Verband tussen depressie onder studenten en gebruik van de e-sigaret


University of Texas Health Science Center in Houston.

De opkomst van de e-sigaret heeft wetenschappers met veel vragen achter gelaten over de impact ervan op de gezondheid, met inbegrip van hoe het product zich verhoudt tot depressie. Een nieuwe studie door onderzoekers van de Universiteit van Texas Health Science Center in Houston (UTHealth), gepubliceerd in Nicotine & Tobacco Research, heeft een verband gevonden tussen depressie en de start van het gebruik van de e-sigaret onder studenten.

"Dit is de eerste studie die een longitudinale relatie tussen verhoogde depressieve symptomen en het gebruik van de e-sigaret vaststelt,” zei hoofdauteur Frank Bandiera, Ph.D., assistent-professor in het Department of Epidemiology, Human Genetics and Environmental Sciences aan de UTHealth School of Public Health in Dallas.

Een steekproef onder 5445 studenten van 24 hogescholen in Texas toonde aan dat studenten met verhoogde niveaus van depressie vlugger begonnen met e-sigaretten. Het gebruik van de e-sigaret bleek niet te leiden tot verhoogde depressie niveaus.

"We weten niet waarom depressie leidt tot e-sigaret gebruik. Het kan zelfmedicatie zijn. Net als bij sigaretten voelen gestresste studenten zich beter bij het gebruik van e-sigaretten. Of het zou kunnen zijn dat e-sigaretten, op de markt gebracht als een middel om te stoppen met roken, depressieve studenten ze ook om die reden gebruiken, "zei Bandiera die opmerkt dat er weinig klinisch onderzoek is dat ondersteunt dat e-sigaretten helpen met stoppen van het roken van traditionele sigaretten.

Bandiera was verrast door de resultaten omdat eerder onderzoek een wederkerige relatie toonde tussen depressie en het gebruik van traditionele sigaretten. Hij nam aan dat hetzelfde zou gelden voor e-sigaretten.

“Daar e-sigaretten per trek meestal minder nicotine leveren dan gewone sigaretten, is het mogelijk dat dit lager gehalte aan nicotine de nul bevindingen verklaren," schreef Bandiera.

De gegevens voor de studie werden verzameld door het Tobacco Center of Regulatory Science on Youth and Young Adults (Texas TCORS), een centrum opgericht door een aantal instellingen van de Universiteit van Texas om onderzoek te ontwikkelen dat toekomstige beslissingen kan begeleiden rond tabak regelgeving op nationaal niveau. De onderzoekers kozen ervoor om studenten te bestuderen omdat de prevalentie van het gebruik van de e-sigaret hoger is onder adolescenten en jonge volwassenen.

Blootstelling aan nicotine tijdens de adolescentie en de jonge volwassenheid kan verslaving veroorzaken en schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de hersenen, volgens het rapport van de Amerikaanse Surgeon General's on E-Cigarette Use AZmong Youth and Youg Adults.

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het andere nieuws van vandaag