Hoe je ingeblikte bieten gebruikt om sportieve prestaties te verbeteren

Michael Greger M.D. FACLM

Nitraten in groenten, geconcentreerd in groene bladgroenten en bieten, hebben een paar jaar geleden een grote make-over ondergaan. Ze zijn getransformeerd van veronderstelde passieve stoffen naar stoffen die een diepgaand effect hebben op de energiecentrales in onze cellen, door het zuurstofverbruik tijdens sporten te verminderen. Dit betekent dat ze ons in staat kunnen stellen om dezelfde hoeveelheid werk uit te voeren met minder zuurstof.
Een klein shot bietensap stelde free-divers in staat om hun adem meer dan vier minuten in te houden, of ongeveer een halve minuut langer dan normaal.

Bij anderen, stelt een verhoogde efficiëntie van spiergebruik atleten in staat om op een hoger krachtniveau of hogere loopsnelheid te trainen met dezelfde hoeveelheid lucht. Ik vestigde de aandacht op deze fascinerende ontdekking in een nooit eerder gemaakte 17-delige video-serie, de langste die ik ooit gemaakt heb. Dat was in 2012, maar wat zegt de huidige wetenschap? Dat is waar mijn video; “Hele bieten vs bietensap om sportieve prestaties te verbeteren” over gaat.

De meeste van de studies zijn bij mannen gedaan, maar het werkt ook voor vrouwen, inclusief Afro-Amerikaanse vrouwen, die zelfs nog minder in onderzoeken voorkomen. Het drinken van bietensap levert dezelfde output qua werk verzetten op terwijl er significant minder zuurstof verbruikt wordt. Maar hoe zit dat met hele bieten? Ze zijn goedkoper, gezonder, en men vindt ze in elk schap, maar er is nog nooit echt onderzoek gedaan naar echte bieten..tot nu.

Het consumeren van hele rode bieten verbetert hardloop-prestaties. Men gaf lichamelijk fitte mannen en vrouwen anderhalve kop met gebakken bieten, hetgeen ongeveer gelijk staat aan een blik bieten, vijf kwartier voor het rennen van vijf kilometer. Men startte ongeveer gelijk, maar tijdens de laatste mijl van de 5 kilometer-race kwam de ‘bieten-groep’ voor te liggen, vergeleken bij de placebo-groep, die bessen hadden gekregen in plaats van bieten. Hoewel de deelnemers van de bietengroep sneller renden, was hun hartslag niet hoger. Sterker nog, ze rapporteerden minder inspanning.

Snellere tijd met minder inspanning? Ze noemen ze niet voor niets ‘block-rocking beets’!

Als nitraten zo goed zijn, waarom nemen we ze dan niet gewoon in een pil? Hoewel nitraten als voedingssupplementen kunnen werken, is hun veiligheid op de lange termijn twijfelachtig.
Nitraten uit niet-plantaardige bronnen kunnen schadelijke effecten hebben, dus als we onze prestaties willen verbeteren, zouden we ideaal gezien nitraten verkrijgen uit hele groenten. De industrie weet dit, dus hiervoor in de plaats promoot men een verzameling van stikstofmonoxide stimulerende supplementen. Echter, er is geen of weinig bewijs van een verbetering van prestraties volgend op suppletie met deze zogenaamde NO-boosters. Het bewijs ligt bij de groenten.

Hoeveel geld kunnen bedrijven echter maken met de verkoop van bieten? Wat te denken van een nieuw, met rode bieten verrijkt broodproduct? We hebben geprobeerd om mensen hun groenten en fruit te laten eten en waar heeft ons dat gebracht? Maar hey, genoeg mensen eten wit brood, dus waarom laten we ze geen rood brood eten? En inderdaad, het werkte; rood bietenbrood bracht de bloeddruk omlaag en verbeterde het vermogen van de aderen om te ontspannen en van nature te verwijden. Brood kan daarom een effectief instrument zijn om groente-consumptie te verhogen zonder significante veranderingen in het eetpatroon. Want stel je eens voor dat mensen hun voedingspatroon zouden moeten veranderen om gezonder te worden....

vertaling: Arnoud


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag