Column Guido Sanen - Pierik en Verweij ongeloofwaardig

Roland Pierik en Marcel Verweij zijn de laatste weken veelvuldig in het nieuws met hun pro-vaccinatie campagne. Of het dan gaat om, volgens hen, levensgevaarlijke ziekten zoals mazelen die we 50 jaar geleden probleemloos doorstonden of het terug lopend aantal HPV gevaccineerden is hen om het even. Pierik is rechtsfilosoof waarbij uitgangspunten o.a. zijn tot welke grens een overheid zich mag bemoeien met het leven van een mens en hoe kan juridische dwang gerechtvaardigd worden? Verweij is filosoof met de ethiek van public health en vaccinaties als specialisatie.

Pierik en Verweij , die tevens lid is van de WHO, zijn daarnaast vast lid van de Gezondheidsraad. Een betaalde overheidsfunctie. De eerste regel op de website van de Gezondheidsraad heeft de titel: onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan voor regering en parlement. In de hele discussie rondom de vaccinatie hebben Pierik en Verweij geen enkel bewijs geleverd dat vaccinaties 100% veilig zijn en worden goed onderbouwde wetenschappelijke studies die het tegendeel bewijzen simpelweg van tafel geveegd of ontkend dat ze bestaan.

De media en talloze columnisten volgen kritiekloos de mening van het RIVM en Pierik en co. Beiden schuiven honend de mening van de vaak hoger opgeleiden die kritisch staan ten opzichte van vaccineren opzij. Als rechtsfilosoof is Pierik elke objectiviteit verloren en onderschrijft hij op geen enkele manier de grondbeginselen van de Gezondheidsraad te weten “onafhankelijk adviesorgaan“. Ook bij de ethiek van Verweij, nota bene zijn vakgebied, kun je je vraagtekens plaatsen.

Dit is schadelijk voor de publieke discussie rondom besluitvorming verplichte vaccinaties. Het zou de geloofwaardigheid van de Gezondheidsraad ten goede komen als ze Pierik en Verweij de wacht aanzeggen als leden en open staan voor een discussie op basis van wetenschappelijke argumenten. Indien de voor- en nadelen van vaccinaties naast elkaar worden gezet kan iedereen zijn of haar eigen afweging maken. Zoals het hoort te zijn in een democratie. En voor Dr. Pierik, Verweij en andere opinie beïnvloeders adviseer ik onderstaande zinnen goed in zich op te nemen.

Wetenschap is alleen mogelijk wanneer de nieuwsgierigheid groter is dan dogma's, wanneer we observaties niet verwarren met geloof, wanneer we niet oordelen op wat we reeds weten, maar dat we in nederigheid de dingen herkennen die we ontkennen....

Als je denkt dat iets wetenschap is bewijs het dan, want wetenschap bestaat niet uit geloof maar uit observaties. Als je denkt dat iets niet wetenschappelijk is bewijs het dan, misschien komt het doordat je die kennis nog niet bezit en is het je onwetendheid die spreekt, of nog erger, je angsten......

Met vriendelijke groet,

Guido Sanen

Info@guidosanen.com
 


 

Steun ook ons kenniswerk, bezoek ook eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag