Blootstelling aan licht tijdens de slaap kan leiden tot verhoogde insulineresistentie

Voortdurende blootstelling aan licht tijdens de nacht kan lange-termijn effecten hebben op het functioneren van de stofwisseling

AMERIKAANSE ACADEMIE VAN SLAAP MEDICIJN

Volgens de voorlopige resultaten van een nieuw onderzoek kan nachtelijke blootstelling aan licht tijdens de slaap invloed hebben op de stofwisseling. Het doel van deze studie was om de hypothese te testen dat blootstelling aan licht tijdens de nachtelijke slaap een negatief effect zou hebben op de werking van de stofwisseling.

“Onze voorlopige resultaten geven aan dat één enkele nacht blootstelling aan licht tijdens de slaap direct invloed heeft op insulineresistentie,” aldus hoofdauteur Ivy Cheung Mason, PhD, die postdoctoraal werkte aan de Northwestern University Feinberg School of Medicine toen dit onderzoek werd uitgevoerd. “Er is al eerder aangetoond dat nachtelijke blootstelling aan licht tijdens de slaap een verstorende invloed heeft op de slaap. Deze gegevens lijken aan te geven dat er ook een effect op de stofwisseling is."

Behalve Mason zijn de auteurs van dit onderzoek: Phyllis C. Zee, MD, PhD, professor en hoofdonderzoeker; Daniela Grimaldi, MD, PhD, assistent professor; Kathryn J. Reid, PhD, professor; en Roneil Malkani, MD, assistent professor. Zij werken allemaal op de Feinberg School of Medicine, op de afdeling Neurologie.

Twintig gezonde volwassenen in de leeftijd tussen de 18 en de 40 werden willekeurig opgesplitst in twee groepen (Donker-Donker (DD) en Donker-Licht (DL)). Het onderzoek liep voor beide groepen parallel, drie dagen en twee nachten lang. Deelnemers kregen de mogelijkheid om iedere nacht acht uur te slapen. Elk van hen startte de slaap op hun eigen gebruikelijke tijd, die was bepaald door één week actigrafie in combinatie met een slaapdagboek. De DL groep (n=10, 2 mannen, leeftijd 26,61 ± 4,64 jaar) sliep in het donker < 3 lux tijdens de eerste nacht en sliep in een kamer die verlicht was met 100 lux tijdens de tweede nacht. De DD groep (n=10, 4 mannen, leeftijd 26,78 ± 5,15 jaar) sliep beide nachten in het donker <3 lux.

Polysomnografie tijdens de hele nacht en bloedafname voor het niveau aan melatonine werden beide nachten verzameld. Mondelinge glucosetolerantie tests werden na de slaap in het donker of bij 100 lux licht beide ochtenden uitgevoerd. Veranderingen van Dag naar Nacht 1 en Dag naar Nacht 2 werden bij beide groepen onderzocht. Homeostatische beoordeling van de veranderingswaardes in het model voor insulineresistentie waren significant hoger (p<0.05) in de ochtend na de slaap bij de licht-groep (DL) in vergelijking met de donker-groep (DD). Dit effect werd vooral veroorzaakt door verhoogde insulineniveaus bij de DL-groep in vergelijking met de DD-groep.

De resultaten toonden aan dat één enkele nacht blootstelling aan licht direct van invloed is op de mate van insulineresistentie. Insulineresistentie is het verminderde vermogen van cellen om te reageren op de actie van insuline waarbij glucose uit de bloedbaan getransporteerd wordt. Het is de voorloper van het ontwikkelen van type 2 diabetes.

“Dit zijn belangrijke resultaten, gezien de toenemende mate waarin blootstelling aan kunstmatig licht plaatsvindt – vooral ’s-nachts,” aldus Mason. “Het effect dat we waarnemen is onmiddellijk. Er is verder onderzoek nodig om te bepalen of voortdurende nachtelijke blootstelling aan licht tijdens de slaap op de lange termijn een cumulatief effect heeft op de stofwisseling.”

De korte samenvatting van dit onderzoek werd onlangs gepubliceerd in een online supplement van het tijdschrift Sleep en werd op maandag 4 juni gepresenteerd in Baltimore tijdens SLEEP 2018, de 32e jaarlijkse bijeenkomst van de Associated Professional Sleep Societies LLC (APSS), een gezamenlijke onderneming van de American Academy of Sleep Medicine en de Sleep Research

Vertaling: Frank Biesta





 


 

Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag