Rookmelder met moeder’s stem wekt kinderen beter dan hoge toon alarmsignalen

De naam van het kind bij de alarmmelding verbetert de alarmeffectiviteit niet

NATIONWIDE CHILDREN'S HOSPITAL

Als ‘s nachts in een woonwijk een brand ontstaat tijdens de slaap is er meer kans op een dodelijke afloop. Rookmelders zijn belangrijk om deze gevallen te voorkomen. Toch worden veel jonge kinderen niet wakker van de traditionele hoge alarmtonen. In een studie die vandaag online gepubliceerd werd in het Journal of Pediatrics, onderzochten wetenschappers van het Center for Injury Research and Policy en het Sleep Disorders Center van het Nationwide Children's Hospital de eigenschappen van vier verschillende rookmelders om te kijken welke het beste werkten om kinderen wakker te maken. Naast het hoge toon rookmelderalarm dat gewoonlijk binnenshuis gebruikt wordt testten zij drie melders met de opgenomen stem van de moeder. In het slaaponderzoekscentrum in Columbus, Ohio, deden 176 kinderen mee van 5-12 jaar.

“Kinderen zijn opmerkelijk bestand tegen wakker worden door een geluid,” zegt Mark Splaingard, MD, co-auteur van het onderzoek en hoofd van het Sleep Disorders Center bij het Nationwide Childrens’ Hospital. “Kinderen slapen langer en dieper dan volwassenen en hebben hardere geluiden nodig dan volwassenen om wakker te worden. Om deze redenen is de kans kleiner dat kinderen ‘s nachts wakker worden door een brand en vluchten. Het feit dat we een brandalarmgeluid konden vinden waardoor de tijd dat het kost vermindert voor veel kinderen tussen 5 en 12 jaar om wakker te worden en de slaapkamer te verlaten, kan levens redden.”

“Deze nieuwe ontdekkingen brengen ons een stap dichter bij het vinden van een rookalarm dat effectief werkt voor kinderen en praktisch is voor ouders,” zegt Gary Smith, MD, DrPH, hoofdauteur van het onderzoek en hoofd van het Center for Injury Research and Policy van het Nationwide Children’s Hospital. “Deze studie bevestigt dat, in typisch huiselijke omstandigheden, stemalarmen van moeders beter werken dan de traditionele hoge toonalarmsignalen om kinderen wakker te maken en ze tot vluchten aan te sporen. Het toonde ook aan dat de stem van de moeder genoeg was om effectief te zijn zonder gebruik te maken van de voornaam van het kind. Dit betekent dat één alarm zou kunnen werken voor meerdere kinderen die dicht bij elkaar in één huis slapen.”

De studie focuste op 5 tot 12 jarigen, omdat kinderen jonger dan 5 jaar door de brandveiligheidsexperts beschouwd worden als te onvolgroeid in hun ontwikkeling om zichzelf met zekerheid in veiligheid te brengen tijdens een huisbrand, en daarom moet kunnen rekenen op het in veiligheid gebracht worden door een volwassene. Oudere kinderen (ouder dan 12 jaar) ondervinden niet dezelfde problemen als jongere kinderen bij het wakker worden door een hoge toon brandmeldalarm.

In toekomstig onderzoek zal ook de rol van de stem van de moeder onderzocht worden versus een generieke vrouwelijke of mannelijke stem, en ook het stemalarm vergelijken met een lage tonen meldalarm. Een voor ontwakende kinderen geoptimaliseerd alarm zal tevens getest worden op volwassenen. Als het alarm effectief werkt voor alle leeftijdsgroepen zou dit de toepassing en het gebruik verhogen. Het onderzoeksteam heeft zich toegewijd aan vermindering van brandgerelateerd letsel en overlijden onder kinderen die oud genoeg zijn om zichzelf te kunnen redden. Zij sporen alle gezinnen aan om de aanbevolen, traditionele rookmelders te blijven gebruiken zolang het onderzoek doorgaat.

Vertaling: Ellen LamSteun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag