Kijk uit voor parasieten in rauwe en onvoldoende verhitte vis, waarschuwen artsen


De groeiende populariteit in het westen van het eten van sushi wordt gekoppeld aan de opkomst van parasitaire infecties (anisakiasis)

BMJ

In het westen is er een ongezien gevaar in opkomst bij het eten van rauwe of onvoldoende verhitte vis en zeevruchten waar gerechten, zoals sushi, steeds populairder worden, waarschuwen de doktoren.

De waarschuwing komt nadat ze een, voorheen gezonde, 32 jarige man behandeld hebben die een week lang ernstige buikpijn (epigastric) had met braken en koorts.

Een bloedonderzoek gaf een lichte ontsteking aan, en het gebied onder zijn ribben voelde zacht. Maar pas toen de man aangaf dat hij recent sushi gegeten had vermoeden de doktoren dat hij anisakiasis zou kunnen hebben.

Anisakiasis wordt veroorzaakt door het eten van rauwe of onvoldoende verhitte vis en zeevruchten die besmet zijn met nematode parasieten van de soort Anisakis.

Endoscopie - waarbij een lange buis, met in het einde daarvan een camera, via de slokdarm naar de maag gaat - onthulde de larve van een wormachtige parasiet die zich stevig gehecht had aan een gezwollen en ontstoken darmwand.

Nadat de larve met een speciaal soort net verwijderd was waren de symptomen bij de man direct verdwenen. Laboratorium analyse toonde aan dat de larven tot de soort Anisakis behoort.

De meeste van de tot nu toe gerapporteerde gevallen hebben zich in Japan voorgedaan, waar het eten van rauwe vis heel vaak voorkomt, zeggen de auteurs.

“Het wordt echter in de westerse landen meer en meer bekend,” voegden zij hieraan toe en ze adviseren artsen om de toestand te overwegen bij patiënten met pijn, misselijkheid, braken en andere complicaties, zoals darmobstructie en bloedingen, die onlangs rauwe of onvoldoende verhitte vis hebben gegeten.

Vertaling: Esther Lier


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica