Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Wetenschappers onderzoeken een methode om een ecologische
ramp te kunnen voorspellen

Wetenschappers aan de Universiteit van Southampton zijn een techniek aan het testen om te voorspellen wanneer een ecosysteem dreigt in te storten. Dit kan ook belangrijk zijn voor het voorspellen van crises in de landbouw, visserij en zelfs sociale systemen.

De onderzoekers hebben een wiskundig model op een ​​echte situatie in de wereld toegepast, een ecologische ramp in een meer in China, om aan te tonen dat een ecosysteem sterk schommelt tussen gezond en ongezond, kort voor de uiteindelijke ineenstorting.

Hoofd Geografie van Southampton, professor John Dearing legt uit: "We wilden bewijzen dat dit schommelen net voor een dramatische verandering in een systeem optreedt - of het nu een sociale, ecologische of klimatologische systeem is - en dat deze methode zou kunnen worden gebruikt om toekomstige kritieke wijzigingen in andere systemen te kunnen voorspellen in de wereld om ons heen. "

Een team onder leiding van Dr. Rong Wang hebben bodemmonsters geëxtraheerd uit sediment op de bodem van het meer Erhai in de provincie Yunnan, China en hebben de niveaus en de variatie van gefossiliseerde algen (diatomeeën) over een periode van 125-jaarin kaart gebracht . Uit analyse van de monsters bleek dat de algen relatief stabiel bleven tot ongeveer 30 jaar voordat het meer verviel in een troebele of vervuilde staat. Echter, de monsters van deze laatste drie decennia toonden veel fluctuatie, wat aangeeft dat er een groot aantal dramatische veranderingen in de soorten en concentraties van algen optraden - bewijs van de schommelingen voor de uiteindelijke definitieve wijziging van het meer.

Rong Wang zegt: "Door de algen als een maat voor de gezondheid van het meer te gebruiken, hebben we aangetoond dat het ecosysteem 'wiebelde' voordat het de kritische overgang maakte - in dit geval naar een ​​ troebele toestand.

"Dramatische schommelingen zijn te zien in andere data, wat suggereert dat er grote externe invloeden op het meer gedurende een lange periode zijn geweest - bijvoorbeeld verontreiniging door meststoffen, afvalwater van velden en veranderingen in waterstanden - waardoor het ecosysteem snel heen en weer moest schakelen.Uiteindelijk kon het meer het niet meer aan of herstellen, het verloor veerkracht en het bereikte wat genoemd wordt een 'kritisch punt' en uiteindelijk stortte het helemaal in."

De onderzoekers hopen dat de methode die zij hebben getest in China zou kunnen worden toegepast in andere regio's en landschappen.

Co-auteur Dr Pete Langdon zegt: "In dit geval hebben we algen gebruikt als een marker van hoe het meer zich tegen externe invloeden verweerde - maar wie zegt dat we deze methode niet op andere manieren kunnen gebruiken? Misschien moeten we bijvoorbeeld kijken naar 'schommel' signalen van klimaatgegevens om een dreigende crises te voorspellen".

Robertus

Vertaling: Andre Teirlinck



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats