Mammogrammen: Zijn we kleine tumoren aan het overdiagnostiseren?

YALE UNIVERSITEIT

New Haven, Conn. - Uit een analyse van borstkanker gegevens bleek dat veel kleine borstkanker gevallen een uitstekende prognose hebben omdat ze inherent langzaam groeien, geven experts van het Yale Cancer Center aan. Vaak zullen deze kankers niet groot genoeg groeien om betekenisvol te worden binnen het leven van een patiënt en vervolgens kan vroege detectie leiden tot overdiagnose, aldus de onderzoekers.

Daarentegen groeien de grote tumoren, die de meeste sterfgevallen door borstkanker veroorzaken, vaak zo snel dat ze indringend zijn voordat ze gedetecteerd worden door mammografie, merken ze op.

Het onderzoek, gepubliceerd op 8 juni in het New England Journal of Medicine, vraagt zich af wat de waarde is van vroegtijdige detectie van borstkanker.

“Onze analyse verklaart zowel hoe mammografie overdiagnose veroorzaakt en ook waarom het niet effectief is bij het verbeteren van de resultaten voor onze patiënten. Wat nog belangrijker is, het onderzoekt een aantal van onze fundamentele overtuigingen over de waarde van vroegtijdige detectie,” aldus Donald R. Lannin, MD, hoogleraar chirurgie aan de Yale School of Medicine en hoofdauteur van het schrijven.

Het onderzoeksteam analyseerde invasieve borstkanker die gediagnosticeerd werd tussen 2001 en 2013 met gebruik van de databases van het Surveillance, Epidemiology, and End Results (SEER). Ze verdeelden ze in drie prognostische groepen op basis van biologische factoren: graad, oestrogeen receptor (ER) status en progesteron receptor (PR) status. Deze drie biologische categorieën werden gedefinieerd als gunstig, tussentijds en ongunstig.

Het team, waar ook Shiyi Wang, M.D. bij aangesloten was, een adjunct-professor in de epidemiologie van de Yale School of Public Health, gebruikte het verwachte percentage van overdiagnose van 22% om te kunnen zien welke soort borstkanker of leeftijd van de patiënt waarschijnlijk leidt tot overdiagnose. De resultaten toonden aan dat de meeste overdiagnoses zich voordoen bij oudere patiënten met biologisch gunstig, langzaam groeiende tumoren.

“Tot nu toe dachten we dat de hoofdtijd, of de tijd totdat de kanker problematisch wordt voor een patiënt bij de meeste borstkankers ongeveer drie tot vier jaar is. Uit dit schrijven blijkt dat de hoofdtijden sterk variëren, afhankelijk van het tumortype. Een groot deel van agressieve kankers heeft een hoofdtijd van 2 jaar of minder, terwijl een ander groot deel van borstkankers zo langzaam groeit dat de hoofdtijd 15 tot 20 jaar is,” verklaarde Lannin.

“Het is belangrijk dat we artsen, patiënten en het publiek opvoeden over de indolente, traag groeiende aard van sommige borstkankers. Deze kennis stelt ons in staat om behandelingsopties te individualiseren, ‘gepersonaliseerde medicijnen’ te verschaffen en de grote schade van overdiagnose te vermijden, wat kan leiden tot overbehandeling en tot angst en bezorgdheid die een kanker diagnose kan veroorzaken,” zei Lannin.

Vertaling: Lia Keizer


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica