Kunstmatige zoetstoffen verhogen risico op gewichtstoename, hartziekten en meer

CANADIAN MEDICAL ASSOCIATION JOURNAL

Kunstmatige zoetstoffen kunnen worden geassocieerd met langdurige gewichtstoename en een verhoogd risico op obesitas, diabetes, hoge bloeddruk en hartziekten, dit volgens een nieuw onderzoek, gepubliceerd in het CMAJ (Canadian Medical Association Journal).

Consumptie van kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam, sucralose en stevia is wijdverbreid en neemt toe. Nieuwe gegevens geven aan dat kunstmatige of niet-nutritionele zoetstoffen negatieve effecten hebben op het metabolisme, de darmbacteriën en de eetlust, hoewel het bewijs tegenstrijdig is.

Om beter te kunnen begrijpen of de consumptie van kunstmatige zoetstoffen geassocieerd kan worden met negatieve effecten op gewicht en hartziekte, hebben onderzoekers van de University of Manitoba’s George & Fay Yee Centre for Healthcare Innovation een systematische review uitgevoerd van 37 onderzoeken die gemiddeld 10 jaar meer dan 400.000 mensen hebben gevolgd. Slechts 7 van deze studies waren gerandomiseerde, gecontroleerde proeven (de gouden standaard in klinisch onderzoek), waarbij 1003 mensen gemiddeld 6 maanden werden gevolgd.

De proeven toonden geen consequent effect van kunstmatige zoetstoffen op gewichtsverlies, en de langere observatiestudies lieten een verband zien tussen consumptie van kunstmatige zoetstoffen en relatief hogere risico’s op gewichtstoename en obesitas, hoge bloeddruk, diabetes, hartziekten en andere gezondheidsproblemen.

"Ondanks het feit dat miljoenen mensen routinematig zoetstoffen gebruiken, zijn er relatief weinig patiënten opgenomen in klinische onderzoeken met deze producten,” zei auteur dr. Ryan Zarychanski, adjunct-professor van de Rady Faculty of Health Sciences, University of Manitoba. “We ontdekten dat gegevens van klinische proeven de bedoelde voordelen van kunstmatige zoetstoffen voor gewichtsbeheer niet duidelijk ondersteunden.”

“Voorzichtigheid is geboden tot de lange termijn gezondheidseffecten van kunstmatige zoetstoffen volledig duidelijk zijn,” aldus hoofdauteur Dr. Meghan Azad, adjunct-professor van de Rady Faculty of Health Sciences van de University of Manitoba. Haar team van het Children’s Hospital Research Institute of Manitoba start een onderzoek om te kunnen begrijpen wat voor invloed kunstmatige zoetstof gebruik door zwangere vrouwen heeft op gewichtstoename, stofwisseling en darmbacteriën bij hun baby’s.

"Gezien het wijdverspreide en toenemende gebruik van kunstmatige zoetstoffen, en de huidige epidemie van obesitas en aanverwante aandoeningen, is er meer onderzoek nodig om de langetermijnrisico's en voordelen van deze producten te bepalen," aldus Azad.

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers van het George & Fay Yee Center van de Universiteit van Manitoba voor Healthcare Innovation en het Children's Hospital Research Institute van Manitoba, Winnipeg, Manitoba.

Vertaling: Lia Keizer


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica