Hoge niveaus PFOA gevonden bij inwoners van Ohio River Valley


UNIVERSITEIT VAN CINCINNATI ACADEMISCH GEZONDHEIDSCENTER

Nieuw onderzoek aan de Universiteit van Cincinnati (UC) onthult dat inwoners van de Mid-Ohio River Valley (van Evansville, Indiana, Noord naar Huntington, West Virginia) hogere dan normale niveaus vertoonden van perfluorooctaanzuur (PFOA) op basis van bloedmonsters verzameld gedurende 22 jaar. De blootstellingsbron was waarschijnlijk drinkwater vervuild door industriŽle lozing.

In het onderzoek, verschenen in de laatste publicatie van Environmental Pollution, werd onderzocht op PFOA en 10 andere per- en polyfluoralkylsubstituten (PFAS) bij 931 Mid-Ohio River Valley-bewoners, waarvan monsters bloedserum werden verzameld die tussen 1991 en 2013 waren genomen om te bepalen of De Ohio River en Ohio River Aquifer bronnen van blootstelling waren. Dit is de eerste studie van serum concentraties van PFOA bij Amerikaanse inwoners in de jaren negentig.

"Deze inwoners van Mid-Ohio River Valley hebben concentraties van PFOA in hun bloedbaan hogere dan gemiddelde Amerikaanse niveaus," zegt Susan Pinney, professor aan de afdeling Environmental Health aan het UC College of Medicine, verbonden aan het Cincinnati Cancer Consortium en het UC Cancer Institute en senior auteur van de studie.

De PFOA concentraties stroomafwaarts van Ohio waren verhoogd, waardoor de inwoners van Mid-Ohio River Valley werden blootgesteld aan drinkwater, voornamelijk vervuild door industriŽle lozingen tot 666 kilometer stroomopwaarts. IndustriŽle lozingen van PFOA in de Ohio River en vervuilende watersystemen in de buurt van Parkersburg, West Virginia, werden eerder verantwoordelijk gesteld voor de hogere PFOA-concentraties.

Het artikel merkt op dat het gebruik van granulaire actieve koolfiltrering (GAC) in waterbehandelingsinstallaties de PFOA-belasting met 60 procent verminderde.

"Waar GAC was gebruikt, was de concentratie van het bloedniveau van PFOA significant verminderd," zegt mede-auteur Robert Herrick, UC-doctoraal student in het Departement Milieugezondheid. Bijna alle monsters testten positief voor een niveau van PFOA (99,9%), maar 47 procent van de monsters had PFOA-niveaus hoger dan het 95ste nationale percentiel.

In de studie werd ook gekeken naar informatie over gemeentelijke waterdistributiesystemen en de zones die door elk van de waterzuiveringsinstallaties werden bediend. "We hebben statistische analyses uitgevoerd om te bepalen of factoren zoals locatie en jaren van verblijf, drinkwaterbron en borstvoeding voorspellers waren van de PFC-concentratie," zegt Herrick.

PFC's hebben een breed consumentengebruik en industriŽle toepassingen gehad. Het zijn oppervlakte actieve stoffen die worden gebruikt in brandbestrijdingsschuimen en bij de vervaardiging van vlek- en waterbestendige coatings, op kookgerei, meubels en tapijten. PFOA, of C-8, kan als residuele onzuiverheid worden gevonden in sommige papierbekledingen die op containers voor verwerkt voedsel worden gebruikt. Als bijproduct van de commerciŽle productie worden PFC's / PFOA vrijgegeven in het milieu en worden, hoewel niet meer geproduceerd in de VS, als persistent beschouwd in het milieu.

Pinney wijst erop dat het voornaamste probleem met PFC's / PFOA is dat het heel lang duurt vooraleer zij het menselijk lichaam verlaten, en studies geven aan dat blootstelling aan PFOA en PFOS boven bepaalde niveaus kan leiden tot ongunstige gezondheidseffecten, waaronder ontwikkelingsproblemen, lever- en weefselschade en immuun- en schildklierproblemen.

"Omdat de eliminatietijd een aantal jaren kan zijn, is het moeilijk om te bepalen welke impact deze milieu-blootstellingen kunnen hebben op onze gezondheid en de gezondheid van onze kinderen," zegt Pinney. "Deze gegevens uit de jaren negentig tonen aan dat de verontreinigingen al lang in ons water aanwezig waren, op ongecontroleerde niveaus, voordat iedereen er aandacht aan besteedde."

Pinney noemt projecten zoals deze potentieel om verbeteringen in de volksgezondheid te bereiken. "Studies zoals deze bieden bewijsmateriaal om veranderingen in waterbehandelingspraktijken te ondersteunen." Een eerder onderzoek naar monsters van meisjes en jonge vrouwen uit Noord-Kentucky toonde aan dat ongeveer de helft van de monsters van de meisjes veel hoger was dan het nationale gemiddelde voor de Amerikaanse kinderen (de 95ste percentiel). De Northern Kentucky Water Department gebruikt sindsdien GAC in hun vestigingen om te voldoen aan nieuwe federale voorschriften en Cincinnati Water Works heeft de bevindingen van de studie gebruikt om hun behandelingsvoorschriften en filtergebruik te evalueren.

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica