Probiotica kan skelet oudere vrouwen beschermen

UNIVERSITEIT VAN G÷TEBORG

Voor het eerst ter wereld hebben onderzoekers van de universiteit van GŲteborg, Zweden, aangetoond dat probiotica, voedingssupplementen met gezondheidsbevorderende bacteriŽn, gebruikt kunnen worden om het menselijk skelet te beÔnvloeden. Onder oudere vrouwen die probiotica kregen was het botverlies gehalveerd ten opzichte van vrouwen die alleen een placebo kregen. Het onderzoek biedt een ingang naar nieuwe manieren om fracturen bij ouderen te voorkomen.

Broosheid van botten, of osteoporose, wordt gekarakteriseerd door poreuze en zwakke botten, waardoor ze zelfs door een minimale belasting kunnen breken, zoals een val vanuit staande positie. Het deel van de bevolking met osteoporose neemt toe met de leeftijd, en het overgrote deel van de vrouwen boven de 80 heeft deze ziekte.

ďEr wordt vandaag de dag effectieve medicatie verstrekt voor de behandeling van osteoporose, maar omdat fragiliteit van het bot zelden wordt vastgesteld vůůr de eerste fractuur, is er dringend behoefte aan preventieve behandelingen,Ē zegt Mattias Lorentzon, geneesheer-directeur en professor in de geriatrie van Sahlgrenska Academy, universiteit van GŲteborg.

Dit is voor het eerst dat onderzoekers hebben aangetoond dat het mogelijk is om leeftijdsgerelateerd botverlies bij oudere vrouwen te halveren als zij gezondheidsbevorderende bacteriŽn toegediend krijgen, bekend als probiotica.

Dubbelblind gerandomiseerde studie

Het onderzoek werd opgezet bij het Sahlgrenska University Hospital in MŲlndal, Zweden, en de studieresultaten worden nu gepubliceerd door het Journal of Internal Medicine. Negentig oudere vrouwen, gemiddeld 76 jaar oud, namen elke dag, een jaar lamg, een poeder in dat Úf gezondheidsbevorderende bacteriŽn bevatte, Úf een placebo. Een willekeurige methode bepaalde welke vrouwen de actieve behandeling met de Lactobacillus reuteri 6475 bacteriŽn kreeg en welke een poeder zonder bacteriŽn. Noch de onderzoekers, noch de vrouwen wisten wie het actieve poeder kreeg tijdens deze studie.

ďToen we na een jaar de studie beŽindigden, maten we het botverlies in de onderbenen met een CT scan en vergeleken dit met de metingen de we gedaan hadden toen het onderzoek begon. De vrouwen die het poeder kregen met actieve bacteriŽn hadden slechts de helft van het botverlies in het skelet vergeleken met degenen die de inactieve poeders kregen,Ē zegt Anna Nilsson, hoofd interne geneeskunde en universitair hoofddocent van Sahlgrenska Academy, universiteit van GŲteborg. ďEen andere positieve uitkomst van de studie was dat de behandeling doed verdragen werd en geen andere bijwerkingen vertoonde dan bij de vrouwen die het placebo kregen.Ē

Een paradigmaverschuiving

Onderzoek heeft laten zien dat darmbacteriŽn het skelet van muizen beÔnvloeden, maar dit is de eerste studie waarbij probiotica gebruikt werden om botverlies bij ouderen te verminderen. De ontdekking zou belangrijke gevolgen kunnen hebben voor de toekomst: ďOudere vrouwen lopen het grootste risico op osteoporose en fracturen. Het feit dat we hebben kunnen laten zien dat behandelingen met probiotica van invloed is op botverlies zorgt voor een paradigmaverschuiving. Behandelingen met probiotica kunnen een effectieve en veilige manier zijn om het begin van osteoporose bij veel oudere mensen in de toekomst te voorkomen,Ē zegt Mattias Lorentzon.

Lactobacillus reuteri 6475 is een bacterie die men meervoudige gezondheidsbevorderende eigenschappen toeschrijft, en soortgelijke bacteriŽn worden al gebruikt in een gevarieerd aantal supplementen in de handel. De bacterie komt van nature voor in het menselijke darmstelsel. BacteriŽn in de maag en darmen hebben de laatste jaren veel aandacht gekregen omdat bewezen is dat de samenstelling van onze darmflora in verband staat met ziektes zoals diabetes en obesitas. Het mechanisme, dat is de manier waarop de bacteriŽn verschillende uitwerkingen hebben in ons lichaam, is nog niet volkomen duidelijk.

Vertaling: Ellen Lam
 


 

Steun ook ons kenniswerk, bezoek ook eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag