Gestrest ? Fiets naar het werk

CONCORDIA UNIVERSITEIT

Nieuw onderzoek van Concordia's John Molson School of Business (JMSB) heeft gevonden dat fietsen kan helpen om stress te verminderen en de werkprestaties te verbeteren.

Onderzoekers Stéphane Brutus, Roshan Javadian en Alexandra Panaccio hebben onderzocht hoe fietsen, met de auto en met openbaar vervoer naar het werk stress beïnvloeden. De studie is gepubliceerd in het International Journal of Workplace Health Management.

Uit de resultaten blijkt dat fietsen naar het werk een goede manier is om de dag goed door te komen, zegt hoofdauteur Brutus. "Medewerkers die naar het werk fietsten lieten aanzienlijk lagere spanningspieken zien binnen de eerste 45 minuten op het werk dan degenen die met de auto kwamen,” zegt hij.

De studie vond echter geen verschil in het effect op de stemming.

Het onderzoeksteam verzamelde gegevens van 123 werknemers bij Autodesk, een informatietechnologiebedrijf in Old Montreal, met behulp van een ‘web-based’ onderzoek. Respondenten antwoordden op vragen over hun stemming, stress en de manier van reizen.

De enquête maakt onderscheid tussen het ervaren stress en stemming, een meer transiënte staat die wordt beïnvloed door persoonlijkheidstrekken en emoties. De studie heeft alleen antwoorden beoordeeld van respondenten die de vragenlijst binnen de 45 minuten na de werkzaamheden hebben ingevuld. Dit werd gedaan om een meer 'op het moment' beoordeling van de stress en de stemming van de werknemers te krijgen.

Brutus merkt op dat deze tijdsspecificatie de belangrijkste innovatie van de studie wasop

"Recent onderzoek heeft aangetoond dat vroege ochtend stress en stemming sterke voorspellers zijn van hun effect later op de dag," legt hij uit. "Ze kunnen vorm geven aan de manier waarop de volgende gebeurtenissen voor de rest van de dag worden waargenomen, geïnterpreteerd en behandeld."

Hij voegt eraan toe dat de tijdspecificatie zorgde voor een nauwkeuriger beeld van stress bij aankomst op het werk. Retrospectieve evaluaties kunnen worden gekleurd door stressoren die later op de werkdag voorkomen.

De voordelen van fietsen

"Er zijn relatief weinig studies die de effectieve ervaringen van fietsers vergelijken met die van de gebruikers van de auto en het openbaar vervoer," zegt Brutus, zelf een verwoed fietser. "Onze studie was een poging om die kloof aan te pakken."

Tegelijkertijd bevestigde het team eerder onderzoek dat vond dat de fietsers hun verplaatsingen beschouwen als minder stressvol dan degenen die met de auto reizen.

Van fietsen is aangetoond dat het een relatief goedkope manier van vervoer en een goede vorm van lichamelijke activiteit is. In een studie van 2015 aan het Instituut voor Vervoer en Ontwikkelingsbeleid bleek dat fietsen de CO2-uitstoot van stedelijk personenvervoer in 2050 met 11 procent zou kunnen verminderen. Het zou ook de samenleving tussen 2015 en 2050 wereldwijd 24 miljard dollar kunnen doen sparen.

Brutus wijst erop dat 6 procent van de Canadezen naar het werk fietsten in 2011 en het aantal groeit. Canada staat echter nog steeds achter op veel Europese landen.

Er is potentieel voor publieke beleidsmakers om hier in te grijpen, voegt hij eraan toe.

"Met toenemende bezorgdheid over verkeersopstoppingen en vervuiling bevorderen regeringen steeds meer niet-gemotoriseerde alternatieve vervoerswijzen, zoals wandelen en fietsen. Ik kan alleen hopen dat verdere studies ons voorbeeld zullen volgen en meer nauwkeurig onderzoek naar dit fenomeen zullen ontwikkelen. "

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica