Een uitgebreid ontbijt kan twee keer zoveel calorieën verbranden

Studie vindt dat meer eten tijdens het ontbijt in plaats van tijdens het avondeten obesitas kan voorkomen.

Volgens nieuw onderzoek gepubliceerd in de Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism kan een uitgebreid ontbijt in plaats van een groot diner obesitas voorkomen en een hoge bloedsuikerspiegel voorkomen.

Ons lichaam verbruikt energie wanneer we voedsel verteren voor de opname, vertering, transport en opslag van voedingsstoffen. Dit proces, bekend als dieet geïnduceerde thermogenese (DIT), is een maat voor hoe goed onze metabolisme werkt en kan variëren afhankelijk van de maaltijd.

“Onze resultaten tonen aan dat een ontbijt maaltijd , ongeacht de hoeveelheid calorieën dat het bevat, tweemaal zo hoog door voeding geïnduceerd thermogenese creëert dan dezelfde maaltijd voor het avondeten,” zei studie auteur, Juliane Richter, M.Sc., Ph.D., van University of Lübeck in Duitsland. “Deze bevinding is belangrijk voor alle mensen daar ze onderstreept de waarde van voldoende eten tijdens het ontbijt onderstreept. ”

De onderzoekers voerden een driedaags laboratoriumonderzoek uit onder 16 mannen die een caloriearm ontbijt en een diner met veel calorieën hadden genomen, en vice versa in een tweede ronde. Ze vonden dat identiek calorieverbruik leidde tot 2,5 maal hogere DIT in de ochtend dan in de avond na calorierijke en caloriearme maaltijden. De voedselgeïnduceerde verhoging van de bloedsuikerspiegel en insulineconcentraties namen na het ontbijt af vergeleken met het avondeten. De resultaten laten ook zien dat na het eten van een caloriearm ontbijt de eetlust is toegenomen, speciaal voor snoep.

“We raden aan dat zowel patiënten met obesitas als gezonde mensen een groot ontbijt in plaats van een groot diner zouden nemen om lichaamsgewicht te verminderen en  metabole ziekten te voorkomen,” zei Richter.

Vertaling: Andre Teirlinck