Walnoten kunnen bijdragen aan gezond sperma, volgens nieuw dieronderzoek


Het eten van walnoten kan factoren spermakwaliteit verbeteren; belangrijke voorspellers mannelijke vruchtbaarheid

Nieuw dieronderzoek suggereert dat met walnoten verrijkte voeding de spermakwaliteit kan verbeteren door vermindering van lipide peroxidatie, een proces dat spermacellen kan beschadigen. Deze vorm van celbeschadiging treft de spermamembranen, die voornamelijk bestaan uit meervoudig onverzadigde vetzuren. Een walnoot is de enige boomnoot opgebouwd uit meervoudig onverzadigde vetzuren (van het totale vetgehalte van 18 gram bevat 1 Am. ounce 13 gram meervoudig onverzadigde vetzuren). Gevorderd onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van meervoudig onverzadigde vetzuren heeft ertoe geleid dat kort geleden in de Dietary Guidelines for Americans 2015-2020 dit type vet benadrukt wordt als vervanging voor verzadigd vet. Omdat dit een dierstudie is, is er geen direct verband met processen die plaatsvinden in het menselijk lichaam. De uitkomst ondersteunt echter eerder onderzoek naar walnoten met hun mogelijke essentiŽle nutriŽnten voor de spermafunctie.

De onderzoekers ontdekten met name aanzienlijke verbeteringen in de motiliteit en morfologie van sperma bij muizen met een eetpatroon dat bestond uit 19,6% calorieŽn uit walnoten (vergelijkbaar met ca. 2,5 Am. ounce per dag bij mensen), vergeleken met muizen die geen walnoten aten. Sperma motiliteit (beweeglijkheid) en morfologie (vormontwikkeling) zijn markers voor spermakwaliteit, voorspellers van mannelijke vruchtbaarheid.

"Het is fascinerend dat we ontdekten dat het eten van walnoten daadwerkelijk kan helpen bij het verbeteren van de spermakwaliteit, kennelijk door vermindering van peroxidatieve schade in spermacellen," zegt hoofdonderzoeker Patricia A. Martin-DeLeon, PhD van de universiteit van Delaware. "Meer onderzoek is nodig voor de vaststelling van de specifieke nutriŽnten in walnoten die kunnen bijdragen tot deze verbetering. Maar de uitkomsten laten zien dat walnoten bevorderlijk kunnen zijn voor gezond sperma."

Vertaling: Ellen Lam


Naar het andere nieuws van vandaag