Dagelijks vasten werkt om gewicht te verliezen

UIC-onderzoekers rapporteren over het 16: 8-dieet

UNIVERSITEIT VAN ILLINOIS BIJ CHICAGO

Volgens een nieuwe studie gepubliceerd door de Universiteit van Illinois in Chicago in het tijdschrift Nutrition and Healthy Aging, is dagelijks vasten een effectief hulpmiddel om gewicht te verliezen en de bloeddruk te verlagen.

De studie onderzoekt als eerste het effect van tijdgebonden eetgedrag - een vorm van vasten die de voedselconsumptie beperkt tot het selecteren van bepaalde uren per dag - op gewichtsverlies bij obese personen.

Om het effect van dit type dieet te bestuderen, werkten de onderzoekers met 23 zwaarlijvige vrijwilligers met een gemiddelde leeftijd van 45 jaar en een gemiddelde body mass index (BMI) van 35.

Tussen 10.00 uur en 18.00 uur mochten de lijners elk type en elke hoeveelheid voedsel eten, maar de resterende 16 uur mochten ze alleen water of calorie vrije dranken drinken. De onderzoekers volgden de deelnemers gedurende 12 weken.

In vergelijking met een controlegroep van een eerdere proef met een ander type vasten, ontdekten de onderzoekers dat degenen die het tijdgebonden eetdieet volgden minder calorieŽn verbruikten, gewicht verloren en verbeteringen van de bloeddruk vertoonden. Gemiddeld verbruikten de deelnemers ongeveer 350 calorieŽn minder, verloren ze ongeveer 3 procent van hun lichaamsgewicht en zagen hun systolische bloeddruk naar ongeveer 7 millimeter kwik (mm Hg) verminderen. Alle andere maatregelen, waaronder vetmassa, insulineresistentie en cholesterol, waren vergelijkbaar met de controlegroep.

"De boodschap uit deze studie is dat er opties zijn voor gewichtsverlies die geen calorietelling of het elimineren van bepaalde voedingsmiddelen vergen,Ē zei Krista Varady, universitair hoofddocent kinesiologie en voeding aan het UIC College of Applied Health Sciences.

Terwijl dit de eerste studie is om naar het 16: 8 dieet te kijken, genoemd naar zijn 16 uur vasten en zijn 8 uur vrij eten, zegt Varady dat de resultaten overeenkomen met eerder onderzoek naar andere soorten intermitterende nuchtere diŽten.

"De resultaten die we in deze studie zagen, zijn vergelijkbaar met de resultaten die we hebben gezien in andere onderzoeken naar het afwisselend vasten in de dag, een ander soort dieet," zei Varady, "maar ťťn van de voordelen van het 16: 8 dieet kan zijn dat het gemakkelijker is om uit te houden. We hebben gezien dat minder deelnemers zijn gestopt met deze studie in vergelijking met studies van andere nuchtere diŽten. "

Varady zegt dat hoewel het onderzoek aangeeft dat dagelijks vasten werkt voor gewichtsverlies, er nog geen studies zijn geweest om te bepalen of het beter werkt dan andere diŽten, hoewel de onderzoekers zagen dat het gewichtsverlies iets minder was dan wat is waargenomen bij ander intermitterend vasten dieetstudies.

"Deze voorlopige gegevens zijn veelbelovend voor het gebruik van tijdbeperkte voeding als een techniek voor gewichtsverlies bij obese volwassenen, maar er zijn experimenten op de lange termijn en op grote schaal gerandomiseerd gecontroleerd nodig", schrijven Varady en haar collega's.

"Het 16: 8 dieet is een hulpmiddel voor gewichtsverlies waarvan we nu voorlopig wetenschappelijk bewijs hebben om het te ondersteunen," zei Varady. "Als het gaat om gewichtsverlies, moeten mensen vinden wat voor hen werkt."

Het Centers for Disease Control and Prevention schat dat meer dan een derde van de volwassenen in de VS zwaarlijvigheid heeft, wat het risico op metabole ziekten zoals coronaire hartziekten en Type 2 diabetes aanzienlijk verhoogt, en dat obesitas het meest voorkomt onder niet-Spaanse mensen. zwarte personen en volwassenen van middelbare leeftijd.

Vertaling: Andre Teirlinck

 


 

Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag