Verbindingen in groene thee & wijn kunnen vorming toxische metabolieten blokkeren

Ontdekking kan de weg vrijmaken voor therapieën voor de behandeling van aangeboren metabole stoornissen, zeggen onderzoekers aan de Tel Aviv University.

AMERIKAANSE VRIENDEN VAN DE UNIVERSITEIT TEL AVIV

Een nieuw onderzoek van Tel Aviv University suggereert dat er hoop is op de behandeling van bepaalde aangeboren stofwisselingsziekten - een hoop die te vinden is in groene thee en in rode wijn.

De meeste mensen met erfelijke stofwisselingsstoornissen worden geboren met een defect gen dat resulteert in een kritische enzymdeficiëntie. Bij gebrek aan een remedie moeten veel patiënten met aangeboren stofwisselingsstoornissen hun hele leven een streng en veeleisend dieet volgen. Dit nieuw onderzoek toont aan dat bepaalde verbindingen die van nature voorkomen in groene thee en rode wijn de vorming van toxische metabolieten kunnen blokkeren.

Het onderzoek werd geleid door prof. Ehud Gazit van de faculteit Life Sciences van TAU en zijn promovendus Shira Shaham-Niv. Het werd gepubliceerd in het Nature groepstijdschrift Communications Chemistry.

De onderzoekers bestudeerden twee verbindingen: (1) epigallocatechinegallaat, bekend als EGCG, dat van nature voorkomt in groene thee, wat binnen de medische gemeenschap de aandacht heeft getrokken vanwege de potentiële voordelen voor de gezondheid; en (2) looizuur, gevonden in rode wijn, waarvan bekend is dat het de vorming van toxische amyloïde structuren voorkomt die neurodegeneratieve stoornissen veroorzaken zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson.

"In het geval van aangeboren stofwisselingsziekten, produceert het lichaam geen vitaal metabolisch enzym", zei Shaham-Niv. "Als gevolg daarvan hopen metabolieten - stoffen die onder andere de bouwstenen van DNA en eiwitten zijn - zich op in het lichaam. Zulke ongecontroleerde accumulatie is toxisch en kan ernstige ontwikkelingsstoornissen en psychische stoornissen veroorzaken.

"Onze nieuwe studie toont eens te meer het vermogen van de natuur om het beste medicijn te leveren voor de behandeling van enkele van de ergste menselijke kwalen."

Collectief vormt deze groep aandoeningen een aanzienlijk deel van kindergeneeskundige genetische ziekten. De ziekte fenylketonurie (PKU), die de aggregatie van de metaboliet fenylalanine produceert, is een veel voorkomende aangeboren metabolische ziekte. Baby's met PKU moeten zich de rest van hun leven houden aan een strikt dieet zonder fenylalanine. Als dat niet het geval is, kunnen ze ernstige belastende ontwikkelingsproblemen krijgen.

"Maar dit is een ongelooflijk moeilijke opdracht, omdat fenylalanine wordt gevonden in de meeste voedingsproducten die we consumeren," zei Shaham-Niv. "Het vermijden van bepaalde stoffen is de enige manier om de slopende langetermijneffecten van aangeboren metabole stoornissen te voorkomen.We hopen dat onze nieuwe aanpak de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen voor de behandeling van deze stoornissen zal vergemakkelijken."

De nieuwe studie is gebaseerd op twee eerdere onderzoeken uitgevoerd in het TAU-laboratorium van Prof. Gazit. In de eerste studie werd aangetoond dat fenylalanine in staat is tot zelfassemblage en het vormen van amyloïde structuren zoals die worden gezien bij de ziekte van Alzheimer, Parkinson en andere neurodegeneratieve aandoeningen. In het tweede onderzoek van Shaham-Niv werd ook aangetoond dat andere metabolieten die zich in andere aangeboren aangeboren metabolische ziekten accumuleren, zelfassemblageprocessen ondergaan en giftige amyloïde aggregaten vormen.

"Beide onderzoeken hebben geleid tot een herziening van het begrip van de onderzoeksgemeenschap met betrekking tot stofwisselingsziekten," zei Shaham-Niv. "In onze nieuwe studie hebben we onderzocht of de moleculen die in eerdere onderzoeken naar de ziekte van Alzheimer en andere amyloïde ziekten zijn geïdentificeerd, waarvan bekend is dat ze de vorming van amyloïde aggregaten remmen, ook kunnen bijdragen tot het tegengaan van het amyloïde vormingsproces van metabolieten in metabole ziekten."

Het nieuw onderzoek richtte zich op EGCG en looizuur met behulp van reageerbuizen en kweeksystemen. De twee stoffen werden getest op drie metabolieten met betrekking tot drie aangeboren metabole ziekten: adenine, cumulatieve tyrosine en fenylalanine. De resultaten waren veelbelovend. Zowel tanninezuur als EGCG waren effectief in het blokkeren van de vorming van toxische amyloïde structuren. De onderzoekers gebruikten ook computersimulaties om het mechanisme te verifiëren dat de verbindingen aandrijft.

"We betreden een nieuw tijdperk van inzicht in de rol en het belang van metabolieten bij verschillende ziekten, waaronder metabole ziekten, neurodegeneratieve ziekten en zelfs kanker," concludeerde Shaham-Niv. "De tools die we hebben ontwikkeld zijn baanbrekend en hebben een enorm potentieel om een breed scala van patiënten in de toekomst te helpen."

Vertaling: Andre Teirlinck




 


 

Steun ook ons kenniswerk, bezoek ook eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag