aanmaak kan stimuleren, waarvan de productie minder wordt naarmate men ouder wordt, en de niveau‘s van verschillende belangrijke cytokines (is een proteine die een rol speelt in de immuunafweer) in evenwicht brengt - immuun eiwitten die ofwel virussen en bacteriën aanvallen of ontstekingen veroorzaken die leiden tot een algehele achteruitgang van de gezondheid. De eerste studie, die werd ontworpen om de dosis grootte te definiëren van zo‘n therapie in een groep van 13 patiënten, zou kunnen leiden tot het gebruik van een dagelijkse pil om de immuniteit bij ouderen te stimuleren, zeiden de onderzoekers. Gegevens worden weergegeven in het januari-nummer van het tijdschrift Clinical Immunology en kan op internet gevonden worden op www.elsevier.com/locate/yclim.

Lees verder

Lia de Keizer


Wetenschappers ontdekken een moleculaire ‘switch‘ dat bijdraagt aan
het cellulaire ouderdomsproces

Deze ontdekking kan op een gegeven moment bijdragen tot nieuwe behandelingen voor stofwisselingsziekten.

Een team van wetenschappers van de Harvard School of Public Health (HSPH) rapporteren over het vinden van een moleculaire ‘switch‘ die sommige cellulaire processen ‘uit kan zetten‘ die beschermen tegen
veroudering en stofwisselings ziekten. Terwijl meer onderzoek nodig is kunnen de bevindingen deuren openen voor nieuwe behandelingen en medicijnen die stofwisselings ziekten als diabetes type 2 of hart- en
vaatziekten kunnen stoppen of vertragen. De onderzoeksresultaten verschijnen in de uitgave van Cell Metabolism van 1 december 2010.

Wetenschappers willen beter begrijpen waarom sommige mensen, meestal diegene die ouder zijn, overgewicht hebben of obesitas, een stofwisseling syndroom ontwikkelen, een aandoening die gekenmerkt
wordt door een groep van risicofactoren, waaronder hoge bloeddruk, glucose, een hoog cholesterol, insuline resistentie, een vervetting van de lever en toegenomen buikvet. Deze toestand verhoogt het risico
op hartziekte, diabetes type 2 en andere ziekten waaronder kanker.

Met behulp van genetisch gemanipuleerde proefdieren in de vorm van muizen hebben senior auteur Chih-Hao Lee, assistent professor in genetica en complexe ziekten bij HSPH, eerste auteur Shannon Reilly, een HSPH afgestudeerde student, en hun collega‘s zich gericht welke rol de SMRT proteïne (Stille mediator of Retinoide and Schildklierhormoon Receptoren) heeft in het verouderingsproces. Zij vonden oude cellen die SMRT opstapelen en zij wilden zien of SMRT de schadelijke effecten verhoogt van oxidatieve stress op de mitochondriën, de cel samenstelling dat voedsel en zuurstof omzet in energie dat metabolische activiteiten versterkt. Oxidatieve stress is een cellulair proces dat DNA, eiwitten, en andere
celfuncties beschadigd en kan leiden tot ouderdoms-gerelateerde ziekten zoals diabetes type 2, alzheimer, parkinson en atherosclerose (aderverkalking).

Reilly, Lee en hun collega‘s vonden in laboratorium experimenten dat bij oudere dieren SMRT zich gedraagt als een ‘switch‘ die de beschermende cellulaire activiteiten van eiwitten als peroxisome proliferator-geactiveerde receptoren (PPAR) uit zet. PPAR‘s helpen het reguleren van genen die vetverbranding bevorderen om het vet in het bloed in balans te houden en om oxidatieve stress te verminderen. De onderzoekers waren in staat om de negatieve effecten van oxidatieve stress te verminderen door het geven van anti-oxidanten of medicijnen die bekend zijn dat ze de beschermende activiteiten van PPAR‘s weer activeren.

De wetenschappers wisten dat oxidatieve schade zorgt dat het lichaam verouderd. Wat zij niet wisten is waarom oudere cellen meer oxidatieve schade hebben. “De betekenis van onze studie is dat we laten zien dat SMRT dit proces vergemakkelijkt,” zei Lee. “Met ander woorden, De normale metabole homeostase is gehandhaafd, gedeeltelijk, door PPAR‘s. SMRT fungeert als een metabolische schakelaar om PARR activiteiten uit te zetten als cellen verouderen.

PPAR medicijnen zijn gebruikt om insuline gevoeligheden te verminderen en om bloedvet niveau‘s te verlagen. “Onze studie toont aan dat PPAR‘s ook gebruikt worden om het lichaam in staat te stellen om te gaan met oxidatieve stress,” zei Lee.

“Met wat we geleerd hebben, geloven we dat SMRT één van de belangrijkste spelers is die leeftijdsafhankelijke daling in de mitochondirale functie veroorzaakt door het blokkeren van PPAR
activiteiten, en we hebben een manier gevonden om het lichaam te stimuleren om beter om te kunnen gaan met stofwisseling en oxidatieve stress,” zei Lee. “Deze vondst is belangrijk sinds een verhoogde
oxidatieve stress samen met een verminderde metabolische functie, bijdraagt aan het verouderingsproces en de ontwikkeling van leeftijd gerelateerde metabolische ziekten.”

In samenwerking met epidemiologen bij SHPH, vond het team genetische variaties in het menselijk SMRT gen die geassocieerd worden met het risico op het krijgen van diabetes type 2. “Door dit onderzoek waren
we in staat te bekrachtigen dat onze bevindingen met dierproeven van toepassing zijn op menselijke ziekten,” zei Lee.

Vertaling: Lia Keizer


Nederland op de 16de plaats in levensverwachting wereldwijd

Waar je woont maakt een gigantisch verschil uit betreffende je levensverwachting. In het geval van Swaziland is het gemiddeld slecht gesteld met de levensduur, 39,6 levensjaren! Daar tegenover staat nog steeds de absolute topper Japan met 82,6 (79,0 mannen / 86,1 vrouwen)  Nederland bekleed de 16de plaats 79,8 gemiddeld (77,5 mannen / 81,9 vrouwen) Opvallend is dat we het veel minder goed doen dan andere Europese landen. Zwitserland 81,7 jaar, Spanje 80,9, Zweden 80,9, Frankrijk 80,7, Italië 80,5, Noorwegen 80,2 en Oostenrijk eindigt op gelijke hoogte met ons land. De Nederlandse Antillen eindigen op plaats 60 met een gemiddelde leeftijd van 75,1 jaar, Aruba 65ste met 74,2 jaar. De gemiddelde leeftijd betreffende de gehele wereldbevolking is 67,2 jaar (65 mannen / 69,5 vrouwen)

Lees verder

Henk Mutsaers


Carnosine verlengt leven in dierstudie

Sportupplementen worden steeds gezonder. Van creatine en BCAA's wisten we al dat ze het leven verlengen, maar nu vertraagt volgens een dierstudie van de Russian Academy of Medical Sciences ook carnosine [structuurformule hieronder] het verouderingsproces. Als je beta-alanine slikt, verhoog je de hoeveelheid carnosine in je spiercellen.

Lees verder


BCAA's levensverlengend in dierstudie

Italiaanse duursporters kennen het aminozuursupplement BigOne. Italiaanse onderzoekers die BigOnedoor het drinkwater van muizen mengden, ontdekten dat de dieren daardoor tien procent langer leefden.

Lees verder


Bewerkte voedingsmiddelen kunnen kans op overlijden verdrievoudigen

Een nieuwe studie laat zien dat bewerkte voedingsmiddelen, zoals producten van (wit) tarwemeel en met een hoog suikergehalte de kans op overlijden fors verhogen

Lees verder

Jan Slemmer


How Long Will We Live?

Working at the intersection of science and policy, population researchers examine the causes and impacts of population trends. Understand how the science has changed and hear about the factors and phenomena that affect mortality and other human longevity statistics. Population aging and extending the human life span can challenge public support systems. Learn how the skills of the demographer are applied to these and other important social and economic issues.


Radio - Bas Zwaan, hoogleraar veroudering

We worden geboren, we slijten en dan gaan we dood. Maar waarom? Waarom gaan we dood? Waarom blijven we niet gewoon jong? Waarom worden sommige levende wezens niet ouder dan een dag, terwijl anderen het meer dan 400 jaar uithouden. Niet de minste vragen waar je je mee bezig kan houden. Bas Zwaan doet dat dagelijks. Hij is net benoemd tot hoogleraar Erfelijkheidsleer aan de Wageningen Universiteit.

Download MP3


Japan vs. USA Diet. Why Japanesse Men and Women Live So Long


Genetische cocktail bepaalt ouderdom

Amerikaanse onderzoekers vonden bij extreem oude mensen van over de honderd jaar een aantal specifieke genetische overeenkomsten. Het onderzoek ondersteunt de stelling dat genen een belangrijke factor zijn om gezond oud te worden. Het is zelfs de eerste stap naar een betrouwbaar voorspellingssysteem voor hoe oud je genetisch gezien kunt worden.

Link


Glucosamine- en chondroïtinegebruikers leven langer

Voorlichters en voedingswetenschappers verslijten de helft van de Nederlandse bevolking voor gek. Zo'n zes miljoen Nederlanders gebruikt voedingssupplementen, aldus een onderzoek van de NPN. [evmi.nl 19-05-2010] En die werken niet. Nee, sterker nog, supplementen maken je alleen maar ongezonder. Zeggen wetenschappers en voorlichters.

Link


'Methusalemgen' ontdekt dat hoge leeftijd schenkt

Hoe oud we worden hangt af van veel factoren, maar één daarvan is het 'methusalemgen', waarvan de bezitters een grote kans maken om heel oud te worden, zelfs als ze de uitspattingen niet schuwen.

Link


Man vast al zeventig jaar

Een 83-jarige yogi claimt dat hij al zeventig jaar niets heeft gegeten en gedronken. De Indiase Prahlad Jani krijgt naar eigen zeggen energie door meditatie.

Link

Frank


Veroudering remmen zonder honger dankzij levensverlenger in groene appels

Het organische zuur waaraan groene appels hun friszure smaak danken verlengt de levensduur. Het wormpje Caenorhabditis elegans [je ziet er eentje hieronder] leeft gemiddeld 25 langer als het L-malate door zijn voer krijgen. Dat ontdekten farmacologen van de University of California-San Diego.

Link


Hoe wordt je 101

BBC, "How to Live to 101" The quest to live longer has been one of humanities oldest dreams, but while scientists have been searching, a few isolated communities have stumbled across the answer. On the remote Japanese island of Okinawa, In the Californian town of Loma Linda and in the mountains of Sardinia people live longer than anywhere else on earth. In these unique communities a group of scientists have dedicated their lives to trying to uncover their secrets. Horizon takes a trip around the globe to meet the people who can show us all how to live longer, healthier lives.


Goede voeding vertraagt verouderingsproces

Amerikaanse wetenschappers zien verband tussen het gehalte aan omega-3 vetzuren in het bloed en de lengte van telomeren en dus invloed op gezond oud(er) worden. Korte telomeren worden in verband gebracht met kanker, hart- en vaatziekten, osteoporose en daling van de immuniteit. Telomeren zijn de uiteinden van chromosomen.

Link

Petra


Nieuw verouderingsgen ontdekt

Wetenschappers van het UMC Groningen hebben een gen ontdekt dat betrokken is bij biologische veroudering in mensen. Zij deden dat in samenwerking met Engelse collega’s van de Universiteit van Leicester en het King’s College te London. Dit onderzoek wordt vandaag gepubliceerd in het vooraanstaande tijdschrift Nature Genetics.

De onderzoekers keken naar de telomeren, de beschermkapjes van het DNA, te vergelijken met de plastic uiteinden van schoenveters. Bij de meeste cellen worden telomeren korter bij elke celdeling. Wetenschappers beschouwen daarom telomeerlengte als een marker voor biologische leeftijd.

“In deze studie hebben we ontdekt dat individuen met een bepaalde genetische variant kortere telomeren hebben en dus waarschijnlijk biologisch ouder zijn dan hun kalenderleeftijd”, vertelt dr. Pim van der Harst van de afdeling Cardiologie UMCG, die een belangrijk deel van het onderzoek in Leicester en Groningen uitvoerde. “Het effect was behoorlijk, één kopie van de variant zorgt ervoor dat de telomeren gemiddeld 75 basenparen korter zijn, wat normaal gesproken drie levensjaren duurt. Van beide ouders kun je deze variant erven en als je er twee hebt ben je biologisch gezien zeven jaar ouder.”

De nu geïdentificeerde genetische variant ligt dicht bij het TERC-gen, waarvan bekend is dat het een belangrijke rol speelt bij de telomeerlengte van stamcellen. De resultaten suggereren dat sommige mensen genetisch voorbestemd zijn om kortere telomeren te krijgen dan anderen. “Deze genetische variatie zou dus deels kunnen verklaren waarom mensen in sommige families allemaal veel ouder worden dan in andere families.”

Bekend was dat de telomeren sneller slijten door schadelijke factoren, zoals roken. Ook hartfalen en telomeerlengte zijn aan elkaar gelinkt, vertelt prof.dr. Dirk Jan van Veldhuisen, betrokken bij het onderzoek en hoofd van de afdeling Cardiologie in het UMCG. “We hebben eerder al aangetoond dat patiënten met hartfalen kortere telomeren hebben. Nu is het de vraag of gezonde mensen met deze genetische variant een groter risico hebben op het ontwikkelen van hartfalen.”

Het onderzoek maakte gebruik van data van de PREVEND studie. Dit Groningse bevolkingsonderzoek bestudeert of eiwitten in de urine nier-, hart- en vaatziekten voorspellen. Het onderzoek werd mede gefinancierd door NWO, via een Veni-beurs van Pim van der Harst, het Interuniversitair Cardiologisch Instituut Nederland (ICIN), de Nederlandse Hartstichting, de Nederlandse Nierstichting en de EU-projectsubsidie GENECURE.


Cortisol Is the Major Hormone Involved In Accelerated Aging

Dr. Michael Borkin, NMD is a pioneer in hormone and electrolyte research. He specializes in hormone and electrolyte testing and balancing. For more information contact him at: 888-285-9098 or by email: doctorborkin@gmail.com. His evaluation of hormones levels in patients provides an in-depth snap shot of the health level and disease processes. These tests and the unique balancing programs created by the trained doctors and lab technicians are incredibly valuable for individuals who have used anabolic steroids, HGH (human growth hormone), insulin, testosterone and progesterone without understanding the importance of exact supplementation in response to test results. Gross dosing without testing has caused many people to be biochemically and hormonally out of balance. Dr. Michael Borkin is also one of the creators of the science of bio-identical hormones and transdermal (through the skin) creams. Unique creams are created for each patient to restore hormonal homeostasis. The creams are made up of hormones, hormone precursors, nutrients, homeopathics, herbs and electrolytes. Specific electrolyte and nutrient rich supplements help balance each patient's bio-chemistry in all their cells, including the brain.

Dr. Borkin invested many years in treating the "Who's Who" of Hollywood and Las Vegas. After studying so many people who violate the health laws and natural circadian cycle (24-hour light and dark cycle), that stay up all night and sleep during the day, he became the leading expert on the three stages of adrenal exhaustion and the terrible consequences of a stressful life. As we all know, stress kills. Some of the most famous actors, stars and athletes are his patients. They keep his name as a jealously guarded secret so he will personally have time to work with them. They want to take advantage of his knowledge and research so he can create and monitor their special balancing programs. They are desperate to look younger, have more energy, feel their best and perform at optimal levels.

Dr. Borkin has developed a 24-hour test of the flood of hormones throughout the entire body, every 4 hours. A patient starts collecting their saliva at 8 AM. They take a sample every 4 hours until 4 AM the next morning. By studying the levels of bio-active hormones and electrolytes available in saliva, doctors learn a great deal about the health and disease processes going on inside their patients' cells.


Boeken

Gesprek. met Ellen de Bruin over haar boek Onsterfelijkheid voor beginners. In dit boek onderzoekt de wetenschapsjournaliste van NRC/Handelsblad de verschillende manieren die mensen in de loop der tijd hebben bedacht om eeuwig te leven, en daar jong en gezond bij te blijven.

Link


Dan Buettner: How to live to be 100+

To find the path to long life and health, Dan Buettner and team study the world's "Blue Zones," communities whose elders live with vim and vigor to record-setting age. At TEDxTC, he shares the 9 common diet and lifestyle habits that keep them spry past age 100.


Adviezen mbt aging

CNN's Dr. Sanjay Gupta teams with anti-aging experts to bring you an in-depth discussion on the search for immortality.

Link

GdJ


Na pensioen veroudert succesvolle man sneller

Succesvolle mannen, met een hoog inkomen, aanzien en macht, zijn op moleculair niveau ouder dan mannen die lager op de maatschappelijke ladder staan.

Link


Dieetadvies van de oudste man op aarde

Met zijn 113 jaar is Walter Breuning officieel de oudste man op aarde. In zijn leven heeft hij veel diëten voorbij zien komen. Welk dieetadvies kan hij ons geven?

Link

GdJ


Say Yes to Sex - It Can Help You Live a Longer Life

Recent studies indicate that more sex can lead to a longer life. One study indicated that having three or more orgasms a week can extend the life of a man by reducing the risk of heart disease, stress, cancer and depression.

Lees verder


Over-consumption of sugar linked to aging

We know that lifespan can be extended in animals by restricting calories such as sugar intake. Now, according to a study published in the journal PLoS Genetics, Université de Montréal scientists have discovered that it's not sugar itself that is important in this process but the ability of cells to sense its presence. Aging is a complex phenomenon and the mechanisms underlying aging are yet to be explained. What researchers do know is that there is a clear relationship between aging and calorie intake. For example, mice fed with half the calories they usually eat can live 40 percent longer. How does this work? As part of the PLoS Genetics study, Université de Montréal Biochemistry Professor Luis Rokeach and his student Antoine Roux discovered to their surprise that if they removed the gene for a glucose sensor from yeast cells, they lived just as long as those living on a glucose-restricted diet. In short, the fate of these cells doesn't depend on what they eat but what they think they're eating. There are two obvious aspects of calorie intake: tasting and digestion. By the time nutrients get to our cells there is an analogous process: sensors on the surface of the cell detect the presence of, for example, the sugar glucose and molecules inside the cell break down the glucose, converting it to energy. Of these processes, it is widely thought that the by-products of broken down sugars are the culprits in aging. The study by Rokeach and Roux suggests otherwise. To understand aging, Rokeach and Roux in collaboration with Université de Montréal Biochemistry Professors Pascal Chartrand and Gerardo Ferbeyre used yeast as a model organism. At a basic level, yeast cells are surprisingly similar and age much like human cells, as well as being easy to study. The research team found that the lifespan of yeast cells increased when glucose was decreased from their diet. They then asked whether the increase in lifespan was due to cells decreasing their ability to produce energy or to the decrease in signal to the cells by the glucose sensor. The scientists found that cells unable to consume glucose as energy source are still sensitive to the pro-aging effects of glucose. Conversely, obliterating the sensor that measures the levels of glucose significantly increased lifespan. "Thanks to this study, the link between the rise in age-related diseases and the over-consumption of sugar in today's diet is clearer. Our research opens a door to new therapeutic strategies for fighting age-related diseases," says Professor Rokeach.

Lees verder


Hypothyroidism linked to longevity

Low thyroid activity, a medical problem in-need of treatment, is normal among the elderly and may be a sign of longevity in certain individuals.

Lees verder


Study of protein structures reveals key events in evolutionary history

A new study of proteins, the molecular machines that drive all life, also sheds light on the history of living organisms. The study, in the journal Structure, reveals that after eons of gradual evolution, proteins suddenly experienced a "big bang" of innovation. The active regions of many proteins, called domains, combined with each other or split apart to produce a host of structures that had never been seen before. This explosion of new forms coincided with the rapidly increasing diversity of the three superkingdoms of life (bacteria; the microbes known as archaea; and eucarya, the group that includes animals, plants, fungi and many other organisms). ead author Gustavo Caetano-Anollés, a professor of bioinformatics in the department of crop sciences at the University of Illinois and an affiliate of the Institute for Genomic Biology, has spent years studying protein structures – he calls them "architectures" – which he suggests offer a reliable record of evolutionary events. All proteins contain domains that can be identified by their structural and functional similarities to one another. These domains are the gears and motors that allow the protein machinery to work. Every protein has one or more of them, and very different proteins can contain the same, or similar, domains. By conducting a census of all the domains that appear in different groups of organisms and comparing the protein repertoires of hundreds of different groups, the researchers were able to construct a timeline of protein evolution that relates directly to the history of life.

Lees verder


Live fast, die young? Maybe not

The theory that a higher metabolism means a shorter lifespan may have reached the end of its own life, thanks to a study published in the journal Physiological and Biochemical Zoology. The study, led by Lobke Vaanholt (University of Groningen, The Netherlands), found that mice with increased metabolism live just as long as those with slower metabolic rates. The theory that fast-living animals die young, known as the rate-of-living theory, was first proposed in the 1920s. The premise is simple: Aging is the inevitable byproduct of energy expenditure. The faster you expend energy, the faster you age, and the sooner you die. It remained a prominent theory of aging until recently, when comparisons across broad animal groups cast doubt on it. For instance, birds have significantly higher metabolisms than mammals of similar size, yet the birds live much longer. Vaanholt's study was designed to test the rate-of-living theory among individuals of one species—in this case, mice. For their experiment, Vaanholt and her team followed two groups of mice through their entire lives. One group's environment was kept at 71 degrees Fahrenheit (22 degrees Celsius), and the other group's at 50 degrees Fahrenheit (10 degrees Celsius). The colder group had to expend more energy to maintain body temperature, and according to the rate-of-living theory, should therefore die sooner than the warm group. But that's not what happened. "Despite a 48 percent increase in overall daily energy expenditure and a 64 percent increase in mass-specific energy expenditure throughout adult life, mice in the cold lived just as long on average as mice in warm temperatures," the authors write. "These results strengthen existing doubts about the rate-or-living theory." The finding is consistent with an experiment Vaanholt conducted previously. That experiment manipulated metabolism in mice through exercise rather than temperature. Mice that expended more energy over a lifetime through exercise had the same lifespan as those that did not exercise. Both studies cast significant doubt on a theory that just may have burned itself out.

Lees verder


Test detects molecular marker of aging in humans

In 2004, researchers at the University of North Carolina at Chapel Hill Lineberger Comprehensive Cancer Center announced a crucial discovery in the understanding of cellular aging. They found that as cells and tissues age, the expression of a key protein, called p16INK4a, dramatically increases in most mammalian organs. Because p16INK4a is a tumor suppressor protein, cancer researchers are interested in its role in cellular aging and cancer prevention. Now the team has proven that the same biomarker is present in human blood and is strongly correlated both with chronological age and with certain behaviors such as tobacco use and physical inactivity, which are known to accelerate the aging process. In a paper published online ahead of print in the journal Aging Cell, the researchers reported that they have solved technical hurdles to develop a simple blood test to detect p16INK4a expression, which is present in cells called T-lymphocytes, also known as T-cells. "This is a major step toward a practical tool to clinically determine a person's actual molecular, as opposed to just their chronological age," said UNC Lineberger member Norman Sharpless, M.D., the senior author of the study and associate professor of medicine and genetics at UNC's School of Medicine. They validated the test by obtaining blood from two groups of healthy human volunteers, totaling 170 subjects, who also filled out a questionnaire about current and past health status and health behaviors. They found that expression of the biomarker was strongly correlated with the donor's chronological age and, in fact, increased exponentially with age. In addition, increased levels were independently associated with tobacco use and physical inactivity as well as with biomarkers of human frailty.

Lees verder


kanker
Researchers learn how mutations extend life span

A new approach to stimulating immune cells enhances their anticancer activity, resulting in a powerful anti-tumor response in mice, according to a study by researchers at the National Cancer Institute, a part of the National Institutes of Health.

Lees verder


Researchers uncover details about how dietary restriction slows down aging

University of Washington scientists have uncovered details about the mechanisms through which dietary restriction slows the aging process. Working in yeast cells, the researchers have linked ribosomes, the protein-making factories in living cells, and Gcn4, a specialized protein that aids in the expression of genetic information, to the pathways related to dietary response and aging. The study appears in the April 18 issue of the journal Cell.

Lees verder


Hope for test to measure ageing

Scientists are developing a simple blood test to measure how fast the body's tissues are ageing at a molecular level.

Lees verder


'Life force' linked to body's ability to withstand stress

Our ability to withstand stress-related, inflammatory diseases may be associated, not just with our race and sex, but with our personality as well, according to a study published in the July issue of the journal Brain, Behavior and Immunity. Especially in aging women, low levels of the personality trait extraversion may signal that blood levels of a key inflammatory molecule have crossed over a threshold linked to a doubling of risk of death within five years. An emerging area of medical science examines the mind-body connection, and how personality and stress contribute to disease in the aging body. Long-term exposure to hormones released by the brains of people under stress, for instance, takes a toll on organs. Like any injury, this brings a reaction from the body's immune system, including the release of immune chemicals that trigger inflammation in an attempt to begin the healing process. The same process goes too far as part of diseases from rheumatoid arthritis to Alzheimer's disease to atherosclerosis, where inflammation contributes to clogged arteries, heart attacks and strokes. The current study found that that extroverts, and in particular those high "dispositional activity" or engagement in life, have dramatically lower levels of the inflammatory chemical interleukin 6 (IL-6). Swiss psychiatrist Carl Jung defined extroverts as focused on the world around them and most happy when active and surrounded by people. Introverts looked inward and were shy. The definitions of extraversion and other personality traits were refined by American psychologist Gordon Allport beginning in the 1930s. He reviewed all adjectives in the dictionary used to describe personality, and attempted to group them into clusters. Over the next several decades, researchers statistically analyzed these dictionary terms and discovered that they tended to cluster into five general dimensions: extraversion vs. introversion, emotional stability vs. neuroticism, openness vs. closed-minded, agreeable vs. hostile, and conscientiousness vs. unreliability. These dimensions, known as the "Five Factor Model" of personality, served to organize hundreds of specific traits like "activity" for psychologists, similar to the way the Periodic Table organizes elements for physicists.

Lees verder


Children of centenarians live longer, have lower risk of heart disease, stroke, diabetes

A recent study appearing in the November issue of Journal of American Geriatrics Society revealed that centenarian offspring (children of parents who lived to be at least 97 years old) retain important cardiovascular advantages from their parents compared to a similarly-aged cohort.

Lees verder


A new idea for how anti-aging products delay ripening of fruit and wilting of flowers

A research team led by UC Riverside's Michael Pirrung, a professor of chemistry, offers a novel pathway for how "antiaging" products like EthylBloc and SmartFresh block ethylene in plants, delaying the plants' demise and allowing people to enjoy their beauty and products for longer than nature allows.

Lees verder


Identification of Key Protein May Explain Anti-cancer, Anti-aging Benefits of Dietary Restriction

A protein that plays a key role in tumor formation, oxygen metabolism and inflammation is involved in a pathway that extends lifespan by dietary restriction. The finding provides a new understanding of how dietary restriction contributes to longevity and cancer prevention and gives scientists new targets for developing and testing drugs that could extend the healthy years of life.

Lees verder


Researchers To Reveal Aging’s Origins on Global Stage

Four of the biologists who described the underlying causes of aging will soon share their findings with an international audience during a symposium at the upcoming World Congress of Gerontology and Geriatrics, taking place from July 5–9, 2009, in Paris, France. The presentation, titled “Ageing Is no Longer an Unsolved Problem,” is being supported by the Ellison Medical Foundation and co-sponsored by The Gerontological Society of America (GSA). Among the speakers will be former GSA President Leonard Hayflick, PhD, a professor of anatomy at the University of California, San Francisco. He said that the accumulation of new insights has made it possible, for the first time, to understand the biological reasons for the aging of animals and humans. “Aging occurs because the complex biological molecules of which we are all composed become dysfunctional over time as the energy necessary to keep them structurally sound diminishes. Thus, our molecules must be repaired or replaced frequently by our own extensive repair systems,” Hayflick said.“These repair systems, which are also composed of complex molecules,” he explained, “eventually suffer the same molecular dysfunction. The time when the balance shifts in favor of the accumulation of dysfunctional molecules is determined by natural selection — and leads to the manifestation of age changes that we recognize are characteristic of an old person or animal. It must occur after both reach reproductive maturity, otherwise the species would vanish.” Hayflick also noted that these repair and maintenance systems are called “determinants of longevity,” which is a phenomenon different from the aging process itself.

Lees verder


Doctors Baffled, Intrigued by Girl Who Doesn't Age

Brooke Greenberg is the size of an infant, with the mental capacity of a toddler. She turned 16 in January.

Lees verder


U-M scientists develop tool to probe role of oxidative stress in aging, disease

Oxygen, although essential for human life, can turn into an aggressive chemical that is outright toxic to important molecules inside our cells. This "oxidative stress" is associated with many diseases, such as Alzheimer's, heart disease and cancer, and has been suggested to be the culprit underlying aging.

Lees verder


Fish as Model for Aging Research

Researchers at the Fritz Lipmann Institute in Jena are establishing Nothobranchius furzeri as a new model organism for studying aging processes. Nematodes, yeasts, and fruit flies belong to the most important model organisms used to research biological aging processes. They yield information about which physiological processes and molecular biological conditions accelerate or delay aging processes. These model systems for aging research are now seeing competition from a smart newcomer in the scientific field: the killifish Nothobranchius furzeri. This African fish has been popular for decades with aquarists and is known for its short life span. In three months, it completes the life cycle of birth, reproduction, and death. “We suspect that there is a genetic program behind this which regulates the life cycle and thus predetermines the aging process,” said Dr. Alessandro Cellerino of the Leibniz Institute for Age Research, Fritz Lipmann Institute (FLI) in Jena.

Lees verder


Landmark Study Opens Door to New Cancer, Aging Treatments - Wistar Institute Researchers Decipher Telomerase Structure

Researchers at The Wistar Institute have deciphered the structure of the active region of telomerase, an enzyme that plays a major role in the development of nearly all human cancers. The landmark achievement opens the door to the creation of new, broadly effective cancer drugs, as well as anti-aging therapies. Researchers have attempted for more than a decade to find drugs that shut down telomerase—widely considered the No. 1 target for the development of new cancer treatments—but have been hampered in large part by a lack of knowledge of the enzyme’s structure. The findings, published online August 31 in Nature, should help researchers in their efforts to design effective telomerase inhibitors, says Emmanuel Skordalakes, Ph.D., assistant professor in Wistar’s Gene Expression and Regulation Program, who led the study. “Telomerase is an ideal target for chemotherapy because it is active in almost all human tumors, but inactive in most normal cells,” Skordalakes says. “That means a drug that deactivates telomerase would likely work against all cancers, with few side effects.”The study elucidates the active region of telomerase and provides the first full-length view of the telomerase molecule’s critical protein component. It reveals surprising details, at the atomic level, of the enzyme’s configuration and how it works to replicate the ends of chromosomes—a process critical to both tumor development and the aging process.

Lees verder


Wine, veg and little meat 'a recipe for long life'

It has long been heralded as the perfect recipe for a long life but a new study suggests that not all foods that make up the Mediterranean diet carry the same benefits.

Lees verder


Genetic pathway critical to disease, aging found

The same chemical reaction that causes iron to rust plays a similarly corrosive role in our bodies. Oxidative stress chips away at healthy cells and is a process, scientists know, that contributes to a host of diseases and conditions in humans ranging from Alzheimer's, heart disease and stroke to cancer and the inexorable process of aging.

Lees verder


'Jumping gene' may contribute to a premature aging syndrome

Scientists have identified a fusion protein that may contribute to Cockayne syndrome, a devastating disease characterized by developmental defects, neurodegeneration, severe wasting, and premature aging. The study is described in an article published March 21 in the open-access journal PLoS Genetics.

Lees verder


Joslin researchers discover new effect for insulin

Researchers at the Joslin Diabetes Center have shown that insulin has a previously unknown effect that plays a role in aging and lifespan, a finding that could ultimately provide a mechanism for gene manipulations that could help people live longer and healthier lives.

Lees verder


Could multi-vitamins be the key to women living longer?

A new study suggests multi-vitamins could help a woman prolong her life simply because they can prevent parts of a woman's DNA from shortening.

Lees verder


Severely restricted diet linked to physical fitness into old age

Severely restricting calories leads to a longer life, scientists have proved. New research now has shown for the first time that such a diet also can maintain physical fitness into advanced age, slowing the seemingly inevitable progression to physical disability and loss of independence.

Lees verder


Study identifies genes that protect against aging

Scientists at the University of Liverpool have developed a new method to help researchers identify genes that can help protect the body during the ageing process. The team developed a method of analysing genes in multiple ageing tissue types in both animals and humans. The analysis, which included more than five million gene measurements, highlighted the mechanisms used by the body to protect against cellular changes with age that can result in conditions such as muscle degeneration and cognitive ageing. The new method could help further understanding into anti-ageing interventions by identifying genes that indicate biological changes as a result of ageing. Research has suggested that some genes respond to age-related conditions by increasing key protein levels, allowing the body to manage the ageing process more effectively. Dr Joao Pedro Magalhaes, from the University's School of Biological Sciences, explains: "We developed a new algorithm to analyse microarray data of genes from different species, and combined data from multiple studies to obtain a picture of how genes respond to ageing in a whole organism. This method is similar to the way scientists study the molecular characteristics of cancer, but it is the first time it has been used to research ageing.

Lees verder


Einstein researchers discover gene mutations linked to longer lifespans

A gene linked to living a very long life -- to 90 and beyond -- is also associated with short stature in women, according to new research by scientists at the Albert Einstein College of Medicine of Yeshiva University.

Lees verder


UCLA study finds that broccoli may help boost the aging immune system

The study findings show that sulforaphane, a chemical in broccoli, switches on a set of antioxidant genes and enzymes in specific immune cells, which then combat the injurious effects of molecules known as free radicals that can damage cells and lead to disease.

Lees verder


Drug-free treatments offer hope for older people in pain

Mind-body therapies, which focus on the interactions between the mind, body and behavior, and the ways in which emotional, mental, social and behavioral factors can affect health, may be of particular benefit to elderly chronic pain sufferers. A new study published in Pain Medicine provides a structured review of eight mind-body interventions for older people, including progressive muscle relaxation, meditation, hypnosis, tai chi and yoga.

Lees verder


Living longer thanks to the "longevity gene"

A variation in the gene FOXO3A has a positive effect on the life expectancy of humans, and is found much more often in people living to 100 and beyond – moreover, this appears to be true worldwide. A research group in the Faculty of Medicine at the Christian-Albrechts-University in Kiel (CAU) has now confirmed this assumption by comparing DNA samples taken from 388 German centenarians with those from 731 younger people. The results of the study appear this week in the prestigious American scientific journal Proceedings of the National Academy of Sciences ("PNAS").

Lees verder


Don’t go changing - New chemical keeps stem cells young

Scientists at the Universities of Bath and Leeds have discovered a chemical that stops stem cells from turning into other cell types, allowing researchers to use these cells to develop new medical treatments more easily. Stem cells have the ability to develop into many other cell types in the body, and scientists believe they have huge potential to treat diseases or injuries that don’t currently have a cure. Professor Melanie Welham’s team at the University of Bath’s Department of Pharmacy & Pharmacology, collaborating with Professor Adam Nelson at the University of Leeds, have discovered a chemical that can be added to embryonic stem cells grown in the lab, allowing them to multiply without changing into other cell types.

Lees verder


Recruitment of reproductive features into other cell types may underlie extended lifespan in animals

In the sense that organisms existing today are connected through a chain of life – through their parents, grandparents and other ancestors – almost a billion years back to the first animals of the pre-Cambrian era, an animal's reproductive cells can be considered to be immortal. These germline cells generate their offspring's somatic cells – other cells involved in all aspects of growth, metabolism and behavior, which have a set lifespan – and new germline cells that continue on, generation after generation. Now in a dramatic finding, researchers from the Massachusetts General Hospital (MGH) Department of Molecular Biology have found that certain genetic mutations known to extend the lifespan of the C. elegans roundworm induce 'mortal' somatic cells to express some of the genes that allow the 'immortality' of reproductive germline cells. Their report will appear in the journal Nature and is receiving advance online release. "C. elegans mutants with extreme longevity accomplish this feat, in part, by adopting genetic programs normally restricted to the germline into somatic cells," says Sean Curran, PhD, of MGH Molecular Biology, the study's lead author. "We know that germline cells are more stable than somatic cells – they live longer and are more resistant to stresses that damage other cells – and understanding the molecular pathways involved in that stability may someday allow us to devise therapies protective against age-related decline in other tissues." Curran is a research fellow in the laboratory of MGH investigator Gary Ruvkun, PhD, whose work focuses on the development, longevity and metabolism of C. elegans, a tiny worm broadly used as a model for studying basic biological systems. Ruvkun and other researchers discovered that simple mutations in genetic pathways conserved throughout evolution can double or triple the lifespan of C. elegans, and that similar mutations in the corresponding pathways also dramatically extend mammalian lifespan.

Lees verder


Researchers find connection between caloric restriction and longevity

Scientists at Harvard Medical School, Cornell Medical School and the National Institutes of Health have discovered how caloric restriction enables cells -- and many higher mammals -- to live longer and healthier lives.

Lees verder


Easter Island compound extends lifespan of old mice

The giant monoliths of Easter Island are worn, but they have endured for centuries. New research suggests that a compound first discovered in the soil of the South Pacific island might help us stand the test of time, too. Wednesday, July 8, in the journal Nature, The University of Texas Health Science Center at San Antonio and two collaborating centers reported that the Easter Island compound – called "rapamycin" after the island's Polynesian name, Rapa Nui – extended the expected lifespan of middle-aged mice by 28 percent to 38 percent. In human terms, this would be greater than the predicted increase in extra years of life if cancer and heart disease were both cured and prevented. The rapamycin was given to the mice at an age equivalent to 60 years old in humans. The studies are part of the National Institute on Aging (NIA) Interventions Testing Program, which seeks compounds that might help people remain active and disease-free throughout their lives. The other two centers involved are the University of Michigan at Ann Arbor and Jackson Laboratory in Bar Harbor, Maine.

Lees verder


Scientists unlock mystery of molecular machine

A major mystery about the origins of life has been resolved. According to a study published in the journal Nature, two Université de Montréal scientists have proposed a new theory for how a universal molecular machine, the ribosome, managed to self-assemble as a critical step in the genesis of all life on Earth."While the ribosome is a complex structure it features a clear hierarchy that emerged based on basic chemical principles," says Sergey Steinberg, a Université de Montréal biochemistry professor who made his discovery with student Konstantin Bokov. "In the absence of such explanations, some people could imagine unseen forces at work when such complex structures emerge in nature."

Lees verder


Anti-aging pathway enhances cell stress response

People everywhere are feeling the stress of a worldwide recession. Our cells, too, are under continual assault from stress. Hidden from sight, our cells battle challenges such as their environment, bacteria, viruses, too much or too little oxygen, and physiological stressors. Molecular systems protect cells under assault, but those systems can break down, especially with age. To better understand how cells are protected from stress and damage, a team led by Northwestern University researchers studied the effect of resveratrol, a beneficial chemical found in red wine, on human cells in tissue culture. The findings may help explain what happens in neurodegenerative diseases, which are age-related, when cell protection fails, proteins misfold, lots of damage accumulates and the system falls apart. The researchers discovered a new molecular relationship critical to keeping cells healthy across a long span of time: a protein called SIRT1, important for caloric restriction and lifespan and activated by resveratrol, regulates heat shock factor 1 (HSF1), keeping it active. HSF1 in turn senses the presence of damaged proteins in the cell and elevates the expression of molecular chaperones to keep a cell's proteins in a folded, functional state. Regulation of this pathway has a direct beneficial effect to cells, the research shows.

Lees verder


Reduced diet thwarts aging, disease in monkeys

The bottom-line message from a decades-long study of monkeys on a restricted diet is simple: Consuming fewer calories leads to a longer, healthier life. A team of researchers at the University of Wisconsin-Madison, the Wisconsin National Primate Research Center and the William S. Middleton Memorial Veterans Hospital reports that a nutritious but reduced-calorie diet blunts aging and significantly delays the onset of such age-related disorders as cancer, diabetes, cardiovascular disease and brain atrophy. "We have been able to show that caloric restriction can slow the aging process in a primate species," says Richard Weindruch, a professor of medicine in the UW-Madison School of Medicine and Public Health who leads the National Institute on Aging-funded study. "We observed that caloric restriction reduced the risk of developing an age-related disease by a factor of three and increased survival." During the 20-year course of the study, half of the animals permitted to eat freely have survived, while 80 percent of the monkeys given the same diet, but with 30 percent fewer calories, are still alive. Begun in 1989 with a cohort of 30 monkeys to chart the health effects of the reduced-calorie diet, the study expanded in 1994 with the addition of 46 more rhesus macaques. All of the animals in the study were enrolled as adults at ages ranging from 7 to 14 years. Today, 33 animals remain in the study. Of those, 13 are given free rein at the dinner table, and 20 are on a calorie-restricted diet. Rhesus macaques have an average life span of about 27 years in captivity. The oldest animal currently in the study is 29 years. The new report details the relationship between diet and aging, according to Weindruch and lead study author Ricki Colman, by focusing on the "bottom-line indicators of aging: the occurrence of age-associated disease and death."

Lees verder


Children's Hospital of Pittsburgh of UPMC scientists identify enzyme important in aging

The secret to longevity may lie in an enzyme with the ability to promote a robust immune system into old age by maintaining the function of the thymus throughout life, according to researchers studying an "anti-aging" mouse model that lives longer than a typical mouse. The study, led by Abbe de Vallejo, Ph.D., associate professor of pediatrics and immunology, University of Pittsburgh School of Medicine, and immunologist at Children's Hospital of Pittsburgh of UPMC, reports that the novel mouse model has a thymus that remains intact throughout its life. In all mammals, the thymus?the organ that produces T cells to fight disease and infection?degenerates with age. Results of the study are published in this week's issue of the Proceedings of the National Academy of Sciences. "These findings give us hope that we may one day have the ability to restore the function of the thymus in old age, or perhaps by intervening at an early age, we may be able to delay or even prevent the degeneration of the thymus in order to maintain our immune defenses throughout life," said Dr. de Vallejo.

Lees verder


Wistar Institute team finds key target of aging regulator

Researchers at The Wistar Institute have defined a key target of an evolutionarily conserved protein that regulates the process of aging. The study, published June 11 in Nature, provides fundamental knowledge about key mechanisms of aging that could point toward new anti-aging strategies and cancer therapies. Scientists have long known that a class of proteins called sirtuins promotes fitness and longevity in most organisms ranging from single-celled yeast to mammals. At the cellular level, sirtuins protect genome integrity, enhance resistance to adverse stresses, and antagonize senescence. However, the underlying molecular mechanisms have remained poorly understood. The team, led by senior author Shelley Berger, Ph.D., Hilary Koprowski Professor at The Wistar Institute, demonstrated for the first time a molecular target for a member of this class, Sir2, in regulation of aging in yeast cells. Sir2 removes an acetyl group attached to a specific site (lysine at position 16 or K16) on histone H4—histones are proteins that package and organize the long strands of DNA within the nucleus and also are central regulators in turning genes on and off. The study reveals that removal of this acetyl group by Sir2 near the chromosome ends—the telomeres—is important for yeast cells to maintain the ability to replicate. Researchers found that Sir2 levels decline as cells age, and there is a concomitant accumulation of the acetylation mark along with disrupted histone organization at telomeres. Deacetylation of H4K16 by Sir2 and consequent telomere stability play a major role in maintaining long lifespan in yeast. Since sirtuins deacetylate many different proteins, these results clarify a key role of Sir2 protein in control of lifespan. "Some modifications on histones, like this acetylation on histone H4 lysine 16, are persistent and are maintained through generations of cell divisions. This DNA-independent inheritance is called epigenetics," Berger says. "Characteristic epigenetic features have been discovered for various developmental processes in recent years. Understanding epigenetic changes associated with aging is a hugely exciting direction in aging research. It will provide insights and ideas not only for new therapies to regulate cells that have lost control of proliferation, such as 'immortal' cells found in cancers, but also for new strategies to maintain health and fitness." "We plan to continue to search for new targets of Sir2 and other aging regulators," says lead author Weiwei Dang, Ph.D., a postdoctoral scientist working with Berger. "We are designing unbiased screens for other aging targets and mechanisms in chromatin. Using yeast as our aging model enables us to do many discovery screens that are impossible with other, more complex organisms. Yet it is remarkable that many of these chromatin mechanisms associated with yeast could turn out to be relevant even for aging human cells."

Lees verder


Eating to live longer - It can be a page turner

Is red wine the key? Eating to improve brain chemistry? Or a low-cal, low-carb approach? Or should nutrition be tailored to blood type? Authors have their ideas.

Lees verder


Dietary sport supplement shows strong effects in the elderly

Beta-alanine (BA), a dietary supplement widely used by athletes and body builders, has been proven to increase the fitness levels of a group of elderly men and women. The research, published in BioMed Central's open access Journal of the International Society of Sports Nutrition, suggests that BA supplementation improves muscle endurance in the elderly. The research was carried out by Jeffrey Stout, PhD from the University of Oklahoma, USA, and a team of colleagues. According to Dr. Stout, "This could have importance in the prevention of falls, and the maintenance of health and independent living in elderly men and women." BA is an amino acid that, together with histidine, forms the dipeptide carnosine. Carnosine is found in muscle tissue and makes an important contribution to the maintenance of intracellular pH, which is vital for normal muscle function during intense exercise. An increased intake of BA significantly raises muscle carnosine levels. In this double-blind, randomized controlled trial, 26 elderly men and women were given a 90-day course of BA supplementation or placebo pills. Their fitness levels were tested before and after the course. In the treatment group, 67% of the subjects showed an improvement in their fitness levels, compared to 21.5% of the people receiving the placebo treatment. The researchers write, "Our data suggest that 90 days of BA supplementation increases physical working capacity in elderly men and women. These findings are clinically significant, as a decrease in functional capacity to perform daily living tasks has been associated with an increase in mortality, primarily due to increased risk of falls."

Lees verder


aging
Glucose Restriction Extends Caenorhabditis elegans Life Span by Inducing Mitochondrial Respiration and Increasing Oxidative Stress

Accordingly, treatment of nematodes with different antioxidants and vitamins prevents extension of life span. In summary, these data indicate that glucose restriction promotes mitochondrial metabolism, causing increased ROS formation and cumulating in hormetic extension of life span, questioning current treatments of type 2 diabetes as well as the widespread use of antioxidant supplements.

Lees verder


Growth hormone's link to starvation may be clue to increasing life span, researchers find

Researchers at UT Southwestern Medical Center have determined that starvation blocks the effects of growth hormone via a mechanism that may have implications in treating diabetes and extending life span.

Lees verder


Looking for the Founatain of Youth? Cut your calories, research suggests

In addition to reducing one's risk for many common diseases, new Saint Louis University research found that calorie restriction may slow the aging process.

Lees verder


Einstein researchers use novel approach to uncover genetic components of aging

People who live to 100 or more are known to have just as many -- and sometimes even more -- harmful gene variants compared with younger people. Now, scientists at the Albert Einstein College of Medicine of Yeshiva University have discovered the secret behind this paradox: favorable "longevity" genes that protect very old people from the bad genes' harmful effects. The novel method used by the researchers could lead to new drugs to protect against age-related diseases.

Lees verder


Sensory Perception of Food and Insulin-Like Signals Influence Seizure Susceptibility

Food deprivation is known to affect physiology and behavior. Changes that occur could be the result of the organism's monitoring of internal and external nutrient availability. In C. elegans, male mating is dependent on food availability; food-deprived males mate with lower efficiency compared to their well-fed counterparts, suggesting that the mating circuit is repressed in low-food environments. This behavioral response could be mediated by sensory neurons exposed to the environment or by internal metabolic cues. We demonstrated that food-deprivation negatively regulates sex-muscle excitability through the activity of chemosensory neurons and insulin-like signaling. Specifically, we found that the repressive effects of food deprivation on the mating circuit can be partially blocked by placing males on inedible food, E. coli that can be sensed but not eaten. We determined that the olfactory AWC neurons actively suppress sex-muscle excitability in response to food deprivation. In addition, we demonstrated that loss of insulin-like receptor (DAF-2) signaling in the sex muscles blocks the ability of food deprivation to suppress the mating circuit. During low-food conditions, we propose that increased activity by specific olfactory neurons (AWCs) leads to the release of neuroendocrine signals, including insulin-like ligands. Insulin-like receptor signaling in the sex muscles then reduces cell excitability via activation of downstream molecules, including PLC-? and CaMKII.

Lees verder


Could Drinking Heavy Atoms Lengthen Your Life?

Shchepinov, however, is the first researcher to link the effect with aging. It dawned on him that if aging is caused by free radicals trashing covalent bonds, and if those same bonds can be strengthened using the isotope effect, why not use it to make vulnerable biomolecules more resistant to attack? All you would have to do is judiciously place deuterium or carbon-13 in the bonds that are most vulnerable to attack, and chemistry should take care of the rest.

Lees verder


Insulin regulates the secretion of the antiaging hormome Klotho

Dr. Carmela Abraham, a professor of biochemistry and medicine at Boston University School of Medicine, reports this week in the Proceedings of the National Academy of Sciences new findings on Klotho, an antiaging gene that is associated with life span extension in rodents and humans. Dr. Abraham's interest in Klotho stems from her studies comparing the expression of genes in young and old brains.

Lees verder


Eating less may not extend life

If you are a mouse on the chubby side, then eating less may help you live longer. For lean mice – and possibly for lean humans, the authors of a new study predict – the anti-aging strategy known as caloric restriction may be a pointless, frustrating and even dangerous exercise. "Today there are a lot of very healthy people who look like skeletons because they bought into this," said Raj Sohal, professor at the University of Southern California's School of Pharmacy. He and Michael Forster, of the University of North Texas Health Science Center, compared the life span and caloric intake of two genetically engineered strains of mice. The "fat" strain, known as C57BL/6, roughly doubles in weight over its adult life. That strain benefited from caloric restriction, Sohal said. The "lean" strain, DBA/2, does not become obese. Caloric restriction did not extend the life of these mice, confirming previous work by Forster and Sohal. The results appeared online Jan. 13 in advance of print publication in the Journal of Nutrition. "Our study questions the paradigm that caloric restriction is universally beneficial," Sohal said. "Contrary to what is widely believed, caloric restriction does not extend (the) life span of all strains of mice." By measuring the animals' metabolic rate, Sohal and his colleagues came to a deceptively simple conclusion: Caloric restriction is only useful when, as in the case of the obese mice, an animal eats more than it can burn off.

Lees verder


Researchers unravel key mechanism of cellular damage in aging and disease

Researchers have taken a first snapshot of how a class of highly reactive molecules inflicts cellular damage as part of aging, heart disease, stroke, cancer, diabetes, kidney disease and Alzheimer's disease to name a few. According to a study published today in the journal Cell, researchers have discovered a tool that can monitor related damage and determine the degree to which antioxidant drugs effectively combat disease.

Lees verder


Herbal extract found to increase lifespan

The herbal extract of a yellow-flowered mountain plant indigenous to the Arctic regions of Europe and Asia increased the lifespan of fruit fly populations, according to a UC-Irvine study.

Lees verder


Happiness lengthens life

Happiness does not heal, but happiness protects against falling ill. As a result, happy people live longer. The size of the effect on longevity is comparable to that of smoking or not. This is concluded from an analysis of 30 follow-up studies published in the latest issue of the Journal of Happiness Studies (September 2008).

Lees verder


Med diet linked to longer life

Eating a Mediterranean-style diet, rich in fruit, vegetables, olive oil and fish, may reduce the risk of dying from cancer and cardiovascular disease, says a new US study.

Lees verder


Where does the gene activity of youth go? New findings may hold the key

New evidence may explain why it is that we lose not only our youthful looks, but also our youthful pattern of gene activity with age. A report in the Nov. 26 issue of the journal Cell, a Cell Press publication, reveals that a protein perhaps best known for its role in the life-extending benefits of a low-calorie diet also maintains the stability of the mammalian genome -- the complete set of genetic instructions "written" in DNA.

Lees verder


Healthy living 'can add 14 years'

Taking exercise, not drinking too much alcohol, eating enough fruit and vegetables and not smoking can add up to 14 years to your life, a study says.

Lees verder


Is Resveratrol the Fountain of Youth?

There are a lot of great anti-aging and metabolism boosting nutrients: DHA, pantethine, acetyl-l-carnitine, carnosine, R-alpha lipoic acid, grape seed extracts – the list goes on and on. In fact, most nutrients help cells function better and thus live longer. So, why is resveratrol vying for the position as King of the anti-aging nutrients – with a potent fat-burning twist thrown in for good measure?

Lees verder


Red Wine Drug Shows Proof That It Combats Aging

For the first time, scientists have proof in human subjects that a derivative of an ingredient in red wine combats some symptoms of aging. Sirtris Pharmaceuticals announced the results here on Monday at the JPMorgan Healthcare Conference. Resveratol, naturally found in red wine, stimulates a gene known as SIRT1, which has been linked with extended lifespans in rodents. The new study is the first time similar effects have been replicated in humans.

Lees verder


Myth about 'dirty old men' supported by science

Middle-aged men want younger women, often touting their intelligence and their high income; this is shown in research at Gothenburg University and Oxford University that studied 400 lonely hearts ads to see how men and women choose partners Middle-aged men want younger women, often touting their intelligence and their high income. This is shown in research at Gothenburg University and Oxford University that studied 400 lonely hearts ads to see how men and women choose partners. Research in the theory of evolution includes a number of accepted theories about how men and women choose their partners. Among the more established ones is that men place more emphasis on attractive appearance, whereas resources and social status are more important to women. By examining lonely hearts advertisements, researchers at the University of Gothenburg and the University of Oxford have now tested how valid these presumed preferences are when modern individuals choose partners.

Lees verder


Stowers Institute's Baumann Lab identifies key step in maturation pathway of telomerase

The Stowers Institute's Baumann Lab has discovered an important step in the maturation pathway of telomerase, the enzyme that replenishes the sequences that are lost at chromosome ends with every cell division. The findings were published today in the advance online publication of Nature.

Lees verder


Smoking, alcohol, low fruit/vegetables intake, not exercising decreases life 14 years

We examined the prospective relationship between lifestyle and mortality in a prospective population study of 20,244 men and women aged 45–79 y with no known cardiovascular disease or cancer at baseline survey in 1993–1997, living in the general community in the United Kingdom, and followed up to 2006. Participants scored one point for each health behaviour: current non-smoking, not physically inactive, moderate alcohol intake (1–14 units a week) and plasma vitamin C >50 mmol/l indicating fruit and vegetable intake of at least five servings a day, for a total score ranging from zero to four. After an average 11 y follow-up, the age-, sex-, body mass–, and social class–adjusted relative risks (95% confidence intervals) for all-cause mortality(1,987 deaths) for men and women who had three, two, one, and zero compared to four health behaviours were respectively, 1.39 (1.21–1.60), 1.95 (1.70–-2.25), 2.52 (2.13–3.00), and 4.04 (2.95–5.54) p <0.001 trend. The relationships were consistent in subgroups stratified by sex, age, body mass index, and social class, and after excluding deaths within 2 y. The trends were strongest for cardiovascular causes. The mortality risk for those with four compared to zero health behaviours was equivalent to being 14 y younger in chronological age.

Lees verder


 

 

 


View My Stats