Omega 3 vetzuren kunnen het risico op een vroegtijdige geboorte verminderen

Dick Schrauwen [1]

Een nieuw overzichtsonderzoek (review) van Cochrane [2] dat vandaag is gepubliceerd, heeft aangetoond dat het verhogen van de inname van omega-3 poly-onverzadigde vetzuren (LCPUFA, long-chain polyunsaturated fatty acids) tijdens de zwangerschap het risico op vroeggeboorte vermindert.

Vroeggeboorte is de belangrijkste doodsoorzaak voor kinderen jonger dan 5 jaar wereldwijd, goed voor bijna een miljoen sterfgevallen per jaar. Premature baby's hebben een hoger risico op een reeks van chronische aandoeningen, waaronder slechtziendheid, ontwikkelingsachterstand en leermoeilijkheden.

"We weten dat vroeggeboorte een wereldwijd en cruciaal probleem is voor de gezondheid. Naar schatting worden elk jaar 15 miljoen baby's te vroeg geboren. ", legt universitair docent Philippa Middleton werkzaam bij `Cochrane Pregnancy and Childbirth` [3] en het South Australian Health and Medical Research Institute (SAHMRI). "Terwijl de duur van de meeste zwangerschappen tussen 38 en 42 weken ligt, zijn te vroeg geboren baby's geboren vr de 37ste week. Hoe vroeger een baby wordt geboren, hoe groter het risico op overlijden of slechte gezondheid."

Universitair hoofddocent Middleton en een team van Cochrane-onderzoekers hebben uitgebreid gekeken naar omega-3-vetten met een lange keten en hun rol bij het verminderen van het risico op vroeggeboorte. Ze hebben vooral gekeken naar DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur), vetzuren die vette vis en visolie-supplementen zitten.
Hun overzicht is gebaseerd op 70 gerandomiseerde studies en vonden de onderstaande resultaten bij zwangere vrouwen die dagelijks veel omega-3 vetzuren (O3) binnenkregen:

- O3 verlaagt het risico op een vroeggeboorte (minder dan 37 weken) met 11% (van 134 per 1000 tot 119 per 1000 geboorten)
- O3 verlaagt het risico op een vroegtijdige vroeggeboorte (minder dan 34 weken) met 42% (van 46 per 1000 tot 27 per 1000 geboorten)
- O3 vermindert het risico op het hebben van een te kleine baby (minder dan 2500 g) met 10%

"Er zijn niet veel opties om vroeggeboorte te voorkomen, dus deze nieuwe bevindingen zijn erg belangrijk voor zwangere vrouwen, baby's en de gezondheidswerkers die zich met hen bezig houden", zegt universitair hoofddocent Middleton. "We begrijpen de oorzaken van vroegtijdige bevalling nog niet volledig. Daarom is het voorspellen en voorkomen van vroeggeboorte altijd een uitdaging geweest. Dit is een van de redenen waarom omega-3-suppletie tijdens de zwangerschap van zo'n grote belangstelling heeft van onderzoekers over de hele wereld."

Het Cochrane-review dat vandaag werd gepubliceerd, werd voor het eerst uitgevoerd in 2006 en concludeerde toen dat er onvoldoende bewijs was om het routinematige gebruik van omega-3-vetzuursupplementen tijdens de zwangerschap te adviseren.
Nu, meer dan een decennium later komt dit geactualiseerde onderzoek tot de conclusie dat er overtuigend bewijs van hoge kwaliteit is, waaruit blijkt dat omega-3-suppletie een effectieve strategie is om vroeggeboorte te voorkomen.

"Veel zwangere vrouwen in het Verenigd Koninkrijk nemen al vanuit een persoonlijke keuze omega-3-supplementen zonder dat het door gezondheidswerkers geadviseerd wordt", zegt universitair hoofddocent Middleton. "Het is echter vermeldenswaardig dat veel supplementen die momenteel op de markt zijn, niet de optimale dosis of het type omega-3 bevatten om vroeggeboorte te voorkomen.
Uit ons onderzoek bleek dat een dagelijks supplement met tussen 500 en 1000 milligram (mg) lange-keten omega-3 vetten (met ten minste 500 mg DHA) vanaf 12 weken zwangerschap optimaal was. "

"Uiteindelijk hopen we dat ons inzicht een wezenlijke bijdrage zal leveren aan de bewijsbasis die we nodig hebben om het aantal vroeggeboorten te verminderen. Dat is belangrijk omdat vroeggeboorte nog steeds een van de meest dringende en onbehandelbare gezondheidsproblemen is voor moeder en kind in alle landen in de wereld."

VERWIJZINGEN

[1] Vertaling / bewerking van ondertstaand persbericht
- https://www.cochrane.org/news/new-research-finds-omega-3-fatty-acids-reduce-risk-premature-birth

[2] Wetenschappelijk artikel
- https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD003402.pub3/full

[3] Cochrane, zwangerschap en geboorte (Cochrane Pregnancy and Childbirth)
https://pregnancy.cochrane.org/

 Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag