Hogere actieve vitamine D kan helpen om spierkracht te optimaliseren


Universiteit van Birmingham

Onderzoekers aan de Universiteit van Birmingham hebben aangetoond dat het verhogen van de niveaus van actieve vitamine D kan helpen de spierkracht te optimaliseren. Het team hoopt dat de bevindingen het ontwerp van toekomstige suppletie studies zal helpen en het begin zal zijn voor het beantwoorden van vragen over het optimale niveau van vitamine D nodig voor gezonde spieren.

De studie, gepubliceerd in PLoS ONE, bouwt voort op eerdere kennis dat aantoonde dat niveaus van inactieve vitamine D geassocieerd worden met een gebrek aan spiermassa.

Het onderzoek is het resultaat van een geavanceerde techniek die zowel actieve als inactieve vormen van vitamine D evalueerde over hun impact op verschillende spierfuncties.

Dr Zaki Hassan-Smith, van de Universiteit van Birmingham, legt uit: "We weten goed hoe vitamine D werkt op de botsterkte, maar we moeten nog meer informatie verzamelen over zijn werking op de spieren. Als je kijkt naar de belangrijke uitdagingen voor de gezondheidszorg verantwoordelijkheden over de hele wereld t.o.z. van obesitas en een vergrijzende bevolking begrijpt men het belang van het optimaliseren van de spierfunctie. "

"Eerdere studies hebben testen uitgevoerd op de inactieve vormen van vitamine D in de bloedbaan om vitamine D deficiŽntie te meten. Hier konden we een nieuwe werkwijze voor het beoordelen van meerdere vormen van vitamine D ontwikkelen, langs uitgebreide testen van lichaamssamenstelling, spierfunctie en spiergenen expressie. "

116 gezonde vrijwilligers, tussen 20 en 74 jaar oud namen deel aan het onderzoek. Bij de deelnemers werden zowel de actieve als inactieve niveaus van vitamine D gemeten naast fysieke kenmerken, zoals lichaamsvet en 'magere massa', een maat voor de spiermassa.

Vrouwen met een gezonde lichaamssamenstelling en minder lichaamsvet hebben minder vaak hoge niveaus van actieve vitamine D, een marker van vitamine D deficiŽntie. Dit werd bevestigd door de bevinding dat de niveau's van niet-actieve vitamine D lager waren bij vrouwen met meer lichaamsvet. Dit zou een relatie tussen vitamine D en de ichaamssamenstelling suggereren. Echter wordt de actieve vorm van vitamine D niet geassocieerd met lichaamsvet, maar wel met spiermassa. Personen met meer spiermassa hadden een hoger niveau van actieve vitamine D in de bloedbaan.

Dr Hassan Smith voegde eraan toe, "Door te kijken naar meerdere vormen in dezelfde studie kunnen we zeggen dat het een complexere relatie is dan gedacht. Het kan zijn dat lichaamsvet een relatie heeft met verhoogde niveaus van actieve vitamine D, maar magere massa is de sleutel tot verhoogde niveaus van actiefve vitamine D. Het is van vitaal belang voor een volledig beeld en om de causale mechanismen aan het werk te begrijpen, zodat we kunnen leren hoe de inname van vitamine D de spierkracht kan verbeteren. "

In deze studie werden een aantal van de positieve associaties tussen actieve vitamine D en spiermassa niet gezien bij mannen.

Toekomstige studies met grotere cohorten moeten nagaan of dit komt door biologische verschillen. Het team werkt nu samen met internationale medewerkers om de mechanismen bloot te leggen door laboratorium onderzoek en klinische studies.

Vertaling: Andre Teirlinck


 Nuttige links


 

 

Terug naar het hoofdmenu