Het eten van meer plantaardig eiwit beschermt tegen vroege menopauze

UMass Amherst studie toont bescheiden maar significant lager risico

UNIVERSITEIT VAN MASSACHUSETTS IN AMHERST

AMHERST, Mass. - Resultaten van een nieuwe studie van epidemiologen aan de Universiteit van Massachusetts Amherst en Harvard T.H. Chan School of Public Health suggereert dat langdurige, hoge inname van plantaardig eiwit uit voedingsmiddelen zoals volle granen, soja en tofu, vrouwen kan beschermen tegen vroegtijdige menopauze en zo de voortplantingsfunctie kan verlengen.

Verbruik van volwaardige pasta, donker brood en volle granen werd vooral geassocieerd met een lager risico, zonder vergelijkbare relatie met het eten van dierlijke bronnen van eiwitten.

"Een beter inzicht in hoe voedingswaarde-eiwitinname in verband staat met de activiteit van de eierstokken, kan manieren voor vrouwen identificeren om hun risico op vroegtijdige menopauze en bijbehorende gezondheidstoestanden te beÔnvloeden,Ē schrijft hoofdauteur en afgestudeerd student Maegan Boutot, met haar adviseur, professor Elizabeth Bertone-Johnson. Details verschijnen in de online editie van het American Journal of Epidemiology.

Vroege menopauze, de beŽindiging van de eierstokfunctie vůůr de leeftijd van 45, treft ongeveer 10 procent van de vrouwen en is geassocieerd met een hoger risico op hart- en vaatziekten, osteoporose en vroegtijdige cognitieve afname, aldus de auteurs. Weinig studies hebben geŽvalueerd hoe eiwitinname geassocieerd wordt met de menopauze timing voegen zij eraan toe en volgens hun weten is dit de eerste die specifiek de vroege menopauze bekijkt.

Boutot, Bertone-Johnson en collega's van de School voor Volksgezondheid en Gezondheidswetenschappen bij UMass Amherst, en anderen, hebben de relatie tussen dieet en het risico van vroege menopauze onder de leden van de Nurses Health Study II (NHS2) geŽvalueerd, een lopende prospectieve studie van 116.000 vrouwen in de leeftijd tussen 25 en 42.

Deelnemers werden gevraagd om te melden hoe vaak zij een enkele portie van 131 voedingsmiddelen, dranken en supplementen in het voorgaande jaar van "nooit of minder dan eenmaal per maand" naar "6x per dag" aten. Zij vonden dat vrouwen ongeveer 6,5 procent van hun dagelijkse calorieŽn halen uit plantaardig eiwit, dat een aanzienlijk 16 procent lager risico gaf op vroegtijdige menopauze in vergelijking met vrouwen waarvan de inname ongeveer 4 procent calorieŽn was.

Voor een vrouw met een dieet van 2000 calorieŽn per dag staat dit gelijk met drie tot vier porties van dergelijke voedingsmiddelen zoals verrijkte pasta, ontbijtgranen, tofu en noten, of ongeveer 32,5 gram per dag. Aanpsasingen werden ingevoerd voor leeftijd, roken, lichaamsmassa index en andere mogelijke factoren.

Boutot en Bertone-Johnson voegen eraan toe dat, hoewel relatief weinig vrouwen in de studie zeer hoge niveaus van plantaardig eiwit verbruikten en de mogelijkheid voor analyses van meer extreme inname niveaus beperkt was, vrouwen die 9 of meer procent van hun calorieŽn uit plantaardig eiwit consumeren een ratio vertoonden van 0,41 (95 procent betrouwbaarheidsinterval = 0,19-0,88) vergeleken met die van minder dan 4 procent.

Andere deelnemers aan de studie kwamen van het Brigham and Women's Hospital en Harvard Medical School. De studie werd gesubsidieerd door het NIH's Eunice Kennedy Shriver Nationaal Instituut voor Kindergezondheid en Menselijke Ontwikkeling.

Voor de NHS2 follow-up vragenlijsten hebben de verpleegkundigen om de twee jaar hun levensstijlgedrag en medische condities doorgegeven. Bijna 90 procent hebben verder deelgenomen aan de follow-up. Het dieet werd vijf keer beoordeeld gedurende de 20 jaar durende studie, waardoor de onderzoekers de menselijke variatie in veranderingen in voedselinname over de tijd konden vastleggen, zegt Boutot. Deelnemers aan de studie hebben bijgedragen aan meer dan 1 miljoen persoonsjaren van follow-ups, tijdens welke 2.041 vrouwen vroege menopauze ervaarden.

Boutot en Bertone-Johnson suggereren dat meer prospectieve studies van hun bevindingen gerechtvaardigd zijn, met inbegrip van studies die plantaardige eiwitten op sojabasis vergelijken met andere.

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica