Hoe sociale rang de kwetsbaarheid voor stress kan veroorzaken

ECOLE POLYTECHNIQUE F…D…RALE DE LAUSANNE

Stress is een belangrijke risicofactor voor een reeks psychopathologieŽn. Echter, stress beÔnvloedt niet iedereen gelijk: wat betreft tegenslagen, sommige mensen ontwikkelen depressie symptomen, terwijl anderen zich aanpassen en veerkrachtig blijven. Om risicofactoren en biomarkers te identificeren voor het ontwikkelen van stress-geÔnduceerde depressie om individuele gevoeligheid te identificeren voor blootstelling aan stress is een grote uitdaging. EPFL wetenschappers hebben nu laten zien dat sociale organisatie de kwetsbaarheid voor chronische stress kan beÔnvloeden en onderstreept hersen energie metabolisme als voorspellende biomarker voor sociale status en gevoeligheid voor stress-geÔnduceerde depressie. Het werk wordt gepubliceerd in Current Biology.

Het werk werd uitgevoerd door het laboratorium van Carmen Sandi in EPFL, welke een lange geschiedenis heeft van onderzoek naar stress. Vorige studies hebben herhaaldelijk aangetoond dat volgend op blootstelling aan tegenslagen, sommige muizen tekenen van depressie lieten zien, zoals het vermijden van sociaal contact, terwijl andere muizen zich als onbelemmerd gedroegen, normale sociale belangen behielden. Maar het merendeel van dit werk identificeerde kwetsbaarheid in de muizen op basis van symptomen ontwikkeld na stress blootstelling, niet eerder.

De EPFL onderzoekers waren geÔntrigeerd door het feit dat kwetsbaarheid voor stress wordt waargenomen bij muizen die bekend staan als C57BL / 6J, die zijn genetisch identiek. De muizen in de studie waren ook blootgesteld aan dezelfde woon- en leefomstandigheden om de invloed genetische factoren uit te sluiten of problemen die verband houden met vroegtijdige trauma.

Omdat muizen typisch in groepen van vier per kooi leven, redeneerden de wetenschappers dat de hiŽrarchische orde die in de kooi is vastgesteld verband kan houden met de kwetsbaarheid voor stress. Door muizen van dezelfde kooi competitieve uitdagingen te geven, konden de onderzoekers de dominante en ondergeschikte dieren in elke groep identificeren. Vervolgens volgt chronische stress blootstelling en vonden ze dat dominante dieren degenen zijn die een gevoeligheid voor stress tonen door sterke sociale vermijding. Aan de andere kant gedragen ondergeschikte muizen zoals de niet-gespannen, die veerkracht tonen.

Vervolgens hebben de wetenschappers samengewerkt met het lab van Rolf Gruetter bij EPFL om een in vivo neuroimaging techniek die bekend staat als proton kernmagnetische resonantie (1H-NMR) toe te passen, spectroscopie die de metaboliet niveaus in de hersenen meet. Ze richten zich op twee hersenregio's: de nucleus accumbens, die betrokken is bij motivatie en beloning, en de mediale prefrontale cortex, die betrokken is bij de planning.

De neuroimaging toonde aan dat het metabolische profiel van de kern van de accumbens betrekking heeft op sociale status en kwetsbaarheid voor stress. Om precies te zijn, niet-gespannen, ondergeschikte individuen vertoonden lagere niveaus van metabolieten gerelateerd aan energie metabolisme (glutamaat, fosfocreatine, totaal creatine, N-acetylaspartaat en taurine) in de nucleus accumbens, dan dominante muizen. Maar na blootstelling aan chronische stress, verhoogde de metaboliet niveaus van energiegerelateerde metabolieten in ondergeschikte muizen, maar niet in dominante muizen.

De studie is de eerste die niet-invasieve risicofactoren identificeert en biomarkers die sociale status en stress-geÔnduceerde depressie-achtig gedrag kan voorspellen. Op een experimenteel niveau kunnen de bevindingen nu helpen bij de vooruitgang van het onderzoeken van mechanismen die verband houden met kwetsbaarheid en veerkracht aan stress, aangezien het de stratificatie van individuen zal helpen in longitudinale studies. Op klinisch niveau toont de studie dat energie metabolisme in de nucleus accumbens een potentiŽle biomarker kan zijn voor stress kwetsbaarheid. En de studie heeft ook meerdere implicaties op maatschappelijk niveau, gezien de alomvattende aard van hiŽrarchieŽn in onze maatschappij.

"Onze bevindingen versterken het standpunt dat het verliezen van status meer relevant is voor depressie dan sociale ondergeschiktheid", zegt Carmen Sandi. "In de toekomst, is het belangrijk om te kijken of de sociale status ook depressie of angst kan voorspellen wanneer individuen chronisch worden blootgesteld aan stressors van een niet-sociaal karakter". Haar groep zal nu profiteren van deze bevindingen om de waarde van de interventies te onderzoeken die gericht zijn op energie metabolisme in de hersenen, om kwetsbare individuen te helpen omgaan met stress.

Vertaling: Gea Weel


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica