Suikervrije drankjes niet beter voor een gezond gewicht dan suiker versies


Imperial College London

Suikervrije en dieetdranken worden vaak aanzien als een gezondere optie, maar onderzoekers aan het Imperial College in Londen stellen dat zij niet beter zijn voor het behoud van een gezond gewicht dan hun suikerversies.

In een commentaar op het huidig onderzoek en beleid in gezoete dranken, betogen wetenschappers aan het Imperial College in Londen en twee Braziliaanse universiteiten (Universiteit van Sao Paulo en de Federale Universiteit van Pelotas) dat suikervrije versies van drankjes niet beter zijn om gewicht te verliezen of te voorkomen dan hun tegenhangers vol suiker, en ze zijn dan ook nog schadelijk voor het milieu.

Kunstmatig gezoete dranken (ASB) zijn alternatieven voor met suiker gezoete dranken. Ze bevatten geen suiker en zijn gezoet met kunstmatige zoetstoffen. ASB’s zijn vaak bekend als "dieet" versies van frisdranken, en kunnen door de consument worden opgevat als een gezondere optie voor degenen die willen afvallen of hun inname van suiker willen verminderen. Er is echter geen hard bewijs dat de de beweringen staaft dat ze beter zijn voor de gezondheid of meehelpen aan de preventie van overgewicht en obesitas gerelateerde ziekten zoals diabetes type 2.

Professor Christopher Millett, senior onderzoeker aan de Imperial School of Public Health, zei: "Een gemeenschappelijke visie, die gesteund wordt door de industriële marketing, is dat omdat 'dieet' dranken geen suiker bevatten ze gezonder zijn en helpen gewicht te verliezen wanneer gebruikt als een substituut voor de suikerversies. Maar we vonden geen hard bewijs om dit te ondersteunen. "

Met suiker gezoete dranken (SSBS), zoals frisdranken, fruit-gearomatiseerde dranken en sportdranken, zijn goed voor een derde van de suikerinname onder Britse tieners en voor bijna de helft in de Verenigde Staten. SSBS geven veel calorieën maar weinig essentiële voedingsstoffen en hun consumptie is een belangrijke oorzaak van toenemend aantal obesitas en diabetes type 2 gevallen.

ASB’s die een kwart innemen van de wereldwijde markt gezoete dranken zijn niet belast of geregeld in dezelfde mate als SSBS - wellicht vanwege hun gemeende onschadelijkheid, zeggen de onderzoekers.

Ondanks het feit dat ze geen of zeer weinig energieinhoud hebben is een punt van zorg dat ASB’s kunnen leiden tot compenserende voedselinname door het stimuleren van de zoete smaak receptoren. Dit, samen met het bewustzijn van de lage calorie inhoud kan leiden tot overconsumptie van andere voedingsmiddelen en aldus bijdragen tot obesitas, diabetes type 2 diabetes en andere obesitas gerelateerde gezondheidsproblemen.

Professor Millett en collega's schetsten het huidig bewijs van de effecten op de gezondheid van de consumptie van ASB. Hoewel er geen direct bewijs is voor de rol van ASB’s in gewichtstoename, vonden ze dat er geen bewijs was dat ASB’s een hulp zijn in gewichtsverlies of in het voorkomen van gewichtstoename vergeleken met de suikerversies.

Bovendien heeft de productie van ASB’s negatieve gevolgen voor het milieu daar 300 liter water nodig is om een 0,5 l koolzuurhoudende frisdrank te produceren.

Dr Maria Carolina Borges, hoofdauteur van de studie van de Federale Universiteit van Pelotas in Brazilië voegd eraan toe: "Het gebrek aan concrete aanwijzingen over de gezondheidseffecten van ASBs’ en de mogelijke invloed van partijdigheid van uit de industrie gefinancierde studies moeten in acht genomen worden wanneer men zich afvraagt of ASB’s een waardig alternatief is voor SSBS. "

Professor Carlos Monteiro, co-auteur van de Universiteit van Sao Paulo, zei: "De belastingen en regelgeving op SBS en niet op ASB zal uiteindelijk de consumptie van light frisdranken bevorderen ten nadele van gewoon water - de beste bron van hydratatie voor iedereen."

De auteurs voegden eraan toe: "In plaats van te helpen de wereldwijde zwaarlijvigheidscrisis op te lossen, kan ASB bijdragen aan het probleem en zou niet mogen worden aanbevolen als onderdeel van een gezonde voeding."

Vertaling: Andre Teirlinck


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiers



Terug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media