Noten verbeteren aantal en beweeglijkheid van zaadcellen

Verbeteringen vruchtbaarheid van de man verklaard door een vermindering van sperma-DNA-fragmentatie

EUROPEAN SOCIETY OF HUMAN REPRODUCTION AND EMBRYOLOGY.

Het eten van noten verbetert aanzienlijk de kwaliteit van menselijk sperma, volgens de resultaten van een gerandomiseerde studie die conventionele spermaparameters en moleculaire veranderingen gedurende een onderzoeksperiode van 14 weken mat. De bevindingen, zeggen de onderzoekers, "ondersteunen een gunstige rol voor chronische notenconsumptie in spermakwaliteit" en weerspiegelen een onderzoeksbehoefte voor verdere voedingsaanbevelingen voor mannen.

De resultaten van de studie werden gepresenteerd door dr. Albert Salas-Huetos van de eenheid Humane voeding van de Universitat Rovira i Virgil in Reus, Spanje. (1)

De studie werd uitgevoerd, zei hij, tegen een achtergrond van de algemene achteruitgang in kwantiteit en kwaliteit van menselijk sperma, toe te schrijven aan de industrialisatie, vervuiling, roken en trends in de richting van een westers dieet". (2) In deze studie ondervond de groep die noten in hun dieet hadden opgenomen significante verbeteringen in aantal zaadcellen, vitaliteit, beweeglijkheid en morfologie (vorm); deze waren consistent met verbeteringen die werden gevonden in andere recente studies met diëten die rijk zijn aan omega-3, antioxidanten (bijv. vitamine C en E, selenium en zink) en folaat. Noten bevatten veel van deze voedingsstoffen en andere fytochemicaliën.

De studie was een 14 weken durend gerandomiseerd klinisch onderzoek waarin 119 gezonde jonge mannen van 18-35 jaar oud hun gebruikelijk westers dieet kregen aangevuld met 60 gram/dag amandelen, hazelnoten en walnoten, of hun gebruikelijke westerse stijl dieet zonder noten. In haar analyse registreerde de studie niet alleen spermaparameters (volgens WHO-benchmarks), maar ook veranderingen in verschillende moleculaire factoren, waaronder de DNA-fragmentatie van het sperma. (3) Sperma- en bloedmonsters werden geanalyseerd aan de baseline en na 14 weken interventie.

Men vond in de eerste plaats significant hogere niveaus van sperma, vitaliteit, beweeglijkheid en morfologie bij de mannen die gerandomiseerd waren naar het 60g/dag notendieet dan bij degenen die hun gebruikelijke diëten zonder noten volgden. Verbeteringen in de eerste groep waren met ongeveer 16% in spermatelling, 4% in spermavitaliteit, 6% in spermamotiliteit en 1% in morfologie. Deze vier parameters zijn allemaal geassocieerd met mannelijke vruchtbaarheid. Bovendien vertoonden de proefpersonen in de notengroep ook een significante vermindering in hun niveaus van DNA-fragmentatie van sperma, een parameter die nauw samenhangt met mannelijke onvruchtbaarheid. Inderdaad was het deze verandering in het niveau van DNA-fragmentatie in de zaadcellen waarmee de onderzoekers, althans gedeeltelijk, de verbetering in het aantal zaadcellen, de beweeglijkheid en de morfologie verklaarden.

Hoewel dit statistisch significante resultaten zijn van een willekeurig pad met een hoog niveau van wetenschappelijk bewijs, benadrukte Salas-Huetos dat proefpersonen allemaal gezonde en ogenschijnlijk vruchtbare mannen waren die een dieet in westerse stijl volgden. Hij waarschuwde dus dat resultaten niet geëxtrapoleerd kunnen worden naar de algemene bevolking.

Moeten mannen die een baby willen verwekken - natuurlijk of met IVF - noten toevoegen aan hun dagelijkse dieet? "We kunnen dat nog niet zeggen", zei Salas-Huetos, "uitsluitend gebaseerd op de resultaten van deze studie. Maar in de literatuur groeit het bewijs dat gezonde veranderingen in de levensstijl, zoals het volgen van een gezond voedingspatroon, concepties kunnen helpen - en noten zijn een belangrijk onderdeel van een mediterraan gezond dieet."

Vertaling: Andre Teirlinck



 


 

Steun ook ons kenniswerk, bezoek ook eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag