Ontbijten vóór training zorgt voor meer calorieënverbranding van koolhydraten en snellere stofwisseling na volgend maal

UNIVERSITY OF BATH

Het lichaam lijkt te worden ‘voorbereid’ op verbranding van koolhydraten tijdens een training als je van tevoren hebt ontbeten. Ook zou na de training je voeding sneller worden verteerd, zo blijkt uit onderzoek van de University of Bath.

Wetenschappers van het Department for Health van de universiteit onderzochten samen met collega’s van de universiteiten van Birmingham, Newcastle en Stirling het effect van een uur fietsen na al dan niet te hebben ontbeten van tevoren. In een controleproef volgde op het ontbijt drie uur van rust. De vrijwilligers aten twee uur voor de training een ontbijt van havermout met melk.

Na het trainen of rusten werden het bloedglucose- en het glycogeenniveau in de spieren gemeten bij de 12 gezonde mannelijke vrijwillige deelnemers. De bevinding was dat voor de training ontbijten ervoor zorgde dat koolhydraten tijdens de training sneller werden verbrand. Tevens nam de snelheid waarmee voedsel na de training werd verteerd en omgezet toe.

Dr. Xavier Gonzalez, senior docent aan het Department of Health en een van de leiders van de studie, merkt op: “Dit is de eerste studie die onderzoekt hoe een ontbijt voorafgaand aan een training onze respons beïnvloedt op een volgende maaltijd na de training. We zagen dat ontbijten voor de training zorgt voor een snellere vertering, opname en omzetting van koolhydraten die we na de training eten, dan als het ontbijt wordt overgeslagen.”

Rob Edinburgh, promovendus aan het Department of Health, ook een van de leiders van de studie, zegt: “We zagen ook dat een ontbijt voorafgaand aan een training de koolhydraatverbranding tijdens de training verhoogde en dat deze koolhydraten niet alleen uit het eten kwamen dat net was genuttigd, maar ook uit de glycogeenvoorraad in de spieren. Deze toename van het gebruik van spierglycogeen kan verklaren waarom het bloedsuikerniveau na de lunch sneller was gedaald bij degenen die voor de training hadden ontbeten. Deze studie suggereert dat het eten van een ontbijt voor de training (in ieder geval bij 1 trainingssessie) ons lichaam zou kunnen ‘voorbereiden’ op een snelle opslag van voedingsstoffen als we na de lichaamsbeweging weer iets eten.”

De studie is verschenen in American Journal of Physiology: Endocrinology and Metabolism.

Een interessant aspect aan dit onderzoek is dat het aantoont dat extrapoleren uit andere studies, die zijn uitgevoerd met mensen die van tevoren hadden gevast, wat gebruikelijk is bij onderzoek naar de stofwisseling, misschien niet betrouwbaar is, want van tevoren gegeten hebben verandert de stofwisseling.

“Terwijl vasten voorafgaand aan laboratoriumproeven gebruikelijk is, om een gelijke basis als controle te hebben voor de metabole status, zou het kunnen dat deze voorwaarde voorkomt dat duidelijk wordt wat de bevindingen zouden zijn in situaties die de werkelijkheid van het dagelijks leven meer benaderen, want de meeste mensen vasten niet overdag,” aldus dr. Gonzalez.

“Omdat in deze studie alleen de kortetermijnrespons op ontbijt en training is onderzocht, zijn de langetermijngevolgen van dit werk niet duidelijk. Er zijn lopende studies gaande die kijken of de gezondheid wordt beïnvloed door al dan niet regelmatig voor of na een training te ontbijten,” zegt Rob Edinburgh.

Hij voegt toe: “Wat vooral nodig is, is meer onderzoek naar het effect op de gezondheid van wat we eten voor een training, maar dan met deelnemers met overgewicht die een mogelijk verhoogd risico lopen op diabetes 2 en cardiovasculaire ziektes. Dit zijn een paar vragen die we nu willen proberen te beantwoorden.”

Vertaling: A. Zwart



Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel



Naar het overige nieuws van vandaag