Mindfulness is de sleutel voor de behandeling van tinnitus

UNIVERSITEIT VAN BATH

Nieuw Brits onderzoek heeft aangetoond dat een nieuwe op mindfulness gebaseerde benadering van tinnitus de behandeling van de aandoening zou kunnen verbeteren.

Gepubliceerd in de tijdschriften Ear and Hearing and Psychotherapy and Psycosomatis, vond een onderzoek geleid door Dr Laurence McKenna van University College London Hospitals NHS Foundation Trust (UCLH) en Dr Liz Marks, van de Afdeling Psychologie aan de Universiteit van Bath, dat Mindfulness based Cognitive Therapie (MBCT) helpt de ernst van tinnitus aanzienlijk te verminderen in vergelijking met de op relaxatie gebaseerde behandelingen; een aanpak die wordt aanbevolen door veel tinnitusklinieken.

Tinnitus, beschreven als een sensatie of bewustzijn van geluid dat niet wordt veroorzaakt door een externe geluidsbron, treft ongeveer zes miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk - 10 procent van de Britse bevolking. Ongeveer 1 op de 100 mensen is er erg van onder de indruk of wordt er door uitgeschakeld en maar liefst 1 op de 20 mensen is er minstens matig van in de war. Tinnitus wordt geassocieerd met klachten over emotionele stress, slapeloosheid, auditieve perceptuele problemen en concentratieproblemen.

Er is nog geen behandeling om het tinnitusgeluid te stoppen, maar dit onderzoek, gefinancierd door de British Tinnitus Association (BTA), toont duidelijk aan dat behandeling het probleem minder ernstig, indringend en hinderlijk kan maken.

Dr. Liz Marks, van de afdeling Psychologie van de Universiteit van Bath, zal de bevindingen van het rapport uitvoeriger bekijken tijdens de jaarlijkse BTA-conferentie in september in Birmingham. Ze zei: "We vergeleken MBCT met ontspanningsbehandeling, een traditionele behandeling voor mensen met chronische tinnitus, om te bepalen of MBCT een betere optie is dan de huidige aanbevolen behandeling.

"In totaal namen 75 patiŽnten deel aan het onderzoek aan het Royal National Throat, Nose and Ear Hospital in UCLH die MBCT of ontspanningstherapie kregen. Uit de studie bleek dat beide behandelingen leidden tot een vermindering van de ernst van tinnitus, psychische problemen, angst en depressie.

"De MBCT-behandeling leidde tot aanzienlijk grotere verminderingen van de tinnitus ernst dan de ontspanningsbehandeling en de verbetering duurde langer. Bovendien vertoonden 182 patiŽnten die MBCT routinematig in onze kliniek voltooiden een vergelijkbaar niveau van verbetering."

Ontspanningstherapie biedt patiŽnten specifieke vaardigheden om opwinding door stress te verminderen. MBCT, gegeven door hoog opgeleide klinisch psychologen, helpt patiŽnten om doelgericht aandacht te geven aan hun ervaringen, in plaats van te proberen die ervaringen te onderdrukken. Het beoefenen van mindfulness meditatie op deze manier kan een nuttiger manier van reageren op tinnitus cultiveren. Mensen leren tinnitus 'toe te staan' en 'te accepteren', in plaats van ertegen 'te vechten' of 'weg te duwen'. Mindfulness heeft niet als doel de aard of het geluid van de tinnitus te veranderen, maar de therapie kan ertoe leiden dat tinnitus minder opdringerig wordt, tot een punt dat het geen probleem meer vormt.

Dr. Marks voegde eraan toe: "MBCT zet de traditionele behandeling van tinnitus op zijn kop - dus in plaats van te proberen het geluid te vermijden of te maskeren, leert het mensen te stoppen met vechten tegen tinnitus.

"De mindfulness benadering is radicaal anders dan die van de meeste tinnitus patiŽnten eerder hebben geprobeerd, en het is misschien niet voor iedereen goed." We zijn er echter van overtuigd dat het groeiend onderzoek heeft aangetoond hoe het een opwindende nieuwe behandeling kan bieden aan mensen die mogelijk hebben geconstateerd dat de traditionele behandeling hen nog niet heeft kunnen helpen.We hopen dat de resultaten van ons onderzoek ťťn van de eerste stappen zullen zijn naar een bredere acceptatie van MBCT. "

David Stockdale, chief executive van de British Tinnitus Association, zei: "De resultaten van dit onderzoek zijn buitengewoon bemoedigend, vooral voor mensen met chronische tinnitus die vinden dat de huidige behandelingen niet werken voor hen. We hopen echt dat meer mensen zullen kunnen profiteren van deze benadering. "

"Het financieren van dit soort innovatief onderzoek is een belangrijk onderdeel van wat we hier op de BTA doen, maar als liefdadigheidsinstelling steunen we zwaar op de donaties. We hopen dat meer mensen ons zullen steunen terwijl we onvermoeibaar werken aan het vergroten van het begrip en kennis rond tinnitus om mensen met de aandoening te helpen. "

Dr. McKenna en Dr. Marks zetten hun onderzoek naar tinnitus verder en kijken hoe Cognitieve Gedragstherapie kan worden gebruikt om aan tinnitus gerelateerde slapeloosheid te behandelen.

Vertaling: Andre Teirlinck 


 

Steun ook ons kenniswerk, bezoek ook eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag