Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu


Vitamine D onderzoek werpt licht op effecten op het immuunsysteem

UNIVERSITEIT VAN EDINBURGH

Wetenschappers hebben nieuwe inzichten blootgelegd van hoe vitamine D het immuunsysteem en de gevoeligheid voor ziekten, zoals multiple sclerose, kan be´nvloeden. Vitamine D wordt geproduceerd door het lichaam in reactie op zonlicht en wordt vaak geprezen om zijn gezondheidsvoordelen. Onderzoekers ontdekten dat het ook van invloed is op de sleutelcellen van het immuunsysteem.

Deze ontdekking zou kunnen verklaren hoe vitamine D immuunreacties reguleert die betrokken zijn bij auto immuunziekten zoals MS.

Het team van de Universiteit van Edinburgh concentreerde zich op de invloed van vitamine D op het mechanisme in het immuunsysteem van het lichaam - vermogen van dendritische cellen om T-cellen te activeren.

Bij gezonde mensen spelen T-cellen een cruciale rol in de strijd tegen infecties. Bij mensen met auto immuunziekten kunnen ze echter de eigen weefsels van het lichaam aan te vallen.

Door cellen van muizen en mensen te bestuderen, vonden de onderzoekers dat vitamine D veroorzaakte dat dendritische cellen meer van een molecule CD31 aan hun oppervlak produceerden wat de activering van T-cellen belemmerde.

Het team zag hoe CD31 de twee celtypen verhinderde stabiel contact te maken - een essentieel onderdeel van het activeringsproces - en de resulterende immuunreactie was veel minder.

Onderzoekers zeggen dat de bevindingen licht werpen op hoe vitamine D tekort het immuunsysteem kan regelen en de gevoeligheid voor auto immuunziekten kan be´nvloeden.

De studie, gepubliceerd in Frontiers in Immunology, werd gefinancierd door het Medical Research Council, Biotechnology, het Biological Sciences Research Council, het Natural Environment Research Council en Wellcome.

Professor Richard Mellanby, van het Centrum van de Universiteit van Edinburgh for Inflammation Research, zei: ôWij weten al lang dat een laag vitamine D gehalte een belangrijke risicofactor is voor de ontwikkeling van meerdere auto immuunziekten. Onze studie onthult nu een manier waarop vitamine D metabolieten het immuunsysteem dramatisch kunnen be´nvloeden."

http://dx.doi.org/10.3389/fimmu.2019.00600

Vertaling: Andre TeirlinckOp zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.