Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu


Cranberries vergroten het effect van antibiotica

Dick Schrauwen [1]

Onderzoek van de McGill University en INRS [2] heeft uitgewezen dat een cranberry-extract bacteriën gevoeliger maakt voor antibiotica. Deze synergie is een veelbelovende manier om de resistentie tegen deze belangrijke geneesmiddelen tegen te gaan.

De wereldwijde verspreiding van antibioticaresistentie ondermijnt tientallen jaren vooruitgang in de bestrijding van bacteriële infecties. Vanwege het overmatig gebruik van antibiotica in de geneeskunde en de landbouw lijken we terug te keren naar het pre-antibioticum-tijdperk waarin kleine infecties dodelijk kunnen zijn. Daarom is het van cruciaal belang om de afnemende werkzaamheid van antibiotica tegen te gaan door de effectiviteit van de momenteel beschikbare antibiotica te verbeteren.

Veenbessen (cranberries) zijn zeer gewild vanwege hun scherpe smaak en de antioxidanten die ze bevatten. Een nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift Advanced Science [3], levert bewijs dat deze bessen ook kunnen helpen in de strijd tegen bacteriën. Wanneer pathogene bacteriën blootgesteld worden aan een extract uit veenbessen worden ze gevoeliger voor lagere doses antibiotica. Bovendien ontwikkelen de bacteriën geen resistentie tegen die antibiotica. Dit blijkt uit een studie door onderzoekers van de McGill University en het Institut National de la Recherche Scientifique in Montreal [2].

Vanwege de populaire opvatting dat het drinken van cranberry-sap werkzaam is tegen urineweginfecties probeerden de onderzoekers meer te weten te komen over de moleculaire eigenschappen van deze bessen door diverse soorten bacteriën met een cranberry-extract te behandelen. De geselecteerde bacteriën voor het onderzoek zijn verantwoordelijk voor urineweginfecties, pneumonie en gastro-enteritis (Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa en Escherichia coli).

"Normaal gezien worden bacteriën die in het lab aan een antibioticum zijn blootgesteld uiteindelijk resistent", zegt professor Nathalie Tufenkji van McGill en hoofdauteur van de studie. "Maar als we de bacteriën gelijktijdig behandelden met een antibioticum en het cranberry-extract ontwikkelde zich geen resistentie. We waren daardoor zeer verrast en we zien deze ontdekking als een belangrijke kans. "

Analyses lieten zien dat het cranberry-extract de gevoeligheid van bacteriën voor antibiotica op twee manieren verhoogt. Ten eerste maakt het cranberry-extract de bacteriële celwand meer doorlaatbaar voor antibiotica. Ten tweede. Cranberry-extract interfereert het met het mechanisme waarmee bacteriën een antibioticum uitputten. Daardoor dringt het antibioticum gemakkelijker door in de bacteriën en hebben ze het moeilijker om van het antibioticum af te komen. Dat laatste verklaart waarom antibiotica effectief zijn in lagere doses.

"Dit zijn echt spannende resultaten", zei coauteur Éric Déziel, hoogleraar microbiologie aan het INRS. "De activiteit wordt gegenereerd door moleculen die proanthocyanidinen worden genoemd. Er zijn verschillende soorten proanthocyanidines die samenwerken om tot dit resultaat te komen. We zullen meer onderzoek moeten doen om te bepalen welke moleculeen het meest actief zijn in de synergie met antibiotica."

Na het bevestigen van de activiteit van de cranberry-moleculen op de bacteriecultuur, testten de onderzoekers het cranberry-effect met behulp van een voorlopig diermodel - geïnfecteerde insecten - en gingen ze na of het patroon zich herhaalde. Het synergetische effect van het extract en het antibioticum werd ook bij de insecten waargenomen. Daarom zullen er toekomstige experimenten worden uitgevoerd om de precieze, actieve moleculen te identificeren.

Aanhoudend patroon

Als de resultaten in andere experimenten worden bevestigd, kunnen bepaalde klassen antibiotica die veel last hebben van resistentie opnieuw nuttig gemaakt worden door ze in combinatie met cranberry-extract te gebruiken waardoor hun potentieel wordt verhoogd.

"We willen dit onderzoek graag voortzetten" zegt Tufenkji. "Onze hoop is om de doses antibiotica die nodig zijn in de geneeskunde van mens en dier te verminderen als onderdeel van de bestrijding van antibioticaresistentie."

Over deze studie

Het artikel getiteld "Proanthocyanidin Interferes with Intrinsic Antibiotic Resistance Mechanisms of Gram-Negative Bacteria" van Vimal B. Maisuria, Mira Okshevsky, Éric Déziel, en Nathalie Tufenkji werd gepubliceerd in Advanced Science, een peer-reviewed open access-tijdschrift.

De studie ontving financiële steun van de Natural Sciences and Engineering Research Council van Canada, het Canada Research Chairs-programma, en het bedrijf Ocean Spray Cranberries Inc. McGill University heeft een patent aangevraagd op het gebruik van fenolverbindingen afkomstig uit cranberry's als antibiotica-synergie-middelen tegen pathogene bacteriën. In het aangevraagde patent staan de auteurs Nathalie Tufenkji en Vimal B. Maisuria vermeld als uitvinders.

Verwijzingen

[1] Bewerking van onderstaand persbericht
- https://mcgill.ca/newsroom/channels/news/cranberries-join-forces-antibiotics-fight-bacteria-297443

[2] McGill University en INRS (Institut National de la Recherche Scientifique)
- https://www.mcgill.ca/
- http://www.inrs.ca/

[3] Publicatie
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/advs.201802333

Juni 2019


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 13.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel