Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)

Google


Baby ratten die blootgesteld worden aan nicotine tijdens de zwangerschap lopen meer kans op leerproblemen

Blootstelling aan nicotine tijdens de zwangerschap leidt tot een teruggang van volwassen stamcellen en een verandering in de synaptische plasticiteit in de hippocampus van het nageslacht, volgens nieuw onderzoek van de Universiteit van Alabama in Birmingham.Dit werd gepresenteerd op " Neuroscience 2010", de jaarlijkse bijeenkomst van de societiet van neurowetenschap in San Diego afgelopen November.
Onderzoekers zeggen dat dit een mogelijke oorzaak voor gedragsproblemen kan zijn zoals ADHD, vaak gezien bij kinderen wiens moeder rookte tijdens de zwangerschap.

Volwassen stamcellen in de hippocampus, het gebied van de hersenen dat het meest verbonden is met leren en geheugen, gaan door met delen en maken nieuwe cellen gedurende het hele leven. Het team van de universiteit toonde aan dat het blootstellen van ratten tijdens de zwangerschap aan nicotine leidt tot een verlaagd aantal nieuwe cellen in de hippocampus.

"Het niet slagen van ingebruikstellen van nieuwe cellen in de schakelingen van de hippocampus - en de resulrerende ontwrichting van zenuwbanen die essentieel zijn voor het leren - zouden verantwoordelijk kunnen zijn voor sommige van de gedragsproblemen in het latere leven van kinderen met moeders die rookten tijdens de zwangerschap," zegt Robin Lester, Ph.D., professor neurobiologie en onderzoeker. " Deze problemen kunnen verschillende cognitieve tekorten inhouden, leerproblemen, ADHD, en een verhoogde aanleg voor drugsmisbruik."

De WHO laat weten dat ongeveer 20% van de zwangere vrouwen doorgaan met roken tijdens de zwangerschap. Lester zegt dat de bevindingen er op wijzen dat leerproblemen zich voordoen bij kinderen van wie de moeder rookte tijdens de zwangeschap en dat die kinderen een "hersen-zenuw-circuit" hebben dat verantwoordelijk geacht kan worden voor deze gedragsproblemen.

"Nicotine, samen met andere verslavende drugs zoals cocaine en morfine, hebben laten zien dat ze gelijke effecten hebben op cellen van pasgeborenen, als op cellen van oudere dieren, maar onze nieuwe gegevens met nicotine doen vermoeden dat deze effecten dramatischer zijn bij pasgeborenen en kunnen wijzen op een verhoogd risico en/of vatbaarheid voor schade aan het leerproces tijdens de zwangerschap," zegt Shay Hyman, een doctoraal student in het  loboratorium van Lester. "Deze onderzoeken geven meer redenen en waarschuwingen aan zwangere vrouwen zodat ze hulp kunnen zoeken bij het stoppen
met roken tijdens de zwangerschap."

Lester zegt dat het essentieel is om deze bevindingen te herhalen onder condities die meer lijken op het menselijke rookgedrag. Dit kan gedaan worden door ratten een hendeltje over te laten halen als ze nicotine willen zodat ze een "vrije wil" hebben om te roken of niet en dus geen constante blootstelling te hebben
aan nicotine. Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door een gift van de United States Public Service en door het Evelyn F. McKnight Brain Institute.

Vertaling Seth


 

 


 


View My Stats