Slaaptekort zorgt voor versnelde veroudering nieuwe moeders

Wanneer nieuwe moeders klagen dat al die slapeloze nachten die voor hun pasgeborenen zorgen, jaren van hun leven kosten, hebben ze misschien wel gelijk, suggereert UCLA-onderzoek dat deze zomer in het tijdschrift Sleep Health is gepubliceerd.

Wetenschappers bestudeerden 33 moeders tijdens hun zwangerschappen en het eerste levensjaar van hun baby’s, waarbij ze het DNA van de vrouwen uit bloedmonsters analyseerden om hun ‘biologische leeftijd’ te bepalen, die kan verschillen van de chronologische leeftijd. Ze ontdekten dat een jaar na de bevalling de biologische leeftijd van moeders die na zes maanden minder dan zeven uur per nacht sliepen drie tot zeven jaar ouder was dan degenen die zeven uur of meer loggen.

Moeders die minder dan zeven uur sliepen, hadden ook kortere telomeren in hun witte bloedcellen. Deze kleine stukjes DNA aan de uiteinden van chromosomen fungeren als beschermkapjes, zoals de plastic uiteinden aan de uiteinden van schoenveters. Verkorte telomeren zijn in verband gebracht met een hoger risico op kanker, hart- en vaatziekten en andere ziekten, en eerder overlijden.

“De eerste maanden van slaaptekort na de bevalling kunnen een blijvend effect hebben op de lichamelijke gezondheid”, zegt de eerste auteur van het onderzoek, Judith Carroll, UCLA’s George F. Solomon Professor of Psychobiology. “We weten uit een groot aantal onderzoeken dat minder dan zeven uur per nacht slapen schadelijk is voor de gezondheid en het risico op ouderdomsziekten verhoogt.”

Terwijl de nachtrust van de deelnemers varieerde van vijf tot negen uur, kreeg meer dan de helft minder dan zeven uur, zowel zes maanden als een jaar na de bevalling, rapporteren de onderzoekers.

“We ontdekten dat met elk uur extra slaap de biologische leeftijd van de moeder jonger was”, zegt Carroll, een lid van het Cousins ​​Center for Psychoneuroimmunology aan het Jane and Terry Semel Institute for Neuroscience and Human Behaviour van de UCLA. “Ik, en vele andere slaapwetenschappers, beschouwen slaapgezondheid als net zo belangrijk voor de algehele gezondheid als voeding en lichaamsbeweging.”

Carroll drong er bij nieuwe moeders op aan gebruik te maken van de mogelijkheden om wat extra slaap te krijgen, zoals dutjes doen tijdens de dag wanneer hun baby slaapt, aanbiedingen van familie en vrienden accepteren en, indien mogelijk, hun partner vragen om te helpen met de baby tijdens de nacht of de vroege ochtend. “Het zorgen voor je slaapbehoeften zal jou en je baby op de lange termijn helpen”, zei ze.