Vitamine E kan het risico op acuut nierfalen na hartkatheterisatie verlagen


Universiteit van Helsinki

Acuut nierfalen is een veel voorkomend nadelig effect bij coronaire angiografie en percutane coronaire interventies. Volgens een meta-analyse van drie gerandomiseerde studies, gepubliceerd in het American Journal of Kidney Diseases, kan vitamine E het risico op acuut nierfalen doen afnemen met 62% .

Contrast medium geïnduceerd acuut nierfalen (CMGAN) is de derde meest voorkomende oorzaak van in het ziekenhuis voorkomend acuut nierfalen. CMGAN neemt 10% in van alle nefropathieën in het ziekenhuis en draagt bij tot een langere ziekenhuisopname en hogere zorgkosten. Men vond in experimentele modellen dat een afname van de antioxidanscapaciteit en direct cytotoxisch effect van reactieve zuurstofsoorten betrokken zijn bij het veroorzaken van CMGAN. Uit vroegere studies bleek dat de antioxidanten N-acetylcysteïne en vitamine C, CMGAN kunnen verhinderen. Vitamine E is één in vet oplosbaar antioxidant dat de kans op CMGAN kan verlagen.

Yousef Rezaei van de Iran University of Medical Sciences en Harri Hemilä van de Universiteit van Helsinki analyseerden de resultaten van drie gerandomiseerde studies die de effecten van vitamine E suppletie tegen CMGAN onderzochten. Twee van de proeven werden uitgevoerd in Thailand en één in Iran. Er was geen heterogeniteit te vinden in de resultaten van de drie proeven. Het voordeel van vitamine E varieerde van 52% tot 75% bescherming tegen CMGAN en het samengevoegd effect gaf een preventie van 62% tegen CMGAN.

Aangezien de drie proeven op vitamine E zijn uitgevoerd in Thailand en Iran, is het niet duidelijk of soortgelijke effecten te bekennen zijn op patiënten in de westerse landen. Volgens Drs. Rezaei en Hemilä: "Er zijn geen problemen met de veiligheid van vitamine E voor korte behandelingen zoals deze voor hartkatheterisatie en de vitamine is nog goedkoop ook. Daarom zouden de effecten van vitamine E ook onderzocht moeten worden in de westerse landen om erachter te komen of dezelfde voordelen ook daar te bekennen zijn.”

Vertaling: Andre Teirlinck


Omega 3 uit algen

Natuurlijke multivitamine

Earthrise Spirulina


Naar het andere nieuws van vandaag