Blootstelling aan BPA volgens de fda-norm beïnvloedt de afgifte van insuline in gezonde volwassenen

Dick Schrauwen [1,2,3]

University of Missouri (Columbia)

INLEIDING

In een eerste studie in haar soort hebben onderzoekers ontdekt dat een alledaagse stof die consumenten meerdere keren per dag binnenkrijgen de insuline-afgifte kan veranderen. De resultaten van de studie, onder leiding van wetenschappers aan de University of Missouri, tonen aan dat blootstelling aan een door de FDA [2] als veilig beschouwde dosis BPA [5] kan leiden tot de ontwikkeling van Type 2 diabetes en andere stofwisselingsziekten.

BPA

"Bisfenol A (BPA) is een hormoon ontregelende chemische stof die wordt gebruikt voor de productie van thermisch papier, plastic en die voorkomt in een breed scala aan consumentenproducten", zegt Frederick vom Saal, mede-auteur, endocrinoloog en professor aan de afdeling `Biological Sciences` van de Universiteit van Missouri. "Experimenten met cellen van de alvleesklier van zowel muizen als mensen hebben aangetoond dat blootstelling aan een kleine dosis BPA samen met glucose een insuline-reactie veroorzaakt. We wilden nagaan of we dezelfde effecten van BPA zien in een realistische situatie."

ONDERZOEK

In twee experimenten kreeg de ene groep proefpersonen een veilige dosis BPA oraal toegediend. Deze dosis leidde tot een hoeveelheid BPA in het bloed die vergelijkbaar is met wat je binnenkrijgt als je een kassabon aanneemt. De andere groep kreeg een placebo. Van beide groepen werd de insuline-respons gemeten. In het eerste experiment gebeurde dit met behulp van een orale glucose-tolerantie-test. In het tweede experiment werd dit gedaan door bloedonderzoek (hyperglycemic clamp) [4]. In beide experimenten bleek dat BPA effect heeft op de insuline-afgifte. In studies met dieren resulteerde herhaalde blootstelling aan BPA in insulineresistentie.

CONCLUSIE

Von Saal: "Deze verkennende studie moet herhaald worden omdat de resultaten erop wijzen dat blootstelling aan BPA de door glucose gestimuleerde insuline-afgifte bij mensen kan veranderen. Dit gebeurt ook bij een dosis die volgens de Amerikaanse normen veilig is. Onze studie is een eerste stap in het onderzoek of hormoon ontregelende stoffen zoals BPA bijdragen aan insulineresistentie en uiteindelijk aan diabetes type 2."

VERWIJZINGEN

[1] Vertaling/bewerking van het onderstaande persbericht
- https://coas.missouri.edu/news/bpa-exposure-us-approved-levels-may-alter-insulin-response-non-diabetic-adults

[2] FDA, Food and Drug Administration
- https://www.fda.gov/

[3] Wetenschappelijk artikel (abstract)
- https://academic.oup.com/jes/advance-article/doi/10.1210/js.2018-00151/5094959

[4] Bloedonderzoek, hyperglycemic clamp
- https://en.wikipedia.org/wiki/Glucose_clamp_technique

[5] BPA, Bisfenol A
- https://duckduckgo.com/?q=BPA%2C+Bisfenol+A

 



Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel



Naar het overige nieuws van vandaag