Medicinale cannabis is veilig en effectief; tijd voor herziening onderzoek

Nieuw themanummer van het European Journal of Internal Medicine: cannabis in reguliere geneeskunde invoeren

ELSEVIER

Medicinale cannabis is veilig en effectief bij pijnbestrijding. Onderzoekers doen een oproep om de behandeling in de gevestigde reguliere medische geneeskunde op te nemen. Een nieuw speciaal themanummer van het Eruopean Journal of Internal Medicine toont een uitgebreid overzicht van het huidige bewijs voor het gebruik van cannabis en daarvan afgeleide producten in de geneeskunde. Het tijdschrift roept op tot meer onderzoek ter versterking van de wetenschappelijke onderbouwing.

“Wij vinden het absoluut noodzakelijk om niet alleen de huidige stand van zaken te laten zien, maar ook een voorstel te doen tot de ontwikkeling van het wetenschappelijk onderzoeksprogramma binnen het paradigma van op bewijs gebaseerde geneeskunde,” zegt prof. Victor Novack, gastredacteur van het speciale nummer en hoogleraar aan Ben-Gurion University van Negev in Israël. “Ons uiteindelijke doel zou moeten zijn om wetenschappelijk vast te stellen op welke plaats producten op basis van medische cannabis in het moderne medische arsenaal nu eigenlijk staan.”

Cannabis wordt al eeuwen gebruikt voor pijnbestrijding, als slaaphulpmiddel en voor allerlei andere doelen, maar er is maar weinig bewijs over de veiligheid en effectiviteit. Dit komt gedeeltelijk door relatief recente wettelijke restricties op het gebruik, wat het onderzoek ernaar heeft gehinderd en waardoor artsen er weinig of geen verstand van hebben.

Sinds 2012 is er echter een explosie aan studies verschenen. Dit nieuwe themanummer bevat twee grote studies naar het gebruik van cannabis bij kankerpatiënten en ouderen, plus een uitgebreid overzicht van de bewijzen, regels, ethiek en het praktische gebruik. De auteurs en redacteuren roepen op tot meer onderzoek om de wetenschappelijke basis te versterken.

In een studie geleid door prof. Novack analyseerde een team onderzoekers uit Israël de verzamelde gegevens van de medicinale cannabisbehandeling van 2970 kankerpatiënten tussen 2015 en 2017. De twee grootste problemen waar de patiënten hoopten vanaf te komen waren slaapproblemen en pijn. Cannabis blijkt op beide vlakken te helpen. 95,5 procent van de patiënten gaf aan een verbetering in hun toestand te ervaren.

Hetzelfde team analyseerde ook de doeltreffendheid van medicinale cannabis als behandeling bij ouderen met verschillende problemen, zoals pijn en kanker, tussen 2015 en 2017. De conclusie was: “Het onderzoek wijst uit dat het therapeutische gebruik van cannabis veilig en effectief is bij ouderen. Cannabisgebruik kan leiden tot afname van het gebruik van andere medicijnen, zoals opioïden. Het is van groot belang meer data te verzamelen door middel van dubbelblind gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek, ter versterking van het bewijs voor deze speciale doelgroep.”

In een overzicht in dit themanummer bespreekt prof. Donald Abrams van de University of California, San Fransisco Ward (VS), het recente overzichtsonderzoek dat door de National Academies of Sciences, Engineering and Medicine is uitgevoerd: The Health Effects of Cannabis and Cannabinoids. De conclusie in het rapport, dat 10.000 wetenschappelijke uittreksels in ogenschouw nam, was “dat er doorslaggevend of uitgebreid bewijs was dat cannabis of cannabinoïden effectief zijn bij de behandeling van pijn bij volwassenen; bij misselijkheid en braken door chemotherapie en bij spasticiteit geassocieerd met multiple sclerose.”

Niettemin benadrukt het rapport ook de grenzen die in de VS gesteld worden aan het onderzoek, die wellicht het gebrek aan sterk bewijs voor het therapeutische gebruik van cannabis kunnen verklaren. Deze schaarste aan onderzoek heeft ook geleid tot talloze ethische problemen bij het voorschrijven van cannabis, vooral omdat veel artsen de behandeling misschien niet goed genoeg begrijpen om te adviseren over dosering en gebruik. Een artikel van onderzoekers van de University of British Columbia, Canada en het International Cannabis and Cannabionoids Institute, Prague, Tsjechië, geeft praktisch advies voor artsen, met data over de farmacologie van cannabis.

“In dit themanummer over medicinale cannabis staat alles wat je wilde weten over dit onderwerp,” aldus prof. Novack. “We hopen dat het artsen een goed overzicht geeft van de huidige stand van zaken betreffende de verschillende aspecten van het medicinale-cannabisonderzoek en dat het een leidraad is bij het kiezen van een geschikt middel voor de indicaties waar het bewijs voldoende is om behandeling te starten. We hopen ook dat de artikelen de discussie over de toekomst van het medicinale-cannabisonderzoek en het invoegen in de reguliere geneeskunde zal vergemakkelijken.

Vertaling: A Zwart


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag