Veelgebruikte chemicaliŽn kankerverwekkend door afbraak herstelmechanismes DNA


UNIVERSITY OF CAMBRIDGE

Een veelgebruikte klasse van chemische stoffen die overal worden gevonden, in uitlaatgassen, rook, bouwmaterialen, meubels, cosmetica en shampoos, zou het kankerrisico kunnen verhogen vanwege hun vermogen om de herstelmechanismes af te breken die voorkomen dat er fouten in onze genen optreden, aldus een studie die in het tijdschrift Cell is verschenen.

Aldehyden zijn chemicaliŽn die in kleine hoeveelheden in ons eigen lichaam worden aangemaakt, maar die steeds vaker ook overal in onze omgeving worden aangetroffen. Blootstelling aan deze stoffen is al eerder in verband gebracht met kanker, maar de redenen voor het verband zijn nog onduidelijk.

In nieuw onderzoek onder leiding van professor Ashok Venkitaraman, directeur van de Medical Research Council Cancer Unit aan de Universiteit van Cambridge, werd gebruik gemaakt van genetisch gemodificeerde menselijke cellen van patiŽnten die een verkeerde kopie van het borstkankergen BRCA2 hebben, om de mechanismes te identificeren waardoor blootstelling aan aldehyden tot kanker kan leiden.

Schade aan ons DNA, die vaak optreedt als cellen in ons lichaam zich delen, kan leiden tot het ontstaan van kanker, maar ons lichaam heeft eigen afweermechanismes die de schade helpen herstellen. Professor Venkitaraman en zijn collegaís ontdekten echter dat blootstelling aan aldehyden dit verdedigingsmechanisme afbreekt, ook in gezonde cellen, maar dat mensen die een verkeerde kopie van BRCA2 hebben geŽrfd vooral gevoelig zijn voor dergelijke schade.

Iedereen wordt geboren met twee kopieŽn van de meeste genen. Mensen die een enkele foute kopie erven van BRCA2 zijn gevoelig voor kanker. De reden waarom is nog niet helemaal duidelijk, omdat hun cellen in staat zouden moeten zijn om DNA te repareren met gebruikmaking van de lagere, maar nog altijd voldoende, hoeveelheid BRCA2-eiwit die in de andere, intacte kopie van het gen gemaakt wordt.

Dit nieuwe onderzoek toont aan dat aldehyden aanzetten tot de afbraak van het BRCA2-eiwit in cellen. Bij mensen met een foute kopie van het gen leidt dit effect ertoe dat het niveau van het BRCA2-eiwit onder het niveau uitkomt dat nodig is voor een adequate reparatie van DNA, waardoor de mechanismes, die normaal gesproken mutaties voorkomen die tot kanker zouden kunnen leiden, niet meer kunnen functioneren.

Ongeveer een op de honderd mensen heeft een fout BRCA2-gen, wat ze een hogere kans geeft op het ontwikkelen van borst-, prostaat- en alvleesklierkanker. Blootstelling aan aldehyden zou de kans op het ontstaan van deze soorten kanker kunnen verhogen.

ďOns onderzoek laat zien hoe chemische stoffen, waaraan we steeds meer blootgesteld worden in ons dagelijkse leven, het risico op ziektes zoals kanker kunnen verhogen,Ē zegt prof. Venkitaraman. ďHet verklaart ook mede waarom de foute genen waarmee we geboren worden bij sommige mensen kunnen leiden tot een verhoogde gevoeligheid voor de kankerverwekkende effecten van deze chemicaliŽn. Een belangrijke implicatie van ons werk is dat het door blootstelling aan aldehyden zou kunnen komen dat bij mensen met een foute kopie van het BRCA2-gen de gevoeligheid voor het ontwikkelen van kanker wordt getriggerd. In de toekomst kan dit ons helpen om kanker bij zulke mensen te voorkomen of behandelen.Ē

Een veelvoorkomende mogelijke bron van aldehyden is alcohol: ons lichaam zet de alcohol die wij drinken om in acetaldehyde, een van deze stoffen. Normaal gesproken wordt dit afgebroken door een natuurlijk enzym genaamd acetaldehyde dehydrogenase, maar meer dan een half miljard mensen, voornamelijk uit landen als Japan, China en Korea, erven een fout gen, ALDH2, dat dit enzym inactiveert. Daarom worden veel Aziatische mensen rood en verhit als ze drinken, maar dit zou tevens kunnen betekenen dat ze erg gevoelig zijn voor de kankerverwekkende effecten.

Dit nieuwe onderzoek toont aan dat ophoping van aldehyde bij zulke mensen de kankergevoeligheid kan stimuleren door BRCA2 af te breken, waardoor reparatie van DNA in het gedrang komt, of er nu wel of geen sprake van een foute kopie van BRCA2 is. Een geschatte 30-60% van de mensen uit Japan, Korea en China dragen het foute ALDH2-gen en zij zouden daardoor meer risico kunnen lopen op kanker vanwege dit mechanisme.

Vertaling: Astrid Zwart


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica