Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu


Wetenschappers openbaren hoe probiotica de darmflora van mensen kunnen beÔnvloeden

Voor probioticum, zie [0]
Dick Schrauwen [1]

ITMO University [2]

Een groep onderzoekers van ITMO University en Knomics [3] onderzocht hoe de darmflora [4] van 150 vrijwilligers veranderde na een maand van regelmatige consumptie van yoghurt versterkt met probiotica. De studie toonde aan dat een dergelijk dieet de hoeveelheid nuttige darmbacteriŽn verhoogt. Dit (een gezonde darmflora) heeft op zijn beurt weer een positief effect (op de gezondheid) van het hele organisme. Het werk werd ondersteund door het bedrijf PepsiCo R & D Inc [5]. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients [6].

Recent onderzoek bevestigt keer op keer dat de toestand van het darmmicrobioom [4] invloed heeft op de gezondheid van mensen. Daarom werd het onderzoek naar de darmflora en manieren om daar invloed op uit te oefenen een urgente zaak. Wetenschappers van de ITMO unuversiteit proberen daar inzicht in te krijgen door analyse van het metagenoom [7]: de gegevens die zijn verkregen uit de genetische sequenties van alle bacteriŽn in het ecosysteem van de darmflora.

In het nieuwe werk pasten de wetenschappers sequencing [8] toe op het microbiŽle 16S-rRNA-gen [9] om te ontdekken hoe de darmflora reageert op de regelmatige consumptie van zuivelproducten voorzien van probiotica. Het bleek dat een dergelijk dieet de relatieve overvloed van potentieel heilzame bifidobacteriŽn [10] verhoogt die helpen om melksuiker (lactose) te metaboliseren en vitaminen en aminozuren aan te maken. Deze bacteriŽn hebben een positief effect op het vermogen van het lichaam om weerstand te bieden aan ontstekingsziekten en hormonale en cardiovasculaire aandoeningen.

Bij de studie waren 150 gezonde vrijwilligers betrokken die 's ochtends en' s avonds gedurende dertig dagen 125 milliliter yoghurt met probiotica kregen. Tevens werd het metagenoom van de darmflora van elke deelnemer geanalyseerd. Dit gebeurde op de eerste dag van het onderzoek en na 30 dagen.

Die analyse liet een veranderingen zien in de verhouding tussen de verschillende soorten microben. De intensiteit van die verandering was afhankelijk van de beginsituatie van de darmflora maar de verandering was in alle gevallen positief.

"De darmflora van verschillende mensen heeft individuele kenmerken. Daarom reageert de darmflora bij elk mens anders op de probiotica. Maar door ook de beginsituatie van het darmmicrobioom te analyseren, kunnen we voorspellen hoe het gaat reageren op die probiotica. Deze aanpak kan worden toegepast om individuele voedingsschemaís te ontwikkelen die het beste werkt voor dat individu ", zegt Alexander Tyakht, een onderzoeker die verbonden is aan de ITMO-universiteit.

Verwijzingen

[0] Probiotica
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Probioticum

[1] Bewerking van onderstaand persbericht
- https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-03/iu-srh031919.php

[2] ITMO University, zie
- http://en.itmo.ru/en/

[3] Knomics, zie:
- https://knomics.ru/

[4] Darmflora, darmmicrobioom, zie:
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Darmflora

[5] Pepsico R&D, zie bijvoorbeeld
- http://ncet2.org/images/basn/PepsiCo.pdf

[6] Publicatie: 'Human Gut Microbiome Response Induced by Fermented Dairy Product Intake in Healthy Volunteers'; Olesya Volokh en anderen. In Nutrients, 4 Maart 2019
- https://www.mdpi.com/2072-6643/11/3/547

[7] Metagenoom
- https://www.ensie.nl/nico-van-straalen/metagenoom

[8] Sequencing
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Sequencing
- https://en.wikipedia.org/wiki/DNA_sequencing

[9] 16S rRNA gen
- https://www.britannica.com/science/ribosomal-RNA#ref1116894

[10] BifidobacteriŽn
- https://nl.wikipedia.org/wiki/BifidobacteriumOp zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.