Overmaat aan cortisol beinvloedt het DNA proces en de geestelijke gezondheid


Universiteit van GŲteborg

Hoge concentraties van het stresshormoon cortisol in het lichaam beinvloeden belangrijke DNA processen en verhogen het risico op langdurige psychologische gevolgen. De relaties waren duidelijk in een studie aan de Sahlgrenska Academy bij patiŽnten met het syndroom van Cushing; maar de bevindingen zetten ook de deur open naar nieuwe behandelingsstrategieŽn voor andere stressgerelateerde aandoeningen zoals angst, depressie en post-traumatische stress.

"Als deze resultaten kunnen worden geverifieerd en herhaald in andere studies, zouden ze belangrijk kunnen zijn voor de behandeling van stress-geinduceerde psychologische gevolgen," zegt Camilla Glad, postdoctoraal onderzoeker aan de afdeling Interne Geneeskunde en Klinische Voeding.

De ongewone ziekte van Cushing wordt gekenmerkt door een overproductie van cortisol als gevolg van een goedaardige tumor van de hypofyse of bijnier. De aandoening wordt gekenmerkt door abdominale obesitas, vetafzettingen in het gezicht en hals, hoge bloeddruk en diabetes. Een hoge mate van de getroffen personen riskeren ook te lijden aan het chronisch vermoeidheidssyndroom, angst, depressie en cognitieve stoornissen

Verminderde DNA methylering.

"Zelfs als de fysieke symptomen verbeteren na een operatie aan de tumor, tonen eerdere studies aan dat de psychiatrische problemen grotendeels vaak aanhouden. Sommige patiŽnten zullen nooit meer terugkeren naar het beroepsleven en misschien niet eens naar de dagdagelijkse samenleving. Ze vormen een groep patiŽnten met grote problemen voor wie wij zeer enthousiast zijn om nieuwe manieren van hulp te vinden," zegt Camilla Glad.

Dat een hoge spanningsbelasting het DNA kan beinvloeden is deels bekend. Studies van afzonderlijke genen hebben aangetoond dat extreme stress met tijdelijk hoge cortisol de zogenaamde DNA methylatie kan beinvloeden wat resulteert in wijzigingen in de expressie van de eigenschappen van de genen.

In deze specifieke studie is DNA-methylatie in het menselijk genoom voor de eerste keer onderzocht en de resultaten zijn duidelijk: de mensen met het syndroom van Cushing, 48 in totaal, hadden een significant lager niveau van DNA methylatie dan een gezonde controlegroep.

Daarnaast vonden de onderzoekers dat specifieke veranderingen in DNA-methylatie verband hebben met aanhoudende psychiatrische problemen van de patiŽnten. Interessant is dat sommige van deze bevindingen werden vastgesteld in genen in verband met cortisol gevoeligheid en de ontwikkeling en plasticiteit van de hersenen.

Vermindering van de effecten.

"Als er een geprogrammeerde gevoeligheid is voor cortisol waarbij de respons op depressies en angst zeer laag is, dan is dit niet goed voor de toekomst. We hebben het over veranderingen in het DNA die het potentieel hebben om aan te houden voor de rest van het leven en die kunnen ook erfelijk zijn." zegt Camilla Glad.

"Als we kunnen laten zien dat DNA-methylatie leidt tot het beinvloeden van bepaalde eiwitten, zal dit de deur naar nieuwe behandelingsmogelijkheden openen. Met de kennis die we nu hebben, denk ik niet dat we in staat zijn om DNA-methylatie te beinvloeden, maar het zou kunnen dat wij op lange termijn wel in staat zijn om de effecten tegen te gaan," zegt ze.

Vertaling: Andre Teirlinck


Omega 3 uit algen

Natuurlijke multivitamine

Earthrise Spirulina


Naar het andere nieuws van vandaag