Een algemeen vitamine D-tekort, waarschijnlijk veroorzaakt door het gebruik van zonnebrandcrème, leidt tot een toename van chronische ziekten


Een studie in The Journal of the American Osteopathic Association benadrukt hierbij op risicofactoren en behandelingsprotocollen.

AMERICAN OSTEOPATHIS ASSOCIATION
Uit de resultaten van een klinisch onderzoek, dat is gepubliceerd in The Journal of the American Osteopathic Association, is gebleken dat wereldwijd bijna 1 miljard mensen een tekort of een onvoldoende vitamine D-niveau zouden hebben door chronische ziekten en door onvoldoende blootstelling aan de zon in verband met het gebruik van zonnebrandcrème.
Uit de studie bleek ook dat 95 procent van de Afro-Amerikaanse volwassenen een vitamine D-tekort of insufficiëntie kan hebben. Variaties in vitamine D-niveaus tussen rassen worden toegeschreven aan de verschillen in huidpigmentatie.

“Mensen zijn minder vaak buiten, en áls ze naar buiten gaan doen ze meestal zonnebrandcrème op, wat het vermogen van het lichaam om vitamine D aan te maken verhindert,” zegt Kim Pfotenhauer, DO, assistent professor aan de Universiteit van Touro en de onderzoeker van deze studie.

“Terwijl we aan de ene kant willen dat mensen zich beschermen tegen huidkanker, zijn er aan de andere kant gezonde, gematigde niveaus van onbeschermde blootstelling aan de zon voor een extra impuls voor de aanmaak van vitamine D.”

Dr. Pfotenhauer zegt ook dat chronische ziekten, zoals diabetes type 2, ziekten die in verband staan met malabsorptie, waaronder nierziekten, de ziekte van Crohn en coeliakie, het lichaam verhinderen om vitamine D via de stofwisseling uit voedsel te halen.

Vitamine D wordt meer gezien als een hormoon dan als een vitamine en wordt aangemaakt als de huid blootgesteld wordt aan zonlicht. Vitamine D receptoren worden in werkelijk alle cellen van het menselijke lichaam gevonden. Daardoor heeft het een belangrijke rol in alle functies van het lichaam, waaronder celgroei modulatie, neuromusculaire en immuniteitsfuncties en het ontstekingsremmende vermogen.

De symptomen voor onvoldoende of een tekort aan vitamine D zijn spierzwakte en botfracturen. Mensen die deze symptomen vertonen of die chronische ziekte hebben waarvan bekend is dat deze het vitamine D gehalte verminderen, moeten hun vitamineniveau laten controleren en als deze laag is een behandeling met hun arts bespreken. Maar bij deze symptomen of een chronische ziekte wordt een algemene screening niet nodig geacht en wordt achterwege gelaten.

Het verhogen en onderhouden van een gezond vitamine D niveau is erg eenvoudig, namelijk 5-30 minuten in de middagzon, twee keer per week. De juiste tijd hangt af van waar de persoon zich op aarde bevindt en het pigment van de huid – een lichtere huid maakt meer vitamine D aan dan een donkere huid. Het is belangrijk om dan geen zonnebescherming te gebruiken, want vanaf factor 15 of hoger wordt de opname van vitamine D met 99 % verminderd.

“Om deze voordelen te hebben hoef je niet te gaan zonnebaden op het strand,” zegt dr. Pfotenhauer. “Voor de meeste mensen is een wandeling met blote armen en benen voldoende.” Bepaald voedsel zoals melk, ontbijtgranen en Portobello-paddestoelen bevatten ook vitamine D. Dr. Pfotenhauer zegt dat het nemen van supplementen een goede optie is aangezien ze effectief zijn en weinig risico’s hebben, op voorwaarde dat ze vooraf door een arts zijn voorgeschreven.

Er wordt verder onderzoek gedaan om te bepalen of een tekort aan vitamine D een rol speelt bij multiple sclerose, auto-immuunziekte, infecties, ademhalingsziekte, cardio metabolische ziekte, kanker en het risico op fracturen.

“De wetenschap heeft geprobeerd om een directe link te vinden tussen het vitamine D niveau en bepaalde ziekten,” zegt dr. Pfotenhauer. Gezien de alomvertegenwoordigde rol van vitamine D in het lichaam, geloof ik dat voldoende vitamine D een voorwaarde is voor de algemene gezondheid.

Onze functie als osteopathische artsen is om de patiënten te herkennen die moeten worden getest en behandeld.  Momenteel wordt door The Endocrine Society insufficiëntie gedefinieerd tussen 21 en 30 ng/ml en spreekt men over een tekort wanneer het niveau onder 20 ng/ml komt.

Vertaling: Esther Lier


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica