Lucht in scholen kan meer blootstelling aan PCB’s veroorzaken bij kinderen

AMERICAN CHEMICAL SOCIETY (ACS)

In de VS werden PCB’s al bijna 40 jaar geleden al verboden, maar ze zijn in het milieu nog steeds aanwezig en worden gevonden in dieren en mensen. Onderzoekers melden nu in het tijdschrift Environmental Science & Technology van de ACS dat de hoeveelheid PCB’s in scholen ertoe kan leiden dat sommige leerlingen meer van de stoffen inademen dan ze via hun eten binnen zouden krijgen. Blootstelling via beide wegen ligt onder de gestelde limiet, maar bij elkaar opgeteld zijn de hoeveelheden, aldus de onderzoekers, wellicht zorgwekkend.

PCB’s ofwel polychloorbifenyl, zijn een groep synthetische chemicaliën die 50 jaar lang werden gebruikt in honderden producten, zoals verf en bouwmaterialen. Voordat ze werden verboden, dumpten de fabrieken afval met deze stoffen erin in rivieren en beken, wat later resulteerde in een paar van de duurste milieuschoonmaakacties in de geschiedenis van de VS.

Ze zorgen echter nog steeds voor problemen, want in de grond en het water zijn ze blijven zitten en ze hopen zich op in dieren. Bovendien kunnen PCB’s, hoewel ze in de VS niet worden gemaakt, in nieuwe soorten verf en andere materialen wel verschijnen als bijproduct van de pigmentproductie, of in oude gebouwen in bouwmaterialen die met de stoffen zijn gemaakt. Uit onderzoek blijkt een verband tussen blootstelling – via het eten, inademen of via de huid – met een reeks aan gezondheidsproblemen, zoals ontwikkelingsproblemen en kanker.

Kinderen lopen meer risico op mogelijke schadelijke effecten van de stoffen dan volwassenen omdat ze zich nog aan het ontwikkelen zijn. Daarom wilde de universiteit van Iowa weten in hoeverre kinderen eraan werden blootgesteld in scholen.

De onderzoekers testten bij zes scholen de lucht, zowel binnen als buiten. Vier lagen binnen 2,5 km van het Indiana Harbor and Ship Canal, een waterweg die de grote industrieën in het gebied bedient. Keri Hornbuckle en haar collega’s hadden eerder aangetoond dat het kanaal een bekende bron is van door de lucht verspreide PCB’s. Ondanks deze bron van PCB’s in de lucht rond sommige scholen, bleek uit de analyse dat de PCB-concentratie binnen in alle scholen hoger lag (tot 194 nanogram per kubieke meter) dan buiten, maar nog wel onder de aanbevolen limiet van 500ng/m3 die door de Environmental Protection Agency (Amerikaans milieuagentschap) momenteel wordt aanbevolen.

De PCB “vingerafdrukken” lieten zien dat de bron van de stoffen per school verschilde, wat suggereert dat er sprake is van een combinatie van stoffen die van oudsher aanwezig waren en nieuwe bijdragen uit verf. De scholen maakten onderdeel uit van een studie naar menselijke blootstelling aan PCB’s onder leiding van Peter Thorne. De studie schatte ook in dat het inademen van de lucht in deze scholen in sommige gevallen tot een hogere blootstelling aan PCB’s zou kunnen leiden dan de kinderen via eten binnenkregen. En in combinatie zijn de twee bronnen zorgwekkend, aldus de onderzoekers.

Vertaling: Astrid Zwart


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica