Menstruatieveranderingen na covid-19 vaccinatie

Sommige vrouwen zeggen dat hun menstruatie verandert na het krijgen van een covid-19-vaccinatie. In The BMJ van vandaag zegt dr. Victoria Male, een vruchtbaarheidsspecialiste aan het Imperial College London, dat een verband tussen menstruatieveranderingen na covid-19-vaccinatie aannemelijk is en moet worden onderzocht.

Veranderingen in menstruatie of onverwachte vaginale bloedingen worden niet vermeld als vaak voorkomende bijwerkingen van covid-19-vaccinatie, schrijft ze. Toch waren er tegen 2 september meer dan 30.000 van dergelijke meldingen aan de Britse Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA) voor het toezicht op bijwerkingen.

De meeste mensen vinden echter dat hun menstruatie de volgende cyclus weer normaal wordt en, belangrijker nog, er is geen bewijs dat covid-19-vaccinatie de vruchtbaarheid nadelig beïnvloedt.

De MHRA stelt dat haar surveillancegegevens geen verband ondersteunen tussen veranderingen in menstruatieperioden en covid-19-vaccins, aangezien het aantal meldingen laag is in verhouding tot zowel het aantal gevaccineerde mensen als de prevalentie van menstruatiestoornissen in het algemeen.

De manier waarop gegevens worden verzameld, maakt harde conclusies echter moeilijk, zegt Male.

Ze stelt dat er benaderingen nodig zijn die beter zijn toegerust om de mate van menstruatieveranderingen bij gevaccineerden versus niet-gevaccineerden te vergelijken, en wijst erop dat de American National Institutes of Health (NIH) $ 1,67 miljoen beschikbaar heeft gesteld om dit belangrijke onderzoek aan te moedigen.

Er zijn meldingen gedaan van menstruatieveranderingen na covid-19-vaccinatie voor zowel mRNA- als adenovirus-vectorvaccins, voegt ze eraan toe, wat suggereert dat, als er een verband is, dit waarschijnlijk een gevolg is van de immuunrespons op vaccinatie, in plaats van op een specifiek vaccinbestanddeel.

De menstruatiecyclus kan inderdaad worden beïnvloed door de immuunrespons van het lichaam op het virus zelf, met één onderzoek dat menstruatiestoornissen aantoont bij ongeveer een kwart van de vrouwen die besmet zijn met SARS-CoV2.

Als een verband tussen vaccinatie en menstruatieveranderingen wordt bevestigd, kunnen personen die vaccinatie zoeken van tevoren plannen voor mogelijk veranderde cycli, legt ze uit.

In de tussentijd stelt ze voor dat clinici hun patiënten aanmoedigen om eventuele veranderingen in menstruatie of onverwachte vaginale bloedingen na vaccinatie te melden aan het MHRA-schema. En iedereen die een verandering in menstruatie meldt die gedurende een aantal cycli aanhoudt, of nieuwe vaginale bloedingen na de menopauze, moet worden behandeld volgens de gebruikelijke klinische richtlijnen voor deze aandoeningen.

“Een belangrijke les is dat de effecten van medische interventies op de menstruatie geen bijzaak mogen zijn in toekomstig onderzoek”, besluit ze.

Vertaling: Andre Teirlinck