Deze ‘Cold Tube’ kan de zomerse hitte verslaan zonder airconditioning

Gekoelde panelen verbruiken minder energie dan conventionele airconditioning en werken in open ruimtes

Veel mensen verslaan de zomerse hitte door de airconditioning aan te zetten. Airconditioners slurpen echter stroom en spuwen dagelijks miljoenen tonnen kooldioxide uit. Ze zijn ook niet altijd goed voor uw gezondheid: constante blootstelling aan centrale airconditioning kan het risico op recirculerende ziektekiemen en ademhalingsproblemen vergroten.

Er is een beter alternatief, zegt een team van onderzoekers van de University of British Columbia, Princeton University, de University of California, Berkeley en het Singapore-ETH Center. Ze noemen het de Cold Tube, en ze hebben laten zien dat het werkt.

“Airconditioners werken door de lucht om ons heen af ​​te koelen en te ontvochtigen – een duur en niet bijzonder milieuvriendelijk voorstel”, legt projectmedewerker Adam Rysanek uit, assistent-professor milieusystemen aan UBC’s school voor architectuur en landschapsarchitectuur, wiens werk zich richt op toekomstige energiesystemen en groene gebouwen. “De Cold Tube werkt door de warmte te absorberen die direct door de straling van een persoon wordt uitgestraald, zonder dat de lucht die over de huid stroomt, hoeft te worden gekoeld. Dit levert een aanzienlijke energiebesparing op. ”

De Cold Tube is een systeem van rechthoekige wand- of plafondpanelen die koud worden gehouden door gekoeld water dat erin circuleert. Omdat warmte van nature door straling van een warmer oppervlak naar een kouder oppervlak wordt verplaatst, straalt de lichaamswarmte naar het koudere paneel wanneer iemand naast of onder het paneel staat. Dit geeft een gevoel van verkoeling zoals koude lucht die over het lichaam stroomt, zelfs als de luchttemperatuur vrij hoog is.

Hoewel dit soort koelpanelen al tientallen jaren in de bouw worden toegepast, is het unieke van de Cold Tube dat deze niet gecombineerd hoeft te worden met een ontvochtigingssysteem. Net zoals een koud glas limonade water zou condenseren op een warme zomerdag, zou het afkoelen van muren en plafonds in gebouwen ook water condenseren zonder eerst de lucht rond de panelen uit te drogen. De onderzoekers achter de Cold Tube bedachten een luchtdicht, vochtafstotend membraan om de gekoelde panelen te omsluiten om condensvorming te voorkomen en toch straling door te laten.

Meer informatie