Pijnstillers verhogen kans op hartaanval tijdens luchtweginfecties


Infectious Diseases Society of America.

Uit een nieuwe studie gepubliceerd in het Journal of Infectious Diseases, blijkt dat op grote schaal gebruikte pijnstillers het risico op een hartaanval verhogen bij gebruik tijdens een verkoudheid of griepachtige ziekte. De bevindingen suggereren artsen en patiŽnten voorzichtig te zijn bij het voorschrijven van medicatie, bekend als niet-steroÔde anti-inflammatoire geneesmiddelen of NSAID's, om de symptomen van acute infectide en van de luchtwegen te verlichten.

In een observationele studie analyseerden onderzoekers de gegevens van bijna 10.000 patiŽnten, uit het Taiwan National Health Insurance Program over een periode van zeven jaar (2005-2011), die werden opgenomen in het ziekenhuis voor een hartaanval. Het doel was om te onderzoeken of de twee potentiŽle risico's op hartaandoeningen - een acute infectie van de luchtwegen, zoals een verkoudheid of griep, en het gebruik van NSAID's - een gecombineerd effect kunnen hebben op de kans op een hartaanval.

De onderzoekers vergeleken het risico van elke patiŽnt op een hartaanval na verloop van tijd, over periodes van ziekte van de luchtwegen en het gebruik van NSAID's. Ze vonden een sterkere associatie met het risico op een hartaanval wanneer beide aanwezig waren. Het gebruik van de pijnstillers tijdens een acute infectie van de luchtwegen werd geassocieerd met een 3,4-voudig verhoogd risico op een hartaanval en met een 7,2 keer grotere kans wanneer de patiŽnten de pijnstillende medicatie intraveneus kregen toegediend.

De kans op een hartaanval bij patiŽnten met een acute ziekte van de luchtwegen zonder het nemen van NSAID was 2,7 keer groter, terwijl het risico 1,5 keer groter was bij inname van de geneesmiddelen maar zonder infectie. Eerder onderzoek heeft reeds gewezen op het trigger effect op een hartaanval van infecties van de luchtwegen en sommige NSAID's maar dan afzonderlijk.

"Artsen zouden zich ervan bewust moeten zijn dat het gebruik van NSAID's tijdens een acute infectie van de luchtwegen het risico op een hartaanval kan verhogen," zei studie auteur Chung-Cheng Fang, MD, van de National Taiwan University Hospital. PatiŽnten op zoek naar de verlichting bij koude of griep zouden hun arts of apotheker moeten raadplegen voordat zij NSAID willen gebruiken, voegde Dr Fang eraan toe. Een andere veel gebruikte pijnstiller, paracetamol, die de pijn verlicht op een andere manier dan de NSAID's kan een veiliger alternatief zijn op het gebied van cardiale risico's, hoewel het middel niet geŽvalueerd is in de studie.

Terwijl de bevindingen van de studie wijzen op een associatie van NSAID gebruik, acute infecties van de luchtwegen en verhoogd risico op hartaandoeningen tonen zij geen oorzaak-gevolg relatie. Aanvullende studies zijn nodig om het effect te verduidelijken en te beheren. Toekomstige studies moet onderzoeken of bepaalde NSAID'sveiliger zijn dan anderen voor patiŽnten met deze infecties en hoe ziekte de invloed op de risico's kan beÔnvloeden zoals voor sommige patiŽnten die al eerder een hartaanval hebben gehad.

In een verwant redactioneel commentaar merkten Charlotte Warren-Gash, PhD, MRCP, van de London School of Hygiene & Tropical Medicine, en Jakob A. Udell, MD, MPH, van de Universiteit van Toronto, die niet betrokken waren bij de studie, op dat de bevindingen het gevaar van het dubbel effect bewijzen en onderstrepen de noodzaak tot voorzichtigheid bij het gebruik van NSAID's,. "Artsen zouden moeten rekening houden met zowel de medische toestand als de bestaande medicijnen bij het voorschrijven van NSAID's voor de verlichting van symptomatische acute infectie van de luchtwegen," schreven ze.

Vertaling: Andre TeirlinckNuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiers

 

 

Terug naar het hoofdmenu