Voedseletiketten houden u voor de gek

De Europese consumentenorganisatie (BEUC) publiceerde woensdag 14 juni een rapport over de misleidende trucs die voedselproducenten in de EU vaak gebruiken op etiketten.

Het rapport "Voedingsetiketten: kneepjes van het vak" belicht drie handelswijzen die een te rooskleurig beeld schetsen van de kwaliteit van voeding in kwestie:
- Industriële voeding met 'natuurlijk', 'ambachtelijk' of 'op grootmoeders wijze' (traditional) op het etiket
- Drankjes en zuivel die nauwelijks fruit bevatten met afbeeldingen van fruit op het etiket
- Graanproducten zoals koekjes, brood en pasta zonder vezels met 'volkoren' op het etiket

Fabrikanten kunnen deze misleiding toepassen omdat duidelijke regels ontbreken. De BEUC heeft een aantal aanbevelingen gepubliceerd die de etikettering van voedingsmiddelen in de EU eerlijker moeten maken.

Consumentenorganisaties uit 10 EU-landen die deel uitmaken van het BEUC-netwerk hebben deze misleidende praktijken onthuld. De drie misleidingen (zie hierboven) uit het rapport zijn waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg.

Monique Goyens, directeur, licht het rapport toe. Hoe kan een 'ananas en kokosnoot' drankje minder dan een derde van die ingrediënten bevatten? Of dat "Grootmoeders Broodkruimels" een industrieel product blijkt te zijn? Dit soort misleidende etiketten zie je in alle landen van de EU.

Enquêtes in Duitsland en Nederland tonen aan dat meer dan 80% van de consumenten de etikettering niet vertrouwt. Ons rapport bewijst dat ze daarvoor goede redenen hebben. Sommige fabrikanten hebben onder druk van onze leden, de landelijke organisaties, hun verpakkingen al eerlijker gemaakt. Maar dat is niet genoeg. Ook de EU en de lidstaten moeten de druk opvoeren.

De EU-wetgeving is duidelijk: etiketten en verpakkingen mogen de consument niet misleiden. Maar fabrikanten maken gebruik van de mazen in de wetgeving om een te rooskleurig beeld te schetsen van hun producten. De EU moet met aangescherpte wetgeving komen die deze misleiding tegengaat. De lidstaten moeten die wetgeving handhaven door hun voedselproducenten aan de regels te houden.

De BEUC vraagt om de onderstaande, concrete maatregelen.
- Heldere definities van termen met een kwaliteit-indicatie zoals 'natuurlijk', 'ambachtelijk', 'traditioneel', enzovoorts
- Minimum volkoren-percentage in voeding met 'volkoren' op het etiket
- Duidelijke richtlijnen voor de minimale hoeveelheid van een ingrediënt dat in de naam of op het etiket benadrukt wordt (bijvoorbeeld olijfolie-mayonaise, aardbeien-yochurt)
- Percentage van benadrukte ingrediënten op de voorkant van het etiket (dus niet alleen in de ingrediëntenlijst op de achterzijde)

Verwijzingen
Oorspronkelijk persbericht
- http://www.beuc.eu/publications/food-labels-can-fool-you-beuc-publishes-eu-snapshot/html

Volledige rapport (Tricks of the Trade; Our recipe for honest labels in the EU)
- http://www.beuc.eu/publications/beuc-x-2018-049_our_recipe_for_honest_labels_in_the_eu.pdf

EU-wetgeving (Article 16 of Regulation (EC) No 178/2002)
- https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32002R0178

Vertaling: Dick Schrauwen





 


 

Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag