Zijn kunstmatige zoetstoffen contraproductief in een dieet?

Zoetstoffen gecombineerd met een laag koolhydraten dieet verhogen de consumptie van calorieŽn.

UNIVERSITEIT VAN SYDNEY

De volgende keer dat u een kunstmatige zoetstof in uw koffie laat vallen en denkt aan het gewicht dat u kwijt wil geraken door suiker te vermijden, denk dan nog maar eens extra na.

Een nieuwe studie gepubliceerd in Cell Metabolism vond dat kunstmatige zoetstoffen gecombineerd met een laag koolhydraten dieet de hoeveelheid calorieŽn die worden verbruikt, aanzienlijk verhoogt.

De studie, geleid door het Charles Perkins Center van de Universiteit van Sydney en de School of Life and Environmental Sciences, gaf fruitvliegen een dieet met verschillende hoeveelheden koolhydraten en zoetstoffen, en onderzocht de voedselopname.

Vliegen die kunstmatige zoetstoffen naast een laag koolhydraten kregen vertoonden een onmiddellijke toename van de inname van voedsel. Deze toename varieerde volgens de dosis zoetstoffen die werden toegediend en werd niet waargenomen bij vliegen die ongezoete levensmiddelen kregen.

Belangrijk is dat een eerdere studie vaststelde dat de consumptie van een kunstmatige zoetstof in het kader van een hoger koolhydraten dieet daadwerkelijk de voedselinname onderdrukt en zo het aantal verbruikte calorieŽn doet verminderen.

Echter bij dieper onderzoek waren deze resultaten niet reproduceerbaar en vliegen die een hoger koolhydraten dieet werden aangeboden samen met hogere doses zoetstoffen zagen hun voedselinname niet gelijktijdig verminderen.

Hoofdonderzoeker Associate Professor Greg Neely, van de Faculteit der Wetenschappen van de Universiteit van Sydney, zei dat de nieuwe bevindingen de vorige conclusies van het team ondersteunen.

"Het regelen van de waargenomen energiewaarde van voedsel, door het manipuleren van zoetheid via kunstmatige middelen, heeft onvoorziene gevolgen volgens deze dierstudies," zei hij. "Hoewel oorspronkelijk beschouwd als goedaardig, blijkt uit groeiend onderzoek een verband te bestaan tussen kunstmatige zoetstoffen, honger en voedselinname.

"Om de impact van kunstmatige zoetstoffen op de algemene gezondheid volledig te begrijpen, hebben we nog een systematischer onderzoek nodig naar deze effecten op het metabolisme." Vorig onderzoek van het team van de Universiteit van Sydney op vliegen en muizen onthulde dat chronische consumptie van kunstmatige zoetstoffen de gevoelens van honger verhoogde door een complex neuronaal netwerk dat reageert op kunstmatig zoet voedsel en aan het dier doorgeeft dat het niet genoeg energie heeft binnen gekregen.

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica