Dieet rijk aan visolie kan verspreiding en groei borstkankercellen vertragen

Een nieuwe studie op muizen levert verder bewijs dat een dieet hoog in omega-3 vetten de ontwikkeling en de verspreiding van borstkankercellen zou kunnen vertragen

SPRINGER

Omega-3 vetzuren, zoals deze die zich typisch in vette visolie bevinden, kunnen de groei en de spreiding van borstkankercellen in muizen onderdrukken. Dit volgens een nieuwe studie in het Journal Clinical & Experimental Metastasis, dat onder het Springer impressum gepubliceerd wordt. Volgens de hoofdauteur, Saraswoti Khadge van de University of Nebraska Medical Centre in de V.S. stopten vetzuren verdere vorming van latere tumoren en verhinderden de spreiding van de kankercellen naar andere organen in muizen. De onderzoekers speculeren dat dit zou kunnen komen door de manier waarop omega-3 vetzuren de immuniteits- en anti-ontstekings-systemen van het lichaam ondersteunen.

Twee groepen van volwassen vrouwelijke muizen werden gevoed met een vloeibaar dieet voor hetwelk de calorie-tel en het vetpercentage dat in elk van hen zat gelijk waren.
Het bijzondere verschil was dat één dieet plantoliën rijk aan omega-6 poly-onverzadig-de vetten bevatte, en het andere dieet bevatte visolie rijk aan omega-3 vetzuren. De muizen werden dan geïnjecteerd met 4T1 borstkankercellen, die de ontwikkeling van agressieve tumoren in de borst veroorzaken. Deze cellen staan bekend om zich spontaan te verspreiden naar andere delen van het lichaam, zoals beenderen, de longen, de lever, maar minder frequent naar het hart, de nieren en de eierstokken. De muizen werden geautopsïeerd en bestudeerd 35 dagen nadat de borstkankercellen geïnjecteerd werden.

Khadge en haar collega’s vonden dat de kans dat de borstkankercellen zich zouden vast zetten in de borstklieren van de volwassen vrouwelijke muizen, beduidend lager was bij deze met het omega-3 dieet. Tumoren hadden duidelijk meer tijd nodig om zich te ontwikkelen in deze muizen, en dit had een invloed op hun grootte. Na 35 dagen, waren de in hun borsten vastgestelde tumoren 50 percent kleiner dan diegene die zich ontwikkelden in de omega 6-groep. De waarschijnlijkheid dat de kankercellen zouden groeien en zich naar andere organen zouden verspreiden was in de omega-3 groep tevens lager en deze muizen overleefden langer dan die met het omega-6 dieet. Sterker nog, sommige van de muizen gevoed met omega-3 bleken nooit borstkanker te ontwikkelen.

Meer T-cellen werden gevonden in het weefsel van de muizen in de omega-3 groep dan in de omega-6 groep, en deze correleerden met stervende tumorcellen. Dit is belangrijk, want T-cellen zijn witte bloedcellen die een rol spelen in de versterking van het immuniteitssysteem tegen tumoren. De muizen gevoed met een omega-3 dieet hadden ook minder ontsteking. Volgens Khadge zou dit kunnen beduiden, dat een dieet rijk aan omega-3 vetzuren helpt om het type van ontsteking, dat de snelle ontwikkeling en verspreiding van tumoren uitlokt, te onderdrukken, alsook om de T-cel reacties op tumoren te bevorderen.

“Onze studie benadrukt de potentieel therapeutische rol van een lange-keten omega-3 vetzuren dieet in de controle van tumorgroei en metastasis,” verklaart Khadge, die beklemtoont dat dit niet wil zeggen dat een omega-3 dieet terstond de vorming van borstkankertumoren zou kunnen verhinderen.

Deze studie is gebaseerd op voedselconsumptie gedurende het volwassen leven. Haar bevindingen komen overeen met vorige studies, die aangaven hoe het eten van op vis-olie gebaseerde diëten gedurende de zwangerschap en als kind, duidelijk de ontwikkeling en verspreiding van borstkanker onderdrukken.

Reference: Khadge, S. et al (2018). Long-Chain Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids Decrease Mammary Tumor Growth, Multiorgan Metastasis and Enhance Survival,
Clinical & Experimental Metastasis DOI: 10.1007/s10585-018-9941-7

Vertaling: Gerda Eynatten-Bové

 Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag