Mogelijk verband tussen vitamine D-gebrek bij zwangere vrouw en obesitas bij kind

Vitamine D-suppletie tijdens de zwangerschap zou kunnen leiden tot minder zwaarlijvigheid bij kind

Vitamine D-gebrek bij zwangere vrouwen zou baby’s kunnen voorprogrammeren om als kind en volwassene obesitas te ontwikkelen, aldus een studie van de Keck School of Medicine van de University of Southern California (USC).

Uit het onderzoek blijkt dat 6-jarigen, geboren uit moeders die in het eerste zwangerschapstrimester een zeer laag vitamine D-gehalte hadden, een grotere tailleomvang hadden (gemiddeld ongeveer 2,5 cm meer) dan leeftijdsgenoten van wie de moeder over voldoende vitamine D beschikte tijdens de zwangerschap. Deze kinderen hadden ook 2 procent meer lichaamsvet.

“Het lijkt misschien alsof er niet zoveel verschil is met de normale cijfers, maar we hebben het niet over oudere volwassenen met ongeveer 30 procent lichaamsvet,” zegt Vaia Lida Chatzi, senior auteur van de studie en universitair docent preventieve geneeskunde aan de Keck School of Medicine. “Een toename van de tailleomvang met 1,5 cm is al heel wat, vooral als je dit teveel aan vet doorberekent naar de rest van hun leven.”

De studie, in januari gepubliceerd in het tijdschrift Pediatric Obesity, onderzocht de data van 532 moeder-kindparen in Griekenland. Het vitamine D-gehalte bij de moeders werd gemeten bij het eerste prenatale bezoek. De gezondheid en het gewicht van het kind werden onderzocht op 4- en 6-jarige leeftijd.

Volgens een studie uit 2009 heeft ongeveer 75 procent van de tieners en volwassenen in de VS te weinig vitamine D. Een tekort aan deze “zonneschijnvitamine” is gekoppeld aan een verhoogd risico op hartziektes, kanker, MS en diabetes type 1.

De vitamine D-status van een pasgeborene hangt voornamelijk af van de moeder. Dus baby’s lopen het risico op te weinig vitamine D als hun moeder ook een tekort heeft of daar maar net boven zit.

Ongeveer 95 procent van de vitamine D die je lichaam produceert komt van zonneschijn, aldus Chatzi. De overige 5 procent komt uit eieren, vette vis, visolie en met vitamine D verrijkte levensmiddelen zoals melk, kaas, yoghurt en ontbijtgranen.

“We weten niet precies waarom vitamine D-gebrek zelfs voorkomt op plaatsen met veel zon, maar misschien zitten mensen te veel binnen met hun zonwering dicht, of zitten ze gewoon alsmaar in hun kantoren te typen,” zegt Chatzi. “Of misschien gebruiken ze enorm veel zonnebrandmiddel, wat de vitamine D-aanmaak remt.”

Vitamine D-gebrek bij zwangere vrouwen is de afgelopen twee decennia toegenomen aldus Chatzi. Ongeveer 66 procent van de zwangere vrouwen in het onderzoek hadden te weinig vitamine D in het eerste trimester, een cruciale periode voor de ontwikkeling van de organen.

Eerder onderzoek bij anderen geeft aanwijzingen voor de reden waarom een laag vitamine D-gehalte een probleem is. Uit dierstudies is gebleken dat vitamine D adipocyten (voorlopers van vetcellen) verhindert om tot vetcellen te rijpen.

“Het zou kunnen dat kinderen van moeders met weinig vitamine D een hogere BMI en meer lichaamsvet hebben omdat vitamine D de vorming van vetcellen lijkt te verstoren,” zegt Chatzi. “Een optimaal vitamine D-niveau tijdens de zwangerschap zou bescherming kunnen bieden tegen kinderobesitas, maar er is meer onderzoek nodig om onze bevindingen te bevestigen. Een vitamine D-supplement in de vroege zwangerschap kan alvast op een eenvoudige manier bijdragen aan de bescherming van toekomstige generaties.”

Geen van de Griekse vrouwen in de studie namen prenataal vitamine D-supplementen in. De meeste Amerikaanse artsen raden vrouwen aan om prenataal vitamines te nemen voordat ze proberen zwanger te worden, zodat er voldoende foliumzuur, calcium en andere nutriënten zijn om geboortedefecten te voorkomen. De meeste prenatale vitaminesupplementen bevatten 400 internationale eenheden (IE) (10 mcg), vitamine D per tablet.

De federale Amerikaanse regering heeft nog geen aanbevolen hoeveelheid vastgesteld, maar velen zijn het erover eens dat de inname via de voeding van deze vitamine zou moeten toenemen met de leeftijd.

Het Institute of Medicine of The National Academies beveelt vrouwen tussen de 1 en 70 jaar oud aan om dagelijks 600 IE (15 mcg) vitamine D te nemen, of ze zwanger zijn of niet. Voor zwangere en niet-zwangere vrouwen van 19 jaar en ouder stelt het instituut de maximale bovengrens op 4000 IE (100 mcg) per dag. Lagere niveaus worden aanbevolen op basis van leeftijd.

Volgens de National Institutes of Health kan te veel vitamine D kan schade aan het hart, de bloedvaten en nieren veroorzaken.

“Het is nog te vroeg om nu al een verhoging van de standaardhoeveelheid vitamine D in prenatale vitamines aan te bevelen,” zegt Chatzi. “Eerst moeten we nog gerandomiseerde klinische proeven doen.”

Vertaling: A. Zwart


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag