Tieners krijgen meer slaap als de school later begint


Een latere starttijd van school kan betekenen dat tieners meer kans op voldoende slaap krijgen, volgens onderzoekers van Penn State.

In een nationale studie onder stadskinderen ontdekten onderzoekers dat middelbare scholen die later begonnen dan 08:30 tieners daarmee de kans gaven de minimale hoeveelheid slaap te krijgen, die hun totale gezondheid en welzijn ten goede komt. “Tieners die om 08:30 of later op school begonnen waren de enige groep met een gemiddelde slaaptijd van acht uur, het door deskundigen overeengekomen aanbevolen minimum,” zegt hoofdauteur Orfeu Buxton, hoogleraar biogedragswetenschappen en gezondheid van Penn State.

“Latere schoolstarttijden werden geassocieerd met latere waaktijden in onze grote, representatieve steekproef.” Buxton en collega’s doen verslag van hun bevindingen in het nummer van 1 december van Sleep Health, de uitgave van het National Sleep Foundation, die een speciale uitgave geheel wijdt aan dit onderwerp.

Tieners die het vroegst moesten beginnen op school - tussen 07:00 en 07:30 - hadden gemiddeld 46 minuten minder slaaptijd vergeleken met tieners op middelbare scholen met een starttijd vanaf 08:30. Schoolstarttijden na 08:30 werden geassocieerd met meer slaaptijd, in de ochtend verlengend met 27-57 minuten, vergeleken met de tieners die eerder moesten beginnen.

Een algemeen argument tegen latere schoolstarttijden is de aanname dat tieners juist later naar bed zullen gaan. “De aanname is dat als je kinderen later op school laat beginnen ze simpelweg later gaan slapen en nog steeds niet genoeg slaap krijgen,” zegt Buxton. “Maar dat is een hypothetisch scenario. Er zijn geen gegevens om dat te controleren.”

Terwijl onderzoekers wel ontdekten dat tieners met de vroegste schoolstarttijden eerder naar naar bed gingen dan degenen van 08:30 en later, kregen de tieners met de eerdere starttijden nog steeds geen aanbevolen hoeveelheid slaap. Alleen die tieners op scholen die om 08:30 of later begonnen kregen daadwerkelijk de aanbevolen hoeveelheid slaap, zegt Buxton.

Volgens Buxton is de theorie dat tieners met de vroegste schoolstarttijden die niet genoeg slaap kregen, ondanks het eerder naar bed gaan dan hun leeftijdgenoten, waarschijnlijk de anticipatie op een vroege wektijd de volgende ochtend. Daarbij beoordeelden onderzoekers ook ander onderzoek naar het slaaptekort van tieners, waarbij ze in hun vrije tijd slaap inhaalden, met als gevolg dat ze herhaaldelijk en aanzienlijk later wakker werden dan op schooldagen.

Zowel anticipatie als slaaptekort kan de biologische klok van tieners uit balans brengen door het te verwachten vroege opstaan op schooldagen; storend voor een consistente slaap.

Vierhonderddertien tieners hielden dagelijks elke avond een online dagboek bij, beginnend na 19:00, gedurende zeven achtereenvolgende dagen, inclusief schooldagen en vrije dagen, tijdens zowel het academisch jaar en de zomer, begrensd tussen resp. september tot mei, en juni tot augustus. Elk door de deelnemers ingevuld dagboek werd door onderzoekers bekeken; de bedtijd van de nacht ervoor, het tijdstip van wakker worden ‘s morgens, of de tiener wel of niet naar school ging, en de schoolstarttijden. De verzamelde gegevens bevatten ook dagelijkse dagboekgegevens uit een sub-steekproef van een studie onder ouders, de Fragile Families and Child Wellbeinig Study, een langdurig geboorte onderzoek onder kinderen in 20 Amerikaanse steden, geboren tussen 1998 en 2000.

Vertaling: Ellen Lam


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag